Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Hahah Trump wlasnie to wszytko rozwala w pyl, co ty chcesz kontrolować jak wszytko rozwalisz chyba co najwzyej własną głupotę, ale na to już będzie za późno. :hihot:

Trump niszczy wszystkie karty, jakie Ameryka miała. NATO ? Wycofamy się, po co nam to. Obrona sojuszników ? A po co nam sojusznicy nie płacą to niech gina :E

Handel ? Nie potrzebujemy Ameryka jest wielka sama sobie wszystko wyprodukuje. No to powiedzenia i bajlando :hahaha:

Ostrożnie z wysuwaniem tak pochopnych wniosków, już nas zapewniały gadające głowy w tv i monitorze o wielu rzeczach i większość się nie sprawdziła, choćby upadek Rosji poprzez sankcje zaraz po inwazji na Ukrainę 

Handel praktycznie odbywa się drogą morską a największą marynarkę wojenna i hegemonem na morzu jest USA 

Co Europa zrobi w starciu z taką Rosja bez USA? Odda wschodnią Europę i poprosi o pokój na Ruskich warunkach?

Tutaj niektórym się wydaje że mamy rok 1930 albo 1910 i Europa jest hegemonem światowym a zjednoczona Europa to powaliła by wszystkich już totalnie , ale niestety mamy rok 2025 , poza częścią wschodniej Europy reszta państw nie jest nawet jednolita etnicznie czy wyznaniowo , masę problemów wewnętrznych 

Jakie Polak ma punkty wspólne z Kolumbijczykiem czy Hindusem ? Z takim Ukraińcem , Białorusinem, Czechem itd  jak najbardziej ale z resztą ? A co się dzieje w takiej Hiszpanii czy Francji? Imigrant pójdzie do wojska?

Ciekawi mnie jak to wygląda na Ukrainie podzielone na narodowości ilu np Polaków broni Ukrainy w tych siłach najmeniczych a ilu Kolumbijczykow albo hindusów 

Edytowane przez voltq
  • Confused 1
Opublikowano
44 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Hahah Trump wlasnie to wszytko rozwala w pyl, co ty chcesz kontrolować jak wszytko rozwalisz chyba co najwzyej własną głupotę,

Niczego Trump nie niszczy. Przynajmniej jak na razie.

• Haha 1
Opublikowano

Przecież Trump sam powiedział, żeby sobie Europa sama radziła wiec, o czym ty piszesz. Trump powiedział to sam "Europa ma sobie sama z Rosją radzić."  :hahaha:

Głosi wyjściem z NATO, 5 artykuł nie istnieje, a tu jakieś pisanie ze Europa sobie bez Ameryki nie poradzi ? Jakiej Ameryki ? Jej już nie ma przecież, Trump ja spuszcza właśnie w kiblu.

Typ w ciągu 3 miesięcy swoich rządów rozwiał rynek amerykański i światowy, bo opierał się na dolarze, nie zakończył wojnie na Ukrainie, która to podobno miała się zakończyć w 24H, nawet sobie ze swoim super przyjacielem, który go nigdy nie okłamał Putinem nie potrafi poradzić a wy tu widzę dalej wierzycie w jego szachy 4D.

Ja tam jem popcorn i czekam jak w Ameryce odstrzela kolejnego prezydenta :E

Tymczasem jutro znowu komunistyczny kolor na giełdach hamerykanskich. Make America Grave Again :hihot:

Szczególnie mi się podoba jak Trump chce ratować Grenlandie i jak traktuje swoich sojuszników. Każdy chce mieć takiego partnera w handlu i wojnie. Super jest. Wszyscy się normalnie już w kolejce ustawiają do Ameryki :E

Opublikowano
31 minut temu, kubikolos napisał(a):

to jest powazna gra i US ma powazne karty ale chiny to tez powazny gracz, jezeli EU obstawi clami chiny to its over dla chinczyka

Jak byłoby szybkie starcie i konfrontacja to ja bym nie stawiał na USA. Chiny są o wiele silniejsze niż się to może na pierwszy rzut oka wydawać. Patrz np. substancje aktywne leków. O minerałach nie wspominam, bo UE i tak nie ma u siebie zbytnio wysokiej technologii.

Opublikowano

Ja to czekam kto będzie składał iPhone'a jak już będą produkowane tylko w USA, bo przecież nie ci emigranci co ich wszytkach wywozi. Chyba ze on myśli ze Amerykanie będą za miskę ryżu zapitalać. 

