ernig 238 Opublikowano 22 Lutego 2021 Autor Opublikowano 22 Lutego 2021 że nie będzie małe to było wiadomo po przymiarkach wszystkich zatok/kieszeni na dyski. Gdybym zmniejszył ilość obsługiwanych dysków lub dysponował innymi kieszeniami to pewnie udało by się zaoszczędzić kilka cm ale nie więcej. Z drugiej strony mi to nie przeszkadza, mam wystarczająca ilość miejsca żeby ukryć ustrojstwo , a dodatkowo nie musiałem się ograniczać do płyty gł. w rozmiarze itx
Michagm 13 Opublikowano 22 Lutego 2021 Opublikowano 22 Lutego 2021 (edytowane) Dnia 18.02.2021 o 12:51, ernig napisał: teraz może i darmowe ale kiedyś (dawno temu) trzeba było za to zapłacić ;) . Oczywiście że wcześniej był wydatek i to nie tani projekt np. CNC/podobne itd.. Teraz to masz i skorzystać bo są przydatne narzędzia do innego projektu . Pamiętam dobrze i doskonale rozumiem Myślałem że będzie inaczej ale wyszło jak wyszło tylko jeden błąd "MDF" sam wiesz jakie ma wady i wiem że tak się nie robi ale da się ogarnąć/poprawić . Tak nieźle ci idzie... Dnia 23.02.2021 o 10:55, ernig napisał: Masz sporo miejsca w środku żeby coś włożyć do środka np. radiator Aluminiowy Obojętnie które z sklepu albo używane albo z złomu... Nie wolno zapomnieć o folii/podkład/taśmy izolatora żeby Aluminium nie miał kontakt z MDF . I możesz jeszcze przerobić coś takiego np. SSR Radiator czyli Wiatrak chłodzi radiator . Będziesz miał prawie jak Lodówkę NAS 9 godzin temu, ernig napisał: miejsca nie ma tak dużo jakby się wydawało, a po drugie nie wiem co miałyby chłodzić te radiatory Odp. wcześniejszy Dnia 22.02.2021 o 12:35, Michagm napisał: I możesz jeszcze przerobić coś takiego np. SSR Radiator czyli Wiatrak chłodzi radiator . Będziesz miał prawie jak Lodówkę NAS Czyli obniżać temp. otoczenia w środku bo MDF nieźle trzyma ciepłe powietrze . Sam wiesz dobrze o termodynamice Ale z drugiej strony masz możliwość fornirować w kolorze dębowym [Tutorial Klejenie Forniru] albo sklejkę naturalną 1,5/3mm . Będzie ładnie wyglądała obudowa jak szafki a na końcu możesz polakierować lakierem półpołyskiem/połyskiem do parkietu . Edytowane 24 Lutego 2021 przez Michagm Dodatkowo
ernig 238 Opublikowano 23 Lutego 2021 Autor Opublikowano 23 Lutego 2021 22 godziny temu, Michagm napisał: O Myślałem że będzie inaczej ale wyszło jak wyszło tylko jeden błąd "MDF" sam wiesz jakie ma wady i wiem że tak się nie robi ale da się ogarnąć/poprawić . Tak nieźle ci idzie... używam niewielkiej ilości MDF dlatego piszę małymi literami ;) Raport z budowy niewielkiego, domowego NAS kolejna porcja informacji z prac, na tapecie detale mniejsze i większe. Wykonie wnęki pod filtr anty kurzowy oraz otworu pod wentylator 120 mm Na koniec wypadałoby sprawdzić jak to będzie wyglądać ;) Dzięki za uwagę i do następnego 2
ernig 238 Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Opublikowano 24 Lutego 2021 Dnia 22.02.2021 o 12:35, Michagm napisał: Masz sporo miejsca w środku żeby coś włożyć do środka np. radiator Aluminiowy miejsca nie ma tak dużo jakby się wydawało, a po drugie nie wiem co miałyby chłodzić te radiatory Raport z budowy niewielkiego, domowego NAS Żeby sztucznie tematu nie przedłużać. Dziś kolejna porcja fotek, do obudowy zawitały aluminiowe kątowniki których zadaniem będzie wzmocnienie i usztywnienie całej konstrukcji. Pojawił się też kolejny element z MDF , którego przeznaczenie przedstawię później. Kolejny otwór pod wentylator PSU. Jedna z wcześniej prezentowanych nóżek będzie miała za zadanie utrzymywanie kosza na dyski na właściwym miejscu . i na koniec dla zainteresowanych,przybliżona wysokość konstrukcji . Dzięki 1
Buczo 53 Opublikowano 24 Lutego 2021 Opublikowano 24 Lutego 2021 Ten Nas to masz chyba większy niż komputer właściwy
ernig 238 Opublikowano 24 Lutego 2021 Autor Opublikowano 24 Lutego 2021 (edytowane) Delikatnie wyższy i szerszy ale tylko delikatnie Edytowane 24 Lutego 2021 przez ernig 1
ernig 238 Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) Wyszło dość kompaktowo 30,5x30x42 cm i 15 kg wagi bez dysków. Dla porównania NAS od Synology który stał się sprawcą całego zamieszania czyli DiskStation DS3617xs (wys. x szer. x gł.)270 mm x 300 mm x 340 mm Masa 9.8 kg Dnia 22.02.2021 o 12:35, Michagm napisał: Odp. wcześniejszy Czyli obniżać temp. otoczenia w środku bo MDF nieźle trzyma ciepłe powietrze . Sam wiesz dobrze o termodynamice Ale z drugiej strony masz możliwość fornirować w kolorze dębowym [Tutorial Klejenie Forniru] albo sklejkę naturalną 1,5/3mm . Będzie ładnie wyglądała obudowa jak szafki a na końcu możesz polakierować lakierem półpołyskiem/połyskiem do parkietu . Nie planuję fornirowania idę raczej w takim kierunku Edytowane 25 Lutego 2021 przez ernig 2
Buczo 53 Opublikowano 25 Lutego 2021 Opublikowano 25 Lutego 2021 Będziesz stosował dyski dedykowane do NAS czy jakiekolwiek?
ernig 238 Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Opublikowano 25 Lutego 2021 Na początku będę wykorzystywał to co mam czyli większość dysków z kompa, a docelowo bedę wymieniał na dedykowane do NAS 1
Buczo 53 Opublikowano 25 Lutego 2021 Opublikowano 25 Lutego 2021 Aha, zastanawiam się czy to rzeczywiście jest zauważalna różnica dla użytkownika. Pomiędzy klasycznym dyskiem HDD a tym dedykowanym?
ernig 238 Opublikowano 25 Lutego 2021 Autor Opublikowano 25 Lutego 2021 1 minutę temu, Buczo napisał: Aha, zastanawiam się czy to rzeczywiście jest zauważalna różnica dla użytkownika. Pomiędzy klasycznym dyskiem HDD a tym dedykowanym? po za żywotnością nośników, nie wydaje mi się . Wrzucałem wcześniej fotki co będzie siedziało w środku, wśród tych 1TB dysków jest jeden dedykowany do NAS, nie zauważyłem różnic w codziennym użytkowaniu miedzy nim a pozostałymi.
ernig 238 Opublikowano 26 Lutego 2021 Autor Opublikowano 26 Lutego 2021 (edytowane) Raport z budowy niewielkiego, domowego NAS i tak na koniec tygodnia pracy niewielki apdejt Część z Was na pewno domyśliła się do czego będzie wykorzystywany element z MDF ze szczeliną w środku wiec dla potwierdzenia wrzucam. Zaczęły się pojawiać kolejne elementy na froncie, np power słicz który znalazłem w jakiejś starej obudowie. Przy okazji trochę szpachli na połączeniach i innych nierównościach Kolejne elementy układanki wydobyte ze starej obudowy Materiał na uchwyt do PSU Dzięki za uwagę i do następnego Edytowane 26 Lutego 2021 przez ernig 1
Pan Mateoo 89 Opublikowano 28 Lutego 2021 Opublikowano 28 Lutego 2021 Wygląda to świetnie! Co tam jeszcze planujesz dodać?
ernig 238 Opublikowano 1 Marca 2021 Autor Opublikowano 1 Marca 2021 Niewiele się już zmieści Raport z budowy niewielkiego, domowego NAS Kolejny tydzień kolejna porcja informacji no i fotek. Ciężki sprzęt poszedł w ruch żeby dopracować nieco kształt obudowy, a efekt oceńcie sami Trochę biednie na tym froncie więc postanowiłem dodać USB (nie zakładam potrzeby używania) raczej ze względów wizualnych Dzięki za uwagę 1
Buczo 53 Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 Park maszyn w warsztacie też mam konkretny
Pan Mateoo 89 Opublikowano 1 Marca 2021 Opublikowano 1 Marca 2021 No powiem ze odj3bane perfekcyjnie 1
ernig 238 Opublikowano 2 Marca 2021 Autor Opublikowano 2 Marca 2021 (edytowane) 20 godzin temu, Buczo napisał: Park maszyn w warsztacie też mam konkretny bez fotek się nie liczy 18 godzin temu, xXMateoXx320 napisał: No powiem ze odj3bane perfekcyjnie Raport z budowy niewielkiego, domowego NAS w poprzednich postach pokazałem materiał z jakiego powstało mocowanie do PSU (kawał odzyskanego amelinium) a tak wyglądały prace Kolejny etap: malowanie To dopiero pierwsza warstwa Po pierwszej warstwie stwierdziłem, że front mojego NASa nadal jakiś taki pusty więc zatrudniłem maszynę do wykonania takiej oto tabliczki. Tyle na dziś, dzięki Edytowane 2 Marca 2021 przez ernig 2
ernig 238 Opublikowano 3 Marca 2021 Autor Opublikowano 3 Marca 2021 Raport z budowy niewielkiego, domowego NAS ostatni apdejt w tym tygodniu. Maszyna była już rozgrzana to mogłem jej zarzucić jeszcze jeden temat. Potrzebowałem ramkę do filtra anty kurzowego na spód obudowy. No to strugamy I pasowanie na obudowie Dzięki 1
ernig 238 Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Opublikowano 8 Marca 2021 (edytowane) Raport z budowy niewielkiego, domowego NAS nowy tydzień więc i czas na nową porcję informacji. Przyszedł wreszcie czas na wykonanie podstawy pod MOBO. Dzięki wcześniej wykonanym prowadnicą nie powinno być problemów z umieszczeniem wszystkiego na miejscu Ze starej obudowy pobrałem elementy podtrzymujące karty W kolejnym kroku na front trafił ostatni brakujący element, tabliczka z nazwą projektu. i tyle na dziś . Edytowane 8 Marca 2021 przez ernig 1
Buczo 53 Opublikowano 8 Marca 2021 Opublikowano 8 Marca 2021 Panie, profeska! Nic tylko czekać aż Synology czy inne Qnap-y zgłoszą się po projekt ;) 1
ernig 238 Opublikowano 8 Marca 2021 Autor Opublikowano 8 Marca 2021 (edytowane) Ładnie to się tak nabijać?? jeszcze tylko boki do zrobienia Edytowane 8 Marca 2021 przez ernig 1
Buczo 53 Opublikowano 8 Marca 2021 Opublikowano 8 Marca 2021 Broń Boże! Nie nabijam się, na prawdę wygląda to świetnie!
ernig 238 Opublikowano 9 Marca 2021 Autor Opublikowano 9 Marca 2021 Raport z budowy niewielkiego, domowego NAS No to chyba pora zmierzać do końca projektu ale zanim to nastąpi zostało jeszcze kilka prac do wykonania Należało uzupełnić ramkę filtra o materiał zbierający kurz Wpadłem tez na bardzo oryginalny pomysł żeby dorzucić wewnętrzny uchwyt na dyski ssd Tak na wszelki wypadek jakby 12 zatok na dyski to jednak było za mało Na koniec należało wszystko potraktować kolejna warstwa farby Już widać światełko w tunelu Tyle na dziś. Dzięki 1
Rekomendowane odpowiedzi