Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, michaelius33 napisał(a):

Mówiłem mojej mamie psychofance PO jak tylko wzięli Brozskę , że tak cała deregulacja to wielka ściema , a po wyborach temat kompletnie zniknie i wszyscy o nim zapomną to mi nie wierzyła .... :E 

Część tej deregulacji już przeszło, kolejna część pewnie w następnych miesiącach, także o jakim znikaniu mówimy? 

https://www.money.pl/gospodarka/ustawa-deregulacyjna-w-sejmie-poslowie-zadecydowali-7149166357355040a.html

Dodatkowo - “Podczas spotkania przedstawiono raport z prac nad uproszeniem przepisów. Z blisko 260 zgłoszonych przez stronę społeczną postulatów 202 przekazane zostały stronie rządowej. Z tej liczby rozpatrzonych zostało już 197 propozycji, a 122 przyjęto do realizacji.”

To są potężne ilości dokumentacji. 

• Confused 2
  • Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Bylem przekonany, ze sędzia sadzi na podstawie litery prawa a co najwyzej - moze sie nieznacznie wspomoc doswiadczeniem (choc nie powinien)
Ale moze moje postrzeganie swiata jest zbyt idylliczne :E 

Co do odciecia sie od goscia - to tylko Twoje zdanie zgodne z Twoim przekonaniem. Nie kazdy musi postepowac tak jak Ty
I dobrze, ze to tylko kolejny Twoj dowod. Bo widzac co uwazasz za dowody i to, jak postrzegasz sędziów i ich prace - dobrze, ze to nie Ty zbierasz i analizujesz dowody a na koncu - wydajesz wyrok

A ja tak narzekalem na polskie sądownictwo :E 

Ech. 

no, nie jesteś ani obiektywny w tej kwestii, ani też konstruktywny.

Napisalem dlaczego mam takie przekonanie. Do tej pory zawsze się wszyscy odcinali od takich znajomości. W przypadku Nawrockiego wystarczyło użyć swoich mediów do kreowania swojej narracji. 

Ja zdjęć z neonazistami nie mam. Nie poręczyłem na żadnego. Nie okpiłem starca na mieszkanie. 
Uważam, że nie powinien być w ogóle kandydatem. 

Bo jednak od prezydenta wymagam pewnej nieskazitelności charakteru. Widocznie Ty i wyborcy PiS/Konfy tego nie wymagacie. :) 

• Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Ech. 

no, nie jesteś ani obiektywny w tej kwestii, ani też konstruktywny.

Napisalem dlaczego mam takie przekonanie. Do tej pory zawsze się wszyscy odcinali od takich znajomości. W przypadku Nawrockiego wystarczyło użyć swoich mediów do kreowania swojej narracji. 

Ja zdjęć z neonazistami nie mam. Nie poręczyłem na żadnego. Nie okpiłem starca na mieszkanie. 
Uważam, że nie powinien być w ogóle kandydatem. 

Bo jednak od prezydenta wymagam pewnej nieskazitelności charakteru. Widocznie Ty i wyborcy PiS/Konfy tego nie wymagacie. :) 

Jestem obiektywny, rozumiem Ciebie i Twoj tok rozumowania ale sie z nim personalnie - nie zgadzam.

Poniewaz ja nie oceniam ludzi i nie wydaje "wyroków" przez pryzmat wlasnych doswiadczen, na podstawie dowodow anegdotycznych tak jak Ty
A czy jestem konstruktywny? Coz ja moge konstruktywnego Tobie napisac skoro jestes czlowiekiem ktory ocenia innych na podstawie wlasnej osoby i swoich przezyc. A jako dowody - stosuje dowod anegdotyczny. Tutaj nawet nie ma jak dyskutowac z Tobą i budowac cokolwiek konstruktywnego. I tak jak niejednokrotnie widze argumenty u Ciebie, cos namacalnego, rzeczowego tak tutaj - dyskusja nie ma sensu bo nie moge dyskutowac z Twoja przeszloscia, doswiadczeniem i zdaniem wyrobionym na ich podstawie :) 

• Like 1
Opublikowano

Ja to mam w sumie gdzieś czy prezydent jest z PO czy z PiSu, obu partii nie znoszę. Jedyne co mnie uwiera to fakt, że prezydentem jest gangus, który publicznie przyznał się do popełnienia przestępstwa i nie widział w tym niczego złego. Nie rozumiem dlaczego kaczka nie wystawił kogoś kulturalnego, jak np. Duda. Mogli też zostawić nawrockiego i opowiedzieć historyjkę o tym, że to wszystko były błędy młodości i że pomimo ciężkiego startu zaszedł tak daleko. Niestety w obecnej sytuacji prezydent będzie szkodliwy dla młodzieży bo wybranie jego osoby normalizuje przemoc. Kto będzie większym autorytetem dla Adasia w szkole? Pani mówiąca, że nie wolno bić kolegów czy prezydent? 

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, aerial napisał(a):

Jeszcze tak się zastanawiałem, przy złożeniu że koalicja w jakiejś formie się utrzyma 2.5 roku do końca kadencji:

Co może zrobić Tusk żeby to jeszcze jakoś odratować, tzn nie wtopić następnych wyborów. Czy coś takiego w ogóle jest możliwe.

Zacząć rozliczenia na poważnie, i czekać aż Nawrocki zacznie ułaskawiać na potęgę?

Jest możliwe. Zacząć rozliczenia na poważnie, z aresztami tymczasowymi też, ale przede wszystkim zacząć coś robić w branży rządzenia. Spacyfikować PSL groźbą podania rządu do dymisji jest jakimś jednym z pomysłów. Tusk ciekawie by też wpłynął na sytuację PO, gdyby zrezygnował. Nie wiadomo czy PO jest w stanie przetrwać bez Tuska, ale z nim nie jest.

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, eNeSik napisał(a):

Jestem obiektywny, rozumiem Ciebie i Twoj tok rozumowania ale sie z nim personalnie - nie zgadzam.

Poniewaz ja nie oceniam ludzi i nie wydaje "wyroków" przez pryzmat wlasnych doswiadczen, na podstawie dowodow anegdotycznych tak jak Ty
A czy jestem konstruktywny? Coz ja moge konstruktywnego Tobie napisac skoro jestes czlowiekiem ktory ocenia innych na podstawie wlasnej osoby i swoich przezyc. A jako dowody - stosuje dowod anegdotyczny. Tutaj nawet nie ma jak dyskutowac z Tobą i budowac cokolwiek konstruktywnego. I tak jak niejednokrotnie widze argumenty u Ciebie, cos namacalnego, rzeczowego tak tutaj - dyskusja nie ma sensu bo nie moge dyskutowac z Twoja przeszloscia, doswiadczeniem i zdaniem wyrobionym na ich podstawie :) 

A czemu dyskusja oparta o doświadczenie nie miałaby być konstruktywna? 

Skoro znajomość z buu czy neonazistą została wykazana obiektywnie to czy nie oczekujesz odcięcia się od nich przez kandydata na prezydenta? Czy to niepotrzebne Twoim zdaniem? To nie były przypadkowe zdjęcia. 

Ja całkiem konstruktywnie uważam, że powinien się odciąć. I na podstawie mojej wiedzy oraz moich doświadczeń uważam, że Nawrocki wiedział o nich więcej niż przyzna. 

A ty co uważasz w tej kwestii? Bo nie kwapisz się napisać. 

Czy powinniśmy oczekiwać od kandydata na prezydenta odcięcia się od gangsterskich znajomości?

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Pentium D napisał(a):

Z tych 100 obietnic na 100 dni to głównie bzdety jakieś a jeszcze im się nazbierało innych rzeczy których ludzie nie chcą. 

Prawdziwym błędem było 100 konkretów na 100 dni. Trzeba było zrobić po prostu sto konkretów.

Ale ale ale.

