Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, GordonLameman napisał(a):

bo nie mają nawet cienia kariery zawodowej czy osiągnięć zawodowych

To dotyczy 90% tak zwanych elit politycznych, nie ważne z której nogi. Aczkolwiek fakt, że taki Bosak to jest w tym względzie jednostka wybitna.

Z drugiej strony lepiej żeby w żadne zawody teraz nie wchodzili.

Opublikowano
27 minut temu, sabaru128 napisał(a):

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-broszury-na-wypadek-wojny-trafia-do-szkol-minister-nie-wyklu,nId,7859398

Znowu trafiam na artykuł gdzie piszą że mają szkolić na wypadek wojny albo takie broszury rozsyłać. W tym może nawet u nas. Serio. Czy oni wiedzą o czymś o czym my nie wiemy i nam nie mówią.

Mówią od dawna, ok dwóch-trzech lat. Największe państwa NATO informują że uformowała się antyzachodnia oś zła której rdzeniem są Chiny, Rosja, Iran wraz z Korea Pln i Syria.

Rosja deklarująca że chciałaby powrotu do wpływów z przed lat 90. Czyli np Polski w ruskim mirze. Z tego powodu od tego czasu gwałtownie wzrosły iw ciąż rosną nasze wydatki na obronność.

Państwa wschodniej flanki NATO przywracają pobór.

Samo NATO się rozszerzył o państwa od dawna neutralne.

Obecnie walki trwają na Ukrainie i na bliskim wschodzie, gdzie Izrael tępi bojówki irańskie.

Spodziewamy się uderzenia Chin na Tajwan jak i Rosji na Państwa Bałtyckie. To dwa fronty na które na pewno poślemy i nasze siły. Jeśli będzie międzynarodowa misja w Iranie to na trzy.

Ze strony Rosji mamy ataki sabotażowe, jak i społęczne - destabilizacja, skłócanie i rozbudowa partii i innych organizacji(stowarzyszeń) proruskich (Konfa, AfD, Le Pen).

Polscy dowódcy, w tym najwyżej postawieni generałowie informują że potrzebne są szkolenia nowych ludzi do rezerwy i że obecne pokolenie żołnierzy z dużym prawdopodobieństwem czeka starcie z Rosją.

Są informacje o konieczności przygotowania się na "sytuację nadzwyczajną", budujemy "tarczę wschód" w tym rowy przeciwczołgowe i tereny przygotowane pod szybkie zaminowanie.

Przygotowaliśmy też znaczne sił w północno wschodniej Polsce, by móc dosłownie do razu przyjść z pomocą Państwom Bałtyckim.

Także wszystko mówią i to często i od dłuższego czasu. Premier mówił o czasach przedwojennych, podobnie minister obrony.

Opublikowano
16 minut temu, Michaelred napisał(a):

Still better niż reszta partii.

Nie, zdecydowanie nie. Konfederacje Gietrzwałdzkie, kolportowanie bredni o Buczy, popieranie PiS. Nie, nie są lepsi. Są gorsi, bo nie tylko są pod ruskim butem, ale są też skarjnie głupi. 

W dużej części dalej są. 

Masło maślane... a z innych partii to kto ma? Może Tusk?:E

Zarówno w PiS jak i w PO jest sporo ludzi, którzy chociaż pracowali. Śmietanka Konfy nie pracowała. Co robił Berkowicz, Bosak, Winnicki? Nic. To zawodowe niedojdy. Jak można chcieć, żeby rządził ktoś kto uczciwie dnia nie przepracował? 

No zdecydowanie nie. To w innych partiach są ludzie przyspawa do stołków i żyją dobrze z koryta. W Konfederacji nawet jakbyś chciał to ze względu na świeżość tego nie znajdziesz.

A konfederacja dobrze żyje z subwencji, bo nie mają zawodowej alternatywy. :)

O następny, który wszędzie ruskich szpiegów widzi:E Wymień tu innych polityków, których nie uważasz za idiotów i tumanów :) Bo tak wyzywać może każdy. Pytanie tylko do czego porównujesz :)

W zasadzie każdego polityka uważam za tumana. Są bardzo drobne wyjątki - ludzie z karierami naukowymi lub zawodowymi, którzy później do niej przeszli.

