Skocz do zawartości

Realtek ALC1220 wbudowany czy starty Sound blaster X-FI

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, rzymo napisał(a):

Słuszna uwaga - wyjście jest w formie pojedynczego mini-jacka (elektrycznie / optycznie). Nie wiem czy po optyku leci coś powyżej stereo, nawet nie mam jak sprawdzić...

ja w tych logi obecnie i tak używam tylko dwóch głośników + sub. Głośniki wpięte do suba a sub pod płytę główną. Czy w takim wypadku będzie to z tym SB śmigało bezproblemowo?

Opublikowano

a jeszcze chwilę pociągnę ten temat, co myślicie o Creative Sound BlasterX G1? Bo zastanawiam sie czy w moim przypadku jest sens płacić tyle kasy za G6 jak i tak bede mial tylko te głośniki tam podłączone (słuchawki mam na USB).

Opublikowano
W dniu 1.11.2024 o 23:22, EvilKillaruna napisał(a):

Z tym skazaniem to tak bym nie przesadzał, bo wszystko zależy od implementacji układu. Niektóre układy zintegrowane są w stanie wykręcić naprawdę niezłe parametry i to zarówno na THD+N, jak i IMD+N. Natomiast sporo jest takich implementacji, gdzie skacze w górę zarówno OI, jaki i zniekształcenia. Wówczas nawet najprostszy dongle na USB potrafi zaoferować super jakość i rozwiązać problem o którym pisze @DR3GGO.

Przykładowo, dongle USB który zmontowałem sobie po godzinach dla testu, na jakimś ALC:

PH1wdhn.png

Bez problemu wyciągamy 14 bit rozdzielczości. W typowym układzie zintegrowanym na ogół jest to -60 do -75 dB. Czyli 10-12 bit.

To pomiar wyjścia z obciążeniem?

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Slayer napisał(a):

a jeszcze chwilę pociągnę ten temat, co myślicie o Creative Sound BlasterX G1? Bo zastanawiam sie czy w moim przypadku jest sens płacić tyle kasy za G6 jak i tak bede mial tylko te głośniki tam podłączone (słuchawki mam na USB).

Po co ci coś innego co jest tylko wzmacniaczem słuchawkowym jak G1 skoro używasz 2.1 a słuchawki masz na usb, głośniki mają swój wzmacniacz i niczego nie zyskasz w tym przypadku względem tej integry, kartę typu g1 kupowało się po taniości jak miałeś za cicho na słuchawkach mimo 100% głośności na integrze bez wzmocnienia.

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
W dniu 5.11.2024 o 07:28, Send1N napisał(a):

Po co ci coś innego co jest tylko wzmacniaczem słuchawkowym jak G1 skoro używasz 2.1 a słuchawki masz na usb, głośniki mają swój wzmacniacz i niczego nie zyskasz w tym przypadku względem tej integry, kartę typu g1 kupowało się po taniości jak miałeś za cicho na słuchawkach mimo 100% głośności na integrze bez wzmocnienia.

Dlatego, że te głośniki buczą jak gram w coś bardziej wymagającego i gpu jest mocno obciążone. Podobno zewnętrzna karta rozwiązuje ten problem.

Opublikowano

A to ciekawe, nie spotkałem się z czymś takim g1 można kupić nówkę na alledrogo za 99pln z darmowa dostawa sprawdz sobie najwyżej przyjanuszujesz i zrobisz darmowy zwrot do 14 dni :E 

Opublikowano

Na redicie są tematy o tym, podobno chodzi o słabą izolację dźwiękówki na płycie głównej i dlatego są jakieś "przebicia". Jak miałem grafę, która brała mniej W (rtx 2060) to nie było tego, jak zmieniłem na rtx2070super to się pojawił problem.

Z tym zwrotem dobry pomysł :E

• Upvote 1
Opublikowano

ja tak miałem ale z xonarem DX i 3060ti od asusa też ( TUF )

jak dowaliło klatek w jakiejś grze to buczenie w głośnikach. Wyjąłem xonara, włączyłem integrę 1220 i problem ustał

xonara całego śledzia okleiłem taśmą izolacyjną, i nie przykręcałem go śrubką, żeby nie miał żadnego styku z obudową, problemu nie było, buczenia zero

zmieniłem grafikę na radeona ( nitro+ ) , xonara przekręciłem, problemu nie ma...

oczywiście wcześniej też miałem inne karty, od różnych 7850 przez 1660/S/Ti, 2060, 3060 i to często w bida wersjach typu gigabyte windforce/eagle i żadnego problemu nie było, tylko ten jeden raz z asusem TUF, dawał na obudowę  jakieś przebicia czy jak to się nazywa...

• Like 1
Opublikowano

Ktos moze sie wypowiedziec o CREATIVE Sound Blaster X1? @EvilKillaruna Jakas opinia? widzialem ze polecasz ten model u siebie, na uk amazonie sa "used like new" za 17f (jakies 85zl) albo "nowa" za 27f (jakies 135zl) bedzie to lepsze niz stary asus strix soar?