Czyja to jest wina, że aby wygrać wybory trzeba nawkładać obietnic ponad realne możliwości, a potem albo się nie wywiązać z wszystkiego, albo zrujnować finanse publiczne? PiS nie ma takich dylematów, bo działaczy PiS to nie dotyczy. Oni, niezależnie w jakie bagno Polskę wprowadza sami będę już ustawieni. 

Jeśli ktoś ma ochotą ponarzekać na polityków, niech sobie uświadomi że jakość naszej klasy politycznej jest odzwierciedleniem narodu. Zatem zapraszam niektórych przed lustro do naplucia sobie w twarz.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, adashi napisał(a):

Jest możliwe. Zacząć rozliczenia na poważnie, z aresztami tymczasowymi też, ale przede wszystkim zacząć coś robić w branży rządzenia. Spacyfikować PSL groźbą podania rządu do dymisji jest jakimś jednym z pomysłów. Tusk ciekawie by też wpłynął na sytuację PO, gdyby zrezygnował. Nie wiadomo czy PO jest w stanie przetrwać bez Tuska, ale z nim nie jest.

Jeśli PO chce przetrwać a być może wygrać następne wybory parlamentarne to Tusk musiałby być szarą eminencją. PiS przetarł szlaki, Kaczyński sterował krajem jako szeregowy poseł. Da się to zrobić, tylko ciekawe czy ego Tuska by to wytrzymało. 

No i jeśli chcą mieć szansę na wygranie wyborów, to muszą zrobić coś dla ludzi i bardzo głośno o tym mówić. Zamiast pierniczyć o zielonym ładzie i Ukrainie w unii powinni zając się tym:

https://www.gazetaprawna.pl/wiadomosci/kraj/artykuly/9678300,25-mln-polakow-zyje-w-skrajnym-ubostwie-niemal-polowa-wiecej-niz-w-z.html

i tym https://www.farmer.pl/fakty/co-z-umowa-mercosur-rolnicy-w-niepewnosci,161777.html

To są tematy bliskie Polakom, a Trzask zajmował się głównie rzeczami nieistotnymi. I do czasu wyborów po necie i tv powinny latać filmy z budowy OGROMNEGO terminalu CPK. Nieistotne czy taki wielki byłby potrzebny, ma być wielki, największy w Europie. Stawiam dziesięć złotych, że nie zrobią niczego z ww. rzeczy :E 

Myślę, że jeśli PiS wygra to już prędko władzy nie odda. Będą mieć w ręce TVP, Republikę, Trwam,  Kanał Zero i polskie radio. Polsat zawsze był im przychylny, więc jeśli jakoś rozprawią się TVN to nie będą mieć konkurencji. Będziemy mieć u siebie scenariusz węgierski. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano
1 minutę temu, Henryk Nowak napisał(a):

bardzo głośno o tym mówić. Zamiast pierniczyć o zielonym ładzie i Ukrainie w unii powinni zając się tym:

Muszą przede wszystkim mówić, nie robić. Polacy chcą żyć w skrajnym ubóstwie na zasiłkach, na to masowo głosują w wyborach.

• Confused 1
  • Upvote 3
Opublikowano
16 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A czemu dyskusja oparta o doświadczenie nie miałaby być konstruktywna? 

Skoro znajomość z buu czy neonazistą została wykazana obiektywnie to czy nie oczekujesz odcięcia się od nich przez kandydata na prezydenta? Czy to niepotrzebne Twoim zdaniem? To nie były przypadkowe zdjęcia. 

Ja całkiem konstruktywnie uważam, że powinien się odciąć. I na podstawie mojej wiedzy oraz moich doświadczeń uważam, że Nawrocki wiedział o nich więcej niż przyzna. 

A ty co uważasz w tej kwestii? Bo nie kwapisz się napisać. 

Czy powinniśmy oczekiwać od kandydata na prezydenta odcięcia się od gangsterskich znajomości?

