Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dodam jeszcze, że jeśli ktokolwiek myśli, że Żurek przegina to gwarantuję, że w odwrotnej sytuacji tj KO rządzi 8 lat i ma takie afery i łamanie prawa jak miał PiS to PiS po objęciu władzy po prostu by zdelegalizował całe KO i powsadzał do więzienia... Do jakiego stopnia by się posunęli zależałoby jedynie od demonstracji i nacisków z UE i PADa bo Nawrocki myślę by nie ograniczał. Aresztowanych zostało by dużo, a sędziów by po prostu odwołali ze stanowisk.

Zresztą jak PiS ponownie obejmie władzę może jeszcze @Mar_s będziesz miał okazję się przekonać, że Żurek to było dziecko ze żłobka w porównaniu z tym co zrobi PiS. 

20 minut temu, Mar_s napisał(a):

@GordonLameman Twoja logika mowi Tobie, zadzwonili do jednego prezesa sądu i akurat trafili na zgniłe jabłko, ale reszta kosza jest bez skazy. 

Moja mówi, zadzwonili do jednego i był chętny do łamania prawa, prawdopodobnie znaleźliby jeszcze wielu takich.

Widzisz? Brak punktów wspólnych, nigdy się nie zgodzimy w tej kwestii.  :)

Tamta sprawa do była dziennikarska podpucha. Od telefonicznej rozmowy i głupiej odzywki sędziego przez telefon do DECYZJI sędziego w postaci wydania postanowienia czy wyroku długa droga. W czasach PiS było SYSTEMOWE łamanie prawa poprzez niepublikowanie orzeczeń TK czy nierespektowanie wyroków TSUE, a także orzekanie przez INSN, która wyrokiem TSUE nie jest uznana za sąd.

To tak jak porównywanie TVPiS i obecnej TV. W czasach TVPiS o Tusku mówiono: "złodziej", "zdrajca", "morderca'... Obecnie o Kaczyńskim nie ma pasków grozy. Nie - nie ma symetrii w działaniach PiS i KO. Zawsze będę powtarzać, że PiS za co się nie wziął zrobił coś 10x mocniej niż wcześniej robiła PO. Do tego w 2015r PiS wprowadził niespotykany wcześniej poziom agresji do życia publicznego. Zburzył stabilność i jedność narodową. Skłócił ludzi wewnątrz i pokłócił się z całą Europą.

Można obecnie mieć dużo pretensji do KO i sam ją mam. Wyborca KO może albo nie iść na wybory albo oddać głos na inną partię, ale mimo wszystko nie powinien na PiS.

Opublikowano

bzdura, kazda partia przesuwa 'czerwona linie' i porusza sie w ustanowionych nowych mozliwosciach generowania afer i lamania prawa, jednoczesnie dalej troche przesuwajac linie co jest nowym punktem startowym dla kolejnego rzadu (kimkolwiek bedzie) ktory jeszcze bardziej dopier...

pisanie o jakichs wymyslach "...jakby tamci rzadzili to dopiero by bylo..." to sa takie same bzdury jak te wszystkie scenariusze kiedy pis oddawal wladze o falszowaniu wyborow, stanach wyjatkowych, nie oddaniu wladzy itd itd

ludzie wypisuja rozne brednie ale system musi byc stabilny i nikt nie robi rewolucji, kazdy rzad coraz mocniej dokreca srube, podnosi podatki, kpi z prawa itd.

Opublikowano
25 minut temu, kubikolos napisał(a):

zawsze mnie smieszy jak tuskoboty bronia KO kiedy z powodow politycznych wytrasferujemy kapital do niemiec w roznych inwestycjach i tlumacza ze to czysty przypadek

a zaraz potem ucza geopolityki i tlumacza ze kazda partia musi trzymac z jakas strona XDDDDDDDDD

ladnie to musi mozg przepalac jak za kazdym razem trzeba pisac inna wersje

Tobie to już dawno przepaliło "niezależne myślenie" jak widać. Skoro już wszędzie widzisz Tuska, to przynajmniej podszkol się gramatycznie. Zawsze to łatwiejsze, niż leczenie psychozy.

