Skocz do zawartości

Polityka w Polsce i na Świecie - wątek ogólny

Spl97

Rekomendowane odpowiedzi

21 minut temu, cichy45 napisał(a):

Trump akurat lubi PL bo PL wydaje duużo pieniędzy na modernizację wojska z czego większość idzie do firm amerykańskich.

My sprzęt głownie kupujemy z USA, teraz chyba doszła jeszcze Korea (ta właściwa). Może nawet elektrownie atomową będą nam stawiać Amerykanie :lol2: Myślę, że Trump będzie chciał wyciągnąć jak najwięcej kasy z Europy.

15 minut temu, voltq napisał(a):

żyjecie w jakimś matrixie , postawili wam przed oczami fałszywy obraz sytuacji i wy w to wierzycie , trzeba się najpierw wyrwać z tego i przestać być fanatykiem jednej strony

Jakim znowu fanatykiem? Widziałeś gdzieś żebym wychwalał Kamalę pod niebiosa? Jeśli będzie faktycznie masowo deportował nielegalnych imigrantów to będzie miał ode mnie "owacje na stojąco". Kwestia jest jednak taka, że to co będzie teraz w US to tak jakbyś Ziobro dał właściwie nieograniczoną władzę. Kto tego jeszcze nie rozumie zrozumie za jakiś czas.

6 minut temu, Maciek. napisał(a):

cztery lata może de Santis vs Shapiro

W kobitę już raczej nie pójdą. To raczej pewne. :E

Vance ma IMO duże szanse. Jak na kogoś wyciągniętego z dupy to szybko zyskał popularność. Dość wyszczekany, przyzwoicie wygląda, no i taki klasyczny, szablonowy Amerykanin - żona, dzieci, weteran. 

4 godziny temu, _forfun_ napisał(a):

Idealne podsumowanie prosto z Chorwacji:

Niestety, czarny dzień dla świata i jego bezpieczeństwa, stabilności. Ostrzegali jego najbliżsi współpracownicy za poprzedniej kadencji, ostrzegali Republikanie, ale nie przyniosło to skutków. Jak ktoś taki mógł zostać Prezydentem USA? Masa afer, śledztw, zarzutów, a do tego narracja rosyjska, powielanie fake newsów, kłamstwa. Na dzisiaj wiemy, że Ukraina zostanie odcięta od finansowania i od magazynów broni USA, i pewnie zmuszona(bo tutaj rola UE, czy zwiększy dwukrotnie wsparcie) do zawarcia zgniłego kompromisu z Putinem(którego Trump podziwia). Co to oznacza? Że ten kraj będzie rozbijany przez Rosję przez następne lata i pewnie za kilka dojdzie do nowego najazdu na jeszcze nieopanowane terytoria. W dodatku warunkiem pokoju ze strony Rosji będzie pewnie nie przyjęcie Ukrainy do NATO. Z naszego punktu widzenia wszystko co najgorsze.

W dodatku Trump ma obecnie możliwości(zdobyte obie izby) na wyjście z NATO, a to zatrzęsie światem w wielu miejscach. Wiadomo, że to człowiek, który chciał się wycofać z sojuszu z Koreą Płd., a to oznacza wojnę na półwyspie i bez wsparcia USA pewnie "zjednoczenie", ale w tą drugą stronę.

Jest tyle wątków, które można byłoby tu poruszyć. Smutne jest to, że Trump za pierwszej kadencji miał ekspertów i ludzi o nieposzlakowanej opinii(którzy hamowali jego durnowate pomysły), a teraz ma Vance'a i tego typu idiotów w swoim najbliższym otoczeniu.

Tak to wszystko racja. Z perspektywy Polski nie widzę kompletnie żadnych plusów. Brak wsparcia Ukrainy jako strefy buforowej z rosją, wojna handlowa z UE, możliwość wyjścia USA z NATO... ale pamiętaj(my) o jednym - kadencja Prezydenta w USA trwa 4 lata (nie wiem czy na kolejną może jeszcze startować czy liczy się 2 pod rząd czy w ogóle dwie). Za kolejne 4 lata będzie kolejny. Takie rzeczy jak NATO czy związki z UE są tworzone latami, dekadami i myślę, że co najwyżej osłabi pewne sprawy, ale to nie tak, że całkowicie wszystko rozwali. Fakt, że też słyszałem, że obecne otoczenie jest jeszcze bardziej radykalne, ale zobaczymy. My przetrwaliśmy 8 lat PiSu to i świat przetrwa 4 lata Trumpa :)

Natrzaskane postów, a jeszcze nikt ze zwolenników Trumpa, nie napisał co tak właściwie dobrego dla PL z tego będzie. 
ja jedynie widzę, że przegrywająca wojnę Ukraina trafiająca w strefę wpływu ruskich, to kilka lat spokoju dla nich, żeby odbudować gospodarkę wjechać w Polskę i tak cały czas się zastanawiam o co wam chodzi?