Dlaczego pytasz mnie o moje zdanie? Jak nie przedstawiam swojego zdania, nie wyrokuje bo takowego nie mam. Nie zastanawialem sie nad tym bo i nie musze. Na chwile obecna jest garstka spekulacji, daleko idacych wnioskow i nadinterpretacji. Ja nie jestem fejsbukowym ekspertem ktora opiniuje na podstawie poszlak, domyslow, spekulacji. Nie jestem tez od rozliczania ludzi z ich przeszlosci jakakolwiek by nie mieli. Dla mnie jest jasne - zostal prezydentem, nie ma wyroku, na chwile obecna nie ma nic w prokuraturze, nic twardego nie przedstawiono. Jedynie szopke przedwyborczą - nic wiecej. Opinie sobie wyrobie jak zobacze konkrety

I nie jestem zwolennikiem Nawrockiego, nie bronie go, bo go lubie, jest moim "oh, ah". Niewazne czy bylby to Trzaskowski, Nawrocki czy ktokolwiek inny. Glupota dla mnie jest oczernianie i wyciaganie brudow na ludzi (zwlaszcza w ramach szopki wyborczej) probujac wygrac wybory opierajac swoja kampanie na dyskredytacji oponenta. A gdzie byli wczesniej? Nie przeszkadzalo nikomu, ze taki gangus jest prezesem IPN? Rzucmy gaunem, cos sie przyklei. Kierowalem sie najprostsza rzeczą, jesli rzadzi lewica, nie moga miec do kompletu swojego prezydenta. Gdyby PIS byl u wladzy - zaglosowalbym na lewicowego prezydenta. Wszystko w temacie

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, adashi napisał(a):

Pociąg z rozliczeniami odjechał. Następne wybory najprawdopodobniej wygra PiS. KO z pisowskim prezydentem nie będzie wstanie nikogo efektywnie posadzić. PiS ze swoim prezydentem jak najbardziej tak. I nie będą musieli nawet przestrzegać brawa. Albo napiszą sobie taką jaką będzie potrzebna a Karol podpisze.

Tym razem była jedyną szansą na takie rozliczenia. Odjechała. Za naszego życia już takiej nie będzie. Nie warto się tym już zajmować.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 2
  • Upvote 4
Opublikowano
8 minut temu, eNeSik napisał(a):

Dlaczego pytasz mnie o moje zdanie? Jak nie przedstawiam swojego zdania, nie wyrokuje bo takowego nie mam. Nie zastanawialem sie nad tym bo i nie musze. Na chwile obecna jest garstka spekulacji, daleko idacych wnioskow i nadinterpretacji. Ja nie jestem fejsbukowym ekspertem ktora opiniuje na podstawie poszlak, domyslow, spekulacji. Nie jestem tez od rozliczania ludzi z ich przeszlosci jakakolwiek by nie mieli. Dla mnie jest jasne - zostal prezydentem, nie ma wyroku, na chwile obecna nie ma nic w prokuraturze, nic twardego nie przedstawiono. Jedynie szopke przedwyborczą - nic wiecej. Opinie sobie wyrobie jak zobacze konkrety

I nie jestem zwolennikiem Nawrockiego, nie bronie go, bo go lubie, jest moim "oh, ah". Niewazne czy bylby to Trzaskowski, Nawrocki czy ktokolwiek inny. Glupota dla mnie jest oczernianie i wyciaganie brudow na ludzi (zwlaszcza w ramach szopki wyborczej) probujac wygrac wybory opierajac swoja kampanie na dyskredytacji oponenta. A gdzie byli wczesniej? Nie przeszkadzalo nikomu, ze taki gangus jest prezesem IPN? Rzucmy gaunem, cos sie przyklei. Kierowalem sie najprostsza rzeczą, jesli rzadzi lewica, nie moga miec do kompletu swojego prezydenta. Gdyby PIS byl u wladzy - zaglosowalbym na lewicowego prezydenta. Wszystko w temacie

Bo dyskutujesz w temacie. Trudno dyskutować nie mając zdania :)

No ja jednak uważam, że warto mieć zdanie na temat tego jaki właściwości powinien mieć prezydent RP. I tym się zasadniczo różnimy. 

Ty oddałeś PiS-owi prezydenta na lata 2027-2030 :) 

• Upvote 1
Opublikowano
17 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Jeśli PO chce przetrwać a być może wygrać następne wybory parlamentarne to Tusk musiałby być szarą eminencją. 