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

2050 albo się połączy albo jest ryzyko skończenie pod progiem, nic zaskakującego. 

Niesamowite, jak ludzie którzy prawie pluli na osoby mówiące, że 2050 to będzie kolejna Nowoczesna albo Kukiz - teraz siędzą cicho.

Dopóki mamy POPIS na pierwszych dwóch miejscach w sondażach to prócz nich, to mają miejsce tylko partie skrajne poglądowo. Żadna nowa paria quasi centrowa próbująca zgarnąć "rozsądnych" wyborców nie będzie istnieć - albo powstanie z naiwności, albo z chciwości aby tylko odebrać głosów drugiej stronie strony politycznej.

Czy ktoś myśli, że jeśli lewica była by mnniej odklejona to byłaby niezależna? Posłowie przechodzili by do PO. W drugą stronę to samo: jeśli konfa nie przyciągała by skrajnych ludzi, szurów, antysystemoców itd - posłowie z czasem by przechodzili do PISU i zostaliby wchłonięci. Tak działa system dwupartyjny - i taki mamy nieoficjalnie w Polsce. Wyjątkiem byłby ktoś o mega silnej osobowości i wiarygodności z zewnątrz, ale w Polsce nie ma takich ludzi apolitycznych, a którzy molgiby wejść do polityki.

Edytowane przez Fatality
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Fatality napisał(a):

Dopóki mamy POPIS na pierwszych dwóch miejscach w sondażach to prócz nich, to mają miejsce tylko partie skrajne poglądowo. Żadna nowa paria quasi centrowa próbująca zgarnąć "rozsądnych" wyborców nie będzie istnieć 

Jeśli Konfederacja to dobrze rozegra będzie mogła zdobyć ten elektorat. Wystarczy, że bardziej pójdzie w stronę centrum w sprawach LGBT czy nienawiści do UE no i musi na twardo zadeklarować, że nie wejdzie w koalicję z PiS. I chyba to ostatnie najważniejsze. Stety albo niestety to obecnie jedyna siła w Polsce mogąca rozbić ten duopol. 

Ja osobiście marzę o silnym, charyzmatycznym przywódcy, który się weźmie za te wszystkie korporacje i poprawi los najniżej zarabiających grup - czy to na etatach czy w DG. Nie chodzi nawet o pieniądze ale o warunki pracy. Zakaz 3 zmianowego systemu pracy. Skrócenie czasu pracy pracowników fizycznych z 8 do 6 godzin. Zwracanie się z szacunkiem przez kierowników do pracowników fizycznych. Zakaz praktycznego zwiększania pracy (np redukcja po to, żeby 2 pracowników robiło to co wcześniej 3). Duża pomoc przedsiębiorcom mającym przychód do 120k rocznie. To oczywiście nie koresponduje z moim pierwszym zdaniem o konfederacji. Musiałaby powstać zupełnie nowa siła. Zandberg wydaje się temu najbliższy, ale on z kolei gnoi wszystkich przedsiębiorców.

Na dzień dzisiejszy ja nie mam na kogo głosować. Zawsze dotąd od 1989r negowałem taką postawę, ale teraz sam nie mam żadnej reprezentacji postulatów o których wyżej piszę.

Opublikowano
10 minut temu, hubio napisał(a):

Zakaz 3 zmianowego systemu pracy.

Bo?

Skrócenie czasu pracy pracowników fizycznych z 8 do 6 godzin.

Ciekawe, ale lepiej 4 dni w tygodniu. 

Zwracanie się z szacunkiem przez kierowników do pracowników fizycznych.

xD 

Jak chciałbyś to zrobić? :) 

Zakaz praktycznego zwiększania pracy (np redukcja po to, żeby 2 pracowników robiło to co wcześniej 3).

