Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 godziny temu, sil3nthunt3r napisał(a):

No jak jeszcze przesiadka z FHD to już totalna miazga musi być :) Do neta też używam srgb. 

Ja się przyzwyczaiłem do cukierkowych kolorów i jak dla mnie ten tryb srgb ma jakby wyblakłe trochę kolory.

Opublikowano
8 godzin temu, galakty napisał(a):

W czym główna różnica? Kolory i powłoka która nie robi ziarna? Aż taka to różnica? Coś jak kiedyś OLED vs AMOLED w telefonach Samsung?

Spore problemy z bielą, color banding, zmiana gammy w zależności od odświeżania ekranu, gorsze kąty widzenia(zmiana temp barwowej bieli). Powłoka + QD powoduje, że kontent gorszej jakości wygląda zauważalnie lepiej i gładszy/mniej ziarnisty obraz powoduje, że aliasing jest mniej widoczny(to już stricte zasługa powłoki). Zmieniałem następująco QD-WOLED-QD ponowny powrót do QD to tylko jedno sobie pomyślałem - jednak QD to top obraz i trzeba problemy z czyszczeniem powłoki wziąć na klatę :E

8 godzin temu, Wu70 napisał(a):

No i namówił, zamówione  :D

a jeszcze jak side jest za QD to dłużej sie nie zastanawiam nad woledem

Od ponad pół roku klepie o tym dałem szanse WOLED kupując 32GS95UE ;)

• Thanks 2
  • Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, Voggie napisał(a):

Pytanie, czy uważacie że warto dopłacać różnicę pomiędzy FO32U2 a FO32U2P? Z tego co wyczytałem monitory różnią się DP 1.4 a DP 2.1 (UHBR20), oraz poziomem zasilania z portu usb C. Aktualnie cena FO32U2 to 3899 zł a FO32U2P 5199 zł.

Glowna roznica to 165hz kontra 240hz ;)

Opublikowano
8 godzin temu, sideband napisał(a):

Spore problemy z bielą, color banding, zmiana gammy w zależności od odświeżania ekranu, gorsze kąty widzenia(zmiana temp barwowej bieli).

Hmmmm z bielą to nie patrzyłem czy jest problem.

Color banding u mnie mocno nie występuje, jedynie na szarościach/przejściach w czernie. 

Zmiana gammy w sumie też niezbyt, bo jak skacze FPS to i tak mrugnie przez VRR

Następny pewnie też spróbuję QD, do tego czasu powinni dopracować żywotność bo to był główny argument u mnie (jednak do pracy też używam) :D 

Opublikowano

jednak QD to top obraz i trzeba problemy z czyszczeniem powłoki wziąć na klatę 

Ile mozna trzymac ta folie na ekranie bo jeszcze jej nie sciagnalem :D Dzis chyba ja w koncu sciagne.

Spore problemy z bielą

Mozesz rozwinac troche temat z ta biela, skoro woled ma bialy subpixel to nie powinno byc lepiej ??

Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Glowna roznica to 165hz kontra 240hz ;)

W obu monitorach panele są dokładnie takie same, w sklepach i u producenta pokazuje, że oba to 240hz. Coś pominąłem?

Opublikowano

No dobra. Mój MSI już podłączony i skonfigurowany.

Tak jak myślałem z kapci nie wyfrunąłem bo już od 5 latu używam telewizora OLED LG B9.

1. Co do samego monitora. Muszę cholera pochwalić MSI za jakość wykonania tego monitora. Dziad jest ciężki, masywny. Ma solidną podstawę i ramię. Nic nie trzeszczy, stoi mega stabilnie, nie kołysze się na boki. Uważam że tutaj jest bardzo dobrze.

2. W kartonie oprócz kabla zasilającego bo nie mamy tutaj zasilacza zewnętrznego (o czym za chwilę) dostajemy certyfikowany kabel HDMI Ultra High Speed i kabel DP. O dziwo mój kabel nie pociągnął 240Hz, na którym miałem podpiętego mojego LG UltraGear 27GP850P-B. Na dołączonym kablu wszystko jest już ok.

