Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Testowałem na swoim Configu Vero L5 600W, MSI A850G, Supremo FM5 650W, Gigabyte PG650G i wszystko wypada w idle praktycznie identycznie ~3W różnicy i około 100W poboru z gniazdka. 

Co innego OCCT Power wtedy odpowiednio ze ściany ~435-40W, 415-420W, 420-425W, 425W 

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Jak ktoś chce być jak najmniej stratny na prądzie :E to trzeba już celować w psu z certyfikatem titanium o takiej mocy aby po obliczeniu poboru swojego zestawu nie przekraczać 50-55% mocy zasilacza bo wtedy mają najwyższą sprawność, to już jest taka opcja dla bardzo chorych psychicznie ;D

• Haha 2
Opublikowano
7 godzin temu, Send1N napisał(a):

Jak ktoś chce być jak najmniej stratny na prądzie :E to trzeba już celować w psu z certyfikatem titanium o takiej mocy aby po obliczeniu poboru swojego zestawu nie przekraczać 50-55% mocy zasilacza bo wtedy mają najwyższą sprawność, to już jest taka opcja dla bardzo chorych psychicznie ;D

Nieprawda, troche słabo jak masz sprzęt, który potrzebuje 500w a zasilacz żeby to dostarczyć zamiast pobrać 520w to pobiera 620w.

To tak jakby nagle przestać się śmiać z pooru prądu 7900 xtx lub 9070xt i mówić, że tak ma być a rtx 4080 bierze 100w mniej a daje lepszy gameplay.

Opublikowano

Mój poprzedni Endorfy Supremo F5 850W miał jedną z najgorszych sprawności przy niskim obciążeniu w swojej klasie, komp z idle ciągnął z gniazdka lekko ponad 100W (5700x3d, 3080ti). Po zmianie na 7800x3d i 5070ti ta wartość wzrosła, regularnie widziałem 110-120W idle. Na MSI MPG 850 teraz ten sam komp z 5070Ti w idle trzyma się poniżej 100W. Łatwo więc policzyć, że sama zmiana zasilacza oddała około 10% straty energii.

I teraz najlepsze: 

Wrzuciłem Windowsa LTSC do podobnego zestawu (5700x + 3080Ti), do którego trafił ten endorfy. Jajo polega na tym, że a) proc idlował wcześniej na 40C, teraz idluje na 28-30C, karta idlowała na 40-42C, teraz na 35-36c, zużycie energii też spadło poniżej 100W :E 

Ergo, chcesz ograniczyć waty -> zacznij od windozy :boink:

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Bez przesady, akurat Titanium ma dość liniową charakterystykę. Chyba że ktoś liczy każdy W, wtedy niech wypina na noc zestaw z listwy bo też jakieś straty są :hihot:

image.png.b29d3db0934e9858659a3cdf79e2b305.png

• Upvote 3
Opublikowano (edytowane)

W ramach off-topu dodam, że przy obecnym sposobie rozliczania rachunków za energię elektryczną nie opłaca się oszczędzać na samym poborze z gniazdka, tj. oszczędzać każdy Wat, bo to nie koszty tegoż poboru podnoszą nam finalny koszt rachunku, ale opłaty dookólne na rachunku, tj. przesył, opłaty stałe, zmienne itd. Więc samo oszczędzenie tych 10 czy 30W - nie robi różnicy.

Był nawet na YT taki film, gdzie gość to dość szczegółowo wyjaśniał. Oczywiście mówimy to w skali mikro, tj. dla przeciętnego gospodarstwa domowego, a nie dla odbiorców firmowych, żeby tu komuś zaraz żyłka nie pękła z przejęcia :E

Edytowane przez CryptTM
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, Send1N napisał(a):

Najlepiej to już skończyć ten offtop w zarodku bo wallec w kolejnym temacie szuka prowokacji i zrobi się kolejny bałagan :E niektórym to się bez kitu nudzi :hihot:

Od razu widać że szuka wrażeń. Jednak zdejmowanie bana było bezsensowne. Gość wczoraj albo był najebany albo szukał zaczepki, w obydwu przypadkach powinien odpocząć od forum.