Czyli ilość obowiązków będzie reglamentować państwo?

Duża pomoc przedsiębiorcom mającym przychód do 120k rocznie.

Dopłaty do wszystkiego najlepiej! Bo to zdecydowanie ma sens, żeby hodować pasożytniczą grupę przedsiębiorców małoprzedsiebiorczych :) 

To oczywiście nie koresponduje z moim pierwszym zdaniem o konfederacji. Musiałaby powstać zupełnie nowa siła. Zandberg wydaje się temu najbliższy, ale on z kolei gnoi wszystkich przedsiębiorców.

To może Czarzasty? :) 

Na dzień dzisiejszy ja nie mam na kogo głosować. Zawsze dotąd od 1989r negowałem taką postawę, ale teraz sam nie mam żadnej reprezentacji postulatów o których wyżej piszę.

A może dlatego, że nie wszystkie postulaty są sensowne? :) 

2 godziny temu, nozownikzberlina napisał(a):

obraz.png.0b2b7cc1e8cd481dd76d8cabd40da8ea.png

Uuu, dyskryminacja kobiet - dostają punkty premiowe jak niepełnosprawni z IQ w granicach 20-34 :E 

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, hubio napisał(a):

Wystarczy, że bardziej pójdzie w stronę centrum w sprawach LGBT

jakie jest poparcie dla tzw LGBT dla osoób 40+? Sprawy UE może i tak, ale jeśli chodzi o to pierwsze to przy obecnej tendencji raczej zmiana kursu mogla by wyjsc na gorsze.

31 minut temu, hubio napisał(a):

musi na twardo zadeklarować, że nie wejdzie w koalicję z PiS

I oficjalnie deklarują, mimo że jakiś poseł z tej partii raz na ruski rok powie, że może wejdą. W praktyce to oznacza tyle co nic. Wejdą to wejdą, nie wejdą to nie wejdą. Czy ktoś jakiemuś politykowi wierzy na słowo i ma 100% pewności, że mówi prawdę? Nie ma. A nie jednak jest jeden taki - to Korwin, który powie, że jak wygra to zamknie opozycję w więzieniu i zniesie lekką pedofilię :E

Osobiście wolałbym 4 lata rządów konfy i następne 4 lata rządów razem, niż 8 lat POPISU. Chociaż mam gwarancję jakichś realnych zmian - czy dobrych to każdy oceni. Za POPISU masz udawane zmiany, gdzie w sumie nic się nie zmieni.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano

Lewica ci tu wprowadzi realia Orwellowskiego roku 1984 i zmieni kraj w Polistan (w dłuższej perspektywie) 

Chcesz trafić do więzienia za tweeta, który był normalny, ale jakaś niebieskowłosa uznała że był np. "mową nienawiści"?

Głosuj na lewicę.

Po tych "zmianach" mogłoby już nie być czego zbierać, jakby kraj rozwalili.

Z konfą to samo - zmiany w stronę Łukaszenki czy Orbanienki mogłyby być cięższe do odkręcenia. Szczególnie jak ogromna machina wojny informacyjnej by pozwoliła im zabetonować się przy korycie (vide Orbanienko na Węgrzech, dzięki pomocy ruskich i chińskich trolowni)

• Upvote 1
Opublikowano

@Fatality Korwin nie przypominam sobie aby kiedykolwiek mówił, że zamknie opozycję w więzieniu :) On jest wolnościowcem z krwi :) Co do wieku przyzwolenia z 15 na 14 albo 13 to nie on jest oszołomem tylko świat pełny hipokryzji. Polecam "Dojrzewanie" z netflixa. Korwin dużo gada głupot, ale akurat nie to. Zresztą on jest poza Konfederacją i tworzy własny ruch. Co do LGBT to niech Konfederacja po prostu zachowa podejście neutralne takie jak PSL i już zgarnie trochę więcej elektoratu. Wystarczy, że nie będzie mocno atakować tego tematu. Trochę są już w polityce. Mentzen i Bossak to nowe pokolenie. Powinni coś ogarnąć. Nie to, że jestem wielkim fanem Konfederacji ale szczerze mówiąc mam serdecznie dość KO. 

