Pan Mateoo Opublikowano 21 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 Swietna podstawka z lego 🤣 Brakuje testów wydajnościowych jeszcze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 21 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2020 9 minut temu, xXMateoXx320 napisał: Swietna podstawka z lego 🤣 Brakuje testów wydajnościowych jeszcze a no podstawka zgrywała się idealnie kolorystycznie i zbyt dużo nie kosztowała. Żeby ją zdobyć musiałem tylko pokonać dwóch Szkodników, ale myślę że było warto . Testów wydajności nie robiłem bo przeszczepiony sprzęt się nie zmienił. Odczuwalną różnicą względem test bencha był natomiast wzrost temperatury podzespołów i hałas generowany przez wentyle 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Wentyle oryginalnie zainstalowane w S2 d...y nie urywają jeśli chodzi o kulturę pracy dlatego ponownie odwiedziłem magazyn żeby poszukać zamienników . I znalazłem kilka Alphacool NB-eLoop 1200rpm ( te czarne też były nebieskie) 😉 Jako że motyw przewodni wyklarował się samoistnie dlatego postanowiłem część wentyli potraktować na biało. Dodatkowo postanowiłem zrobić porządek z okablowaniem. ( dobija mnie ilość makaronów po ciemnej stronie obudów) No i efekt finalny 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Mateoo Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 I jak z kulturą pracy tych zamienników? mhm? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 22 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 42 minuty temu, xXMateoXx320 napisał: I jak z kulturą pracy tych zamienników? mhm? pomalowanie rotorów nie daje odczuwalnego spadku kultury pracy czy innych nieprawidłowości w działaniu wentyli. Co do porównania kultury pracy wentyli montowanych w FD s2 z NB-eLoop to te drugie do 800RPM są praktycznie niesłyszalne później już nie jest tak różowo ale i tak są cichsze od FD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 22 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2020 Wentylatory wyszły świetnie! Jak i całość oczywiście! No mega! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 25 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Etap II idzie woda ale zanim wejdzie trzeba zrobić test szczelności podzespołów oraz wyczyścić wszelkie syfy jakie zostały po poprzednich układach i na tę okazję powstało szybkie stanowisko testowo-czyszczące 😉 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 25 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2020 Tu się dzieje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 2 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2020 (edytowane) Sprawdzanie i czyszczenie elementów LC trochę trwało ale wrszczie przyszedł czas na dalsze prace. Nie do końca odpowiadał mi efekt uzyskany po malowaniu elementów wnętrza więc postanowiłem jeszcze podmalować mobo tray. Po całej zabawie uzyskałem taki efekt Spostrzegawczy zauważyli pewnie ,że sloty kart rozszerzeń na tylnej ścianie obudowy straciły wzmocnienia ;). Chciałem uniknąć cięcia nowej obudowy ale się nie udało . Edytowane 2 Czerwca 2020 przez ernig 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 4 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Wreszcie dojechała pompa o której wspominałem, całkiem spora będzie ciasno 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 (edytowane) Po ustaleniu właściwej pozycji combo przyszedł czas na drobienie cover piwnicy. Stwierdziłem że nie będę modyfikował oryginalnego, bo trochę szkoda. Dlatego z kawałka blachy wykonałem zastępstwo wyszło całkiem znośnie Niestety dałem trochę d..y i niepotrzebnie przyciąłem kawałek bliżej frontu, przez co powstała dziura z którą należało coś zrobić. Ostatecznie stanęło na takim rozwiązaniu, nie jest idealnie ale będę miał co robić w przyszłości 😉 Kolejny etap to przymiarki GPU. Jak już widzieliście z obudowy usunięte zostały wzmocnienia przy zaślepkach kart rozszerzeń . A to wszystko po to żeby zainstalowane wertykalnie GPU było maksymalnie odsunięte od szklanej ściany . Na alledro zakupiłem używany niekompletny uchwyt do gpu, trzeba go było tylko nieco zmodyfikować. Dorzuciłem do niego riser FD który poniewierał się w magazynie oraz zacząłem prace nad osłona okablowania różne wersje coveru Efekt końcowy Edytowane 15 Czerwca 2020 przez ernig 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Mateoo Opublikowano 15 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 WOW teraz tylko wyczekiwać efektu końcowego Planujesz jeszcze jakiś "remont" czy już wsadzasz wszystkie podzespoły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 15 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2020 aktualnie układ jest już w drugiej rewizji ale dojdę do tego za czas jakiś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 18 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 (edytowane) żeby nie przedłużać, nadszedł czas na zainstalowanie wszystkiego w obudowie, na pierwszy ogień Aquaero 5LT. Żeby je zainstalować w piwnicy potrzebowałem wykonać podstawę. Znalazłem kawałek używanego HIPSu chwila w maszynie i tak powstała podstawa dzięki której 5LT można zainstalować do standardowych otworów 120 mm dostępnych w piwnicy. Nie ma zbyt wiele miejsca na wysokość ale się udało 😉 Lecimy dalej, kolejne elementy lądują w obudowie, najważniejsze to zachować odpowiednią kolejność Nie miałem w magazynie wystarczająco długiej rurki żeby