3. Kwestia zasilacza bo czasami taki temat się przewija. Ten MSI ma wbudowany zasilacz i faktycznie jest słyszalny pisk cewek. Ale .... ja mam 46 lat, jestem już przygłuchy i ślepy :rudolf:. Aby usłyszeć granie cewek to muszę przyłożyć ucho do obudowy z prawej strony monitora aby to usłyszeć. Jeśli oddalę ucho na kilka centymetrów od obudowy to ja już tego nie słyszę. Z drugiej strony wziąłem mojego 21 letniego syna więc na pewno lepszy ode mnie :E. Stwierdził, że słyszy pisk cewek do odległości jakichś 20 cm. Podsumowując - gram w słuchawkach, śpię 2 metry od tego monitora więc dla mnie jest tutaj wszystko ok. Na pewno nie będę zwracał tego monitora przez coś takiego.

4. Czcionki. Tak jak pisałem wyżej to jestem już trochę ślepy i noszę okulary. Jak postawi się IPSa i QD OLEDa koło siebie to faktycznie jest lekka różnica. Ale nie jest to duża różnica wg mnie. Bardziej chyba mnie wkur... to, że ten monitor ma błyszczącą powłokę i to bardziej wzmacnia nieostrość tych czcionek jak da mnie. Ale mówię, ja to ślepy już jestem więc ktoś inny może to inaczej odebrać. Po odpowiednim ustawieniu monitora pod moje preferencje uważam, ze jest ok w tym temacie. Nie jest poziom IPSa ale jest ok.

5. Muszę przyznać, że po wyjęciu i podłączeniu monitora nie byłem do końca z niego zadowolony. A winnemu były tutaj kolory. Większość recenzji sugeruje ustawić tryb sRGB. Dla mnie niestety ten tryb ma za wyblakły obraz. Sprawdziłem też ustawienia monitora z TFT Central. Ale obraz też mi się nie podobał. 

Na szczęście znalazłem tego gościa i teraz jest spoko. Biel jest biała i kolorki są nasycone tak jak lubię

https://www.reddit.com/r/OLED_Gaming/comments/1g73s1m/msi_mag_271qpx_qdoled_e2_27_240hz_wqhd_qdoled/

6. O panelach QD OLED było już chyba napisane wszystko. Prawdziwa czerń, nieskończony kontrast, piękne kolory, brak smużenia. Z wad na pewno trzeba wymienić to, że przy dużej ilości światła monitor wpada w fioletowy kolor. Z czasem pewnie pojawią się jakieś wypalenia ale jak się o niego odpowiednio zadba to posłuży długie lata. Mój LG B9 po 5 latach nie ma żadnych powidoków ani większych przepaleń matrycy.

7. Monitor ma już możliwość wgrywania firmware'u. Po rozpakowaniu miał wersję FW.019. Od razu wgrałem mu najnowszą wersję FW.023

8. Rzecz, która mnie wkurza. Podczas loadingu shaderów w Stalkerze 2 jest mały flickering. Tak jakby flickering objawiał się przy wypadaniu monitora z zakresu Freesynca. Kiedy już gra się odpali to jest wszystko ok. 

Podsumowując. Czy warto go brać? Ja dałem za niego 2490zł. Do tego dochodzi Monster Hunter Wild w cenie 299 zł na Steamie oraz doładowanie konta Steam o wartości ok 110zł. Jak sobie to wszystko podsumujemy to wychodzi ok 2080 zł. I myśle, że taka cena jest już w miarę spoko. Na dzień dzisiejszy cena wróciła do poziomu 2699zł. I w takiej cenie chyba bym go nie kupił. No ale ja jestem już użytkownikiem TV OLED od 5 lat więc ja już ten efekt WOW przeżyłem parę lat temu.

Jak ktoś nigdy nie miał do czynienia z ekranami OLED, ogląda sporo filmów, dużo gra a  zwłaszcza w porze nocnej to jak najbardziej polecam. Wtedy te monitory pokazują pazurki.

Nie polecam dla osób, które dużo pracują z tekstem w dzień i mają mocno naświetlony pokój. Tutaj dobry IPS sprawdzi się lepiej.

To chyba na tyle :D

9 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Ile mozna trzymac ta folie na ekranie bo jeszcze jej nie sciagnalem :D Dzis chyba ja w koncu sciagne.

Mozesz rozwinac troche temat z ta biela, skoro woled ma bialy subpixel to nie powinno byc lepiej ??

To ściągnij bo ona pogarsza kolory :D. Po co ją trzymać? :D

Opublikowano
5 minut temu, Voggie napisał(a):

W obu monitorach panele są dokładnie takie same, w sklepach i u producenta pokazuje, że oba to 240hz. Coś pominąłem?

