Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Camis

Prozachodnia prezydent Gruzji Salome Zurabiszwili, która wspiera demonstrujących, także nie uznała wygranej Gruzińskiego Marzenia i zaapelowała o powtórzenie wyborów parlamentarnych. Zapowiedziała też, że nie opuści urzędu i nie uzna wyboru nowego prezydenta.

Demokracja jest wtedy jak my wygrywamy jak przegrywamy to jest dyktatura i nie uznajemy wyników wyborów , nieźle niech tak dalej robią idioci to za chwilę jakiś Hitler dojdzie do władzy w świecie "zachodnim"

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

Ciekawe kto tam wpadł na taki idiotyczny pomysł żeby kota poza domem trzymać na smyczy. Z artykułu wynika że ewentualnie poza miastem na podwórku można będzie trzymać kota bez smyczy ale trzymanie kota w ogródku jest nie możliwe mając nawet ogrodzenie bo dla kota tego typu przeszkoda jest żadna i zawsze wyjdzie.

https://wydarzenia.interia.pl/ciekawostki/news-koty-tylko-na-uwiezi-tego-chce-mieszkancy-unijnego-kraju,nId,7875437

Pomijając fakt o tym, że koty zabijają inne zwierzęta, to dochodzi jeszcze konstrukcja fińskiego prawa łowieckiego. Tam jest napisane:

Cytat

Section 75 – Violation of provisions laid down in the Hunting Act
(1) A person who deliberately or through negligence:

7) abandons or deserts a cat contrary to the provision of section 85;
 shall be sentenced to a fine for the violation of the provisions of the Hunting Act unless a more
severe penalty for the action is laid down in other law.

Czyli osoba, która porzuca kota wbrew artykułowi 85:

Cytat

Section 85 – Taking care of a cat
(1) Abandoning and deserting a cat taken as a pet is prohibited. 

Podlega karze grzywny.

Na podstawie wcześniejszych przepisów tego samego dokumentu, kot który zdziczał, podlega pod przepisy dotyczące zwierząt niechronionych. 

Czy zatem kot bez opieki poza posesją to kot dziki czy nie? Jak to ocenić? Szczególnie w przypadku jakichś działań prewencyjnych, łowieckich, czy akcji wyłapywania bezpańskich zwierząt na terenach miejskich? 

Proponowane przepisy po prostu mają uszczegółowić istniejące definicje i prawo. 

Trzeba by prześledzić czy w Finlandii miały miejsce jakieś sprawy np. o zabicie komuś kota na ulicy czy w trakcie polowania itp. wtedy powód wprowadzenia takich przepisów jest jeszcze bardziej właściwy. 

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Według Ciebie nie ma róznicy w tym jak działa Republika vs to jak działa TVN?

To chcesz powiedzieć? 

Dla wielu media sprzyjające = media zależne od partii, sterowane przez partię. Mnie to już nie dziwi nawet.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Badalamann napisał(a):

To akurat dobra propozycja. Koty puszczane "luzem" poza domem wybijają ptaki i inne małe zwierzęta.

Kuny też mamy wyłapać i lisy bo zabijają mniejsze zwierzęta?

A później plaga szczurów jak we Wrocławiu z w miastach gdzie dbają o dzikie  koty i jest dużo kun nie ma szczurów i myszy 

https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/sledztwo-w-sprawie-kingi-gajewskiej-poslanka-ko-przesluchana-przez-prokurature/955gmgq

Edytowane przez voltq
Opublikowano
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Chcesz mi powiedzieć, że jesteś na tyle ślepy/nieświadomy/jakikolwiek, że nie widzisz różnicy pomiędzy mediami całkowicie zależnymi od partii i tym jak się zachowują vs. media sprzyjające?

Według Ciebie nie ma róznicy w tym jak działa Republika vs to jak działa TVN?

To chcesz powiedzieć? 

Nie, im po prostu odpowiada w Polsce telewizja sterowana z Kremla. Tyle.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

Pomijając fakt o tym, że koty zabijają inne zwierzęta, to docTo jhodzi jeszcze konstrukcja fińskiego prawa łowieckiego. Tam jest napisane:d

Koty nie tylko na ptaki polują czy inne tego typu zwierzęta ale też na myszy, szczury czy jakieś pomniejsze gryzonie. Jak zamkną koty w domach to wszystko może wyjść z nor i zacząć buszować, np. w magazynach żywności i wyżeracz co popadanie. Jak się rozprzestrzenią to dopiero będą mieli straty. Obecnie mamy 3 koty i co jakiś czas, który przyniesie mysz. Co prawda ptaka taki czasem też przyniesie ale taka już kocia natura.

