Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

400 nie pokona bezpośredniego światła, przeciez miałem taki monitor i musiałem zasłaniać rolety żeby było komfortowo, bo z czarnego się robił fiolet/szary i nic widać nie było.

Mam teraz białą planszę w aplikacji, 30% i nie potrzebuję zwiększać na 150% bo koleś z forum tak mówi xD 

Opublikowano

Rób jak chcesz, ale wiele osób pisze że te monitory oled są ciemne, zjechali z jasnością i dali wiele systemów przeciw wypaleniom bo jak widać nadal jest to ułomne i niedopracowane.

Do samego oleda nic nie mam ale te monitorki to żadne premium i są grubo przepłacane za to co oferują ale może ktoś w końcu fajnego wypuści.

1 minutę temu, Gret napisał(a):

@bbandi co masz za monitor? :E

40" i nie zamieniłbym na 27" choćby był nawet oledem perfekcyjnym :D

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, bbandi napisał(a):

jakbym np miał grać w grę w sdr w 230nit to sorry ale lipa straszna, lepiej mieć jakąś elastyczność i wybór

Ale po co sie spierac o to?? Przeciez to indywidualna preferencja, pewnie, ze lepiej miec wybor tylko jesli dany sprzet go nie daje i nie odpowiada nam jasnosc to tego nie kupujemy. Ja na IPS mialem jasnoc ustawiona na 30% czy to w dzien czy w noc gdzie max tego ips to bylo 350nitow wiec latwo policzyc ile bylo na 30%. Na oledzie LG mialem jasnosc 60% a to i tak bywalo wieczorem za jasno :D 

• Upvote 1
Opublikowano

Oled to premium i topka, tu nie ma o czym dyskutować nawet ;)

Ktoś kto uzywa dłużej monitora niz godzina do gierek to nie wali sobie po oczach niezależnie od typu monitora. Ktoś kto ma potrzebę patrzenia na latarkę kupi coś innego.

Moj IPS max robi 450 w sdr, w praktyce nie wiem czy widział więcej niż 50% a 99% pracy to 10-20%.

• Haha 2
  • Upvote 2
Opublikowano

OLED wieczorem przy zgaszonym świetle albo małej lampce na/za monitorem to czasem ustawiam 20-25% bo razi po oczach...

W ciągu dnia jak jest słonecznie to max 50-60%, bo zamiast pompowac jasność wolę zaciemnić pokój. Ale spoko, niektórzy lubią mrużyć oczy i oglądać odblaski w matrycy, nie wnikam. 

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

400 nie pokona bezpośredniego światła, przeciez miałem taki monitor i musiałem zasłaniać rolety żeby było komfortowo, bo z czarnego się robił fiolet/szary i nic widać nie było.

Mam teraz białą planszę w aplikacji, 30% i nie potrzebuję zwiększać na 150% bo koleś z forum tak mówi xD 

Nie zabraniaj grać koledze latem o 12 w południe na dworze :) 

• Haha 2
Opublikowano

Sklepy powinny odpalać tu jakiś % od sprzedaży, ile to już osób dzięki Wam kupiło OLEDa, dzięki reklamie jak rasowy handlowiec :D

Ale to dobrze, że coraz więcej osób jest świadomych, że granie na OLEDzie to nowy wymiar grania. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, galakty napisał(a):

OLED wieczorem przy zgaszonym świetle albo małej lampce na/za monitorem to czasem ustawiam 20-25% bo razi po oczach...

Pewnie jeszcze to zakładasz przed tym monkiem żeby oczka odpoczęły

image.thumb.png.fa9c14ee5a3b242b93945a4114d104b8.png

• Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, KATOzord napisał(a):

Sklepy powinny odpalać tu jakiś % od sprzedaży, ile to już osób dzięki Wam kupiło OLEDa, dzięki reklamie jak rasowy handlowiec :D

Od razu procent wystarczy po jednej 5080 :D.

• Haha 3
Opublikowano
Teraz, SylwesterI. napisał(a):

Zazdroszczę ci tej chwili, pamiętam pierwsze odpalenie i pierwsze granie na monitorze oled :lovin:

ja pamiętam jak dziś pierwsze odpalenie TV oleda i już logo LG zrobiło na mnie wrażenie :E

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

Zazdroszczę ci tej chwili, pamiętam pierwsze odpalenie i pierwsze granie na monitorze oled :lovin:

Też to pamiętam, ale to było środę koło 22 ;) Dzisiaj w nocy testowałem CP2077. Ale masakra jak to super wygląda. Aż takiego efektu się nie spodziewałem :)

Opublikowano
50 minut temu, Rico650 napisał(a):

Mamy gościa, niech złapie temperatury troche bo na zewnatrz 0 stopni ja akurat wypije kawę, zjem coś i zabieram sie za montaż.

Niech zgadnę, "promka" na Media Expert? :E Będziesz zadowolony. Mój egzemplarz po dwóch dniach testów definitywnie zostaje. Jako tym dpalam dla porównania poprzedniego IPS'a, reakcja jest mniej więcej taka:

Spoiler

disgusted-disappointed.gif.2c776b42c21cb53383177ed9caf1eb54.gif

Są sytuacje, gdzie ludzie mogą nie widzieć różnicy, ze względu na subiektywny odbiór. W przypadku tej technologii wszystko jest widoczne jak na dłoni.

Opublikowano
15 minut temu, Vulc napisał(a):

Niech zgadnę, "promka" na Media Expert? :E Będziesz zadowolony. Mój egzemplarz po dwóch dniach testów definitywnie zostaje. Jako tym dpalam dla porównania poprzedniego IPS'a, reakcja jest mniej więcej taka:

Pokaż ukrytą zawartość

disgusted-disappointed.gif.2c776b42c21cb53383177ed9caf1eb54.gif

Są sytuacje, gdzie ludzie mogą nie widzieć różnicy, ze względu na subiektywny odbiór. W przypadku tej technologii wszystko jest widoczne jak na dłoni.

Ja już po dwóch godzinach wiedziałem że monitor zostaje :) Ja już temat IPS'a definitywnie zamknąłem. Ojciec też zadowolony, zamiast jakiejś starej TN'ki  fhd ma teraz IPS wqhd :)

Opublikowano

Dobra, wszystko podłączone, folia ochronna z ekranu zdjęta, sygnał wejściowy ustawiony na DP zaraz będę odpalał kompa ale już czuje ze będzie petarda, wykonanie tego monitora - bajka caly metalowy praktycznie. Nie wiem jak mogłem siedzieć na tamtym plastikowym paździerzu :boink::P za niedługo reszta relacji i wrażeń.