Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, hwdp43 napisał(a):

to samo mozna powiedziec o obecnym rzadzie . niestety :/ 

No nie można. Może nie jest idealny, ale jednak coś robi.

9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Widzę że robią nam się początki korporacjonizmu. Korporacje będą zaraz kreować politykę. 

Możesz sobie poczytać o teorii tych wielkich "cyber panów". Głównie chodzi o wielkie koncerny kreujące rzeczywistość, jak X czy Instagram. Swoją drogą, śmiesznie jest pisać o Instagramie w kontekście rzeczywistości xD

Opublikowano
10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Widzę że robią nam się początki korporacjonizmu. Korporacje będą zaraz kreować politykę. 

a to wszystko przy aprobacie “prawicy”. Fajnie :) 

Bo teraz tego nie robią. O naiwności.

W ogóle urocza jest taka obawa płynąca z ust jednostki która na każdym kroku przypomina rozmiar graczy którym służy.

3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

No nie można. Może nie jest idealny, ale jednak coś robi.

A co konkretnie? Nikt nie rozliczony. Światopoglądowe kwestie nie ruszone. Obsadzanie partyjniakami tak jak było, tak i jest.

Nawet z tym masłem PRowym wyszedł jakiś kapiszon bo ceny nie spadły.

Poprawy kluczowych aspektach nie oczekuję, bo to robota na dekady.

• Upvote 1
Opublikowano
8 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Możesz sobie poczytać o teorii tych wielkich "cyber panów". Głównie chodzi o wielkie koncerny kreujące rzeczywistość, jak X czy Instagram. Swoją drogą, śmiesznie jest pisać o Instagramie w kontekście rzeczywistości xD

Tak, wiem. 

Próbują przekształcić społeczeństwo na swoją modłę - będą ich karmić fejkami po to by kreować u nich odpowiednie reakcje. 

A jeszcze znajdą się idioci, którzy będą to porównywać z zakazem siania mowy nienawiści. 

X, FB czy Insta będą teraz narzędziami politycznymi, ale już nie posczególnych polityków, a konkretnych miliarderów, którzy te ciemne masy będą kształtować na własną modłę. I to pod pozorem "wolności słowa".

Zabawne, że prawica nie widzi jak bardzo pcha nas w wizje Orwella :) 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Camis napisał(a):

@adashiPrawie 3 tygodnie temu pisałeś że Sikorski musi walnąć z grubej rury w sprawie Romanowskiego.

I było to walnięcie?, bo cos o nim nie słyszałem. 

Totalna kompromitacja koalicji.

W przestrzeni publicznej jest ta informacja o 2-miesięcznym ultimatum dla Węgier. Jak ten termin upłynie bezskutecznie i zostanie ewentualnie wyznaczony jakiś kolejny to będzie można pisać o kompromitacji. Na razie mamy chyba sprawę w toku. Szkoda, że ten termin taki długi.

• Upvote 1
Opublikowano

Ci w tej zupie to mają ostro nawalone pod czachą.

Opublikowano
8 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

a to wszystko przy aprobacie “prawicy”. Fajnie :) 

Ale już to się dzieję.

Przecież pierwsze co ten rząd zrobił to przerzucił koszty L4 z pracodawcy na ZUS. 

Teraz pracownik będzie też musiał odbierać telefon gdy jest na L4. 

Przecież to jest chore. I kto to wynegocjował od rządu? Korporację/pracodawcy. A pracownik będzie dalej traktowany w tym kraju jak śmieć. Urlop zamiast odprawy czy ekwiwalentu itd. jest kur* gorzej jak za komuny. 

• Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, KiloKush napisał(a):

Ale już to się dzieję.

Przecież pierwsze co ten rząd zrobił to przerzucił koszty L4 z pracodawcy na ZUS. 

Teraz pracownik będzie też musiał odbierać telefon gdy jest na L4. 

Przecież to jest chore. I kto to wynegocjował od rządu? Korporację/pracodawcy. A pracownik będzie dalej traktowany w tym kraju jak śmieć. Urlop zamiast odprawy czy ekwiwalentu itd. jest kur* gorzej jak za komuny. 

Co Ty znowu za bzdury wypisujesz? 

W tej chwili toczą się znów prace nad dyrektywa dot. bycia offline. O jakich telefonach na l4 piszesz?

I co kontrola korpo nad polityka ma wspólnego z ZUS? Jesteś w stanie to wyjaśnić? 