Natomiast różnimy się drogi kolego jeszcze czymś. Ja konfederatów poznałem, a pewni prominentni ludzie z Kukiza chcieli abym od nich startował. Poznałem też częściowo środowisko PiS. W sumie najmniej znam ludzi z PO.

Z Trzeciej Drogi już więcej.

11 minut temu, crush napisał(a):

To dotyczy 90% tak zwanych elit politycznych, nie ważne z której nogi. Aczkolwiek fakt, że taki Bosak to jest w tym względzie jednostka wybitna.

Z drugiej strony lepiej żeby w żadne zawody teraz nie wchodzili.

Ale te inne elity polityczne nie pieprzą o ciężkiej, uczciwej pracy. 
Duża część starszego pokolenia polityków pracowała - wzięli się za politykę epoce Solidarności. Do nich w tym względzie nic nie mam.

Ale są takie persony, które mówią o tym, żeby "dać ludziom pracować i nie zabierać im", a same jednego chocby dnia uczciwie nie przepracowały. Ba, nawet nie byli w stanie ukończyć prostych studiów. Oddawać władzę takim ludziom to nie jest głupota. To idiotyzm. 

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie, zdecydowanie nie. Konfederacje Gietrzwałdzkie, kolportowanie bredni o Buczy, popieranie PiS. Nie, nie są lepsi. Są gorsi, bo nie tylko są pod ruskim butem, ale są też skarjnie głupi. 

Pod częścią tej Konfederacji Gietrzwałdzkiej powinien podpisać się każdy polityk, który chce dobra swojego kraju. Czytałeś? Pewnie nie. 
Popieranie PIS? A widziałeś jak głosują? Po co tak oczywiste bzdury klepać. No i klasyczek z ruskim butem. Kto jest twoim zdaniem "mądrzejszy" jak piszesz, że są głupi.

Co robił Berkowicz, Bosak, Winnicki? Nic

A to sobie sprawdź co robił. To, że nie wiesz nie upoważnia cię znowu do pisania bzdur.

A konfederacja dobrze żyje z subwencji, bo nie mają zawodowej alternatywy. :)

To, że o niej nie wiesz to nie znaczy, że nie mają.

Natomiast różnimy się drogi kolego jeszcze czymś. Ja konfederatów poznałem, a pewni prominentni ludzie z Kukiza chcieli abym od nich startował. Poznałem też częściowo środowisko PiS. W sumie najmniej znam ludzi z PO.

Z Trzeciej Drogi już więcej.

Dlaczego się różnimy? Dlaczego zakładasz, że nie znam żadnego polityka osobiście? No trzeba było startować od Kukiza vel szmaty. Super pomysł.:E

Ale są takie persony, które mówią o tym, żeby "dać ludziom pracować i nie zabierać im", a same jednego chocby dnia uczciwie nie przepracowały.

I co w tym złego. Gdzie widzisz sprzeczność jakąś. Co dla ciebie znaczy uczciwie przepracować? Odbijanie karty w kołchozie o 6 rano to uczciwa praca a jak pracujesz przy biurku to już nie?

Oddawać władzę takim ludziom to nie jest głupota. To idiotyzm. 

Gdzie musi pracować "prawdziwy polityk" żeby powierzenie mu władzy nie było idiotyzmem.

15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Duża część starszego pokolenia polityków pracowała - wzięli się za politykę epoce Solidarności. Do nich w tym względzie nic nie mam.

a dobra już chyba wiem. Dobry polityk to wcześniej w stoczni pracował:lol2:

Edytowane przez Michaelred
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Badalamann napisał(a):

Spodziewamy się uderzenia Chin na Tajwan jak i Rosji na Państwa Bałtyckie. To dwa fronty na które na pewno poślemy i nasze siły. Jeśli będzie międzynarodowa misja w Iranie to na trzy.

Nikogo nie poślemy na Tajwan bo tam potrzebna jest marynarka i lotnictwo z rakietami dalekiego zasięgu. Tu kulejemy. W Iranie raczej nie będzie misji, jak ajatollahowie przegną to wysadzi się ich z siodła, Irańczycy nie będą mocno płakać.

2 godziny temu, Michaelred napisał(a):

Dlatego napisałem, ze medycyna była by w zupełnie innym miejscu. Szczepionki są "prymitywne" koniec offtopa

Szczepionki mRNA są jednym z najbardziej zaawansowanych wyrobów medycznych jakie wyprodukowano. Nakłady antywirosowe na całym świecie są ogromne (m.in. przeciwko HIV wydano bajońskie sumy) i dalej jesteśmy w lesie ze względu na niereaktywną naturę wirusów (przypominam że wirusy nie są organizmami żywymi).

