Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Masz jednak kartę od „Zielonych”? Zobacz odpowiednik tego poradnika: Łopatologiczny undervolting NVIDIA RTX 5xxx i podobnych – metoda Lamy
Posiadasz kartę od „Czerwonych”? Sprawdź mój bliźniaczy poradnik: Łopatologiczny undervolting AMD Radeon RX 9000 i podobnych – metoda Lamy
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dzisiaj poradnik undervoltingu na przykładzie Intel ARC B580. 
Wykorzystywać będę "Intel Graphics Software" który jest razem ze sterownikami.
Potrzebny będzie też jakiś benchmark do obciążenia samej karty. Kolejny raz wybieram darmowego Heaven Benchmarka, którego możecie pobrać np. TUTAJ
Jeżeli ktoś chciałby użyć innego benchmarka, z płatnego pakietu 3d Mark sugeruję np. Steel Nomad.
Furmark, MSI Kombustor będą złym wyborem i radzę je ominąć. Dodatkowo potrzebny będzie też program GPU-Z do monitorowania parametrów, którego ściągniecie np. TUTAJ

1. Uruchamiamy Intel Graphics Software i klikamy ikonkę "Wydajność"

1.GOWNEMENU.thumb.png.370d054d9a7cd1a86dd8b51be70cae67.png

2. Klikamy zakładkę "Dostrajanie"

2.WYDAJNO.thumb.png.42e95f47f61e6f8d0f5761201214d780.png

3. Uruchamiamy GPU-Z i Heaven Benchmark. Heaven Benchmark najlepiej na tych ustawieniach i klikamy przycisk "RUN":

HBUSTAWIENIA.png.aca59a1e70ee5a36ffc975df6ffb9dcb.png 

4. Obserwujemy "GPU Clock" w GPU-Z. Zatrzymujemy Heaven Benchmark za pomocą spacji w miejscu gdzie "GPU Clock" daje najczęstszą wysoką wartość.
Z mojej obserwacji zarówno w tym benchmarku jak i w paru grach było to 2850MHz (zaznaczyłem na zielono). Zapamiętujemy tą liczbę, bo będzie ona niezbędnym punktem odniesienia w następnych etapach.
Klikamy Skalowanie GPU: "Podstawowe"

3.HBSTOCK.thumb.png.1086a3d15a1173d456074728e797845b.png

5. Rozwija nam się menu podstawowe z opcjami "Limit napięcia", "Maksymalna moc" i "Przesunięcie częstotliwości"

4.HBPODSTAWOWE.thumb.png.be81c22ab2dc80b1b1b26812b61c190d.png

6. Zmieniamy "Maksymalna moc" na 70 i klikamy "Zastosuj zmiany" - to jest dobry punkt wyjściowy.

5.OBNIENIEPOWERLIMITU.thumb.png.0cae3534c26cec379bc183799f801f94.png

7. Po tym zabiegu m.in. "GPU Clock", "Board Power Draw" i "GPU Voltage" będą niższe jak na screenie poniżej. Sprawiliśmy, że karta obniżyła swój pobór mocy ale przy okazji straciła trochę wydajności.

6.OBNIENIEPOWERLIMITUPOZASTOSOWANIU.thumb.png.13097f586368750f10d2706246248379.png

8. Aby odzyskać wydajność musimy zwiększyć "Przesunięcie częstotliwości". Bezpieczną wartością dla 99% kart będzie 150MHz.
Śmiało możecie tyle wpisać i kliknąć kolejny raz "Zastosuj zmiany" w prawym dolnym roku okienka.

7.PODNIESIENIECZSTOTLIWOCIOBEZPIECZNWARTO.thumb.png.db70818619c04e372e1371df20925964.png

9. Teraz bardzo ważny krok. Pamiętacie wartość którą mieliście zapamiętać? Teraz będzie ona nam potrzebna. 
Obserwujcie "GPU Clock" jednocześnie zwiększając "Maksymalną moc" o "1" i klikając "Zastosuj zmiany" do momentu jak "GPU Clock" będzie równy waszej zapamiętanej liczbie - w tym przypadku 2850MHz.

8.DOSTROJENIEPOWERLIMITU.thumb.png.840a6c88a73fa4c2ee0ec8457ab08844.png

10. Gratulacje. Zrobiliście właśnie undervolting na swojej karcie intela. Tak naprawdę na tym etapie możecie zakończyć dalsze działanie i cieszyć się z bezpiecznych ustawień, które zadziałają stablinie w 99% przypadkach.

11. Jeżeli jednak chcecie wycisnąć ze swojego krzemu jeszcze więcej, możecie popróbować podnieść "Przesunięcie częstotliwości" o kolejną wielokrotność liczby "50".
Egzemplarz karty na którym to robię, czyli ASRock Intel ARC B580 Steel Legend pracuje niestabilnie przy wartości "250" ale "200" działa stabilnie jak skała, więc taką wartość przyjąłem.
Skoro wartość "200" działa, to mogę jeszcze obniżyć "Maksymalną moc" do wartości "72" tak aby "GPU Clock" miał naszą docelową zapamiętaną wartość 2850MHz.
Na tym etapie dopieszczone UV wygląda jak poniżej, z tym, że wynik na waszej karcie może się różnić w zależności od egzemplarza wylosowanego w loterii krzemowej.  

9.DOPIESZCZONEUV.thumb.png.a53a729a669ba35a232bb13b6138c472.png

Na marginesie wspomnę, że wartość zegara rdzenia czyli nasze "GPU Clock" o wartości 2850MHz było tylko punktem odniesienia.
Nie znaczy to, że zablokowałem boostowanie zegara rdzenia do sztywnego 2850MHz - wręcz przeciwnie.
W zależności od scenariusza (gry/programu) zegar będzie potrafił swobodnie podbić się do wyższych wartości.

Przykład? W grze Silent Hill 2 zegar potrafił mi dobić do 3050MHz na tym ustawieniu.
Przykładów oczywiście znajdziecie jeszcze więcej.

Mam nadzieję, że wszystko napisałem wystarczająco zrozumiale.
W razie jakichś niejasności albo jak zauważycie coś co mogłem przeoczyć, to piszcie. 

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 3
  • tomcug przypiął/eła ten temat