Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Widocznie nie pamiętasz, jak to było, zanim weszliśmy do EU, spokojnie pojedź na Białoruś, Ukrainę, Albanię

Mierzi mnie to, że ktoś, kto korzysta z przywilejów wstąpienia polski do Uni, narzeka na ten twór. Bez unii w Polsce byłaby bida z nędzą. 

Ps. Amerykanie w kosmos latają, a bezdomnych miliony w kartonach koczują. 

Nikt nie chce UE likwidować, ludzie chcą ją zreformować. Czy twój rozum to ogarnia?

• Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Michaelred napisał(a):

Chcesz mieć ruskie czołgi pod Warszawą? Hur durr to się ciesz, że jest jak jest i nie krytykuj :D Żeby było śmieszniej to u ruskich też nie wolno krytykować, a jak zaczniesz to cię będą wysyłać na "zgniły zachód" jak ci się rosja nie podoba. Jedni i drudzy przekonani, że poza UE/Rosją świat praktycznie nie istnieje i wszędzie jest zło i szatan tylko nie u nich :P

Bez unii, nie tylko pod Warszawą by były, tylko rozlokowane jak w Białorusi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Winter napisał(a):

Politykę zagraniczną prowadzi rząd, a nie prezydent miasta. Co to za amatorka.

A może Trump już wie kto może wygrać i go powoli zaczyna popierać?. Najpierw wypowiedz Mosbacher a teraz spotkanie z obecnym rezydentem Dudą i przyszłym prezydentem Polski?. 

Ale byłby to chichot losu, pisiory skandowali w Sejmie "Trump, Trump" a tutaj okazałoby się że ich olał i poparł Trzaska :rotfl:

Cytat

"Mosbacher poparła Trzaskowskiego"

W nowym wywiadzie Georgette Mosbacher nie szczędziła ciepłych słów pod adresem Rafała Trzaskowskiego. Co to oznacza dla PiS?
Była ambasador USA w Polsce, po wygranej Donalda Trumpa, znowu znalazła się w centrum zainteresowania. Wszystko w związku ze spekulacjami, że Mosbacher mogłaby ponownie objąć placówkę w naszym kraju. Zapytana w TVP Info o ewentualne zwycięstwo Rafała Trzaskowskiego w przyszłorocznych wyborach prezydenckich powiedziała, że prezydent Warszawy "umie nawiązywać relacje zarówno z Demokratami, jak i Republikanami".

– Uważam go za przyjaciela, spotykaliśmy się, gdy byłam w Warszawie. Pan prezydent Trump ma też bliską relację z prezydentem Dudą, ale nie spodziewam się, aby te relacje miały się jakoś istotnie zmieniać. Pan prezydent Warszawy jest zawsze mile widziany w Waszyngtonie. Relacje między krajami się nie zmienią – stwierdziła była ambasador USA w Polsce.

Według Witolda Jurasza z Onetu poza wyrazem sympatii dla Trzaskowskiego, "znacznie ciekawszym wątkiem wypowiedzi ambasador Mosbacher jest to, iż w istocie poparła Trzaskowskiego w grze o prezydenturę również przeciwko kandydatowi Prawu i Sprawiedliwości".

https://dorzeczy.pl/kraj/655729/zle-wiesci-dla-pis-mosbacher-poparla-trzaskowskiego.html

2 godziny temu, crush napisał(a):

Ja pod tym kątem nic nie mam bo jestem po apostazji. Więc jakakolwiek wiara mi zwisa koło penisa.

Tak ja i ja :E

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Widocznie nie pamiętasz, jak to było, zanim weszliśmy do EU, spokojnie pojedź na Białoruś, Ukrainę, Albanię

Mierzi mnie to, że ktoś, kto korzysta z przywilejów wstąpienia polski do Uni, narzeka na ten twór. Bez unii w Polsce byłaby bida z nędzą. 