• Upvote 1
Opublikowano

?
Przecież tylko zapytałem dlaczego zasilacz bronze.
Akurat dla mnie ma to znaczenie, komp jest wiele godzin włączony i dobra sprawność jest lepsza niż słaba sprawność.

Dlaczego "zaczepką" jest dosłownie wszystko co jest zapytaniem a nie pochwałą wyboru i klepaniem po ramieniu?

Opublikowano

miedzy goldem/platinum a bronze mialem 15-20W rozncy max przy max obciazeniach w koparkach krypto

wczesniej prad byl tanszy wiec kazdy 1W rocznie 24/7 to 5zl, teraz to 10zl - czyli w rok mamy oszczednosc 200zl przy 20W ale mowa tu o pracy 24/7, czyli 6500kWh na rok (pobor 750W) - przy normalbym uzytkowaniu watpie zeby ktos przekroczyl 10-15% tego poboru - czyli 20-30zl oszczednosci

• Like 1
Opublikowano
26 minut temu, duniek napisał(a):

miedzy goldem/platinum a bronze mialem 15-20W rozncy max przy max obciazeniach w koparkach krypto

wczesniej prad byl tanszy wiec kazdy 1W rocznie 24/7 to 5zl, teraz to 10zl - czyli w rok mamy oszczednosc 200zl przy 20W ale mowa tu o pracy 24/7, czyli 6500kWh na rok (pobor 750W) - przy normalbym uzytkowaniu watpie zeby ktos przekroczyl 10-15% tego poboru - czyli 20-30zl oszczednosci

Ja akurat do kopania krypto korzystałem z zasilaczy serwerowych , niby gold platinum a żarło to zawsze więcej watów jak zwykły  ATX . Przynajmniej cena za zasilacz była niższa jak się kupiło w dobrym czasie  , kable robiło się we własnych zakresie. Tylko było z tym sporo roboty , z  perespektywy czasu lepiej by się wyszło na zwykłych ATX.

Opublikowano
29 minut temu, allas napisał(a):

Ja akurat do kopania krypto korzystałem z zasilaczy serwerowych , niby gold platinum a żarło to zawsze więcej watów jak zwykły  ATX . Przynajmniej cena za zasilacz była niższa jak się kupiło w dobrym czasie  , kable robiło się we własnych zakresie. Tylko było z tym sporo roboty , z  perespektywy czasu lepiej by się wyszło na zwykłych ATX.

zarlo wiecej zwykle ze wzgledu na wentylatory, same wentyle potrafily brac nawet 40W
z perspektywy czasu najlepiej bylo miec kilka 550-750W zasilaczy bo goldy 750W kupowales po 250-300zl a teraz po 200 spokojnie sprzedac idzie, natomiast hype byl na 850+ czyli 1000/1200/1600 - sam sprzedalem 1600W 3 sztuki w okolicach 1500zl i a teraz mam evge 1600W titanium wystawiona za 600 i ktos mi 400 oferuje :E 

• Haha 1
Opublikowano

Duniek@ ludzie starych zasiłek EVGA 1600W nie chcą kupować bo strach że dojechane były w koparkach

firma mało w PL popularna i jak teraz RMA PSU u nich wygląda to znak zapytania

(a RMA GPU jak dawno temu przekonałem się w przypadku terkoczącej pompy AIO w RTX 3090 Kingpin nie istnieje)

po drugie po kiego diabła komu teraz nowe ATX3.1 1600W do nawet najmocniejszej konfiguracji z 9800X3D + RTX 5090?

Takich 1600W PSU w gamingowych PC jest promil,workstation to inna bajka.

EVGA 1600 T2 Titanium to od zakupu nówki w 2018r użytkuję i nie oddam :)

Nie ta liga co AX1600i ale co mi tam,

tysiaka dałem za nówkę na promo jak był po dwa tysie w regular price więc...hmm.

To że te najmocniejsze nowe PSU są bdb skonstruowane to wiemy

https://hwbusters.com/best_picks/best-atxv3-pcie5-ready-psus-picks-hardware-busters/7/

tak samo jak to że 12VHPWR to nadal bubel mimo leczenia i kombinowania.