10 minut temu, Michaelred napisał(a):

Pod częścia tej Konfederacji  Gietrzwałdzkiej powinien podpisać się każdy polityk, który chce dobra swojego kraju. Czytałeś? Pewnie nie. 

Ja czytałem. Zamiana państwa w totalitarny wyznaniowy kalifat z przenajświętszym wszechwładnym kościołem z miksem konserwatywnego nacjololo. Taki Iran II.

dd.jpg.0584fa97392bc4d779f358f4336ab6e2.jpg

Edytowane przez kalderon
  • Like 3
Opublikowano
8 minut temu, Michaelred napisał(a):

Pod częścią tej Konfederacji Gietrzwałdzkiej powinien podpisać się każdy polityk, który chce dobra swojego kraju. Czytałeś? Pewnie nie. 
Popieranie PIS? A widziałeś jak głosują? Po co tak oczywiste bzdury klepać. No i klasyczek z ruskim butem. Kto jest twoim zdaniem "mądrzejszy" jak piszesz, że są głupi.

Oczywiście, że czytałem. Państwo powinno być świeckie. Żadna religia nie może narzucać swjej wizji w Państwie. Jeśli ktoś tego nie rozumie to Iran czeka.

Widziałem jak głosowali, widziałem maile ze skrzynki Dworczyka, widziałem jak się wypowiadali w i po pandemii.

A to sobie sprawdź co robił. To, że nie wiesz nie upoważnia cię znowu do pisania bzdur.

Tylko polityka. Sprawdzałem. Ty nie ;)

To, że o niej nie wiesz to nie znaczy, że nie mają.

Oczywiście, że nie mają. Bo nie robili nic w życiu i nawet studiów nie ukonczyli. No może poza Collegium Tumanum :)

Dlaczego się różnimy? Dlaczego zakładasz, że nie znam żadnego polityka osobiście? No trzeba było startować od Kukiza vel szmaty. Super pomysł.:E

Nie startowałem, bo polityka mnie obrzydza.

Różnimy się, bo ty wierzysz najbardziej cynicznym politykom w polskiej polityce. Ludziom, którzy nie mają pojęcia co robią, a jedynie gadają populistyczne bzdury. 

I co w tym złego. Gdzie widzisz sprzeczność jakąś. Co dla ciebie znaczy uczciwie przepracować? Odbijanie karty w kołchozie o 6 rano to uczciwa praca a jak pracujesz przy biurku to już nie?

Oni nie pracowali przy biurku, a jedynie w polityce - jako "asystenci" posłów. 
A to jest oczywista farsa.

Gdzie musi pracować "prawdziwy polityk" żeby powierzenie mu władzy nie było idiotyzmem.

Na uczelni, w normalnej, rynkowej firmie. Czy można rządzić nie pracując wcześniej w gospodarce i nie rozumiejąc jak to wszystko działa? Nie wydaje mi się. Dlatego np. nie przyjąłbym porad od księży co do życia w małżeństwie. Ty byś przyjął?

a dobra już chyba wiem. Dobry polityk to wcześniej w stoczni pracował:lol2:

Może. Wazne żeby pracował, bo to zmienia nieco perspektywę. Jak się jest bananowym chłopcem polityki to się tej perspektywy nie ma. 

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Oni nie pracowali przy biurku, a jedynie w polityce - jako "asystenci" posłów. 

No faktycznie. To przecież żadna robota. I kto niby tylko pracował jako asystent i jaką teraz pełni funkcje w Konfie?

Państwo powinno być świeckie

Może nie musi. To nie jest żaden gwarant tego, że będzie dobrze. Tam większość odnosi się do kultury łacińskiej. Ja nie mam nic przeciwko. Większość ludzi też nie tylko tyle, że są straszeni w TV bzdetami na ten temat.

Widziałem jak głosowali

Może i widziałeś tylko dlaczego wnioski błędne wyciągasz?

Różnimy się, bo ty wierzysz najbardziej cynicznym politykom w polskiej polityce. Ludziom, którzy nie mają pojęcia co robią, a jedynie gadają populistyczne bzdury. 

