Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, LeBomB napisał(a):

Tak jako dodatkowa opcja, obok zwykłego małżeństwa... To było główne założenie, które wycinano w propagandzie medialnej...

Nie, nie da się, bo na to w tym momencie składa się cała reszta innymi podatkami.

Co do składki, to zastanowiłeś się co proponujesz? 300 czy 600 zł (kwota w sumie nie wiadomo z czego wyliczona) płacenia za coś, z czego przedsiębiorca w przyszłości nie będzie miał kompletnie nic, tylko po to by łatać bieżącą dziurę w FUS. Zatem tego typu rozwiązanie to bardziej socjalizm czy komunizm? 🤔

Dokładna kwota miała zależeć od potrzeb... 
Nie da się ciągnąć tego systemu w nieskończoność tak jak jest. Jeśli ktoś wierzy w lepsze rozwiązanie dla siebie lub nie wierzy we wypłacalność instytucji za kilkadziesiąt lat to powinien mieć opcję rezygnacji z tego, gdy jest przedsiębiorczy.
I tak podatkami łatany jest budżet, więc ta mniejsza opłata bez świadczeń byłaby właśnie tym, próbując ograniczyć tą spiralę. ;) Byłoby to dużo prostsze i wymagałoby mniej warunków, a dałoby podobny efekt do ulg, tylko że bez obciążenia budżetu kolejnymi świadczeniami.

https://mentzen2025.pl/silna-bogata-polska/

Nie, wcale :P 

Powiedz mi ile z tych spraw należy do kompetencji prezydenta, a ile z nich nie było wcześniej w programie Konfederacji?

Programy to marketing już od 2019r mówił, że ważniejsze jest budowanie emocjonalnego związania z wyborcami oraz odczucia odnośnie podejścia do spraw.
Przynajmniej może składać ustawy ;) 

Dobra kończę, a kto chce może googlować pełne wypowiedzi, media zawsze kręcą narracje pod siebie.

Edytowane przez musichunter1x
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, Kris194 napisał(a):

Jak na to patrzę to przychodzą mi do głowy wspomnienia z 8 lat w Polsce słusznie minionych. 

Tak to jest jak się jakiemuś narodowi wmówi wyższość i że może robić co chce. USA jest na dobrej drodze do dyktatury i od tego że będą chcieli narzucać swoją wizję innym, co jest niebezpieczne.

7 minut temu, musichunter1x napisał(a):

ale może będę wrzucał co jakieś zredagowane tekst Razprozaka, o ile dokopię się do konkretniejszych. 

Nie musisz. Widać wyraźnie kierunek.  Dlatego taka odpowiedź mi wystarczy i nie ma sensu tego przeciągać. Dzięki.

• Upvote 5
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Bardziej 300 vs 1400 zł ;) Jeśli dodać ulgi na start to jeszcze mniej.

W jaki sposób te 300 zł pomoże w załataniu dziury budżetowej w FUS, skoro AKTUALNIE WYNOSI 65 MLD ZŁ, A PO ODEJŚCIU PRZEDSIĘBIORCÓW Z TEGO SYTEMU WYNIESIE 95 MLD ZŁ?

Najwidoczniej zupełnie nie znasz realiów małych przedsiębiorców, skoro uważasz to za coś dobrego. Ulgi głównie dla pierwszych firm, lub po długiej przerwie z limitem obrotu wykluczający praktycznie wszystko co nie jest usługą z minimalnymi kosztami. 3499,50 zł to jest cały obrót gotówki w miesiącu dla nierejestrowanej.
W przeszłości kończyło się to zamykaniem i otwieraniem firm, na przemian wśród małżonków, a i tak mało kto liczy na emeryturę obecnie i liczy na siebie. 

Działalność nierejestrowana miałaby być wyższa? Przecież to zaburzyłoby całą konkurencję. 

Tjaa, otwieranie firm na małżonka. Chyba gówno biznesików, które niezależnie od tego ile wynosiłļy ZUS to by oszukiwały. 

Idź z tymi bredniami stąd.

