Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A powiedz mi czemu masz taką silna opinię w tym temacie, skoro nie masz wiedzy o tym jak to udowodniono, jak wyglądała procedura  etc?

Właściwie to nie mam silnej opinii, wspomniałem o tym, ale zostało to tak mocno wypomniane, że musiałem obronić swoje zdanie. Nie wiem, który raz już ale powtórzę: sytuacja mocno tam śmierdzi i zarzuty są mocno dyskusyjne. Mogę odwrócić stolik i zapytać o to samo, skąd taka silna opinia, że tam wszystko poszło zgodnie z procedurami i prawem, jeśli chodzi o wykluczenie z prezydentury? 

9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Zero wydatków na kampanię.

Powtórzę też inną "teorię", co jeśli te opłacone konta były poza jego kontrolą i ruskie służby rzeczywiście go wspierały, ale on nawet o tym nie wiedział. Nie mówie, że tak było, ale czy nie istnieje taka szansa? Co wtedy zrobić? Wykluczyć go czy nie? Nie jest to czarnobiała sytuacja co tam się wydarzyło. Całość nie  trzyma się kupy, wiec chyba wątpliwości można mieć uzasadnione

13 minut temu, huudyy napisał(a):

Chyba, że ichniejszy Trybunał powinien mieć szklaną kulę i przewidzieć przyszły wpływ botów na ich wybory?

Jeśli boty by nie zdały zadania i dostał by mało % to wtedy wszystko byłoby cacy? XD Pomijam fakt, że ten tiktok może mu dał ekstra 2% jak nie mniej. 

14 minut temu, huudyy napisał(a):

Jakby pracowali i płacili na czas to czemu nie?

"jakby" słowo klucz. Jakby UK miało rozsądną politykę migracyjną to nie było by teraz kolonią pakistańską

Opublikowano
Teraz, Fatality napisał(a):

Możliwe, że tak. Wyraźnie mówili o tymczasowym zakwaterowaniu.

To nie wiedzą co mówią, bo Centra Informacji Cudzoziemców nie mają żadnego związku z zakwaterowaniem, a te obecnie powstają w całej Polsce. To mają być jedynie instytucje pomagające cudzoziemcom w podstawowych sprawach organizacyjnych względem formalnym wobec polskiego państwa i prawa. Ośrodków zarządzanych przez administrację krajową lub lokalną w których cudzoziemcy są kwaterowani jest chyba 6 czy 7 na terenie kraju i nie ma informacji by miały powstawać nowe.

Nie pierwszy raz jest sytuacja w której dziennikarze różnych mediów powtarzają jakąś informację, która niekoniecznie jest w całości zweryfikowana. No chyba że odgrzebiesz tę informację na stronie RMF, to chętnie się zapoznam, bo przeszukałem stronę rmf i nie znalazłem takiej informacji w ostatnich dniach, choć może gdzieś przeoczyłem.

Godzinę temu, Fatality napisał(a):

Tutaj rozmawiamy mniej oficjalnie i nie trzeba uprawiać pustej propagandy, że czeka nas wojna. 

To mniej oficjalnie mówiąc, to putin jest na tyle szalony, że należy się wszystkiego spodziewać i dla niego nie ma znaczenia czy coś jest na zadupiu Europy czy nie (w ogóle co to za określenie). Pokazał dobitnie że nie obchodzi go nienaruszalność granic państwa, że jest w stanie poświęcić setki tysięcy żyć i to jest jasny sygnał, że dla swoich chorych ambicji nie ma dla niego żadnej granicy, żadnej świętości, żadnych zahamowań. Zatem nie, to nie jest pusta propaganda tylko prosty wniosek płynący z tego co on sam zrobił. 

• Upvote 4
Opublikowano
5 minut temu, Fatality napisał(a):

Właściwie to nie mam silnej opinii, wspomniałem o tym, ale zostało to tak mocno wypomniane, że musiałem obronić swoje zdanie. Nie wiem, który raz już ale powtórzę: sytuacja mocno tam śmierdzi i zarzuty są mocno dyskusyjne. Mogę odwrócić stolik i zapytać o to samo, skąd taka silna opinia, że tam wszystko poszło zgodnie z procedurami i prawem, jeśli chodzi o wykluczenie z prezydentury? 

To proste, akurat :) 

Mamy: dowody służb, orzeczenie ich trybunały, orzeczenie ETPC, raport Komisji Weneckiej. Widizmy też liczby i fakty powołane w tych dokumentach.

CO więcej - tam naruszono procedurę, bo spóźniono się odwołaniem.

Ale czy można pozwolić, aby kogoś wybrać niezgodnie z prawem? :) 

Czy można pozwolić na to, aby ktoś działał niezgodnie z prawem przy wyborach i pozwolić na ten wybór? 