połączyć combo z chłodnica więc zapadła decyzja, że zainstaluję wskaźnik przepływu . i ostatni element układu na właściwym miejscu Czas lać wodę i można uznać rewizję jeden za zakończoną Przy okazji komp wygląda jak reklama x-kom Tyle na dziś Edytowane 18 Czerwca 2020 przez ernig 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Mateoo Opublikowano 18 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Czekam jeszcze na wykres ile ta schłodzana bestia będzie miała temp. w stressteście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 18 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 17 minut temu, xXMateoXx320 napisał: Czekam jeszcze na wykres ile ta schłodzana bestia będzie miała temp. w stressteście jedyne co mam z testowania rev. 1 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Mateoo Opublikowano 18 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 Dość ładne wyniki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 18 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2020 nie ma się co spodziewać wodotrysków, komp ma już swoje lata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EcKo!? Opublikowano 19 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2020 17 godzin temu, ernig napisał: nie ma się co spodziewać wodotrysków, komp ma już swoje lata może i ma lae 7770k to wciąż bardzo fajny procesor i można na nim składać coś do grania. Jak myślimy o graniu w WQHD to nawet lepiej. Oczywiście, szału nie będzie w FHD w nowych grach AAA ale dobre OC + szybki ram coś tam pokażą. Sam pewnie widzisz jak skaluje się ta platforma z twoją 1080TI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Buczo Opublikowano 21 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2020 Wyszło mega! Schludnie, estetycznie i elegancko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 23 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2020 (edytowane) Dzięki Jak już wspomniałem to była pierwsza rewizja układu. Wszystko zaczęło się jeszcze w trakcie odpowietrzania. Mimo tego ,że starałem się wypłukać i wyczyścić wszystkie elementy układu to okazało się , że z górnej chłodnicy do bloku wypłynął jakiś glutopodobny stwór. Syf ten tak skutecznie ubił flow ,że za blokiem powstała jedna wielka bańka powietrza, której nie szło przepchnąć do reza. Ciecz krążyła w układzie ale bardzoooooooo wooooolno. W tzw międzyczasie trafiła się też okazja do zakupów u małych ludzików więc postanowiłem że przemęczę się trochę z aktualnym configiem a jak dojdą graty to się coś pozmienia . Nieśpiesznie zaczęły pojawiać się przesyłki od majfrendow, kabelki sata kupione w pl, innych elementów raczej opisywać nie trzeba 😉 Coś z czego jestem mega zadowolony (kupiony trochę wcześniej) wewnętrzna elastyczna tasiemka do podłączenia usb 3.0 "Tajemnicze" pudełko Trochę mniej tajemnicze pudełko I na koniec kilka kabelków do psu tak żeby nie ciąć oryginalnych, kabelki wykonane w pl. Są graty można przystąpić do dzieła Edytowane 23 Czerwca 2020 przez ernig 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 24 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Dziś zacznę od pudełek, na pierwszy ogień, to "tajemnicze". Pewnie większość z Was i tak wie co to jest 😉, czyli Moje mobo ma możliwość sterowania oświetleniem RGB ale tylko w tradycyjnej formie czyli 12V, a ja potrzebowałem czegoś co ogarnia aRGB bo w combo mam takie właśnie oświetlenie. Początkowo chciałem wykorzystać stary sterownik HUE + od NZXT ale on wymaga dodatkowego oprogramowania, po za tym jest dość spory. Tak więc po poszukiwaniach wpadło mi w ręce takie małe pudełeczko.Musiałem deko pokombinować bo Swiftech do sterowania oświetleniem wymaga własnej produkcji sterownika i ciężko jest trafić na jakieś dane z opisem podłączenia.Jednak po kilku próbach udało się ożenić oba elementy. Jak już wspomniałem mam w magazynie stary HUE+, więc zdecydowałem się na użycie jednego z dostępnych w zestawie pasków LED i połączenie go do kompletu z rezerwuarem. W ten oto sposób udało mi się uzyskać całkiem efektowny sposób podświetlenia RGB, który aktualnie składa się z combo i jednego paska aRGB sterowanych za pomocą fona oraz jednego paska RGB ze sterowaniem z mobo. W planie jest jeszcze realizacja podświetlenia RGB na bloku cpu. Drugie pudełko to zastępstwo dla mechanicznego wskaźnika przepływu. Kiedy szukałem właściwego modelu zależało mi na tym aby w prosty sposób sprawdzać jak wygląda aktualny przepływ oraz temp cieczy w układzie . Takie możliwości dał Bykski B-TFC-CS-X więc zdecydowałem ,że to on trafi do układu i tak powstała druga rewizja mojego chłodzenia. 1 Zgłoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pan Mateoo Opublikowano 24 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 Jak ładnie to się wszystko prezentuje 🤩 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EcKo!? Opublikowano 25 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Takie seciki aż się chce oglądać. Niestety ja nie czuje potrzeby na upiększania mojego komputera. Jednak popatrzeć na projekciki innych zawsze jest spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ernig Opublikowano 25 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Wielkie dzięki, 🤓 ja lubię kiedy komp nie tylko działa jak powinien ale jeszcze jak wygląda. mam jeszcze kilka rzeczy do zrobienia więc jeszcze coś w temacie napiszę 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi