Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@TheMr.

Zgadzam się.

O Piłsudskim w szkole uczyli dość ogólnikowo z tego co pamiętam. Do tego raczej nie wytykano mu błędów.

Co do tego noża w plecy, ja jestem bardzo cięty na zdradę i w tym upatruje głównego zalązka zachowania ukrainców względem polaków na Wołyniu. Człowieka który nie żywo wielkiej urazy nie łatwo skłonic do mordowania sąsiadów. O oporze tych niesklonionych nie wspomnę.

Oni zapewne uczą się o Banderze jako o bohaterze. Większośc Polaków również przecież nie analizuje życiorysu Piłsudskiego.

Opublikowano
3 godziny temu, Mar_s napisał(a):

Nie ma zgody na Banderę i Szmatowicza, i nigdy nie będzie.

Nikt nie mówi, że ma być.

Gadanie że to dla nich "bohatyry" i oni "nie znaju" jest idiotyczne w czasach internetu i Google Translatora, po pięciu minutach szukania człowiek już by dokładnie wiedział z czym ci Polacy mają problem.

Tak ale jeśli mowa o Ukraińcach przebywających w Polsce a przecież niektórzy żołnierze na Ukrainie też się fotografują czy to na tle portretu Bandery czy jeszcze kogoś innego.

Potrzebna jest zmiana prawa u nas i ściganie propagowania tych symboli, tak jak nazistowskich.

I tak to właśnie trzeba rozwiązać.

Ujmę to najkrócej jak się da. Osoby o bardziej prawicowych poglądach muszą się nauczyć żyć w tym nowym świecie bo jesteśmy i będziemy testowani/prowokowani, chociażby przez ruskich. Stosunek emocje/analiza musi zostać odwrócony bo bez tego nie będziemy mieli spokoju nawet we własnym państwie i to nie Ukraińcy będą problemem tylko my sami. Podziały w kraju są coraz większe i jedynie narastają a poczucie jakiejkolwiek jedności spada bo spora część nie kieruje się chłodną analizą a właśnie ślepą wiarą/emocjami.

Opublikowano (edytowane)
17 godzin temu, Asag napisał(a):

Mi osobiście wstyd by było wklejać takiego Tweeta. Tępa propaganda z poziomu TVP i Republiki. Ale jak widać PO stosuje takie same zagrywki.

Bo musi. Treści dostosowuje aż do odbiorcy, nie odwrotnie. Ten spot nie jest dla mnie czy dla ciebie, tylko właśnie dla kogoś, do kogo docierają proste argumenty. PiS nie zaniedbuje takich odbiorców KO tak.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, Suchy211 napisał(a):

Co do tego noża w plecy, ja jestem bardzo cięty na zdradę i w tym upatruje głównego zalązka zachowania ukrainców względem polaków na Wołyniu. Człowieka który nie żywo wielkiej urazy nie łatwo skłonic do mordowania sąsiadów. Większośc Polaków również przecież nie analizuje życiorysu Piłsudskiego.

Z tego co pamiętam to Petlura miał niewielkie siły i nie był w stanie zmobilizować więcej, Polska była zniszczona, a dalsze wykrwawienie społeczeństwa nie znalazłoby poparcia, to była wówczas najlepsza możliwa decyzja. Przykre ale prawdziwe.

Mylisz się, ta nienawiść była krzewiona przez OUN już przed wojną, w jakimś stopniu miało to oparcie w polityce II RP, ale OUN to pasowało skoro zamachy były dokonywane na ludzi którzy byli za porozumieniem i lepszym traktowaniem Ukraińców.

A jak obejrzysz i poczytasz wspomnienia ocalałych, to okaże się że nie było szczególnie trudno namówić tych "sąsiadów" do mordów, wystarczyło wspomnieć że majątek po Lachach będą mogli sobie zabrać.

Opublikowano
33 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Bo musi. Treści dostosowuje aż do odbiorcy, nie odwrotnie. Ten sport nie jest dla mnie czy dla ciebie, tylko właśnie dla kogoś, do kogo docierają proste argumenty. PiS nie zaniedbuje takich odbiorców KO tak.