Opublikowano

@MAKUUsed nie bierz bez konkretnej możliwości zwrotu. Creative ma masę problemów z QC/fabrykami.

Co masz zamiar podpinać pod takiego dongla? Jeśli coś co nie jest wymagające prądowo, to możesz pominąć Creative'a, i wziąć za 36 funtów Moondrop Dawn Pro https://www.amazon.co.uk/MOONDROP-DAWN-Pro-Heasphone-Amplifier/dp/B0CFQS2B6L akurat przeceniony 15% jest. To jest głównie pod IEM'y ale wiem że nawet Sennheisery HD 600 (300ohm, ale mają wysoką wydajność 105~107dB/mW) było toto wstanie obsłużyć, i to przy 30% głośności więc z zapasem.

Albo dopłacić do TempoTec'a Sonata BHD Pro za 54 funty.

Poczytaj/posprawdzaj recenzje tych dwóch.

Opublikowano

W sumie to nic specjalnego, normalne glosniki 2.0 do kompa tzn Edifier R1800TIII, sluchawek raczej zadnych poki co, ewentualnie stare Hyperx Stinger ale to musze najpierw pady wymienic.

Denerwuje mnie moj asus strix soar na pcie, brak aktualnych sterow, jak wlaczam kompa to z glosnikow wydobywa sie podwojny trzask, ze to tak nazwe. I zastanawialem sie nad uzywaniem integry (alc4080) albo jakiegos usb dac, stad moje pytanie.

Pamietam ze jak jeszcze uzywalem sluchawek to po podlaczniu do Asusa mialem static noise w jednym uchu.

Opublikowano

Mimo wszystko pstryknięcia przełączników na Xonarze w głośniku nie powinno słychać. Na samej karcie ciche "Cyk, cyk" przy rozruchu to norma. To rozwiązanie z elektro-mechanicznymi przełącznikami NEC'a jest/było dosyć popularne w sprzęcie audio z wysokiej półki, i ten dźwięk defektem nie jest...

...ale jest jeszcze jeden typ "trzasków", który już nim jest :E https://youtu.be/hEwVKf5acBU?t=38

@MAKUJeśli przez static noise masz na myśli takie trzaski jak z linku wyżej, to zobacz jaką częstotliwość próbkowania masz ustawioną na Xonarze w systemie (Sound -> Playback devices), i w panelu sterownika Xonara (obie oddzielnie ustawia się).

Mam dwa Xonary w kompie na raz, DX i STX, i u mnie dawniej ten problem występował losowo na YT, i to dosyć często, przy próbkowaniu 44.1 KHz. Odkąd oba mam ustawione na 192 KHz/16bit ani razu nie żaden z nich mnie nie "popieścił". Na Win7+10.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

@ElProblemos Karta sobie pstryka dwa razy przy starcie pc, tak jak piszesz plus w tym samym momencie z głośników wydobywa się podwójny trzask, kij wie, czy to normalne, czy nie, ale mnie irytowało od zawsze. xD

Static noise to występował tylko po podłączeniu słuchawek w jedym uchu, że tak to nazwę, a tak to z głośników nic nie piszczy. Problem ponoć częsty w tej karcie z tego, co czytalem. Zobaczę może przełączę się na Integrę albo kupie coś innego w jakiejś dobre cenie.

Edytowane przez MAKU
Opublikowano

@MAKUTylko żebyś z donglem się nie zdziwił jeszcze bardziej negatywnie. Bo tak jak na Xonarze masz cyknięcia, tak większość dongli ma aktywne oszczędzanie energii i jak żaden dźwięk nie leci przez tam 10s+ to wyłączają się, jak coś puścisz to utnie pierwszą sekundę/dwie zanim załączy się (i będziesz słyszał ciche pierdnięcie). Do PC'ta 99% z nich nie nadaje się przez to.

Jak same przełączniki Xonara ciebie wkurzają, to co dopiero to :E

Opublikowano

Ha racja! Nie tyle co mnie samo pstrykanie na karcie przeszkadza, a ten dźwięk z głośników bardziej, bo jak zapomnę ściszyć głośniki to nie raz podskoczyłem na fotelu na drugi dzień. :E

• Haha 1
Opublikowano

@MAKUTak czułych głośników jeszcze nie spotkałem :E Dla pewności, masz je wpięte w Front Out (środkowy jack), a nie Headphone Out (drugi od góry)?

Takie cyrki to częściej kiedy głośniki pod wyjścia słuchawkowe podpina się (wyjście "liniowe" ma 100 ohm, a wyjścia słuchawkowe dążą do bycia poniżej 1 ohm). Btw, to kolejny argument przeciw donglowi USB, bo one mają wyjścia słuchawkowe z wzmacniaczem, a nie liniowe :E

Dla ciebie to by trzeba jakieś proste pudło DAC z wyjściami pod głośniki, tyle że nówki nawet niskopółkowe obecnie mają ceny z 4 liter. Zostają tylko używki na ebayu.