5 minut temu, Fatality napisał(a):

Powtórzę też inną "teorię", co jeśli te opłacone konta były poza jego kontrolą i ruskie służby rzeczywiście go wspierały, ale on nawet o tym nie wiedział. Nie mówie, że tak było, ale czy nie istnieje taka szansa? Co wtedy zrobić? Wykluczyć go czy nie? Nie jest to czarnobiała sytuacja co tam się wydarzyło. Całość nie  trzyma się kupy, wiec chyba wątpliwości można mieć uzasadnione

Jeśli tak było...to tym bardziej nie może zostać prezydentem ;) 

Bo nie na tym polega demokracja, żeby fejkami tajne słuzby obcych krajów wybierały kto ma rządzić. 

Tak, wykluczyć. 

Jeśli w jego wydatkach nie ma pokrycia na działania kampanijne to nie ma o czym dyskutować. :) 

• Upvote 2
Opublikowano
44 minuty temu, Fatality napisał(a):

W linku masz info, że MIESZKAJĄ W TAKICH MIEJSCACH. Poniżej nabór MSWiA na budowę takich ośrodków.

https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/6737746,strategia-migracyjna-powstanie-49-centrow-integracji-cudzoziemcow-sa.html

W tym co wkleiłeś nie ma żadnej informacji, że CICe będą wykorzystywane do zamieszkania przez cudzoziemców.

• Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, Fatality napisał(a):

Jeśli boty by nie zdały zadania i dostał by mało % to wtedy wszystko byłoby cacy? XD Pomijam fakt, że ten tiktok może mu dał ekstra 2% jak nie mniej. 

Bzdura.

On miał 4-10% poparcia w sondażach.

Jak oszacowałeś te 2%? 

Co zbadałeś? jak oceniłeś wpływ TikToka? Przed chwilą nic nie wiedziałeś o tych wyborach, a teraz jesteś w stanie oszacować wpływ  promowania kandydata na TikToku na wybory? 

Po prpostu przyznaj, że szacunek jest z dupy i przestań brnąć w bronienie tej onucki.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, blabla123 napisał(a):

Wuja się znacie...

obraz.png.6c116c5d720be190ad1f74d49a769a84.png

:rotfl:

Każdy płaci do budżetu oprócz ludzi którzy żyją z zasiłków, kradzieży itd , bo pieniądze którymi się posługują nie należą do nich

Mnie ciekawi dlaczego pojawiła się taka informacja że Polacy mają być przeszkoleni wojskowo a Ukraincy którzy tu są , Gruzini, ruscy, kolumbijczycy , indyjczycy itd nie , jak można nie widzieć że to jawna próba posłania Polaków na śmierć to samo co robią teraz. Z Ukraińcami którzy zostali na Ukrainie, precz z takimi politykami

Polak będzie bronił granicy a do jego żony i dzieci dokwaterują Nigeryjczyka, gratuluję wyborcą PO i PiS 

Edytowane przez voltq
  • Haha 4
Opublikowano
47 minut temu, Fatality napisał(a):

W linku masz info, że MIESZKAJĄ W TAKICH MIEJSCACH. Poniżej nabór MSWiA na budowę takich ośrodków.

https://www.infor.pl/prawo/nowosci-prawne/6737746,strategia-migracyjna-powstanie-49-centrow-integracji-cudzoziemcow-sa.html

No to teraz poproszę o wskazanie konkretnie, w którym miejscu jest informacja że mieszkają w takich miejscach, bo link który dałeś o tym nie pisze. Pisze jedynie że zadaniem CIC jest 

Cytat

udzielanie pomocy w załatwieniu podstawowych spraw egzystencjalnych takich jak m.in.: znalezienie odpowiedniego zakwaterowania, pomoc w załatwieniu spraw urzędowych, pomoc w organizacji opieki nad dzieckiem/osobą zależną, pomoc w załatwieniu spraw związanych ze zdrowiem (wybór lekarza rodzinnego, odnalezienie specjalisty, uzyskanie ubezpieczenia zdrowotnego, uzyskanie świadczeń rehabilitacyjnych), pomoc w banku, wyjaśnienie zasad korzystania z transportu publicznego, itp.,

To nie jest jednoznaczne z zakwaterowaniem, bo CIC zgodnie z dokumentami na podstawie których będzie działał, nie służy kwaterowaniu cudzoziemców.

W poprzednim linku owszem, wskazałeś na ośrodki, w których są zakwaterowani (żaden nie jest w Poznaniu) i o tych ośrodkach pisałem wyżej. Nie zmienia to faktu, że CIC to nie ten typ ośrodków, które masz na myśli. Z tym że ja wiem, że taka propaganda poszła, bo u mnie w regionie też ma być taki i już najróżniejsze plotki słyszałem, które mają się nijak do właściwego przeznaczenia tych ośrodków.

