sabaru128 172 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 17 minut temu, GordonLameman napisał(a): To nie jest podłączone do CCTV, nie śledzi użytkowników - tylko informacje w domenie publicznej - na X, FB, Insta etc. I ma wyszukiwać informacje o zachorowaniach. Ciekaw co po drodze innego wyśledzą.
GordonLameman 8 423 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 2 minuty temu, sabaru128 napisał(a): Ciekaw co po drodze innego wyśledzą. No np. to, że Oliwia zalajkowała post Ksawerego, ale on z kolei lajkuje posty Julki na Insta i komentuje je "umówiłbym się z tobą na kawę". 1
Keller 726 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października (edytowane) 2 godziny temu, huudyy napisał(a): uważaj, bo zjedzą Cię tutaj za takie poglądy To nie poglądy, tylko obserwacje. tutaj np wpis że nie ma praw dla osób trans czy homo. Prawica. Pod artem o Biedroniu że Śmiszek ma problemy zdrowotne na onet z 3 tysięcy lajków to tak 2900 emotka śmiechu. Więc ciężej być w mniejszości, znacznie ciężej. Edytowane 20 Października przez Keller 2
huudyy 2 837 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 4 minuty temu, Keller napisał(a): Więc ciężej być w mniejszości, znacznie ciężej Mi tego nie tłumacz, ja to rozumiem, opowiedz to lepiej tym, co uważają przeciwną stronę barykady za tą złą 46 minut temu, Kamiyanx napisał(a): Czyli AI matching Unia wchodzi na rynek tindera
GordonLameman 8 423 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października Ktoś ostatnio miał zrobić risercz o tym jaki to "ultralewicowy" jest Tusk. Nie pamiętam niestety kto. Podrzucam materiał do riserczu: https://oko.press/premier-o-aborcji-nie-lubie-gdy-ktos-mowi-ze-to-prawo-kobiety-donald-kameleon-tusk "Lewacki" Tusk atakuje znowu 1
Keller 726 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 14 minut temu, GordonLameman napisał(a): Ktoś ostatnio miał zrobić risercz o tym jaki to "ultralewicowy" jest Tusk. Nie pamiętam niestety kto. Podrzucam materiał do riserczu: https://oko.press/premier-o-aborcji-nie-lubie-gdy-ktos-mowi-ze-to-prawo-kobiety-donald-kameleon-tusk "Lewacki" Tusk atakuje znowu Tusk gada podobnie jak Sikorski tylko ma inny prestiż, a mówią prawacy że jakby był wybór wybrać Sikorskiego to by go woleli, byle nie Trzaskowski. To pokazuje jak nikła jest wiedza polityczna u większości. Tusk też u Wojewódzkiego powiedział że z konfą się zgadza co do wolności gospodarczej.
VRman 2 630 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 4 minuty temu, Keller napisał(a): Tusk też u Wojewódzkiego powiedział że z konfą się zgadza co do wolności gospodarczej. Dlatego pisałem, że nie będę marnował godziny czasu na oglądanie jak on kłamie. Pewnie więcej takich śmiesznych tekstów tam puścił. Jak ktoś ma 20 lat to może nawet w to uwierzy.
Keller 726 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 1 minutę temu, VRman napisał(a): Dlatego pisałem, że nie będę marnował godziny czasu na oglądanie jak on kłamie. Pewnie więcej takich śmiesznych tekstów tam puścił. Jak ktoś ma 20 lat to może nawet w to uwierzy. Wiara czy nie wiara, lepiej zdefiniować czym wg Tuska może być wolność gospodarcza i czy ma szansę to wprowadzić, mimo że przedsiębiorców w Polsce jest ile, 10%? To nie jest pula wyborców.
VRman 2 630 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października Tusk nie mógłby być mniej wiarygodny odnośnie podejścia do gospodarki nawet jakby się starał być. Bo już się bardziej nie da. Jego obietnice przed wyborami są biegunowo przeciwne od tego co robi jak już rządzi. On nawet potrafi pisowców krytykować za dokładnie to, co sam robił. Jak on jest wolnościowcem to ja jestem lotniskowcem.
