Phoenix. 4 730 Opublikowano 5 Stycznia Opublikowano 5 Stycznia ASUS to jedna z najbardziej problemowych firm jesli chodzi o gwarancje sprzetu, nic nowego Znam duzo wyznawcow "tylko asus" i tego czego sie nasluchalem nt gwarancji to uszy pekaja
ODIN85 3 502 Opublikowano 5 Stycznia Opublikowano 5 Stycznia Ja tam złego słowa o nich nie powiem,najlepszy serwis jak dla mnie. Zrobili dużo więcej niż było w zgłoszeniu.
sniper76 155 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia Tak z samej ciekawości zapytam Monitor 2560X1440 240Hz, którym przewodem podłączliście DisplayPort 1.4 czy HDMI 2.1 Ultra High Speed posiadam oba i od chwili nabycia szkiełka podłączyłem DP - ciekawe, czy będzie jakaś różnica ??
kamilos69 316 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia 4 godziny temu, sniper76 napisał(a): ciekawe, czy będzie jakaś różnica ?? Nie będzie.
sniper76 155 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia @kamilos69 Podłączyłem certyfikowanym przewodem, który był na wyposażeniu monitora i przy okazji zainstalowałem nowe stery NV. Instalator poprawnie ustawił głębię bitową na 10bit, gdzie przy podłączeniu DP wziął domyślnie 8bit. Ot tyle zmian jak na razie dostrzegłem
Phoenix. 4 730 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia (edytowane) offtop z CES: Edytowane 6 Stycznia przez Phoenix.
kamilos69 316 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia 6 godzin temu, sniper76 napisał(a): Podłączyłem certyfikowanym przewodem, który był na wyposażeniu monitora i przy okazji zainstalowałem nowe stery NV. Instalator poprawnie ustawił głębię bitową na 10bit, gdzie przy podłączeniu DP wziął domyślnie 8bit. Ot tyle zmian jak na razie dostrzegłem To nie jest wina kabla a sterownika więc różnica dalej żadna
sniper76 155 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia @kamilos69 Wyświetlny obraz będzie ten sam z DP 1.4 czy HDMI 2.1 UHS Patrząc opis techniczny obu standardów to HDMI 2.1 UHS ma pelne wsparcie dla HDR 240Hz, a DP 1.4 kończy się na 165Hz.
sideband 1 780 Opublikowano 6 Stycznia Opublikowano 6 Stycznia Przecież masz w tym monitorze DSC także na DP1.4 też da się osiągnąć 240Hz
poszukiwaczGPU 90 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia @sniper76 tak przy okazji, niekiedy trzeba ręcznie w panelu nvidii w zakładce "zmiana rozdzielczości" na samym dole, zmienić na "ustawienia własne nvidii" i tam zakres kolorów na "pełny". W innym wypadku zakres barw będzie ograniczony.
kamilos69 316 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) 13 godzin temu, sniper76 napisał(a): @kamilos69 Wyświetlny obraz będzie ten sam z DP 1.4 czy HDMI 2.1 UHS Jeżeli pytasz to tak jest ten sam. Jeżeli stwierdzasz fakt to tak masz rację. 13 godzin temu, sniper76 napisał(a): @kamilos69 Patrząc opis techniczny obu standardów to HDMI 2.1 UHS ma pelne wsparcie dla HDR 240Hz, a DP 1.4 kończy się na 165Hz. @sidebandnaprostował ocb. w cyferkach i specyfikacji. Edytowane 7 Stycznia przez kamilos69
sniper76 155 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia (edytowane) @kamilos69 @sideband DP jak i HDMI oblecą bez problemu 360Hz 2560x1440 głównie biega o czyste wsparcie HDR przy 240Hz, 2560x1440, gdzie tylko HDMI 2.1 UHS podparty jest certyfikatem. HDR zdecydowanie płynniej działa na HDMI bez losowych mignięć jakoś tak. Wejście DP 1.4 bez DSC nie wspiera HDR - wszystkie warianty sprawdziłem tak z ciekawości I tak na wypasie https://www.lindy.eu/2m-Ultra-High-Speed-HDMI-Cable-Gold-Line.htm?websale8=ld0101.ld021102&pi=37602&ci=80 Edytowane 7 Stycznia przez sniper76
sideband 1 780 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia Jak zejdziesz z odświeżaniem na DP to 10bit i HDR też zadziała Ale HDMI 2.1 ma wsparcie dla dynamicznego HDR, ale monitor musi mieć wsparcie dla DV lub HDR10+ by móc to wykorzystać. To jest kwestia modelu na niektórych migotanie jest dokładnie takie samo niezależnie od źródła. 1
sniper76 155 Opublikowano 7 Stycznia Opublikowano 7 Stycznia @sideband W podsumowaniu to zdecydowanie korzystniej podłączyć HDMI 2.1 UHS i nie kombinować z DP 1.4 🙂 Sam producenta monitor zaleca przewód HDMI. Zostanę przy 2.1 👌🤝
