Skocz do zawartości

RAMY patriot memory 3200 CL16 Series Problem z DRAM Calculator

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używam programów Thaiphoon Burner i DRAM calculator for Ryzen i natknołem na problem.

Wszystkie ustawienia w nagłówku "Main" mam dobrze ustawione ale (gdy ustawie odpowiednie "Frequency (MT/s)" podczas kliknięcia przycisku "Calculate  SAFE" (oczywiscie przed tem kliklem 'R-XMP')  wyświetla sie ERROR "not supported" .

Nawet jeśli mam już ustawione taktowanie dajmy przyklad;

Mam ustawione taktowanie w biosie (wszystko git działa) na 2666 a jak ustawie w programie freq na 2666 wyskakuje błąd załacznik. Dodam że kiedy ustawie na Samsung B-die to problem nie wystepuje ale wedlug programu Thaiphoon mam Micron B-DIE

Ktoś wie jak uwiarygodnić wyniki by nie doszlo do zadnych nieporządanych efektów? Jest może jakiś alternatywny program równie wiarygodny?

zdjeciesss.png

Opublikowano
1 godzinę temu, EcKo!? napisał:

Ustaw normalnie XMP tak jak ci już mówiłem na PW

juz ustawiłem tylko chce wyciscąć z kości ile fabryka dała - zwłaszcza ze wgl opinii fajnie się kreęcą, dlatego zmiana napięc i innych tez jest potrzebna - dlatego uzywam etgo programu.

4 godziny temu, Dziarson napisał:

Poprostu obliczenia nie sa obsługiwane nikt tego nie sprawdził koniec kropka.

Jak napisz do 1usmus ze my wyslesz swoje kosci i zeby ci ogarnoł  zegary dla nich 🤣🤣

Czy kontakt mailowy z prośbą o zaaktualizowanie nw wynikow, danych załatwi sprawe? nie chce sie pozbywać ramów

Opublikowano

Do tego, żeby wycisnąć z RAM ile się da, nie są potrzebne żadne kalkulatory 😉 Posiedź trochę i ogarnij ustawienia we własnym zakresie.

PS. Według informacji z SPD masz tam kostki Nanya A-Die. One się kręcą bardzo różnie, w zależności od szczęścia.

• Like 1
Opublikowano

Piszę NAYNA ale jak klikne 'raport"  <zdjęcie> (chyba ze to nie to)

Poza tym, w programie nie ma nawet NAYNY więc rozumiem ze program dobry ale nie dla moich ramów? <zdjecie 2>

I jak wyczytałeś ze są to kostki A-DIE nie umiem tego znaleźć?

Są tez inne programy do ramów?

2 godziny temu, tomcug napisał:

Posiedź trochę i ogarnij ustawienia we własnym zakresie.

Nie mam zbyt wiele czasu więc szukalem szybkiego sposobu ale postaram się spróbować

chyba cos.png

nima.png

Opublikowano

Jak byk masz podane Nanya Technology i nawet częściowo odkodowany model kostek: NT5AD512M8?C-FM. Przy czym trzeba pamiętać o dwóch rzeczach. Raz, w SPD mogą być wpisane totalne głupoty, nawet B-Die BCPC, gdzie w rzeczywistości na laminacie są jakieś paździerze. Dwa, Thaiphoon Burner też może się pomylić przy ustalaniu modelu kości. W obecnej ofercie firmy Nanya nie ma chipów o takich oznaczeniach (przyjmując za pytajnik jakąkolwiek literę/cyfrę). Najbliżej jest coś takiego:

https://www.nanya.com/en/Product/4174/NT5AD512M8D3-HR

Kalkulator sobie odpuść, nawet nie wiesz, jakie tak naprawdę siedzą kostki pod radiatorami. Ręczne OC i jazda, nie ma (!) innego wyjścia. Zresztą ten kalkulator to i tak syf :E

Opublikowano

Jak masz płyte 350/450 to kazdy wynik  to sukces bierzesz na usb MEMtest86 ustawiasz i jedziesz płyta lubi sie uczyc ramu jak sie nie uruchamia i botuje po kilka razy to ja zostaw niech sie pałuje  po 5 rebocie resetujesz bios i jeszcze raz na pazdzierzach nie wiecej jak 1.45V koncentracja na 1T I jakies rozumne czasy MHz nie bedzie za dużo.

• Pan Mateoo przestał(a) promować i odpiął/ęła ten temat