Super czyli jednak da się zredukować do kilkuset zł bez krachu. ;) Co za problem zrobić to na stałe na poziomie paruset zł, z dobrowolną rezygnacją ze świadczeń?
O tym wszystkich ulgach wiem, bo środowisko wokół mnie ciągle z tego korzystało, jeśli mogło i to jest prowizorka, która i tak doprowadziła większość do pracy za granicą. 
Rozwiązanie które było proponowane jest jeszcze lepsze dla budżetu i zmniejszenia biurokracji, ale wszystko byle gnębić nie swoja opcję. 

Bo to tylko czasowe - żeby obnizyć próg wejścia.

Problem ze zrobieniem tego na stałe to jest ska∂ wziąć 220-230 miliardów złotych na emerytury. Jak tego nei rozumeisz to nie mamy o czym rozmawiać, bo po prostu powtarzasz żałsone konfiarskie kłamstwa. 

No więc słucham - skąd 220 miliardów na emerytury? 

Propozycje budżetowe Konfy są dla kretynów. Dla bezmyślnych jełopów. :) 

Kto chce niech bije się z ideami sam, ponieważ jest to dostępne do znalezienia. W przeciwieństwie do innych polityków, Konfa z Mentzenem nie wyskakuje z pomysłami w czasie kampanii wyborczej, w samochodzie, lecz mają lata nagrań. Lecz dzienniakrze zamiast szukać zrozumienia, szukają kontrowersji do nakręcenia.

Czemu kłamiesz?

Czemu ty nie szukasz zrozumienia? Czemu nie rozumiesz przekazu? Czemu nie rozumiesz ducha wartości jaki nam przyświeca? Czemu skupiasz się na kontrowersjach i kłamstwach Konfy? 

Edytowane przez GordonLameman
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Dobra kończę, a kto chce może googlować pełne wypowiedzi, media zawsze kręcą narracje pod siebie.

Nie. To po prostu ty powtarzasz konfiarskie kłamstwa, bo zamiast myśleć i weryfikować dałeś się im upupić. 

Kręcisz narrację pod memcena zamiast myśleć krytycznie, co widać wyraźnie w tym wątku, gdzie się całkowicie pogubiłeś i nawet nie podjąłeś próby wyjaśnienia jak 300 zł miesięcznie ma pokryć zobowiązania na emerytury. Odnieś się do tego wprost bez owijania i pieprzenia o przekazach albo "ić stont". 

• Upvote 3
Opublikowano
Teraz, musichunter1x napisał(a):

Tak jako dodatkowa opcja, obok zwykłego małżeństwa... To było główne założenie, które wycinano w propagandzie medialnej...

Dostałeś całościowy cytat ze strony, która jest w archiwum, strony którą zrobiła Konfederacja i jeszcze próbujesz czemuś zaprzeczać... To co tam jest napisane, to ewidentne przedkładanie prawa kanonicznego nad prawem polskim, co jest z automatu niezgodne z konstytucją. Prawo wadliwe już w samym założeniu.

7 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Dokładna kwota miała zależeć od potrzeb... 

Co dalej nie zmienia faktu, że chciałbyś, żeby przedsiębiorcy płacili daninę na coś z czego potem nie będą mieli kompletnie nic. Myślisz że jak ktoś coś takiego by wprowadził czyli "dojenie jeleni" to ktoś inny by to potem zakończył?

Nie wiem jakie masz doświadczenia np. z płatnymi pakietami służby zdrowia, ale Konfa też jest za tym, żeby zlikwidować składkę i opłacać sobie samemu. Nie wiem czy wiesz, ale w niektórych przychodniach jest już całkiem sporo pacjentów opłacających takie dodatkowe pakiety, które miały przyspieszać wizyty, dawać pierwszeństwo itd. i wiesz co? Im więcej ludzi z takimi pakietami, tym bardziej zaczyna to wyglądać tak samo jak na NFZ. 