Pośmiałem się jak Roman ruszał kablami we wtyczce 12VHPWR i tyle (10:20 sek)

Inna sprawa że taki wprowadzony w 2018 r o ile dobrze pamiętam Corsair AX1600i

kiedy porównamy go z obecnymi najlepszymi konstrukcyjnie PSU 3.1 okazuje się nadal majstersztykiem perfekcji technicznej.

Co ciekawe w ostatnim projekcie CLC jaki składałem celowo został wybrany do pracy z 9800X3D i RTX 5090

i radzi sobie doskonale.

Tylko kto zagląda do rzetelnych testów pomiarowych aby sprawdzić co tera oferują najnowsze konstrukcje PSU?

Teraz ludzie nie oczekują perfekcji technicznej a niskiej ceny to dostają niską cenę

razem z wszystkimi konsekwencjami tego podejścia.

Mamy w Taichi Titanium ficzer który bada temperaturę wtyczki 12VHPWR dzięki któremu wiemy kiedy piekło przyjechało

także dzięki dla nvgreedii za te wtyczki ...dobra robota.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Elder napisał(a):

Duniek@ ludzie starych zasiłek EVGA 1600W nie chcą kupować bo strach że dojechane były w koparkach

firma mało w PL popularna i jak teraz RMA PSU u nich wygląda to znak zapytania

(a RMA GPU jak dawno temu przekonałem się w przypadku terkoczącej pompy AIO w RTX 3090 Kingpin nie istnieje)

po drugie po kiego diabła komu teraz nowe ATX3.1 1600W do nawet najmocniejszej konfiguracji z 9800X3D + RTX 5090?

Takich 1600W PSU w gamingowych PC jest promil,workstation to inna bajka.

EVGA 1600 T2 Titanium to od zakupu nówki w 2018r użytkuję i nie oddam :)

Nie ta liga co AX1600i ale co mi tam,

tysiaka dałem za nówkę na promo jak był po dwa tysie w regular price więc...hmm.

To że te najmocniejsze nowe PSU są bdb skonstruowane to wiemy

https://hwbusters.com/best_picks/best-atxv3-pcie5-ready-psus-picks-hardware-busters/7/

tak samo jak to że 12VHPWR to nadal bubel mimo leczenia i kombinowania.

Pośmiałem się jak Roman ruszał kablami we wtyczce 12VHPWR i tyle (10:20 sek)

Inna sprawa że taki wprowadzony w 2018 r o ile dobrze pamiętam Corsair AX1600i

kiedy porównamy go z obecnymi najlepszymi konstrukcyjnie PSU 3.1 okazuje się nadal majstersztykiem perfekcji technicznej.

Co ciekawe w ostatnim projekcie CLC jaki składałem celowo został wybrany do pracy z 9800X3D i RTX 5090

i radzi sobie doskonale.

Tylko kto zagląda do rzetelnych testów pomiarowych aby sprawdzić co tera oferują najnowsze konstrukcje PSU?

Teraz ludzie nie oczekują perfekcji technicznej a niskiej ceny to dostają niską cenę

razem z wszystkimi konsekwencjami tego podejścia.

Mamy w Taichi Titanium ficzer który bada temperaturę wtyczki 12VHPWR dzięki któremu wiemy kiedy piekło przyjechało

także dzięki dla nvgreedii za te wtyczki ...dobra robota.

Ale kolego powiedz kto z tego forum takie testy robi, nikt widzisz wpisy to wiesz😊

8 minut temu, Elder napisał(a):

Masz test tego co obecnie używam. youtube.com/watch?v=N1HS79dzCZs

A co do ATX 3,0/3.1 to jeden uj.

Opublikowano

Dokładnie,1000W PSU pracuje optymalnie z 9800X3D+5080 czy 5090 w AC PC

co do systemów CLC to tam jest czasem inaczej bo wrzuciłem wyniki w worklogu Deuterium ile to żre

(w syntetykach 850-900W...w grach mniej a PSU pracuje w kompletnie innych warunkach niż w typowej budzie/szczelnie zamknięty = wyższa temp ambient,specyficzny projekt)

Co do platform CWT...korzystam od lat i lubię te konstrukcje.