Tak to działa, PIS się wyspecjalizował i robi tępą propagandę która trafia do mieszkańców wiosek i małych miasteczek szczególnie na wschodzie kraju to się sprawdza wszędzie tam gdzie jest największe zacofanie wśród ludności. 

W PL wioski to ~15mln mieszkańców :E A jak do tego dodać małe miasteczka to będzie 20mln+. 

Jest to olbrzymia ilość wyborców, często niewykształconych i łapiąca najprostsze bodźce z otoczenia, bardzo podatna na medialną manipulację.

• Upvote 4
Opublikowano
52 minuty temu, Mar_s napisał(a):

A jak obejrzysz i poczytasz wspomnienia ocalałych, to okaże się że nie było szczególnie trudno namówić tych "sąsiadów" do mordów, wystarczyło wspomnieć że majątek po Lachach będą mogli sobie zabrać.

A to jest z kolei dramatyczny argument przeciwko Ukraińcom. Dramatyczny, bo skłonności tego typu to cechy które są dziedziczne. To znaczy że ich potomkowie w sprzyjających warunkach mogliby zgodzić się na to samo. Efekt sortowania/hodowli na przestrzeni wieków, zupełnie jak wiernopoddańczość rosjan względem władzy i ich zapędy imperialistyczne.

Zupełnie jak sprzedawczykowatość Polaków.

Opublikowano

Mnie te podatki nie ruszają bo i tak ani nie pale papierosów ani nie kupuje w sklepie napojów innych niż woda i spirytus. Ale irytują dalsze próby wyciągania pieniędzy z kieszeni - kolejne powody żeby głosować na Korwina i Brauna. 

Opublikowano
28 minut temu, Zdzisiu napisał(a):

Mnie te podatki nie ruszają bo i tak ani nie pale papierosów ani nie kupuje w sklepie napojów innych niż woda i spirytus. Ale irytują dalsze próby wyciągania pieniędzy z kieszeni - kolejne powody żeby głosować na Korwina i Brauna. 

I skąd będą pieniądze na utrzymanie państwa, na szkoły, szpitale, policję, straż pożarną, na ulice itp? Żadne państwo nie będzie funkcjonować bez podatków. Ciesz się, że tym razem w górę idą podatki od używek i cukru. Palenie i alkohol to taki syf, że ja bym się cieszył nawet jakby akcyza wzrosła o 500%. W ogóle palacze powinni płacić podwójną składkę zdrowotną. Są debilami skoro wykańczają się świadomie więc nie byłoby mi ich szkoda. 

• Upvote 1
Opublikowano

https://businessinsider.com.pl/gospodarka/wiatraki-na-ladzie-fakty-i-mity-co-warto-wiedziec-o-energetyce-wiatrowej/81txrz2

Nie zamierzam wchodzić w bagno, więc nie napiszę, czemu ten tekst to żenada a w kilku miejscach przebicie dna. Kto ma mózg ten sam zauważy.

Artykuł znalazłem na onecie oczywiście, bo trzeba ludziom pchać jedynie słuszne narracje. 

Opublikowano
5 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

I skąd będą pieniądze na utrzymanie państwa, na szkoły, szpitale, policję, straż pożarną, na ulice itp? Żadne państwo nie będzie funkcjonować bez podatków. Ciesz się, że tym razem w górę idą podatki od używek i cukru. Palenie i alkohol to taki syf, że ja bym się cieszył nawet jakby akcyza wzrosła o 500%. W ogóle palacze powinni płacić podwójną składkę zdrowotną. Są debilami skoro wykańczają się świadomie więc nie byłoby mi ich szkoda. 

Rozumiem Twoje zdanie, ale kluczowe jest pytanie, jak wykorzystywane są dodatkowe dochody z podatków.