Inaczej Ipone będzie za 10 tys. dolarów :hihot:

Co za komedia.

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, kubikolos napisał(a):

Przeciez to jest geopolityczne starcie supermocarstwa a ludki na forum mysla ze ktos tam w USA nie ogarnia i dla jaj te cla naklada XD czasami to sie mozna za glowe zlapac jak sie czyta te brednie ktore sprowadzaja sie tylko do tego ze dany ludek nie lubi jakiegos polityka XD

(...)

Chiny rosna w sile i USA musi grac ostro ale rozumiem ze na forum mamy wielu zwolennikow chin tylko dlatego ze nie lubia Trumpa xD

Co to za brednie? Czyli wg ciebie i twoich ekspertów Trump nałożył cła na pół świata, żeby zaorać Chiny? Większy sens by miało nałożenie naprawdę zaporowych ceł na Chiny i na kraje, przy pomocy których te mogłyby próbować obchodzić cła niż nakładać je na cały świat. W tym momencie Trump osłabia gospodarkę USA co nie pomoże Ameryce przejść suchą stopą przez wojnę handlową z Chinami. 

Druga sprawa to umiar. Zabrakło go, produkty produkowane poza USA, nie tylko w Chinach, będą drożeć. Nie wiadomo ile wytrzyma przeciętny Joe i kiedy zacznie się buntować przeciwko władzy. Moim zdaniem Trump to szaleniec, już niedługo zobaczymy czy miałem rację. 

• Upvote 1
Opublikowano

On musi blefować, nie może być aż tak tępy i po prostu mu się wydaje ze Świat padnie do kolan Ameryki i zacznie ją (jego) po stópkach całować.

A będzie dokładnie odwrotnie :hahaha:

Jak mu znowu na Kapitol wjadą tylko tym razem przez to ze w sklepach ceny będą 130% :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Ja to czekam kto będzie składał iPhone'a jak już będą produkowane tylko w USA, bo przecież nie ci emigranci co ich wszytkach wywozi.

Co nie? Strach pomyśleć, że roboty mogłyby składać te telefony! To już nie byłyby prawdziwe ajfony!!! Do złożenia takiego niezbędny jest subsaharyjski książę, a tych właśnie Trump bezcłowo eksportuje. :( Co nas czeka, co nas czeka???

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Henryk Nowak napisał(a):

Co to za brednie? Czyli wg ciebie i twoich ekspertów Trump nałożył cła na pół świata, żeby zaorać Chiny? Większy sens by miało nałożenie naprawdę zaporowych ceł na Chiny [...]  Moim zdaniem Trump to szaleniec, już niedługo zobaczymy czy miałem rację. 

Chiny są już zbyt silne, aby dało się z Chinami wygrać ocleniem importu od nich. Poza tym amerykański przemysł zależy od importu z Chin. Dysponują zbyt wielką ilością kapitału i zbyt efektywną gospodarką.

Cła nie są po to, aby bezpośrednio zagrozić Chinom, bo na to jest już zbyt późno. One są po to, o czym mówi ta administracja, aby odwrócić trend ucieczki realnej produkcji z USA. Jeżeli USA dostaną dostatecznie dużo czasu i to się uda, być może za jakiś czas będą mogły przystąpić do bezpośredniego starcia gospodarczego z Chinami. Ale na miejscu Chin, ja bym nie dał USA tego czasu, bo moim skromnym zdaniem czas będzie tu grał na korzyść USA. Na szczęście dla USA, na miejscu Chin są Chiny, a nie ja. I co zrobią, pozostaje niejasne.

• Upvote 1
Opublikowano

Ale jakiej ucieczki, tam podobno już się niczego nie da wyprodukować w normalnych pieniądzach.
Chyba tylko wojsko i Boeing jeszcze coś robi w stanach :E

Reszta już dawno uciekła.

Tak wygląda ta reakcja na uciekającą produkcje z USA :hihot:

Opublikowano

Jak się skończy bezwzględna dominacja USD w handlu światowym (a w tym kierunku to zmierza), USA stanie się normalnym państwem. Nie będą mogli miec nieskończonego deficytu, bo sobie dodrukują ile potrzeba. Nikt nie będzie chciał ich dolarów, tylko będą woleli silniejsze waluty, może juana, może nawet tak wyśmiewanego rubla, zależy jak tam w tym BRICS się poukładają). W takiej sytuacji oni po prostu leżą.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, adashi napisał(a):

Chiny są już zbyt silne, aby dało się z Chinami wygrać ocleniem importu od nich. Poza tym amerykański przemysł zależy od importu z Chin. Dysponują zbyt wielką ilością kapitału i zbyt efektywną gospodarką.