Tak samo będzie za takim "genialnym" pomysłem dotyczącym emerytur. Do części ludzi nie dotrze że te 300 zł nie da im nawet minimalnej emerytury w przyszłości i nie będą odkładali nic, a potem będą jojczyć, że muszą pracować do usranej śmierci. Część nie będzie odkładała bo "jeszcze zdąży" po czym np. trafi się sytuacja, w której powinni dostać rentę i już sobie nie odłożą na emeryturę. Część sobie będzie odkładała, ale za mało, żeby potem z czegoś żyć, a ci co nawet odłożą więcej, to potem mogą się zdziwić jak się okaże że pożyją dłużej niż przewidywali. Ogólnie system, który albo drastycznie skróci długość życia z różnych względów, albo wygeneruje biedotę, żebraków i ogólnie ludzi w bardzo złym stanie psychiczny, społecznym i zdrowotnym na starość. Brawo. 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

W jaki sposób te 300 zł pomoże w załataniu dziury budżetowej w FUS, skoro AKTUALNIE WYNOSI 65 MLD ZŁ, A PO ODEJŚCIU PRZEDSIĘBIORCÓW Z TEGO SYTEMU WYNIESIE 95 MLD ZŁ?

A w jaki sposób pomaga dalesz opłacanie tego przez drobnych przedsiębiorców, których miałoby potem utrzymać na emeryturze? Dziura tylko rośnie. 

Działalność nierejestrowana miałaby być wyższa? Przecież to zaburzołby całą konkurencję. 

Dlatego nie ulgi, lecz jednakowe warunki. Takie nierejestrowane to nadają się co najwyżej na usługi, bez kosztów materiału. 

Bo to tylko czasowe - żeby obnizyć próg wejścia.

Małe firmy się zmieniają, ale będąc w dużym mieście i może jeszcze w korpo nie będziesz miał pojęcia o co chodzi. ;) 
Co z osobami zmieniającymi branżę?
Co tymi, co chcą po prostu utrzymać rodzinę, a nie tylko rosnąć w nieskończoność?
Co z osobami które prowadziło działalność na samozatrudnieniu u swojego pracodawcy? (np. kurierka i ratownicy medyczni)

Problem ze zrobieniem tego na stałe to jest ska∂ wziąć 220-230 miliardów złotych na emerytury. Jak tego nei rozumeisz to nie mamy o czym rozmawiać, bo po prostu powtarzasz żałsone konfiarskie kłamstwa. 
No więc słucham - skąd 220 miliardów na emerytury? 

Zmniejszeni ilości emerytów oraz administracji raczej tylko w tym pomoże. Widzisz ciągnięcie ubezpieczeń społecznych tak jak są w nieskończoność? Bez szans na reformy?

Propozycje budżetowe Konfy są dla kretynów. Dla bezmyślnych jełopów. :) 

Czemu kłamiesz?

Z tobą nie ma co się kopać, bo w ogóle nie próbujesz zrozumieć. :E 
Przecież mówię o długich wypowiedziach sprzed lat, a nie ulotce wyborczej pod prezydenta.

To tyle ode mnie, dyskusja z Tobą o polityce nie ma sensu, bo zasypiesz człowieka szmelcem do odniesienia się, a nawet jak wygrzebię nagrania to i tak nie odsłuchasz. 

Ciekawe jakie rozwiązania mają inne partie, bo jakoś w swoich kadencjach więcej szkodzą niż rozwiązują. 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Ciekawe jakie rozwiązania mają inne partie, bo jakoś w swoich kadencjach więcej szkodzą niż rozwiązują. 

Nie maja zadnych, wszystkie propozycje maja byc bombardowane zebys sam doszedl do wniosku ze musi byc jak jest

Opublikowano
1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

Dostałeś całościowy cytat ze strony, która jest w archiwum, strony którą zrobiła Konfederacja i jeszcze próbujesz czemuś zaprzeczać... To co tam jest napisane, to ewidentne przedkładanie prawa kanonicznego nad prawem polskim,

Zrozum, że to była ustawa o dodatkowej formie małżeństwa! Na pierwszym czele było to, że to jest dodatkowa opcja! 

1 minutę temu, LeBomB napisał(a):

Nie wiem jakie masz doświadczenia np. z płatnymi pakietami służby zdrowia, ale Konfa też jest za tym, żeby zlikwidować składkę i opłacać sobie samemu.

Nie wiem czy wiesz, ale w niektórych przychodniach jest już całkiem sporo pacjentów opłacających takie dodatkowe pakiety, które miały przyspieszać wizyty, dawać pierwszeństwo itd. i wiesz co? Im więcej ludzi z takimi pakietami, tym bardziej zaczyna to wyglądać tak samo jak na NFZ. 