Edytowane przez sabaru128
Opublikowano
55 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Koty nie tylko na ptaki polują czy inne tego typu zwierzęta ale też na myszy, szczury czy jakieś pomniejsze gryzonie.

Powtarzasz jeden z trzech największych mitów dotyczących zwierząt w Polsce (koty jedzą myszy, myszy jedzą ser, bociany jedzą żaby). Koty przede wszystkim polują na ptaki. Głodne zapolują na wiewiórkę. Żeby polować na myszy i szczury koty musiały by być bardzo wygłodniałe i zdesperowane.

Opublikowano
7 minut temu, kalderon napisał(a):

Powtarzasz jeden z trzech największych mitów dotyczących zwierząt w Polsce (koty jedzą myszy, myszy jedzą ser, bociany jedzą żaby). Koty przede wszystkim polują na ptaki. Głodne zapolują na wiewiórkę. Żeby polować na myszy i szczury koty musiały by być bardzo wygłodniałe i zdesperowane.

Moje podworkowce nie byly glodne, a tylko myszy przynosily - zadnego ptaka nie pamietam, a krecilo sie ich od groma (wroble, golebie)

Opublikowano
8 godzin temu, TheMr. napisał(a):

W sumie referendum nie byłoby głupim pomysłem w sprawie aborcji. 
Ale referendum w Polsce ma tragiczną frekwencję, chyba że byłoby to ogłoszone w masowym przekazie i oprócz aborcji można by było ustalić że referenda w Polsce będą częściej, jak w Szwajcarii. Żeby ludzie poczuli że mają możliwość sprawczą i mogą zmieniać rzeczywistość oprócz sejmu. 

Ale z drugiej strony jest to jawne plucie w twarz wyborcom którzy głosowali na nich, i olanie kobiet które oddały głos. Spychanie tematu.

Ale wychodzi na to, że tej sprawy nie da się inaczej załatwić.

Faktycznie mogłyby być cyklicznie referenda do których wrzucane byłyby sprawy z jednej strony takie do których decydowania przeciętny obywatel się nadaje. jednocześnie takie których sejm najwyraźniej nie jest wstanie sam załatwić.

No i trzeba by zlikwidować próg frekwencji dla ważności referendum. Kto nie głosuje, ten się zgadza na jego wynik i tyle.

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, kalderon napisał(a):

Koty dość chętnie polują na myszy i szczury. To czy je potem zjadają to już drugi temat. No ale ja jestem małomiasteczkowy. Tutaj koty to głównie dachowce a nie jakieś lwy kanapowe rasy której nazwy nigdy nie słyszałem na uszy.

Edit: a z większymi ptakami jak gołębie to już tak sobie. Z kotów które 1/10 w najlepszym razie 3/10 się na to decyduje.

Edit2: a mniejsze ptaki przynoszą tak jak myszy.

Generalnie kot musiałby chyba być niedokarmiany aby chętnie zjadał to co sam upolował.

Tak dla wyjaśnienia. U mnie w domu od zawsze były średnio 2 koty. Trochę się tego przewinęło. Warunki typowo gospodarskie.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
9 minut temu, kalderon napisał(a):

32 minuty temu, ryba napisał(a):

Moje podworkowce nie byly glodne, a tylko myszy przynosily - zadnego ptaka nie pamietam, a krecilo sie ich od groma (wroble, golebie)

Moje właśnie tak samo. Nie tylko myszy czy szczury potrafiły przynieść pod dom, a czasami nawet krety.

Opublikowano
6 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Jeżeli koalicja dłużej będzie tak rządzić to będziemy mieli Nawrockiego + większość samodzielną pIS. A tędy nastąpi pełny scenariusz węgierski. Przejęte media, sądy, wszystkie urzędy.

a rządzący aktualnie mogą przymierzać pasiaki :)

I nie pozostanie nic innego jak po prostu zaakceptować taką rzeczywistość. Będziemy jak rosjanie. Bez serc, bez ducha, szkielety ludu.