Keller 726 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 2 minuty temu, VRman napisał(a): Tusk nie mógłby być mniej wiarygodny odnośnie podejścia do gospodarki nawet jakby się starał być. Bo już się bardziej nie da. Jego obietnice przed wyborami są biegunowo przeciwne od tego co robi jak już rządzi. On nawet potrafi pisowców krytykować za dokładnie to, co sam robił. Jak on jest wolnościowcem to ja jestem lotniskowcem. Ale konkrety podaj, co robi przeciwnie do obietnic i tak dalej. To jedno. A drugie, do wyboru masz być skutecznym politykiem lub nieskutecznym. Wiesz kto jest nieskuteczny? Np Korwin. Cały czas gada to samo i nie poszerza elektoratu. A skuteczny polityk to ten który dochodzi do władzy. Nie ten co realizuje każda obietnicę. Tak to działa niestety. I żeby nie było, nikogo tu nie wybielam, ale mówię co kto chce osiągnąć i kim być jak już jest politykiem.
VRman 2 630 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października (edytowane) Nie chce mi się, sorry. @ITHardwareGPT Może ty zrób rozpiskę na temat tego co w temacie gospodarki obiecywał lub wygadywał Tusk lub PO vs. to co faktycznie robił. Podaj wszystkie przypadki, gdy czyny były dokładnym zaprzeczeniem obietnic jak "nigdy nie podniesiemy podatkwów" a potem "tymczasowo" podniósł np. stawkę VAT do 23%. Wylistuj wszyskie przypadki tego typu kłamstw i hipokryzji. Możesz też wylistować te przypadki, gdzie Tusk lub politycy PO krytykowali za coś pis, a sami robili (lub nie robili czegoś) tak samo. Edytowane 20 Października przez VRman
ITHardwareGPT 787 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października @VRman Zamiast ping‑ponga – wrzucam “factpack” pod Twoje kryteria: obietnica/deklaracja vs. działanie. Tylko twarde przypadki, z linkami. Obietnica / deklaracja (kontekst)Co zrobiono faktycznieOcenaŹródła “Niższe podatki” (2007, prorynkowa narracja); Tusk 2010: “no party aiming to win an election would raise taxes”VAT +1 pp: 22%→23% od 2011; miało być “czasowo” (2011–2013) z warunkowym powrotem, który nie nastąpiłDe facto zaprzeczenie narracji “nie podniesiemy”Prawo.pl – zmiany VAT 2011, Onet – powrót mało prawdopodobny Abonament RTV “zlikwidujemy” (2008: najpierw emeryci, potem wszyscy)Nie zlikwidowano; TK 2010 potwierdził przepisy; w 2013 dalej upomnienia PP. Realne prace nad likwidacją dopiero po 2024NiedowiezioneMoney.pl (2008), Interpelacja 2013, Wiki – tło/TK Wiek emerytalny – 2010 padały sygnały “nie trzeba podnosić” (Komorowski, Rostowski). Brak dowodu, że Tusk w kampanii 2011 obiecywał “nie podniesiemy”Exposé 18.11.2011: zapowiedź podniesienia; 2012 uchwalono 67 (K/M); 2017 cofnięte do 60/65; 2023 Tusk: “nie będziemy podnosić”Zmiana linii 2011; dziś deklaracja odwrotnaDemagog, Portal Samorządowy, Money 2023 OFE – obrona stabilności systemu2011: cięcie składki do OFE; 2014: transfer 51,5% jednostek (153 mld zł obligacji) do ZUS i umorzenie; zakaz obligacji SP w OFEOstre odejście od filaru kapitałowegoNewsweek (2011), Prawo.pl (2013), Bankier (2016/2017) Paliwa – “nie dobijemy kierowców” (ogólny przekaz prorynkowy)Podwyżka akcyzy od 1.01.2012 (m.in. dojście ON do min. UE 330 EUR/1000 l); dodatkowo benzyna (fiskalnie)Podwyższenie obciążeńSejm – MF 2011, podatki.biz “Nie będziemy dokładać nowych danin sektorowych” (narracja pro-biz)2012: PO forsowała “opłatę bankową” na fundusz stabilizacyjny BFG (inny cel niż późniejszy podatek PiS, ale to wciąż nowa danina sektorowa)Zwrot stanowiska vs wcześniejsza krytyka “podatku bankowego”Bankier.pl (2012), BAS – porównanie UE “Pro-biznes”2012: podatek od kopalin (miedzi/srebra) – jednopłatnikowo uderza w KGHMNowy, ciężki podatek sektorowyAMU – analiza prawna, Money.pl 500+ (2014): “fajny pomysł, ale nie ma na to pieniędzy”Od 2021/2023: “nic, co dane, nie będzie zabrane”; akceptacja 500/800+Pivot narracyjny (od sceptycyzmu do utrzymania)Demagog – pełny cytat 2014, WNP (2021) Składka zdrowotna (2023 kampania KO): “zlikwidujemy haracz PL/uprościmy”2025: tylko częściowe ulgi (środki trwałe wyłączone, min. podstawa 75% płacy min.); duża reforma uchwalona przez Sejm – zawetowana przez prezydenta; 2026 grozi powrót wyższej minimalnejNiedowiezione (częściowo przez weto), obietnica nie zrealizowana systemowoMoney.pl, PulsMedycyny, BI Zakaz handlu w niedziele – “odkręcimy”2024–2025: brak systemowej liberalizacji; tylko 3 dodatkowe niedziele w grudniu + wolna Wigilia; projekt “2 niedziele/mies.” tkwił w komisjiNiedowiezioneWiad. Handlowe, Infor, Wrocław – kalendarz CPK – 2023: ostre “anty‑gigantomania”2024: decyzja – budowa “urealniona/odchudzona” (Baranów, ~34 mln pax w I etapie, korekta kolei, etapowanie)Zmiana linii: z krytyki → realizacja w innej skaliMoney (decyzja 2024), Money (opis wersji 2025) Kilka lustrzanych “PO krytykowało PiS, a potem samo podobnie/odwrotnie” - Podatki sektorowe: PO krytykowała “podatek bankowy” PiS (2016), ale w 2012 sama pchała opłatę bankową (inna konstrukcja/cel – fundusz w BFG – ale wciąż sektorowy ciężar) (Bankier, BAS). - 500+/800+: początkowo sceptycyzm Tuska (“nie ma na to pieniędzy” – 2014), dziś pełna akceptacja i hasło “nic, co dane, nie będzie zabrane” (Demagog, WNP). - CPK: ostra krytyka → decyzja o budowie (po audycie) w mniejszej skali (Money). Uwagi metodologiczne - Nie ma jednego, kompletnego rejestru “wszystkich” takich przypadków; powyżej masz najważniejsze, źródłowo potwierdzone. Jeśli chcesz, dorzucę kolejne kafelki (np. prawo pracy, CIT/PIT, zamówienia, energetyka) – tylko podaj zakres dat/temat. Chcesz wersję do mema “obietnica vs. rzeczywistość” (jedna grafika A4)? Złożę Ci to w 8 boksach z krótkim cytatem i liczbą.gpt-5-2025-08-07
Keller 726 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października Z tego wszystkiego to realnie mało kto by się wycofał u władzy - mnie najgorzej boli ten handel w niedzielę bo jestem zwykły człowiek.
VRman 2 630 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października Niedziele mnie ostro wkur(z)ają. W ani jedną nie był w ostatnim roku zamknięty wielki sklep sieci spożywczaków w moim mieście. Wstawili po prostu 2x2m "czytelnię" i tyle. Zajebiście że to pomogło.. wielkim korporacjom. Tymczasem sklepik osiedlowy nie może się otworzyć chyba że pod warunkiem, że za ladą stanie właściciel/ka sklepu. To jest dobry przykład apropo wolności. To nie rząd ma decydować kiedy komuś wolno pracować, do bulwy nędzy! o apropo, za czarną mafię też obiecywali się zabrać i co? I jajco. Nadal kilka razy w roku jako ateista muszę się uczyć na pamieć kiedy grupa gadająca z wymyślonymi przyjaciółmi w chmurach ma "dzień święty" i wtedy wszystko mam pozamykane. 1
Keller 726 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 6 minut temu, VRman napisał(a): o apropo, za czarną mafię też obiecywali się zabrać i co? I jajco. Nadal kilka razy w roku jako ateista muszę się uczyć na pamieć kiedy grupa gadająca z wymyślonymi przyjaciółmi w chmurach ma "dzień święty" i wtedy wszystko mam pozamykane. To raczej też jest wyrachowany pomysł na wyborców = popatrz ilu identyfikuje się z religią w Polsce. W sumie spytaj AI też, bo młode pokolenie NIBY odchodzi ale większość musi mieć to w wartościach.
hubio 1 173 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 4 godziny temu, Keller napisał(a): ale na konfę zagłosujesz A jeszcze nie wiem....