A dobra bo ich sa 3 rodzaje od 165hz do 240hz.

obraz.png.498a147bccc354fd361f51856fe54ad6.png

3 minuty temu, MadDog napisał(a):

To ściągnij bo ona pogarsza kolory :D. Po co ją trzymać?

Chcialem ja tylko zostawic kilka dni az bede pewny, ze nie ma jakis wad  i nie bede odsylal. Dzis ja zdejme ;)

• Like 1
Opublikowano

Ja po godzinie już foli nie miałem :rotfl:. Sprawdziłem czy nie ma bad pixeli, bandingu i tyle :E

Nawet jak chcesz go sobie ustawić pod siebie to trzeba się pozbyć folii bo przekłamuje kolory.

Rwij, kur..... rwij :hihot:

• Haha 4
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

(jednak do pracy też używam) :D

Za 2k to już można go katować :D U mnie czasowo wyjdzie głównie do pracy, zobaczymy jak mu pójdzie i czy producent będzie musiał chwalić się gwarancją  :D

Opublikowano
21 minut temu, Wu70 napisał(a):

Za 2k to już można go katować :D U mnie czasowo wyjdzie głównie do pracy, zobaczymy jak mu pójdzie i czy producent będzie musiał chwalić się gwarancją  :D

No ja dawałem 2700 zł i to był najtańszy ekran wtedy z gwarancją... 

Za 2k to już nie szkoda żeby po dwóch latach wymienić na nowy ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Hmmmm z bielą to nie patrzyłem czy jest problem.

Color banding u mnie mocno nie występuje, jedynie na szarościach/przejściach w czernie. 

Zmiana gammy w sumie też niezbyt, bo jak skacze FPS to i tak mrugnie przez VRR

Następny pewnie też spróbuję QD, do tego czasu powinni dopracować żywotność bo to był główny argument u mnie (jednak do pracy też używam) :D 

Odpalasz 120hz zamiast 240hz i już masz jaśniej i bardziej widoczny color banding :E Tam masz gamme ustawioną poprawnie tylko pod konkretne odświeżanie.

Takie rzeczy to norma na WOLED na TV jest to samo.

W tym konkretnym modelu z MLA przez całą szerokość na przemian cienkie pasy niebieski-różowy i nie musi się to od razu rzucić w oczy.

Opublikowano

@sideband Ja cały czas 240 Hz, ale VRR więc czasem mrugnie ale QD też by mrugał pewnie, może mniej - nie wiem ;) 

U mnie pasów nie widać podczas grania, jedynie przejścia szary-czarny tutaj faktycznie banding jest i Reshade nieco pomaga. 

Jak QD jest pozbawiony tych wad i ceny tak spadają to sobie wymienię pewnie po roku siedzenia na WOLED. 

Opublikowano

Ja nadal nie mogę uwierzyć w jakość obrazu na OLED. Nawet treści SDR wyglądają przepięknie, odpaliłem wczoraj "Space Marines 2" i te zamknięte, ciasne, mroczne korytarze...ściany pokryte krwią...słabe światło...Chyba najlepsza inwestycja, jakiej dokonałem w ciągu ostatnich lat w PC.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, Czarny_PLone napisał(a):

Doszedł bydlaczek przygotowania do rozpakowania :yuppie:

Zrób konieczni UP do M2B105, nie używaj VRR, korzystaj z HDMI 2.1 i będzie bosko. Nie pamiętam, żeby cokolwiek mnie tak cieszyło jak zakup tego Della. Przebił 4090 xD

Aaa, przy HDR1000 ABL był dla mnie nie do zaakceptowania, TR400 w zupełności wystarczy, ale czekam na twoje wrażenia.

Edytowane przez dagedy
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, dagedy napisał(a):

Zrób konieczni UP do M2B105, nie używaj VRR, korzystaj z HDMI 2.1 i będzie bosko. Nie pamiętam, żeby cokolwiek mnie tak cieszyło jak zakup tego Della. Przebił 4090 xD

Aaa, przy HDR1000 ABL był dla mnie nie do zaakceptowania, TR400 w zupełności wystarczy, ale czekam na twoje wrażenia.

No u mnie podstawa to hdr1000 w ciemnej grze w kosmosie będzie pewnie petarda w Star citizen, w jasne da się HDR400, będe miał porównanie do stojącego obok aw3423DW. Po zdjęciu foli ekran czysty jak lustro żadnej ryski czy plamki :clap:

20250211_125917.jpg

Po odpaleniu zobaczę czy ma najnowszy firmware

Edytowane przez Czarny_PLone
  • Like 2