1 minutę temu, voltq napisał(a):

Mnie ciekawi dlaczego pojawiła się taka informacja że Polacy mają być przeszkoleni wojskowo a Ukraincy którzy tu są , Gruzini, ruscy, kolumbijczycy , indyjczycy itd nie , jak można nie widzieć że to jawna próba posłania Polaków na śmierć to samo co robią teraz. Z Ukraińcami którzy zostali na Ukrainie, precz z takimi politykami

No to wynika z ustawy przecież...

Cytat

Art. 83. 1. Do służby wojskowej może być powołana osoba, która spełnia 
następujące warunki: 
1) posiada obywatelstwo polskie, 
2) posiada nieposzlakowaną opinię, 
3) posiada zdolność fizyczną i psychiczną do pełnienia służby wojskowej, 
4) posiada wiek co najmniej 18 lat, 
5) nie była karana za przestępstwo umyślne, 
6) nie jest przeznaczona do służby zastępczej, 
7) nie jest wyłączona od obowiązku pełnienia czynnej służby wojskowej w razie ogłoszenia mobilizacji i w czasie wojny, 
8) nie posiada nadanego przydziału organizacyjno-mobilizacyjnego do służby w jednostce zmilitaryzowanej, 
9) posiada wykształcenie: 
a) co najmniej wyższe – w przypadku pełnienia służby na stanowisku służbowym w korpusie oficerów, 
b) co najmniej średnie lub średnie branżowe – w przypadku pełnienia służby na stanowisku służbowym w korpusie podoficerów, 
c) co najmniej podstawowe – w przypadku pełnienia służby na stanowisku służbowym w korpusie szeregowych 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, voltq napisał(a):

Mnie ciekawi dlaczego pojawiła się taka informacja że Polacy mają być przeszkoleni wojskowo a Ukraincy którzy tu są , Gruzini, ruscy, kolumbijczycy , indyjczycy itd nie ,

Bo nie są obywatelami Polski...?

Czemu mielibyśmy szkolić obywateli innych państw wojskowo? Czy Ty już całkiem w swojej głupiej nienawiści na łeb upadłeś? 

Obowiązek obrony kraju rozciąga się na obywateli, a nie na obcokrajowców. 

To tak jakbyś zapytał dlaczego pozwolono Ci opuścić Ukrainę, kiedy na niej byłeś. Przecież Zełeński mógł Cię nie wypuścic i wcielić do wojska, co? 

Zacznij myśleć samodzielnie zamiast powtarzać brednie z TIktoka. 

P.S.

Pisze się "wyborcom". Analfabetyzm szerzy się coraz bardziej.

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, voltq napisał(a):

Mnie ciekawi dlaczego pojawiła się taka informacja że Polacy mają być przeszkoleni wojskowo a Ukraincy którzy tu są , Gruzini, ruscy, kolumbijczycy , indyjczycy itd nie ,

mnie ciekawi na jakiej zasadzie:

a) chciałbyś wymusić szkolenie wojskowe obcokrajowca bez naszego paszportu w ZSW?

b) jak byś chcial odebrać przysięgę wojskową od kogoś, kto nie ma posiada polskiego paszportu?

Nie musisz odpowiadać publicznie na te pytania jak coś, bo wszyscy tutaj znają już na nie odpowiedź :E 

@GordonLameman ubiegłeś mnie

Edytowane przez huudyy
  • Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

No to teraz poproszę o wskazanie konkretnie, w którym miejscu jest informacja że mieszkają w takich miejscach, bo link który dałeś o tym nie pisze. Pisze jedynie że zadaniem CIC jest 

To nie jest jednoznaczne z zakwaterowaniem, bo CIC zgodnie z dokumentami na podstawie których będzie działał, nie służy kwaterowaniu cudzoziemców.

W poprzednim linku owszem, wskazałeś na ośrodki, w których są zakwaterowani (żaden nie jest w Poznaniu) i o tych ośrodkach pisałem wyżej. Nie zmienia to faktu, że CIC to nie ten typ ośrodków, które masz na myśli. Z tym że ja wiem, że taka propaganda poszła, bo u mnie w regionie też ma być taki i już najróżniejsze plotki słyszałem, które mają się nijak do właściwego przeznaczenia tych ośrodków.

No to wynika z ustawy przecież...

Dlaczego nie zmieniają ustawy? , i bez głupot typu prezydent nie podpiszę 

59 minut temu, huudyy napisał(a):

mnie ciekawi na jakiej zasadzie:

a) chciałbyś wymusić szkolenie wojskowe obcokrajowca bez naszego paszportu w ZSW?

b) jak byś chcial odebrać przysięgę wojskową od kogoś, kto nie ma posiada polskiego paszportu?