Można powiedzieć, że mamy bingo:E Typowy klasyczek czyli Polska by bez UE wyparowała i była by bieda jak na Białoruś. Tak przy okazji wiesz, że Białoruś jest bogatsza od Ukrainy licząc PKB per capita, a jest tam wstrętny dyktator bez demokracji jak na Ukrainie? :E

2 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

Bez unii, nie tylko pod Warszawą by były, tylko rozlokowane jak w Białorusi

I drugą Buczę w każdej miejscowości. Weź napisz jaki miałeś nick na labiexD

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano
25 minut temu, Winter napisał(a):

Nikt nie chce UE likwidować, ludzie chcą ją zreformować. Czy twój rozum to ogarnia?

Tylko, ze sa rzeczy niereformowalne. I nie, nie wszyscy chca reform. Sa ludzie ktorzy nie chca UE. Pamietaj, ze najlepsze co dalo UE to strefa Schengen. Przy czym nic nie stalo i nie stoi na przeszkodzie aby wybierac Schengen bez przystapienia do UE.
Ponadto nie mozna zyc przeszloscia i mowic "co nam dali". To troche wyglada jak syndrom bitej żony. Teraz mnie mąż bije, ale kiedys byl mily, kochający :E

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Można powiedzieć, że mamy bingo:E Typowy klasyczek czyli Polska by bez UE wyparowała i była by bieda jak na Białoruś. Tak przy okazji wiesz, że Białoruś jest bogatsza od Ukrainy licząc PKB per capita, a jest tam wstrętny dyktator bez demokracji jak na Ukrainie? :E

uuuuu od Polski też jest pewnie bogatsza, co tam, od całej EU jest bogatsza :smiech:

ale "bogaci" jak  Białoruś bylibyśmy na pewno i rozkazy z Moskwy byśmy łykali

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
1 minutę temu, Camis napisał(a):

A może Trump już wie kto może wygrać i go powoli zaczyna popierać?. Najpierw wypowiedz Mosbacher a teraz spotkanie z obecnym rezydentem Dudą i przyszłym prezydentem Polski?. 

Ale byłby to chichot losu, pisiory skandowali w Sejmie "Trump, Trump" a tutaj okazałoby się że ich olał i poparł Trzaska :rotfl:

https://dorzeczy.pl/kraj/655729/zle-wiesci-dla-pis-mosbacher-poparla-trzaskowskiego.html

Wg mnie Trampkowi to zwisa kto będzie rządził w trzeciorzędnym kraju, jakim jest Polska. Natomiast sam uważam, że wygra kandydat PO, bo pisuary mają jakiś odlot od ostatnich wyborów. Zatracili się w swojej propagandzie i nie widzą, że nikt nie chce jakichś Gosiewskich, Tarczyńskim itp jako kandydatów na prezydenta. Ta partia się rozleci, jak JaroKaczi odejdzie na drugi świat.

Co do Mosbacher to to była niesamowicie irytująca persona. Trampek wyznaczył ją, żeby nas trollowała, bo jak powtarzam jesteśmy dla USA trzeciorzędnym krajem.

2 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Tylko, ze sa rzeczy niereformowalne. I nie, nie wszyscy chca reform. Sa ludzie ktorzy nie chca UE. Pamietaj, ze najlepsze co dalo UE to strefa Schengen. Przy czym nic nie stalo i nie stoi na przeszkodzie aby UE i Schengen byly osobnym tworem.
Ponadto nie mozna zyc przeszloscia i mowic "co nam dali". To troche wyglada jak syndrom bitej żony. Teraz mnie mąż bije, ale kiedys byl mily, kochający :E

Schengen nie ma nic do UE. Są kraje, które są w Schengen, ale nie są w UE lub były kraje, jak UK, które były w UE, ale nie były w Schengen. To są osobne byty.