Opublikowano
3 minuty temu, VRman napisał(a):

Lewica ci tu wprowadzi realia Orwellowskiego roku 1984 i zmieni kraj w Polistan (w dłuższej perspektywie) 

Chcesz trafić do więzienia za tweeta, który był normalny, ale jakaś niebieskowłosa uznała że był np. "mową nienawiści"?

Głosuj na lewicę.

Po tych "zmianach" mogłoby już nie być czego zbierać, jakby kraj rozwalili.

Z konfą to samo - zmiany w stronę Łukaszenki czy Orbanienki mogłyby być cięższe do odkręcenia. Szczególnie jak ogromna machina wojny informacyjnej by pozwoliła im zabetonować się przy korycie (vide Orbanienko na Węgrzech, dzięki pomocy ruskich i chińskich trolowni)

Moim zdaniem najlepiej głosować na POPIS, wtedy mamy przynajmniej pewny kierunek - zagłada. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Fatality napisał(a):

Niesamowite, jak ludzie którzy prawie pluli na osoby mówiące, że 2050 to będzie kolejna Nowoczesna albo Kukiz - teraz siędzą cicho.

A Konfederacja, która wejdzie w przyszłości w koalicję z PiS, ma ogromne szanse na to, że stanie się drugą Samoobroną albo drugim LPR-em. Zresztą konfiarze pamiętają, że kiedyś Kaczyński podał im warunki takie, że koalicja PiS-u z Konfederacją? Tak, ale bez Korwina oraz Brauna. Konfiarze wykonali te kroki, Korwina wywalili niemal od razu, a z Braunem trochę trwało, lecz też im się udało go pozbyć. Niedawno Kaczyński im zaktualizował warunki i z mównicy niejednoznacznie oraz nie wprost im powiedział, że koalicja PiS-u z Konfederacją ze strony PiS-u są na tak, ale bez Mentzena. I myślisz, że konfiarze tych instrukcji, jakie daje PiS nie wykona? Wykona, wykona, wszystkie Bosaki, Wiplery, Zajączkowskie już tupią nóżkami na myśl o korycie i stołkach, sami w ogromnej mierze przyczynili się do "zwycięstwa" w wyborach prezydenckich temu Batyrowi, któremu na całą Polskę podsunął sam Kaczyński i pięknie Memcenowi sabotują partię.

Edytowane przez Spl97
Opublikowano

Dopóki Wiplery są w Konfie, nikt mnie nie przekona, że to nie jest pis-bis.

Dopóki są tam ruskie onuca jak Zajączkowska, nikt mnie nie przekona, że ta partia zaoferuje cokolwiek pozytywnego jeśli zdobędzie samodzielną władzę.

A kto z kim zrobi koalicje to i tak zadecydują stołki. Już się pojawiają pomysły na KO+Konfa. Niemożliwe? Możliwe możliwe. Nie tylko PSL potrafi się kręcik jak blaszany kogucik na dachu podczas wichury, raz wypinając tyłek Lewicy, zaraz potem PiSowi, a chwilę później PO. 

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Bo?

Patrząc na moich rodziców męczących się 40 lat w 3 zmianowej pracy, to od 55 roku życia ledwo zipią na nockach. Złapali też bezsenność, ten cały rytm dobowy jest zepsuty. Masa powikłań. Jest to mocno szkodliwe. Mam obawy że i szybciej na serce zejdą. Niestety ale nocki psują zdrowie strasznie. Pomijam, że dla wielu ludzi nie ma dojazdów po nocach, żeby taką pracę nawet jakby chcieli to znaleźć. Jest tutaj dezorganizacja.