I kolejny raz próbujesz mi coś inputować żeby ci pasowało do narracji. Słabe to jest.

Na uczelni, w normalnej, rynkowej firmie. Czy można rządzić nie pracując wcześniej w gospodarce i nie rozumiejąc jak to wszystko działa? Nie wydaje mi się. Dlatego np. nie przyjąłbym porad od księży co do życia w małżeństwie. Ty byś przyjął?

O k@#wa jak sobie pomyśle że taki profesor albo doktor z mojej uczelni miałby rządzić państwem to koniec świata. Większość wykładowców to ma wiedzę czysto teoretyczną, dlatego zatrudnia ich uczelnia i nikt więcej. :E W normalnej rynkowej firmie można być specjalistą od jakichś bzdetów do excela i nie mieć pojęcia skąd się biorą klienci i pieniądze, a o gospodarce państwa nie wspominając. 

Jak się jest bananowym chłopcem polityki to się tej perspektywy nie ma. 

Ci bananowi chłopcy są teraz z tobą w pokoju?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, kalderon napisał(a):

Nikogo nie poślemy na Tajwan bo tam potrzebna jest marynarka i lotnictwo z rakietami dalekiego zasięgu. Tu kulejemy. W Iranie raczej nie będzie misji, jak ajatollahowie przegną to wysadzi się ich z siodła, Irańczycy nie będą mocno płakać.

Oczywiście że poślemy i to znaczne siły, w ramach międzynarodowej koalicji pod wodzą USA. Na pewno specjalsi ale też piechota powietrzno-desantowa. A jak dojdzie do walk lądowych to też zmechanizowana. A może dojść, jeśli np Chiny zdążą podbić część lub całość Tajwanu i zaczną okupację i trzeba będzie Tajwan odbić.

Także lotnictwo. Mamy myśliwce, jeśli kupimy Apache to też śmigłowce.

Jak starczy czasu to też coś marynarki, jak zdążymy kupić i wdrożyć.

No i jeśli zacznie się od Tajwanu, to pytanie gdzie się skończy, bo może głęboko w Chinach kontynentalnych ;)

Podobnie do Iranu. By obalić ajatollahów nie wystarcza żadne bombardowania. Owszem znacznie ich osłabią, ale bez dużej misji lądowej się nie obejdzie. USA wiedzą o tym od dekad i tak planują działania.

Tutaj już mamy pewne siły w bazach amerykańskich w Iraku.

Na oba fronty poślemy dokładnie takie siły jakich zażądają od nas USA.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano
43 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Od tamtego czasu wiele się zmieniło choćby technologicznie i organizacyjnie, ale np. w schronach dalej uważam że są spore braki.

U nas obrona cywilna w zasadzie nie istnieje a schrony wystarczą na kilka % ludności. Temat w zasadzie martwy od końca zimnej wojny.

Kilka lat temu (4) ktoś nakręcił taki filmik w magazynie obrony cywilnej w Łodzi

50 letni sprzęt...

Opublikowano
1 minutę temu, Michaelred napisał(a):

No faktycznie. To przecież żadna robota. I kto niby tylko pracował jako asystent i jaką teraz pełni funkcje w Konfie?

Bosak i Berkowicz z tego co pamiętam.

Może nie musi. To nie jest żaden gwarant tego, że będzie dobrze. Tam większość odnosi się do kultury łacińskiej. Ja nie mam nic przeciwko. Większość ludzi też nie tylko tyle, że są straszeni w TV bzdetami na ten temat.

To jest gwarant tego, że państwo będzie świeckie. Tak też mówi nasza konstytucja - o neutralności. Cała Konfederacja Gietrzwałdzka to przypudrowana ideologia katolicka. Nie uda cię się mnie okłamać, bo ja żyję z analizy tekstów, słów, przepisów.

Może i widziałeś tylko dlaczego wnioski błędne wyciągasz?

Wnioski są prawidłowe. To Ty oszukujesz się w celu usprawiedliwienia przed sobą i innymi dlaczego "twoje plemię" jest najlepsze.

I kolejny raz próbujesz mi coś inputować żeby ci pasowało do narracji. Słabe to jest.

Piszesz i pisałeś o lewakach, a na każdą krytykę Konfederacji reagujesz alergicznie i fanatycznie. Wniosek z tego jest taki jak napisałem i jest to wniosek logiczny. 