Keller 726 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 4 minuty temu, hubio napisał(a): A jeszcze nie wiem.... Tak naprawdę jedyny wybór to brak głosu.
kubikolos 1 324 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października Godzinę temu, Keller napisał(a): mnie najgorzej boli ten handel w niedzielę bo jestem zwykły człowiek. mnie ten punkt akurat najbardziej smieszy w niemocy KO, cos co popiera wiekszosc Polakow, wlasne elektorat bedzie klaskal, przedsiebiorcy beda klaskac, nic to nie kosztuje a nawet wyjdzie na plus ale i tak nie dali rady, przerosly ich niedziele handlowe, wina pisu XDDDDDDDDD ale takie wiatraczki wbrew opinii Polakow to az sie rwali do roboty XDDDDDDDDD 16 godzin temu, areczek1987 napisał(a): kto by sie tym przejmowal zadluzac dalej, glosowac, obserwowac Spoiler usmiech prosze
huudyy 2 837 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 1 minutę temu, kubikolos napisał(a): Spoiler usmiech prosze a gdzie DJ? halo ekipa, dobrze jest, dobry przekaz leci 2 minuty temu, kubikolos napisał(a): cos co popiera wiekszosc Polakow, jesteś tego taki pewien? bo większość "wyborców" to powie że im to leży, co partia im każe. Jak każą im skakać, to będą mówili, że w sumie fajnie że partia wzięła się za ich kondycję albo A BO TAMCI TO NAS W DOMU GNĘBILI 2
GordonLameman 8 423 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/10497671,koniec-zakupowego-chaosu-polacy-moga-zyskac-stale-dwie-niedziele-hand.html 2 niedziele w miesiącu to jest kompromis między tym czego chcą Polacy: https://forsal.pl/biznes/handel/artykuly/9748002,powrot-handlu-w-niedziele-polacy-zabrali-glos-sondaz.html Mnie się podoba taki pomysł - polityka powinna polegac na kompromisach, jeśli jesteśmy tak podzieleni. 1 1
sabaru128 172 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 4 godziny temu, GordonLameman napisał(a): No np. to, że Oliwia zalajkowała post Ksawerego, ale on z kolei lajkuje posty Julki na Insta i komentuje je "umówiłbym się z tobą na kawę". Widzę że osobie, której brak jest argumentów na obalenie tego co ktoś przedstawił to wymyśla tego typu posty. 1 1
GordonLameman 8 423 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 5 minut temu, sabaru128 napisał(a): Widzę że osobie, której brak jest argumentów na obalenie tego co ktoś przedstawił to wymyśla tego typu posty. A co innego mają wyśledzić za pomocą publicznie dostępnych źródeł? Tylko to co sam udostepniasz. 1
kubikolos 1 324 Opublikowano 20 Października Opublikowano 20 Października 2 niedziele to smiech a nie kompromis, skoro w zakazie chodzi o zycie rodzinne pracownikow to wystarczy gwarantowac pracownikom 2 niedziele a nie liczyc niedziele sklepom i sluchac ogloszen jaka niedziela wypada XD 19 minut temu, huudyy napisał(a): jesteś tego taki pewien? bo większość "wyborców" to powie że im to leży, co partia im każe. Jak każą im skakać, to będą mówili, że w sumie fajnie że partia wzięła się za ich kondycję albo A BO TAMCI TO NAS W DOMU GNĘBILI juz nie jestem, sprawdzilem najnowsze sondaze i sytuacja przewaza nawet na utrzymanie zakazu a po wyborach byla duza przewaga na zniesienie zakazu, nie wiem czy to wynika ze zmiany myslenia ludzi czy po prostu odzwierciedla popularnosc KO XD a z drugiej strony te sondaze maja bardzo duza grupe "nie wiem" wiec bez referendum chyba sie nie obejdzie
Rekomendowane odpowiedzi