Phoenix. 4 730 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia 15 godzin temu, sniper76 napisał(a): @sideband W podsumowaniu to zdecydowanie korzystniej podłączyć HDMI 2.1 UHS i nie kombinować z DP 1.4 🙂 Sam producenta monitor zaleca przewód HDMI. Zostanę przy 2.1 👌🤝 Nie, realnie nie ma to żadnego znaczenia czym podłączysz 99% podłącza DP cieszy się i zapomina o HDMI jak nie ma konsoli. Sam sobie owinąłeś makaron na uszy 🙈 Stwarzając pozory, że HDMI będzie lepszym wyborem 1
sniper76 155 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia (edytowane) @Phoenix. Od chwili kiedy przeszedłem ze 120Hz DVI-D 1920x1080 na 144Hz 2560x1440 to zacząłem stosować DP. Tutaj biega konkretnie o HDMI 2.1 UHS i pełne wsparcie 240Hz HDR 2560x1440 na przykładzie mojego szkiełka Edytowane 8 Stycznia przez sniper76
Spychcio 802 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Na CES pokazali pierwszy monitor 5K 144Hz tyle,że IPS. Czekam na takiego OLEDa 32" i biorę:)
Brolly 765 Opublikowano 8 Stycznia Opublikowano 8 Stycznia Dell tez będzie miał jak asus 4k 27 cali oled https://ithardware.pl/aktualnosci/alienware_aw2725q_specyfikacja-37846.html
ODIN85 3 502 Opublikowano 11 Stycznia Opublikowano 11 Stycznia https://www.proshop.pl/Monitor/49-Samsung-Odyssey-OLED-G9-5120x1440-DQHD-240Hz-OLED-Curved/3193605
Marvf 69 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Gry pisane na kolanie których high end nie ogarnia i jeszcze trzeba taką rozdziałkę wykarmić, ale z chęcią poczytam opinii przyszłych posiadaczy bo sam rozważam przejście na ultra-wide (po kilku fajnych latach na 27 calach 16:9) Jednak w bardziej przyziemnym dla sprzętu rozgęszczeniu pixeli, bo 3440x1440. Ktoś może się pochwalić doświadczeniami z Msi 341CQP / Alienware AW3432dwf / LG GS34GS95QE? Po za ceną jest jeszcze jakiś element, który przeważa w jednym monitorze względem drugiego i trzeciego? Zabrzmi to zabawnie ale boję się trochę przejścia, z rozdzielczością i przekątną jest pewnie podobnie jak z odświeżaniem (według niektórych opiniii), spróbujesz raz i o powrocie może nie być mowy do tej pory uważałem 27" 1440p za perfekcyjny balans, nie chciałem tego zaburzać przez długi czas. Jest akceptowalnie ostro a karcioszka wykarmiona z zapasem
kamilos69 316 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia (edytowane) 9 godzin temu, Marvf napisał(a): Ktoś może się pochwalić doświadczeniami z Msi 341CQP / Alienware AW3432dwf / LG GS34GS95QE? Po za ceną jest jeszcze jakiś element, który przeważa w jednym monitorze względem drugiego i trzeciego? Dwa pierwsze to qd-oled na tej samej matrycy a trzeci to woled o durnym zakrzywieniu 800R. Masz jeszcze MO34WQC2 w podobnych pieniądzach. 341CQPX też jest wart uwagi ale cena jest z tyłka wzięta. Ps. Tak czy inaczej bierz DWF Edytowane 12 Stycznia przez kamilos69
Tasslehoff 65 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Ja właśnie też teraz analizuje wszystkie opcje, mam tą samą zachciankę na zmianę. Obecny 27" IPS 1440p obrazem już mnie irytuje (brak czarnego) i szukam czegoś odrobinę większego np ultrawide ale dalej w tej rozdziałce 3440x1440. Tak samo celuję na tą chwilę w tego Alienware i LG GS39GS95QE. Tylko z tego co się naczytałem są problemy z wyświetlaniem tekstu na tych ekranach (text fringing) nieco mniejszy jest na panelach QD-OLED. I chyba będzie trzeba sobie to sprawdzić fizycznie samemu, żeby się przekonać na 100% A jako że używam monitora generalnie do grania i przeglądania internetu to ten element jest raczej nie do przeskoczenia (filmy puszczam na TV) Alienware tak polecają, ale ma stare HDMI i nie można 100% go wykorzystać + wentylator czy nawet dwa biorąc model DW. I tu przemawiają alternatywy typu: MSI MAG 341CQP / 341CQPX Gigabyte MO34WQC2 Jak się okaże, że text fringing jest tak tragiczny trzeba będzie rozważyć jakiś IPS/VA na mini-Ledach, zawsze to lepsze jak zwykły IPS.
kamilos69 316 Opublikowano 12 Stycznia Opublikowano 12 Stycznia Za bardzo zafiksowałeś się na problemach które są marginalne. 58 minut temu, Tasslehoff napisał(a): Alienware tak polecają, ale ma stare HDMI i nie można 100% go wykorzystać Coś mnie ominęło przez dwa lata?
Rekomendowane odpowiedzi