Mój ojciec już ma dusznicę bolesną :(  a nikt w rodzinie nie umierał koło 60tki na serce. 

https://www.frontiersin.org/journals/public-health/articles/10.3389/fpubh.2025.1668848/

Edytowane przez Keller
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Keller napisał(a):

Patrząc na moich rodziców męczących się 40 lat w 3 zmianowej pracy, to od 55 roku życia ledwo zipią na nockach. Złapali też bezsenność, ten cały rytm dobowy jest zepsuty. Masa powikłań. Jest to mocno szkodliwe. Mam obawy że i szybciej na serce zejdą. Niestety ale nocki psują zdrowie strasznie.

Ok, ale zakaz nie jest rozwiązaniem. Rozwiązaniem mogą być ograniczenia w takiej pracy. 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Rozwiązaniem byłaby akcja edukacyjna, bo poprawienie snu obywateli to chyba najlepsza inwestycja jaką rząd mógły zrobić w ogóle.

@Keller

Zorganizuj jakieś zabezpieczenia, jakieś cyfrowe branzoletki które natychmiast zaalermują jakby coś się działo.

Kolegi ojciec też miał problemy z sercem. W nocy wstawał jak go to męczyło i siadał na fotelu aż mu przejdzie. Niestety miesiąc temu kolega znalazł go na tym fotelu nad ranem. Osoba mająca problem może nie być w stanie zadzwonić czy choćby zawołać.

Może jakby miał jakiś monitoring pulsu itp. to by dziś żył. 

Sen to podstawa a z sercem nie ma żartów.

Opublikowano
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Korwin nie przypominam sobie aby kiedykolwiek mówił, że zamknie opozycję w więzieniu

Mówił, że zamknie pisiorów za przkręty. Taki skrot myslowy. Nie mialem na mysli wszystkich

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, VRman napisał(a):

Rozwiązaniem byłaby akcja edukacyjna, bo poprawienie snu obywateli to chyba najlepsza inwestycja jaką rząd mógły zrobić w ogóle.

@Keller

Zorganizuj jakieś zabezpieczenia, jakieś cyfrowe branzoletki które natychmiast zaalermują jakby coś się działo.

Kolegi ojciec też miał problemy z sercem. W nocy wstawał jak go to męczyło i siadał na fotelu aż mu przejdzie. Niestety miesiąc temu kolega znalazł go na tym fotelu nad ranem. Osoba mająca problem może nie być w stanie zadzwonić czy choćby zawołać.

Może jakby miał jakiś monitoring pulsu itp. to by dziś żył. 

Sen to podstawa a z sercem nie ma żartów.

Nie bardzo się znam na tych bransoletkach. Pytanie co one robią? Same zadzwonią na pogotowie? No ale jak zawał czy udar, to ta osoba nie będzie nic mówić, bo może nie dać rady.  Np. zawał we śnie. I za 1000 czy 2000 mnie nie stać chocbym nie wiem jak chciał :( 

Edytowane przez Keller
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, hubio napisał(a):

Co do wieku przyzwolenia z 15 na 14 albo 13 to nie on jest oszołomem tylko świat pełny hipokryzji. Polecam "Dojrzewanie" z netflixa. Korwin dużo gada głupot, ale akurat nie to.

Z naukowego/filozoficznego punktu widzenia to jak się uprzesz to on mówi samą prawdę. Tylko niektóre rzeczy są po prostu nie akceptowalne w XXI w. Wiadomo, że część najbardziej kontrowersyjnych wypowiedzi to jego prywatne opinie a nie postulaty - jednak w obecnych czasach takie rzeczy lepiej przemilczeć. Osobiście uważam, że wiek przyzwolenia nie powinien mieć stałej minimalnej granicy, a jakiś wiek różnicy pomiędzy 2 osobami. Ale to inny temat. Dla Korwina teoretycznie OK (zgodnie z naturą) byłby facet lat 50 i dziewczynka lat 13 - i vice versa. To już przesada - można tylko memy tworzyć ale nie brać tego serio.

Edytowane przez Fatality
  • Like 1
  • Haha 1