1 minutę temu, different napisał(a):

nie napisał co tak właściwie

Ostatnio jak ci tłumaczyli to nie potrafiłeś pojąć :Up_to_s:

2 minuty temu, Mar_s napisał(a):

@kubikolos Ja rozumiem że lubisz tą emotkę ale daj już jej spokój może bo wrzucasz ją w każdym poście, i daj już spokój temu nasłuchiwaniu "trzasków" w każdym kącie bo ile można o tym pisać.

Aż tak raportują? To piękne zwieńczenie dzisiejszej imprezy bo musi tam ostro t****** :D:D:D:D

4 minuty temu, different napisał(a):

Natrzaskane postów, a jeszcze nikt ze zwolenników Trumpa, nie napisał co tak właściwie dobrego dla PL z tego będzie. 
ja jedynie widzę, że przegrywająca wojnę Ukraina trafiająca w strefę wpływu ruskich, to kilka lat spokoju dla nich, żeby odbudować gospodarkę wjechać w Polskę i tak cały czas się zastanawiam o co wam chodzi?

Nie jestem zwolennikiem Trumpa , ale napisałem że korzyści dla Polski to zakończenie wojny na Ukrainie której Polska ponosi ogromne koszty

To jest mało ?

Edytowane przez voltq

4 minuty temu, kubikolos napisał(a):

Ostatnio jak ci tłumaczyli to nie potrafiłeś pojąć :Up_to_s:

Aż tak raportują? To piękne zwieńczenie dzisiejszej imprezy bo musi tam ostro t****** :D:D:D:D

No właśnie gówno wytłumaczyli ale co tam... patrząc na twoje spamerskie posty o trzaskach, to widać że nic więcej nie kumasz... btw niezależnie od tego komu pęka dupa, to twoje posty sa dziecinne ;/

3 minuty temu, voltq napisał(a):

Nie jestem zwolennikiem Trumpa , ale napisałem że korzyści dla Polski to zakończenie wojny na Ukrainie której Polska ponosi ogromne koszty

No właśnei brzmisz jakbyś był bardzo. W każdym razie, te koszty to trzymanie ruskiej swołoczy zdala od nas, więc jak dla mnie tylko plus. Dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie, jak zakończenie wojny i trafienie Ukrainy w strefę wpływów ruskich ma być dobre dla nas? Gdzie po czymś takim to my jesteśmy narażanie na zielony ludziki i inne takie cuda. Nie dziś ale groźba istnieje. Bo chyba zgadzamy się, że ruskie zawsze będą próbować przeć w naszą strone...

Edytowane przez different

4 minuty temu, different napisał(a):

No właśnie gówno wytłumaczyli ale co tam... patrząc na twoje spamerskie posty o trzaskach, to widać że nic więcej nie kumasz... btw niezależnie od tego komu pęka dupa, to twoje posty sa dziecinne ;/

To po co pytasz jak i tak nie rozumiesz? Na wszystko odpowiesz "gowno wytlumaczyli" a dostales bardzo dlugie wyjasnienia od kilku uzytkownikow jak ostatnio pytales o to samo.

Jak nie dociera to juz nie dotrze :Up_to_s:

Edytowane przez kubikolos

8 minut temu, different napisał(a):

No właśnei brzmisz jakbyś był bardzo. W każdym razie, te koszty to trzymanie ruskiej swołoczy zdala od nas, więc jak dla mnie tylko plus. Dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie, jak zakończenie wojny i trafienie Ukrainy w strefę wpływów ruskich ma być dobre dla nas? Gdzie po czymś takim to my jesteśmy narażanie na zielony ludziki i inne takie cuda. Nie dziś ale groźba istnieje. Bo chyba zgadzamy się, że ruskie zawsze będą próbować przeć w naszą strone...

