Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tzn jak są sprawne to może i tak też słyszałem taką opinię ale u mnie tylko jeden jest sprawny a w kuchni i w drugim pokoju tak zapowietrzony że lekko letnie jest tylko 1 żeberko od pokrętła :E do tego nawet jak odpowietrzę to przez te 53 lata (tyle ma budynek) a mieszkanie jeszcze po dziadkach one przyjęły tyle warstw różnych kolorów farby że nie są wstanie grzać tak jak powinny do tego nawet pomalowane na ładny kolor wyglądają paskudnie, mieszkanie odnowione a kaloryfery jak z PRL'u xD więcej argumentów jest za niż przeciw ;)

Edytowane przez Send1N
Opublikowano

Odpowietrzyć możesz na śrubunku. Odpowietrzałem tak do momentu, jak już nie byłem wstanie przekręcić śruby. Wtedy zamontowałem automatyczny odpowietrznik i tylko żałuję, że tak późno to zrobiłem. 

Może nie wygląda, ale samo się odpowietrza i grzeje jak talala. 

IMG_20260121_140240519_MP.thumb.jpg.dfabbbb673fa44f6b5869ffab5b240cf.jpg

Muszę kiedyś to podmalować tylko. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Jakbyś miał 10 warstw różnych farb na tym grzejniku to już by tak fajnie nie grzał xD  ale w twoim przypadku to jak najbardziej możesz podmalować bez straty wydajności :E :hihot:

Edytowane przez Send1N
  • Haha 1
Opublikowano
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ta wygląda jak starego typu żeliwny kaloryfer pomalowany na biało :E sam mam takie w mieszkaniu do tej pory i muszę się w końcu zebrać na wymianę w tym roku :hihot: 

Zdecydowanie wymieniaj. Za stare jeszcze dostaniesz niezłą kasę na złomie, starczy na jeden nowy :E

6 godzin temu, j4z napisał(a):

A na co Ty chcesz je wymieniać? Ponoć są lepsze od blaszaków. Też mam żeliwne.

Dla mnie to była najlepsza decyzja, żeliwne są obrzydliwie brzydkie i mają na sobie dziesięć warstw farby. Nowe nagrzewają się bardzo szybko i są bardzo wydajne, posiadam takie już ponad 6 lat i każdemu polecam wymianę na nowe, mam z firmy Purmo. 

6 godzin temu, j4z napisał(a):

Muszę kiedyś to podmalować tylko. 

Dramat jak to wygląda :E FUJ

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Send1N napisał(a):

Ta wygląda jak starego typu żeliwny kaloryfer pomalowany na biało :E sam mam takie w mieszkaniu do tej pory i muszę się w końcu zebrać na wymianę w tym roku :hihot: 

Akurat one lepsze od alu ;) 

1 godzinę temu, MrKetiw napisał(a):

Nowe nagrzewają się bardzo szybko i 

bardzo szybko wytracają ciepło :E 

Teraz mam część pomieszczeń na podłogówce a część na alu...jak ja bym chciał by to było żeliwo :E Tu gdzie podłogówka ciepło a tu gdzie alu grzejniki zawsze chłodniej bo one chwilę po wyłączeniu pieca zimne. 

Edytowane przez Krzysiak
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Akurat one lepsze od alu ;) 

bardzo szybko wytracają ciepło :E 

Mnie raczej omija ten problem bo mieszkam w bloku, nie muszę palić w piecu :) druga sprawa że po tylu malowaniach już jest gorzej niż powinno być + w pokoju w którym siedzę przy TV/PC i śpię czeka mnie odmalowanie ścian na wiosnę i z doświadczenia wiem że malowanie tego kawałeczka za kaloryferem potrafi zejść dłużej niż całego pokoju :hihot: więc plan jest taki że zawołam gościa ze spółdzielni mieszkaniowej aby zdjął stary pomaluje ten kawałek ściany i na drugi dzień żeby przyszedł założyć nowy xD Ogólnie spółdzielnia nie pozwoliła mi tego robić jak jest sezon grzewczy.

Edytowane przez Send1N