O k@#wa jak sobie pomyśle że taki profesor albo doktor z mojej uczelni miałby rządzić państwem to koniec świata. Większość wykładowców to ma wiedzę czysto teoretyczną, dlatego zatrudnia ich uczelnia i nikt więcej. :E W normalnej rynkowej firmie można być specjalistą od jakichś bzdetów do excela i nie mieć pojęcia pojęcia skąd się biorą klienci i pieniądze, a o gospodarce państwa nie wspominając. 

Rządzić nie - współrządzić.

Dziwne, bo ja znam mnóstwo wykładowców praktyków. 
Może miałeś kiepską uczelnię?

Można też być przeciętnym konfederatą i nie mieć pojęcia np. czym jest kwota wolan od podatku, a potem złożyć projekt ustawy, który skandalicznie błędnie się do tej kwoty odnosi. To sa te kompetencje? One ci zaimponowały? Oni tworzyliby rząd fachowców, kiedy tak prostej kwestii jak kwota wolna nie potrafią ogarnąć, a jak nie ogarniają to outsourcować do kogoś lepszego niż stażysta z kancelarii Memcena? ja 100 ustaw memcena pamięta, bo sobie czytałem te proejkty i komentowałem. ba, nawet znam efekty prac jego kancelarii. Zdarzyło mi się je poprawiać. Tam nie ma kompetencji w Konfederacji. Są tylko kłamstwa dla nawinych. mmmf free.

Ci bananowi chłopcy są teraz z tobą w pokoju?

Nie, są w pokoju z Kariną Bosak.

Opublikowano (edytowane)

To jest ten słynny Gordon z Pclola, którym się tu niektórzy tak podniecali? Przecież to śmiech na sali jest. Nie chce mi się już nawet na to odpisywać bo chyba każdy widzi jak on bredzi i sobie dorabia co chce żeby mu pasowało:lol2:

4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nie, są w pokoju z Kariną Bosak.

Nie przepadam za nią. Niezbyt bystra, prawniczka :rotfl:

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, different napisał(a):

Póki co to każdy widzi że tobie brakuje jakichkolwiek kompetencji żeby dyskutować. Ale aeiaj sobie dalej majkel 

No tak tak. Ty szczególnie zawsze widzisz. :lol2:

6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Dziwne, bo ja znam mnóstwo wykładowców praktyków. 
Może miałeś kiepską uczelnię?

Całkiem dobrą. Ja też znam takich co pracują poza uczelnią jednak większość tego nie robi.

6 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To Ty oszukujesz się w celu usprawiedliwienia przed sobą i innymi dlaczego "twoje plemię" jest najlepsze.

Pachnie projekcją. Dosyć popularne tutaj :)

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Michaelred napisał(a):

To jest ten słynny Gordon z Pclola, którym się tu niektórzy tak podniecali? Przecież to śmiech na sali jest. Nie chce mi się już nawet na to odpisywać bo chyba każdy widzi jak on bredzi i sobie dorabia co chce żeby mu pasowało:lol2:

Śmiechem na sali jest to, że tak szybko uciekasz oraz to, że twoje uwielbienie dla Partii jest tak wielkie, że musisz reagować alergicznie na każdą krytykę. 

Ale zachęcam - opowiedz mi proszę jaka to gigantyczna kompetencja kadr Konfederacji sprawiła, że złożyli tak fatalnie napisany projekt ustawy o zmianie kwoty wolnej? :) 

Czy po prostu zignorujesz, żeby jako tako zachować równowagę w swoim umyśle? To taki typowy coping mechanism ;)

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
9 minut temu, Kris194 napisał(a):

U nas obrona cywilna w zasadzie nie istnieje a schrony wystarczą na kilka % ludności. Temat w zasadzie martwy od końca zimnej wojny.

Dlatego trzeba ponownie edukować ale w nowych standardach. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Śmiechem na sali jest to, że tak szybko uciekasz oraz to, że twoje uwielbienia dla Partii jest tak wielkie, że musisz reagować alergicznie na każdą krytykę. 

Nie uciekam. Widzę gościa, niespełnionego pisarza, któremu się nudzi i wali ściany tekstu (byle więcej masło maślane itp) a który argumenty ma słabiutkie. Do tego co rusz próbuje coś inputować. Już tutaj takich przerabiałem i średnio mi się chce tracić czas.. Słaby ten comeback Trzeba było zostać na tym hejto. Tam widocznie poziom taki, że to wystarczy i możesz robić za Guru.