Granica z Rosja zaznaczona na czarno , mapka kolorowana dla dzieci

Z tego co pamiętam wróg mojego wroga jest moim przyjacielem i jeszcze zakończy wojnę.

My cały czas jesteśmy narażenia na różne cuda ze strony Rosji

Nie wiadomo co będzie z Ukraina może nastąpi podział na dwie części jak w korei

https://pl.wikipedia.org/wiki/Związek_Rosji_i_Białorusi

rosja.jpg

Edytowane przez voltq

12 minut temu, voltq napisał(a):

Jeśli zakończy się ta wojna to zależy na jakich zasadach. Bo rynki mogą różnie zareagować. Może być tak, że zbliżenie granicy rosji do Polski mogą uznać za zagrożenie dla Polski, a tym samym potencjalne ryzyko utraty stabilności w Polsce. Generalnie już jutro może być czerwono na warszawskiej GPW. Dla Polski, wygrana Trumpa to nie jest dobra wiadomość i to z każdej strony, ale nie mamy na to żadnego wpływu jak głosowali wyborcy w USA i jakie błędy popełnili Demokraci. USA są mocarstwem (choć już się spotkałem z tezą, że to najbogatszy kraj 3 świata :) ) i Prezydent taki lub inny wpływa na cały świat. Trump nie specjalnie przejmuje się instytucjami międzynarodowymi. Ważna dla niego jest siła, a nie umowy. To może dać pole do popisu w różnych częściach świata do siłowego przejmowania innych krajów. Do tego koleś ma wiele zarzutów karnych, nieciekawe otoczenie... No będzie ciekawie...

Ale to wszystko dowodzi tylko tego co pisałem kilka godzin temu - jak bardzo liberalne, lewicowe elity USA zawiodły zwykłych ludzi i jak bardzo się odkleiły od codziennych spraw obywateli skoro nawet taki Trump wygrał. To mi bardzo przypomina Polskę i rok 2015 kiedy nasze polskie elity się tak mocno odkleiły od zwykłych ludzi, którzy wtedy harowali za minimalną 1800zł na jachty właścicieli korpo, a o jakimkolwiek datku od państwa w stylu 500+ nikt wcześniej nie marzył. Jestem przeciwnikiem tego całego teraz 800+, ale dla właśnie tych najgorzej zarabiających to była duża forma pomocy i po raz pierwszy chyba w całej historii RP i to od czasów Mieszka I państwo cokolwiek wymiernego dało obywatelom. I wtedy też odsunięto liberalne rządy od władzy bo się za bardzo oddaliły od ludzi. A PiS nie miał wtedy żadnych dużych mediów. Nic w sumie nie miał... Sytuacja się powtarza... Przeciwko Trumpowi była większość mediów, celebrytów - właściwie wszyscy, a mimo to wygrał i to przez deklasację. To świadczy jak bardzo jest obecnie źle Amerykanom żyć w USA. I to też jest wielkie ostrzeżenie dla koalicji w Polsce, ale chyba Tusk wyciągnął lekcję i wobec obaw Polaków o napływ imigrantów zamknął granicę na 4 spusty i zawiesił prawo do azylu, a takie Ostaszewskie i inne Holland (przy całej mojej sympatii dla nich) powinni wiedzieć, że czasami polityka to wybranie wybranie jednych wartości kosztem innych, a bezpieczeństwo Polski i nienaruszalność granic jest świętością.

Edytowane przez hubio

3 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Tak to właśnie wygląda, dziecinna mentalność to i posty dziecinne. Nie ma się co dziwić, że takim osobom imponują tacy jak Trump bo to ten sam poziom, poziom piaskownicy.

Ale trzaska i jak tu sobie darować? :D

:dj:

Ale z drugiej strony to juz przesada:

6f6b926923dfe5d8f178229cc60ec734ca744b06

Edytowane przez kubikolos

20 minut temu, Kris194 napisał(a):

No i już wiesz dlaczego szybko zyskał popularność. Gdzie te czasy poważnych republikańskich polityków jak chociażby Bush.

Bush poważnym politykiem? I dlatego Irak rozwalił?

Jeśli mógłbym wybierać to wybrałbym DeSantisa. Jest milion razy lepszym zarządcą, ale nie ma charyzmy.