Oto kilka przykładów marnotrawienia środków:

• Biurokracja i administracja publiczna - duża część podatków idzie na utrzymanie administracji, która nie zawsze działa efektywnie.
  • Subsydia dla nierentownych firm - publiczne środki trafiają do firm, które nie są w stanie samodzielnie utrzymać się na rynku.
  • Dotacje na projekty, które nie przynoszą efektów - wiele programów dotacyjnych nie osiąga zamierzonych celów.
  • Niedofinansowanie służby zdrowia i edukacji - środki zamiast na poprawę infrastruktury idą na wysokie wynagrodzenia kierownictwa.
  • Infrastruktura publiczna - kosztowne projekty, które nie przynoszą oczekiwanych rezultatów.
  • Korupcja i nadużycia w zamówieniach publicznych - fundusze marnotrawione przez nieprzejrzyste przetargi i korupcję.
  • Polityka socjalna i transfery społeczne - transfery, które zamiast wspierać potrzebujących, są nadużywane.
  • Wydatki na reklamę rządową - kosztowne kampanie reklamowe, które nie wnoszą realnej wartości.

Dlatego warto domagać się większej przejrzystości w wydatkach publicznych, kontroli nad biurokracją i bardziej odpowiedzialnego inwestowania w przyszłość społeczeństwa.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Winter napisał(a):

Kto ma pić będzie pić, kto ma palić będzie palić. U mnie fajki po 12 euro, ale czasem puszczę dymka i nie patrzę na cenę. Skoro ludzie potrafią wydawać na dragi po 50 euro to i wydadzą na sporo tańsze papierosy.

Ale to właśnie super że kto pali i pije produkty obciążone akcyzą będzie robił to dalej. Jak inaczej możnaby zaplanować wyższe wpływy. Ja bym jeszcze zniósł zakaz reklamowania alkoholu i te obrazki z fajek. 

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Winter napisał(a):

Nie no wincyj, wincyj. Niech polskie szpitale upadają, a ludzie płacą więcej za prund. Wincyj na wUkrainu!

Tylko ,ze te dane to czysta manipulacja. Sama broń to tylko 14 mld zl. Większosć tej broni to stary złom.

Edytowane przez łukasz850
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Możecie mi napisać co te barany na wymyślały z tym lgbt w szkołach i czego będą uczyć młodzież na ten temat? Nie mogę się nigdzie doczytać. Zazwyczaj są jakieś podane szczątkowe informacje.

https://www.google.com/amp/s/www.infor.pl/prawo/dziecko-i-prawo/edukacja/6764194,edukacja-seksualna-obowiazkowa-w-szkolach-od-1-wrzesnia-2025-r-konsultacje-publiczne-podstawy-programowej.html.amp

• Haha 4
  • Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, Grolshek napisał(a):

Edukacja seksualna w szkołach służy do tego żeby dzieci wiedziały że to co im robi czarna mafia na plebanii to jest zło i trzeba rodzicom albo pani nauczycielce o tym opowiedzieć.

Odwracasz kota ogonem nie o to pytałem. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Zamiast edukacji seksualnej powinni wprowadzić "podstawy internetu", bo jak widać, dla niektórych w 21 wieku znalezienie prostej informacji nt podstawy programowej (lub streszczenia np na inforze) stanowi przeszkodę nie do przeskoczenia (zapewne dlatego, że jedynym źródłem informacji dla nich jest republika a jedyne klawisze jakie im działają w klawiaturze to LGBT).

• Upvote 3
Opublikowano
Godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

Możecie mi napisać co te barany na wymyślały z tym lgbt w szkołach i czego będą uczyć młodzież na ten temat?

a czego sie spodziewales po lewicy w edukacji?

torpedowanie rozwoju dzieci i spam lpg, czyli wszystko zgodnie z planem, dlatego ze istnieje zbyt wielka luka IQ miedzy nami a nowymi przyszlymi obywatelami z importu czarnoladowego?

na szczescie ze swoich najglupszych pomyslow zmuszeni maja sie wycofac i prace domowe maja wrocic

9 godzin temu, Winter napisał(a):

Nie no wincyj, wincyj. Niech polskie szpitale upadają, a ludzie płacą więcej za prund. Wincyj na wUkrainu!

7.2% dochodow (a nie kredytu) panstwa dla ukrainu, nice

2 godziny temu, łukasz850 napisał(a):

Tylko ,ze te dane to czysta manipulacja. Sama broń to tylko 14 mld zl. Większosć tej broni to stary złom.

to co ty piszesz to jest czysta manipulacja, najwieksza pomoc w najwazniejszym momencie nazwana zlomem, ile rubli za wpis?