Tak samo będzie za takim "genialnym" pomysłem dotyczącym emerytur. Do części ludzi nie dotrze że te 300 zł nie da im nawet minimalnej emerytury w przyszłości i nie będą odkładali nic, a potem będą jojczyć, że muszą pracować do usranej śmierci. Część nie będzie odkładała bo "jeszcze zdąży" po czym np. trafi się sytuacja, w której powinni dostać rentę i już sobie nie odłożą na emeryturę. Część sobie będzie odkładała, ale za mało, żeby potem z czegoś żyć, a ci co nawet odłożą więcej, to potem mogą się zdziwić jak się okaże że pożyją dłużej niż przewidywali. Ogólnie system, który albo drastycznie skróci długość życia z różnych względów, albo wygeneruje biedotę, żebraków i ogólnie ludzi w bardzo złym stanie psychiczny, społecznym i zdrowotnym na starość. Brawo. 

Nie tyle co zlikwidować składkę, co mieć możliwość komu ją opłacać i pewnie zreformować jej formę, ponieważ to było przed nowym ładem.
Bo trzeba zmienić większość systemu finasowania i biurokracji... Ludzie liczą się z ryzykiem, ale właśnie dlatego miałoby to być głównie dla przedsiębiorców...
Z resztą obecnie podobna jest sytuacja  z osobami siedzącymi na zasiłkach, dziwiącymi się, gdy urzędniczki mówią im że z tego nie ma emerytury. :E 

To tyle zdawkowo ode mnie, nie będę pół nocy dyskutował z kilkoma osobami na forum. 

Opublikowano (edytowane)

O jeszcze coś śmiesznego na koniec, ale nie chcę szukać właściwego nagrania z tego kanału...
My tu pitu pitu o poważniejszych sprawach, a wielu ludzi patrzy na "wydaje mi się" i wygląda na fajnego, poważnego. :E 
Na Konfę też potrafią głosować bo fajny i wyborcy za nim biegają. Więc koniec końców na Konfe ludzie będą coraz bardziej głosować, gdy pozytywne ułudy odnośnie innych zaczną opadać.

Edit. Jeszcze na wieczór poszukałem czegoś do kompletnego przesłuchania na jutro, gdzie może padnie część odpowiedzi na pytania.
Jak ktoś chce poważne pytania, to tu jest ponad godzina sprzed miesiąca. 

Opublikowano (edytowane)

I pyk nowy tydzień, nowa środa, nowe taryfki! Tym razem na samochody, które nie zostały wyprodukowane w USA. 25%.

Czytam właśnie poradnik w jaki sposób chronić swoje prywatne dane na telefonie na lotnisku po przylocie do USA...ehh, kraj demokracji, pokoju i w ogóle.

PS. Odświeżyłem stronkę i pyk, pojawiły się kolejne taryfki. Dzień jeszcze długi, nie wiadomo czy ostatnie. Trump zapowiada je na farmaceutyki oraz drewno. Na razie nie wiadomo jak wysokie, ale 25% wydaje się popularnym wynikiem rzutu kostką.

Edytowane przez jagular
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, LeBomB napisał(a):

USA jest na dobrej drodze do dyktatury i od tego że będą chcieli narzucać swoją wizję innym, co jest niebezpieczne.

A inne kraje nie narzucają swojej wizji? Czy Tobie chodzi o narzucanie stricte konserwatywne - czyli faszyzm, bo liberalne to oczywiście wolność? 🤔

Opublikowano
13 minut temu, jagular napisał(a):

PS. Odświeżyłem stronkę i pyk, pojawiły się kolejne taryfki. Dzień jeszcze długi, nie wiadomo czy ostatnie.

Odświeżaj bo znając tego dzbana za kilka minut godzin je zdejmie  :boink:

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Camis napisał(a):

Odświeżaj bo znając tego dzbana za kilka minut godzin je zdejmie  :boink:

temp-Imageis-DLfr.avif

Nie wiem na ile jego 100% to jest typowe 100%, ale na razie pomarańczowy daje to swoje 100% na to że to już do termicznego końca wszechświata! A kto by nie wierzył prezydentowi Łusa?