Ale zachęcam - opowiedz mi proszę jaka to gigantyczna kompetencja kadr Konfederacji sprawiła, że złożyli tak fatalnie napisany projekt ustawy o zmianie kwoty wolnej? :) 

I taki wszystkowiedzący nie wie, to ktoś z zewnątrz miał im to przygotować i zrobił to po prostu źle? Mentzen z tego co wiem nie brał w tym udziału.

Czy po prostu zignorujesz, żeby jako tako zachować równowagę w swoim umyśle?

Nie o mój umysł bym się tu martwił

14 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Zdarzyło mi się je poprawiać.

Po tobie nikt nigdy nie poprawiał?

7 minut temu, Camis napisał(a):

Zgasił cię po kilku postach :lol2:

Wstawaj, sam wiesz co się stało :)

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, different napisał(a):

Zgasił cię szybko i skutecznie. Ty dalej sobie żyjesz w tej swojej banieczce :)

Wstawaj, masz to samo co @Camis. Już się tak nie podniecaj. On nie zawsze tu będzie, a wiemy, że sam sobie nie poradzisz.

2 minuty temu, lukadd napisał(a):

Siewcy bredni mają teraz przerąbane :E

Uśmiechlaki?

Opublikowano
9 minut temu, Michaelred napisał(a):

I taki wszystkowiedzący nie wie, to ktoś z zewnątrz miał im to przygotować i zrobił to po prostu źle? Mentzen z tego co wiem nie brał w tym udziału.

Owszem, Mentzen nie brał w tym udziału,, choć jako prezes powinien wiedzieć co wyprawiają posłowie z ugrupowania, które wprowadził do Sejmu. No ale dobra, niechaj będzie. Poniżej masz link, w którym jest cała lista tych, co się pod projektem podpisali, zatem powinni wiedzieć co w nim jest, bo to przecież jedna strona. Twierdzisz, że podpisali się pod projektem nie czytając go? 

https://orka.sejm.gov.pl/Druki10ka.nsf/Projekty/10-020-1-2023/$file/10-020-1-2023.pdf

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, LeBomB napisał(a):

Twierdzisz, że podpisali się pod projektem nie czytając go? 

To w zasadzie bez znaczenia. Mało kto ma takie kompetencje żeby takie ustawy podatkowe pisać czy weryfikować.

I tak to wygląda wszędzie. Posłowie to najwyżej to co w tym uzasadnieniu jest ogarniają. Co nie zmienia faktu, że to była lipa i pamiętam jak Wipler mówił, że osoba odpowiedzialna za to przygotowanie natępnej szansy na poprawkę już nie dostanie i papa.

Opublikowano
26 minut temu, Badalamann napisał(a):

Oczywiście że poślemy i to znaczne siły, w ramach międzynarodowej koalicji pod wodzą USA. Na pewno specjalsi ale też piechota powietrzno-desantowa. A jak dojdzie do walk lądowych to też zmechanizowana. A może dojść, jeśli np Chiny zdążą podbić część lub całość Tajwanu i zaczną okupację i trzeba będzie Tajwan odbić.

Także lotnictwo. Mamy myśliwce, jeśli kupimy Apache to też śmigłowce.

Jak starczy czasu to też coś marynarki, jak zdążymy kupić i wdrożyć.

No i jeśli zacznie się od Tajwanu, to pytanie gdzie się skończy, bo może głęboko w Chinach kontynentalnych ;)

Potrzebne będzie zniszczenie chińskiej marynarki i lotnictwa, w tym nie pomożemy. A gdy to się stanie, a w międzyczasie zginie kilkanaście milionów chińczyków (żołnierzy i cywili z miast przybrzeżnych) to reszta sama pójdzie do Pekinu powiesić Xi za jaja, tym bardziej że już  pierwszego dnia inwazji stanie ich przemysł i zawali się giełda. I puchatek bardzo dobrze o tym wie (że albo pójdzie gładko i się szybko uspokoi, albo to nie Amerykanów będzie się musiał obawiać). Apache nie są od walki nad wodą, a ewentualna interwencja lądowa będzie minimalna.

Opublikowano (edytowane)

33 minuty temu, Michaelred napisał(a):

To w zasadzie bez znaczenia. Mało kto ma takie kompetencje żeby takie ustawy podatkowe pisać czy weryfikować.