Dodatkowo - są tylko zapowiedzi zmian w L4. Czemu ty nie odrobiłaś projektów od wprowadzonych ustaw? 

Serio, koleś - zacznij ogarniać bardziej.

Opublikowano

Ja obserwuję coraz większy wpływ korpo na pracownika. Jest coraz większa ingerencja w życie pracownika. O ile kiedyś były to tylko jakieś debilne spotkania pracownicze, o tyle teraz już chcą wiedzieć, czy jestem żonaty/mam dziewczynę, czy mam dzieci itp.

Gdy byłem chory i wróciłem do pracy to pierwsze co zrobili to spotkanie z górą i debilne pytania, jak firma może pomóc bym więcej nie był na chorobowym. Wg nich to z troski o mnie. :rotfl2:

Opublikowano
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No i mamy działania legislacyjne, które mają temu przeciwdziałać. 

Do tego dochodzi choćby RODO, a te rozmowy poabsencyjne to stary numer poganiaczy niewolników - poproś o kopię notatki z rozmowy. :) 

Nie mieszkam w Polsce, ale sądzę, że działania korpo są uniwersalne dla każdego kraju.

RODO jest lekceważone. Korpo wie, że trudno cokolwiek udowodnić gdybym chciał pójść do sądu. U mnie w firmie na mentalu siedzi połowa zespołu. Totalnie toksyczna atmosfera. Pozatrudniali na stanowiska Zetki bez doświadczenia, które mają kompleks Boga.

Opublikowano

Robię to cały czas, dlatego żaden pracodawca mnie nie lubi :E

Kilka lat temu miałem nieprzyjemność pracy z kilkoma Chińczykami. To był mój pierwszy kontakt z ludźmi z ich kultury. To dopiero są kosmici. Na biurku w pracy mieli obok monitora książkę Xi. Oczywiście ciągle narzekali, że UE i NATO powinno przestać istnieć.

978711911163633.jpg.e2ae814b277bc3b127e0b5e201d54a1b.jpg

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Co Ty znowu za bzdury wypisujesz? 

W tej chwili toczą się znów prace nad dyrektywa dot. bycia offline. O jakich telefonach na l4 piszesz?

I co kontrola korpo nad polityka ma wspólnego z ZUS? Jesteś w stanie to wyjaśnić? 

Dodatkowo - są tylko zapowiedzi zmian w L4. Czemu ty nie odrobiłaś projektów od wprowadzonych ustaw? 

Serio, koleś - zacznij ogarniać bardziej.

https://www.infor.pl/prawo/zasilki/zasilek-chorobowy/6715027,zmiany-w-l4-od-pierwszego-dnia-platne-przez-zus-i-to-90-albo-nawet-10.html

Do drugiego sam pewnie znajdziesz bo jest tego dużo.

Korpo oszczędzą na tym miliony rocznie. A dla reszty podwyżka składek ZUS. Ciekaw jestem ile jeszcze JDG musi się zamknąć żeby ktoś zrozumiał, że nie biorą klientów z nieba, a dla niektórych z nich sam ZUS to 200 klientów rocznie.

Edytowane przez KiloKush
Opublikowano
16 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

Nie wiem, ja tak czytałem albo usłyszałem o nim. Ponoć konfliktowy etc.

To nie znaczy, że ma jaja, żeby się wybić i zyskać jakiś status w partii.

14 godzin temu, ghostdog napisał(a):

Kilka razy słyszałem jego wypowiedzi jak krytykował strategię PiS lub konkretnych ludzi. On na samym początku był przygotowywany do objęcia jakiegoś  dużego stołka. Chyba został skreślony za swoje wypowiedzi. Przecież typ wykręca nawet dobre wyniki w bastionie PO. Widać, że nie ma poparcia w partii bo pierdzi w stołek posła, jakoś nie kojarzę aby dostał jakiś dobry stołek jak PiS rządził 8 lat. PiS teraz stawia na Boguckiego i od czasu do czasu na Bocheńskiego.

Był wypychany na prezydenta Gdańska (nie w ostatnich).

Owszem, wynik w ostatnich wyborach miał niezły, no ale to jedna z dwóch głównych partii i był wystawiony z 1. Tak samo Pomaska zebrała sporo głosów, choć nie wiem za co.

Skoro kilka razy podpadł i dał się usadzić, to chyba jasne jakie ma przebicie i poparcie w partii.

Przypuszczam, że gdyby nie nazwisko, to by w ogóle nie był zauważalny.

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Tak są uwarunkowani :) 

I monitorowani ;)