Ja uważam, że ludzie chcą zmian, bo było to widać przy ostatnich wyborach do PE. Niestety ludzie dali się kolejny raz nabrać na pseudoreformatorów, którzy kolejny raz wybrali Von Der Leyen. UE w obecnej formie się prędzej, czy później rozleci pod naporem zielonej polityki. Jeśli już pojawia się wrzask w niemieckim przemyśle to coś jest na rzeczy, a Niemcy mają największą siłę przebicia w UE.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

uuuuu od Polski też jest pewnie bogatsza, co tam, od całej EU jest bogatsza :smiech:

Unijczyk na medalxD

4 minuty temu, SylwesterI. napisał(a):

ale "bogaci" jak  Białoruś bylibyśmy na pewno i rozkazy z Moskwy byśmy łykali

To jeszcze przypomnij kiedy Polske opuścili ostatni Rosyjscy żołnierze i dlaczego? Nie bylliśmy wtedy ani w Nato ani tym bardziej w UE, która żadnego bezpieczeństwa militarnego nie garantuje.

Opublikowano
9 minut temu, Winter napisał(a):

Wg mnie Trampkowi to zwisa kto będzie rządził w trzeciorzędnym kraju, jakim jest Polska. Natomiast sam uważam, że wygra kandydat PO, bo pisuary mają jakiś odlot od ostatnich wyborów. Zatracili się w swojej propagandzie i nie widzą, że nikt nie chce jakichś Gosiewskich, Tarczyńskim itp jako kandydatów na prezydenta. Ta partia się rozleci, jak JaroKaczi odejdzie na drugi świat.

Co do Mosbacher to to była niesamowicie irytująca persona. Trampek wyznaczył ją, żeby nas trollowała, bo jak powtarzam jesteśmy dla USA trzeciorzędnym krajem.

Schengen nie ma nic do UE. Są kraje, które są w Schengen, ale nie są w UE lub były kraje, jak UK, które były w UE, ale nie były w Schengen. To są osobne byty.

Ja uważam, że ludzie chcą zmian, bo było to widać przy ostatnich wyborach do PE. Niestety ludzie dali się kolejny raz nabrać na pseudoreformatorów, którzy kolejny raz wybrali Von Der Leyen. UE w obecnej formie się prędzej, czy później rozleci pod naporem zielonej polityki. Jeśli już pojawia się wrzask w niemieckim przemyśle to coś jest na rzeczy, a Niemcy mają największą siłę przebicia w UE.

tak, wiem, ze to są osobne twory, zle to ujalem. Chodzi o to, ze wiele krajów dolaczalo do jednego i drugiego jednoczesnie gdzie tak naprawde, wystarczylo tylko Schengen. Chodzilo mi o to, ze przystepujac kiedys i przystepujac obecnie - powinno sie wybierac tylko Schengen bo to jako jedyne - niesie ze soba korzysci

• Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, Michaelred napisał(a):

Unijczyk na medalxD

To jeszcze przypomnij kiedy Polske opuścili ostatni Rosyjscy żołnierze i dlaczego? Nie bylliśmy wtedy ani w Nato ani tym bardziej w UE, która żadnego bezpieczeństwa militarnego nie garantuje.

w ustach konfederata to dla mnie laurka

wrzesień 1993, na podstawi porozumienia z 1991

Opublikowano
16 minut temu, eNeSik napisał(a):

Pamietaj, ze najlepsze co dalo UE to strefa Schengen. Przy czym nic nie stalo i nie stoi na przeszkodzie aby UE i Schengen byly osobnym tworem.

Ale brednie, nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj. 

Opublikowano
Teraz, eNeSik napisał(a):

tak, wiem, ze to są osobne twory, zle to ujalem. Chodzi o to, ze wiele krajów dolaczalo do jednego i drugiego jednoczesnie gdzie tak naprawde, wystarczylo tylko Schengen. Chodzilo mi o to, ze przystepujac kiedys i przystepujac obecnie - powinno sie wybierac tylko Schengen bo to jako jedyne - niesie ze soba korzysci

Ale Schengen to tylko umowa o przemieszczaniu się ludzi. Dla nas ważniejszy był dostęp do europejskich rynków zbytu. Tutaj nie ma wymogu bycia w UE, można być krajem stowarzyszonym, jak Szwajcaria, czy Norwegia.