Edytowane przez jagular
  • Haha 1
Opublikowano
11 minut temu, crush napisał(a):

A inne kraje nie narzucają swojej wizji? Czy Tobie chodzi o narzucanie stricte konserwatywne - czyli faszyzm, bo liberalne to oczywiście wolność? 🤔

znasz odpowiedz ;) jak us narzucalo swiatu wizje woke to pial z zachwytu

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, musichunter1x napisał(a):

Zrozum, że to była ustawa o dodatkowej formie małżeństwa! Na pierwszym czele było to, że to jest dodatkowa opcja! 

Ale ja to doskonale wiem, przecież sam ci to zacytowałem :E To ty zrozum fakt, że nawet jako dodatkowa opcja, to ta propozycja zawierała opcję niezgodną z polskim prawem stawiając wyżej prawo kanoniczne w tej sytuacji.

25 minut temu, crush napisał(a):

Nie, mi chodzi wyłącznie o zwykłą współpracę. Jakbyś nie zauważył, to do tej pory w większości stosunków było tak, że UE robiło swoje, USA swoje, w pewnych sprawach się zgadzali, w innych nie i tak wyglądają normalne relacje. Obecnie USA zachowuje się na zasadzie "my (w sensie Amerykanie) jesteśmy elita i nam wszystko wolno, a reszta ma się podporządkować"

@kubikolos To że takie rzeczy zaczęły docierać do nas z USA również uważałem za niewłaściwy kierunek. No ale tego nie zrozumie ktoś, kto rozpatruje tylko skrajności.

Edytowane przez LeBomB
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

1743022546508-png.8963430

https://wiadomosci.wp.pl/cichy-pakt-o-nieagresji-miedzy-pis-a-konfederacja-sztabowiec-nawrockiego-potwierdza-7139327476091648a

Cytat

Politycy koalicji w rozmowach z WP zapewniają, że "atmosfera oczyści się" po wyborach prezydenckich - o ile wygra je Rafał Trzaskowski. Ale nie wszyscy w to wierzą. - To Sejm uchwala ustawy, a nie prezydent. A my w Sejmie nie możemy znaleźć porozumienia na wielu poziomach - od spraw podatkowych po światopoglądowe - zauważa jeden z wiceministrów.
(...)
Nasi rozmówcy z koalicji przekonują nieoficjalnie, że wygrana w wyborach prezydenckich Rafała Trzaskowskiego niczego nie musi "przyspieszyć". Bo to nie w Pałacu Prezydenckim uchwala się ustawy. W koalicji to wiedzą. Szkopuł w tym, że wiedzą o tym też wyborcy.

https://wiadomosci.wp.pl/koalicjanci-zignorowali-apel-premiera-tuska-w-rzadzie-klotnia-za-klotnia-7138972069260032a

Opublikowano (edytowane)

@kubikolos, @LeBomB ale co to dokładnie oznacza "narzucanie wizji przez jakieś państwo"? Trump doszedł do władzy co absolutnie NIC NIE ZMIENIŁO w kwestii politycznej poprawności i osób niebinarnych na netflixie czy w świecie uzyski i influ :) Trump chce wojny celnej z UE i to chyba jedyna "wizja" jaką może narzucić... Jego konserwatywne, a dla wielu po prostu racjonalne poglądy typu 2 płcie itp w żaden sposób nie narzucą jakiejś wizji w Europie. Kwestie te to są podziały społeczne i socjologiczne co oczywiście ma odzwierciedlenie w wyborach, ale tu nikt niczego nie narzuci. Zarówno w USA jak i UE będzie połowa osób, która będzie uważała, że LGBTQ+ powinno być jak najbardziej lansowane i każdy może utożsamić się nawet z lampą w pokoju :) a druga część będzie uważała, że jak nas Pan Bóg stworzył tak jest kobita i facet... :)  Żadni politycy nie narzucą tu swojej "wizji".

Nawet putler nie jest w stanie tego narzucić choć bardzo się stara, a i tak moskiewskie dyskoteki pełne są gejów i lesbijek.

Edytowane przez hubio