PO już nic nie może. Wszystkie karty są w rękach PiSu.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Suchy211 napisał(a):

Pociąg z rozliczeniami odjechał. Następne wybory najprawdopodobniej wygra PiS. KO z pisowskim prezydentem nie będzie wstanie nikogo efektywnie posadzi. PiS ze swoim prezydentem jak najbardziej tak. I nie będą musieli nawet przestrzegać brawa. Albo napiszą sobie taką jaką będzie potrzebna a Karol podpisze.

Tym razem była jedyną szansą na takie rozliczenia. Odjechała. Za naszego życia już takiej nie będzie. Nie warto się tym już zajmować.

Raczej odwrotnie. Jeśli potwierdzi się plan odwołania Bodnara i w jego miejsce dania Giertycha, to dopiero się zaczną rozliczenia pisowców.

Brak tychże to jeden z nawiększych zarzutów elektoratu koalicji do posłów na których głosowaliśmy. Także jak chcą utrzymać większość po wyborach za 2,5 roku, to musza zwielokrotnić szybkośc i intensywność depisyzacji.

Opublikowano
4 minuty temu, Lypton napisał(a):

https://www.rmf24.pl/newsamp-tusk-stawia-wszystko-na-jedna-karte-rozpad-koalicji-na-naszy,nId,7976869

Chwilo trwaj. Rozsierdzony Hołownia zapowiedział, że wstrzyma się w głosowaniu o wotum zaufania.

Marszałka Sejmu zapytano o decyzję Donalda Tuska i ewentualne głosowanie nad wotum zaufania. Szymon Hołownia nie przebierał w słowach. Być może wstrzymamy się przy głosowaniu nad wotum zaufania dla rządu.

Weźcie mi tego człowieka z oczu. On dalej nie zrozumiał, że czas schować ego do kieszeni? Wszystkie 4 ugrupowania są winne tej porażki.

• Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 5
Opublikowano
1 minutę temu, Kris194 napisał(a):

Weźcie mi tego człowieka z oczu. On dalej nie zrozumiał, że czas schować ego do kieszeni? Wszystkie 4 ugrupowania są winne tej porażki.

A ten dla odmiany sam sobie :hmm:

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Bo dyskutujesz w temacie. Trudno dyskutować nie mając zdania :)

No ja jednak uważam, że warto mieć zdanie na temat tego jaki właściwości powinien mieć prezydent RP. I tym się zasadniczo różnimy. 

Ty oddałeś PiS-owi prezydenta na lata 2027-2030 :) 

Moge miec swoje zdanie, moge go nie miec. Nawet jesli mialbym, nie uwazam tego wątku za odpowiednie miejsce do przedstawienia wlasnego zdania i dyskusji o nim. Nie jest to watek dla mnie do wymiany pogladow i dyskusji o nich (z wiadomych wzgledow, nie chce nazywac po imieniu czym ten watek jest)
I mam zdanie na temat tego, co powinien reprezentowac "moj przezydent". Jednak w drugiej turze - zaden nie spelnial moich oczekiwan wiec kryterium wybralem inne. Skad Ci przyszlo do glowy, ze kryterium ktorym sie kierowalem w drugiej turze jest tym pierwotnym? Jak juz napisalem - mniejsze zlo
A ze oddalem PISowi prezydenta do 2030 - nie ma za co. Po co wybory w 2027 skoro Gordon juz je przewidzial i przeprowadzil? :)
Ja wstrzymalbym sie z wyrokowaniem - zwlaszcza widzac poparcie Konfederacji w wyborach prezydenckich

Tyle ode mnie. Wybila 17:00, koniec mojej pracy. Posiedzialem z Wami w watku zeby szybciej czas zlecial bo na YT niczego ciekawego nie bylo :) 
Czas skonczyc robote, czas uciekac z wątku. Dziekuje @GordonLameman@huudyy za to, ze byliscie ze mna w tych ostatnich godzinach :)

Milej zabawy i szczęść Boże

• Like 3