Opublikowano

Ja jestem zwolennikiem bycia w UE, ale też pamiętam tą UE, gdy wchodziliśmy do niej w 2004 roku. To była całkowicie inna UE. Pamiętam, gdy mówiono, że w kwestie światopoglądowe UE nie będzie się wtrącać. A jak jest? UE próbuje sobie uzurpować kolejne prawa.

1 minutę temu, Camis napisał(a):

Upada od ponad 20 lat.

Napisałem prędzej, czy później, a ty mi z Korwinem tutaj wyskakujesz.

Może zajmie to kolejne 20-30 lat, ale upadnie. Wszystko rozleci się, jak domek z kart przez ekowariatów.

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Jacek Sutryk przerywa milczenie po akcji CBA i zarzutach. "Żałuję tylko tego"

– Dzisiaj są wszyscy mądrzy, bo oceniają Collegium Humanum z perspektywy tego roku. Natomiast w 2019, czy 2020 r. to była rozwijająca się, kwitnąca uczelnia, mająca coraz więcej studentów i, co szalenie ważne, akredytację ministerstwa. To, że później poszło to "w tym kierunku", to tego wówczas nikt nie mógł wiedzieć. Gdybym wtedy miał tę wiedzę, to żadnej współpracy z tą uczelnią bym nie podejmował – mówi Onetowi prezydent Wrocławia Jacek Sutryk, który w śledztwie dotyczącym prywatnej uczelni Collegium Humanum usłyszał cztery prokuratorskie zarzuty.

Jacek Sutryk jest podejrzany o wręczenie łapówki i oszustwa. Zdaniem prokuratury prezydent Wrocławia wykorzystał lewy dyplom, gdy zasiadał w spółkach miejskich w Tychach, Gliwicach i Kolejach Dolnośląskich. W ten sposób miał wyłudzić 230 tys. zł.
– Nie zgadzam się ze wszystkimi postawionymi mi zarzutami. Nie przyznałem się do nich – mówi prezydent Wrocławia
Sutryk nie zamierza rezygnować ze stanowiska prezydenta Wrocławia
–  Wiem, że niektórzy żądają mojego ustąpienia – mówi Jacek Sutryk i dodaje: – Ale to nie jest moment na to, żebym miał teraz zrezygnować

https://wiadomosci.onet.pl/wroclaw/jacek-sutryk-o-dyplomie-w-collegium-humanum-zaluje-tylko-tego/ll9nkmt

Opublikowano

Ja też nie rozumiem co w tym dziwnego, że wieloletnia reporterka z doświadczeniem i kontaktami zajmie stanowisko gdzie będzie zajmować się kontaktem z mediami.

25 minut temu, Winter napisał(a):

Ale Schengen to tylko umowa o przemieszczaniu się ludzi. Dla nas ważniejszy był dostęp do europejskich rynków zbytu. Tutaj nie ma wymogu bycia w UE, można być krajem stowarzyszonym, jak Szwajcaria, czy Norwegia.

Jest jeden problem - bycie takim krajem oznacza respektowanie prawodawstwa UE bez możliwości wpływania na nie (brak europarlamentarzystów czy komisarzy), do tego dalej trzeba płacić składki ale bez uczestnictwa np. w funduszach spójności.

• Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano
23 minuty temu, kalderon napisał(a):

Ja też nie rozumiem co w tym dziwnego, że wieloletnia reporterka z doświadczeniem i kontaktami zajmie stanowisko gdzie będzie zajmować się kontaktem z mediami.

Jest jeden problem - bycie takim krajem oznacza respektowanie prawodawstwa UE bez możliwości wpływania na nie (brak europarlamentarzystów czy komisarzy), do tego dalej trzeba płacić składki ale bez uczestnictwa np. w funduszach spójności.

Teoretycznie masz rację, bo żona Prosieckiego z TVNu poszła w tym kierunku i zdaje się, że sam Prosiecki również. Pytanie natomiast, czy 50k to nie przesada, jak na taką funkcję? Tusk obiecywał zmiany.