Cła nie są po to, aby bezpośrednio zagrozić Chinom, bo na to jest już zbyt późno. One są po to, o czym mówi ta administracja, aby odwrócić trend ucieczki realnej produkcji z USA. Jeżeli USA dostaną dostatecznie dużo czasu i to się uda, być może za jakiś czas będą mogły przystąpić do bezpośredniego starcia gospodarczego z Chinami. Ale na miejscu Chin, ja bym nie dał USA tego czasu, bo moim skromnym zdaniem czas będzie tu grał na korzyść USA. Na szczęście dla USA, na miejscu Chin są Chiny, a nie ja. I co zrobią, pozostaje niejasne.

100% racji. Tylko tu jest kolejny problem, który to uniemożliwia I już o tym pisałem - minimalne wynagrodzenie w Chinach waha się między 700zł a chyba około 1500zł w zależności od regionu. W USA jest to około 5k złotych. W związku z tym produkty z Chin zawsze będą tańsze niż produkty z USA i w przypadku przeniesienia produkcji do USA towary podrożeją, w przypadku zatrzymania produkcji USA firmy stracą konkurencyjność względem tych produkujących w Chinach. 

Czy byłoby mądrze płacić więcej i uniezależnić się od komunistycznego mocarstwa? Tak, wg mnie jak najbardziej. Czy większość konsumentów na to pójdzie, zwłaszcza w USA gdzie ludzie są okredytowani po uszy? Tam branie pożyczek na sprzęt AGD, RTV, auta, wakacje, studia itp jest o wiele bardziej popularne niż w Europie. Całkiem sporo dorosłych Amerykanów wciąż spłaca pożyczki studenckie, nawet emeryci. Poza tym służba zdrowia jest droga, ubezpieczenia kosztują fortunę (wyobraź sobie, że zarabiasz 9usd na godzinę, płacisz co miesiąc 400usd za ubezpieczenie zdrowotne, idziesz do dentysty i musisz zapłacić 150usd za wizytę, bo ubezpieczenie pokrywa tylko wydatek do jakiejś kwoty, np 200usd za wizytę), nie ma w standardzie płatnych urlopów, średnie wynagrodzenie jest w sumie dość niskie a teraz by jeszcze miały do tego dojść srogie podwyżki cen? To nie przejdzie, w USA i bez tego większość ludzi żyje na dość niskim poziomie. Trump już drażni ludzi, ceny idą do góry, plany emerytalne się kurczą i to poważnie - 

https://www.google.com/amp/s/www.nbcnews.com/news/amp/rcna196133

I w tej całej zawierusze nie widzę miejsca na drastyczne podwyżki cen. Poza tym przeniesienie produkcji do USA nie jest wcale takie tanie i tu nie chodzi tylko o koszt utrzymania pracowników, bo fabryki trzeba postawić a to też jest tańsze w Azji. Rozumiem o co chodzi Trumpowi ale nie wierzę, że są się to zrealizować bez wywołania ogromnych burd i bez utraty poparcia. USA tę walkę przegrały z Chinami, bo i prostu życie w USA jest drogie a produkcja w Chinach jest tania i zmuszanie do produkcji w USA nie rozwiąże żadnego problemu, tylko przysporzy nowych. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Upvote 2
Opublikowano

@Henryk Nowak

Tez mi się wydaje ze Trump zaryzykował i pociągnie Ameryka na dno jeśli tego nie zatrzyma. Jest już za późno, aby "ograć" Chiny, trzeba było myśleć 20 lat temu jak się przenosiło produkcję, że może jednak nie przesadzać, może jednak zostawić coś u siebie, żeby się potem nie zdziwić.

No niestety teraz są tego skutki. A zamiast się dogadać i sobie spokojnie powoli odbudowywać produkcję u siebie to Trump zdetonował bombę i ma nadzieje ze go nie zasypia odłamki... jak kogoś nie zasypia to właśnie  Chiny, a nie Amerykę, bo Chiny sobie klientów znajda a Ameryka w tym czasie skończy jako podrzędny kraj, z fajnymi zabawkami za miliony monet :E

• Upvote 2