6 godzin temu, bergercs napisał(a):

To wtedy się wyprowadzam z Polski. Wcześniej jakiś konforusek napisał, że głosowanie na PO/PIS to włażenie w bagno -władza konfy albo kolejna kadencja dla PISu to skok na główkę z trampoliny w szambo :E

Jak mi wszyscy istotni członkowie rodziny poumierają to też się wyprowadzę. Ale to się jednak raczej nie stanie. Więc zostaje akceptacja rzeczywistości.

6 godzin temu, Fatality napisał(a):

To już jest teraz. A jak ktoś powiązany z posiorami chce wykupić TVN to robią takie cyrki byle utrzymać propagandę. Niestety stare dziadki nadal wierzą, że TV = wygrana w wyborach - a z roku na rok tendencja się odwraca

To co teraz jest w kwestii propagandy nie umywa się do tego co było jak TVP była pisowska. Postawiłbym sporą sumę pieniędzy, że ruskie kanały państwowe w czasach przed 2022 były mniej propagandowe.

Opublikowano
59 minut temu, kalderon napisał(a):

Żeby polować na myszy i szczury koty musiały by być bardzo wygłodniałe i zdesperowane.

Dwa "podwórkowe" koty u rodziców, które są wręcz opasłe (mama na starość znalazła w nich jakieś pocieszenie i karmi przesadnie) non stop przynoszą myszy. Polują dla zabawy i może nawet jest to jakaś forma pokazania, że rządzą na tym terenie. Fakty są takie, że właściwie w lato to przewija się minimum mysz/dwie na tydzień. 

Opublikowano
6 godzin temu, Fatality napisał(a):

Dużo ludzi boi się zmian i woli mieć POPIS i przekrzykiwać się kto gorszy, kto lepszy, kogo trzeba rozliczyć. W ostateczności nic w tym kraju nie rusza do przodu tylko mamy marazm

Coś mi się wydaje, że sentyment jest obecnie anty-PO i Nawrocki wygra. Platformersi mogliby być bezczelni i chociaż udawać, że robią CPK, budują elektrownie, wspierają polskie firmy bla bla bla. Obecnie nawet nie chce im się utrzymać dobrego (fałszywego) wizerunku tylko brną w nie wiadomo co. Co by nie mówić - PIS umiał w propagandę i ogłupianie, otwieranie 10x tej samej drogi czy dawanie pięciu gminom tego samego wozu strażackiego. Jeśli PO ma coś w głowie, to spuszczą jakiś  gruby news - afera, skandal obyczajowy - coś propagandowego miesiąc przed wyborami co oczerni PIS

A tu się akurat zgadzam.

Opublikowano

Prędzej się zapowiada na to, że to nie KO wypuści przed wyborami coś oczerniającego PiS, a właśnie PiS lub CBA pod kontrolą ludzi z PiS-u odpali haki na obecną koalicję, dzięki którym oczernią obecny rząd, a ludzie to bez zastanowienia łykną jak pelikany.

Opublikowano
5 godzin temu, GordonLameman napisał(a):

Czyli znowu: wyborcy muszą się spiąć. A kiedy rząd się zepnie i zrobi to co obiecał, to co jest konieczne i to co jest dobre dla Polski?

Czy będą zajęci wewnętrznymi tarciami, rozdawaniem posadek i podpie***** sygnalistów?

Problem w tym, że to odróżnia PiS i konfe od Koalicji, że jak przyjdzie co do czego w istotnych głosowaniach są jednomyślni. Niestety, ale nasz obecny rząd, to taki trochę śmiech przez łzy. Wygrali jedynym sposobem jakim mogli wygrać, koalicją partii o odmiennych poglądach. Byłoby dużo lepiej gdyby była to na przykład tylko KO i TD, a najlepiej tylko KO. Nawet niezależnie od prezydenta.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, voltq napisał(a):

Ale kim jest w ogóle Nawrocki i co takiego zrobił że zasługuje na głos, bo dla mnie to jakiś gość wyjęty z kapelusza Kaczyńskiego, już był taki kandydat w 2015 roku i widzimy co wyprawia 

O jaką sumę pieniędzy chcesz się założyć, że w drugiej turze będzie "mimo wszystko Nawrocki", czy tam, że Metzen po odpadnięciu w pierwszej turze odda swoje poparcie właśnie kandydatowi PiS?

Edytowane przez Suchy211