Nie musisz odpowiadać publicznie na te pytania jak coś, bo wszyscy tutaj znają już na nie odpowiedź :E 

@GordonLameman ubiegłeś mnie

Ma zasadzie ustawy , mięska tu więc ma takie same obowiązki jak inni , czy tylko przywileje rozdajemy 800+ , zasiłki , emerytury dla obcokrajowców?

Dlatego mówię do nich w przypowieściach, że otwartymi oczami nie widzą i otwartymi uszami nie słyszą ani nie rozumieją.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, voltq napisał(a):

Ma zasadzie ustawy , mięska tu więc ma takie same obowiązki jak inni , czy tylko przywileje rozdajemy 800+ , zasiłki , emerytury dla obcokrajowców?

Słyszałeś o czymś takim jak prawa człowieka? Możliwie konwencja genewska? Albo jak działają wizy umożliwiające POBYT STAŁY, a nie służbę wojskową? Ja wiem, że niektórym spodobało się rządzenie rozporządzeniami z Twittera ale no kurde nie. To nie Rosja. 

Edytowane przez huudyy
  • Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano

Weź pod uwagę @voltq że Ukraińcy pracują i dokładają się do naszego PKB. Poza tym traktujemy ich tak jak my byśmy chcieli być traktowani. Za kilka lat to my możemy potrzebować pomocy.

• Confused 1
Opublikowano

@voltq bo podobne przepisy są w większości krajów, niektóre mają to wpisane w konstytucję i służba wojskowa dla innego kraju bywa traktowana jak zdrada. Dlatego ustawa nie może wymuszać służby wojskowej w naszym kraju na ludziach z innym obywatelstwem, bo to byłoby ustawowe zmuszanie ludzi do przestępstwa wobec kraju, którego są obywatelami. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
58 minut temu, Killer85 napisał(a):

Wszystko fajne ale dlaczego oni są w lepszej sytuacji od nas(UA)?
Dlaczego nam nie dają od razu umów pracę tytko zlecenie?:hmm:
Ma to ich zachęcić czy co?
Luźna dyskusja...może czegoś nie wiem...
https://www.prawo.pl/kadry/przy-zezwoleniu-zatrudnienie-cudzoziemca-na-umowe-o-prace-bedzie-konieczne-projekt,529673.html

Żeby przedsiębiorcy nie robili wałów i płacili psie pieniądze. Wyzysk obcokrajowców to norma na zachodzie 

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

@voltq bo podobne przepisy są w większości krajów, niektóre mają to wpisane w konstytucję i służba wojskowa dla innego kraju bywa traktowana jak zdrada. Dlatego ustawa nie może wymuszać służby wojskowej w naszym kraju na ludziach z innym obywatelstwem, bo to byłoby ustawowe zmuszanie ludzi do przestępstwa wobec kraju, którego są obywatelami. 

Musimy patrzeć na siebie , cały czas chcecie patrzeć na innych , dlatego ten kraj się pogrąża w coraz większym syfie , tu jest potrzebna zmiana myślenia z emocjonalnego na logiczne dbanie o własny interes

Godzinę temu, huudyy napisał(a):

Słyszałeś o czymś takim jak prawa człowieka? Możliwie konwencja genewska? Albo jak działają wizy umożliwiające POBYT STAŁY, a nie służbę wojskową? Ja wiem, że niektórym spodobało się rządzenie rozporządzeniami z Twittera ale no kurde nie. To nie Rosja. 

A co mówią prawa człowieka o zamknięciu granic na Ukrainie i posyłaniu ludzi na rzez w imię interesów korporacji i oligarchów? co żołnierz dostanie za udział w wojnie oprócz kalectwa lub śmierci ? , szachujecie tymi prawami człowieka tylko wtedy kiedy jest to dla was wygodne , albo szanujemy prawa człowieka na Ukrainie i jak faszysta Żeleński zamknął granice to uznajemy takie państwo za dyktaturę i odcinamy mu wszelka pomoc i potępiamy go , albo wprowadzamy przymus dla wszystkich bez ograniczeń , albo w jedna albo w druga

Godzinę temu, Toni napisał(a):

Weź pod uwagę @voltq że Ukraińcy pracują i dokładają się do naszego PKB. Poza tym traktujemy ich tak jak my byśmy chcieli być traktowani. Za kilka lat to my możemy potrzebować pomocy.

????? 

14 minut temu, TheMr. napisał(a):

Żeby przedsiębiorcy nie robili wałów i płacili psie pieniądze. Wyzysk obcokrajowców to norma na zachodzie 

Sam to przeżyłem w trakcie mojego pobytu we Włoszech , to było prawie jak niewolnictwo , różnica była tak ze można było dobrze zarobić i za te pieniądze się ustawic ale warunki itd to poniżej godności człowieka

Edytowane przez voltq
  • Haha 2