• Like 1
Opublikowano

@DarkeVo Chyba zaraziłem się od Ciebie tymi zmianami, w domu już żona narzekać zaczęła, a to dopiero początek roku :E

W każdym razie, NZXT H1 wylądowała w pudełku i czeka na lepsze czasy / buildy, wleciał zwrot z owocowych:

IMG_20260105_223006002.thumb.jpg.fa98161388ef65c8dab1814b4884f3e8.jpg

Swoją drogą, owocowi ostatnio rządzą pod względem szybkości wysyłki, bo ta: zamówienie w sobotę wieczorem, w poniedziałek 14:00 na miejscu. No chylę czoła, nie ukrywam :thumbup:

• Haha 4
Opublikowano

@CryptTM teraz wjechałeś mi na ambicje☝️ wiem że to juz 6 dzień nowego roku i nic jeszcze nie zmieniłem no ale jeszcze chwila😆 jedzie już riser żeby dać gpu wertykalnie w tej budzie. Swoja droga dość spoko ta buda obawiałem sie temperatur ale nie widzę znaczących różnic względem lancool 3 a jest fajna taka mała. Wczoraj chciałem zamówić już wentyle phanteks m25g2 ale są jakieś opinie że ponoć głośne ale też nie chce dawać za d30 przeszło tysiaka i mam mętlik teraz w bani😆

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
11 godzin temu, CryptTM napisał(a):

@DarkeVo Chyba zaraziłem się od Ciebie tymi zmianami, w domu już żona narzekać zaczęła, a to dopiero początek roku :E

W każdym razie, NZXT H1 wylądowała w pudełku i czeka na lepsze czasy / buildy, wleciał zwrot z owocowych:

IMG_20260105_223006002.thumb.jpg.fa98161388ef65c8dab1814b4884f3e8.jpg

Swoją drogą, owocowi ostatnio rządzą pod względem szybkości wysyłki, bo ta: zamówienie w sobotę wieczorem, w poniedziałek 14:00 na miejscu. No chylę czoła, nie ukrywam :thumbup:

Czy Ty przypadkiem w piątek nie przekładałeś z phantekst do h1???

Opublikowano
6 minut temu, wallec napisał(a):

Czy Ty przypadkiem w piątek nie przekładałeś z phantekst do h1???

Ja potrafie przełożyć nawet dwa razy w ciągu jednego dnia:hihot: ten co to lubi może grzebać w gratach nawet całymi dniami:clap:

• Haha 1
Opublikowano

@wallec No... tak :D Moja H1 jest obudową dyżurną i tak już zostanie.

@DarkeVo Już miałem okazję w tej obudowie składać kompa, w sumie to jakiś czas mi też chodziła po głowie, bo to mała - duża obudowa. Ktoś może zapytać, dlaczego nie wziąć wersji V2 tej obudowy - odpowiem tak: wersja V1 ma jedna, bardzo dużą przewagę nad wersja V2 - możemy żąglować wielkościa płyty głównej i jej umiejscowieniem w obudowie - czego w wersji V2 nie zrobimy (tutaj jest duży regres właśnie). Na plus wersji V2 jest możliwość montażu pełnego ATX i AiO na topie - w V1 przeba dać małe dystanse na topie, aby to zrobić, jednak wcześniej wspomniana opcja przemieszczania płyt głównych względem środka przeważyła.

Zdjęcie jest troche ciemne, ale tu mam płytę ITX umieszczoną w pozycji 5 slotowej, a to daje mi możliwość zamontowania 2 chłodnic 360 i reza na boku - co mam zamiar właśnie zrobić :P Sprzęcik się gromadzi i będzie wodowanie całości, skoro sprzęt drożeje, to zamiast wydawać coraz więcej na to samo - zrobimy coś innego :E 

Miałem to robić w Evolv X2, ale po przemyśleniu całego planu i trudności, które tam powstają względem tego, co chciałbym zrobić - taniej wyszło zmienić obudowę :E

• Like 2