I tak to wygląda wszędzie. Posłowie to najwyżej to co w tym uzasadnieniu jest ogarniają.

Dla skrócenia i uproszczenia posłużę się tylko nazwiskami z listy. Oto informacje dotyczące głównie wykształcenia lub czasem zajęć wykonywanych przed lub na początkach ich karier politycznych (czasem, bo niektórzy poszli prawie od razu w politykę), z tego co da się oficjalnie znaleźć w sieci.

Wawer - radca prawny

Bosak - architekt, dziennikarz, filozof (żadnego z tych kierunków ponoć nie ukończył)

Skalik - pilot

Tuduj - prawnik

Wipler - ukończył studia prawnicze, pracował w firmach zajmujących się doradztwem podatkowym

Pejo - menedżer, związany z w sektorem motoryzacyjnym

Fritz - przedsiębiorca

Mulawa - ekonomista, przedsiębiorca, pracował też jako kontroler finansowy w branży farmaceutycznej

Fołtyn - piekarz, cukiernik, politolog, przedsiębiorca

Karina Bosak (z imienia, żeby odróżnić) - prawniczka z dość dużym, międzynarodowym doświadczeniem

Płaczek - fotograf ślubny, ukończył zarządzanie i marketing

Tyszka - ukończył studia na wydziale prawa i administracji UW, studiował filozofię na UJ, socjologię w Pradze i doktoryzował się we Florencji z nauk humanistycznych, nie sprawdzałem konkretnie jakich, ale na wydziale historii

Braun - polonista, dziennikarz, trochę radiowiec, trochę scenarzysta. 

Tumanowicz - grafik komputerowy, studiował ekonomię i jakiś kierunek na Wydziale Inżynierii Produkcji Politechniki Warszawskiej, żadnego ponoć nie ukończył.

Zapałowski - historyk, prawnik, doktoryzował się z zakresu nauk o wojskowości, uzyskał również habilitację.

Berkowicz - studiował informatykę, ale ponoć nie ukończył, za to ukończył filozofię

To wszyscy z listy z dokumentu dołączonego do projektu ustawy. Tak jak pretensji nie można mieć do tych co nie mają kierunkowego wykształcenia, tak do tych co są ekonomistami, przedsiębiorcami i prawnikami już tak, bo choćby powinni się zastanowić nad tym, z czym przepis, który chcą zmienić, jest jeszcze powiązany.

Zatem jeżeli było tak jak piszesz, że ktoś to przygotował z zewnątrz, to:

1. jest to niebezpieczne, bo co jeżeli ktoś chciałby ich wkopać celowo, wiedząc że się nie znają i nie wiedzą co podpisują, bo nie potrafią tego zweryfikować

2. nie mają zielonego pojęcia co podpisują, zatem jak mieliby pełnić pewne znaczące funkcje w państwie? Co sprowadza się do tego, że nie mają tak samo kompetencji jak według Ciebie cała reszta z innych partii, bo będą liczyli na swoją armię urzędników w biurach. Czyli nic się nie zmieni pod względem organizacyjnym, a jedynie poglądowym i ideologicznym. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

@kalderon W tym scenariuszu pewnie. Inne zakładają że Chiny zaatakują na tyle gwałtownie że zdołają zająć część Tajwanu  a w najgorszym razie i prawie cały czy cały. I trzeba będzie go odbić.

Równocześnie ważne będzie zarządzanie eskalacją. Użycie uzbrojenia o ograniczonej mocy i zasięgu i walki tylko na Tajwanie i na wodach przybrzeżnych.

Dla USA i sojuszników będzie ważne by Chiny nie zaczęły atakować naszych baz, nie mówiąc o miastach. Więc my ich też nie zaatakujemy. Nie chcemy by przecinali za dużo kabli, nie mówiąc o gazo i ropociągach czy platformach.

To dokładnie to samo co przy scenariuszach wojny z Rosją w Europie. Możliwe że teatrem działań będą tylko Państwa Bałtyckie i wschodnia Polska, czy nawet, w super optymistycznych scenariuszach tylko Państwa Bałtyckie. Rosjanie nie uderzą na inne cele europejskie, wojska zachodnie również nie uderzą na ich cele poza frontem i jego bezpośrednim zapleczem. I to na te względnie niewielkie obszary walk będziemy słać wojska.