Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Każda sztuka matrycy jest nieco inna dlatego GB, MSI etc. oni mają gotowe profile nie kalibrują każdej sztuki z osobna dlatego w testach wychodzą różne błędy czy w to kolorach czy temp bieli.

Oczywiście że kalibrują, inaczej nie byłoby w tym żadnego sensu i nie nazywałoby się to kalibracją ;) 

2 godziny temu, MadDog napisał(a):

Na pewno nie kalibrują w fabryce?

Oczywiście że kalibrują. 

2 minuty temu, galakty napisał(a):

Najgorzej że tryb sRGB blokuje ustawienia temperatury i nie idzie nic z tym zrobić

Ja na oko ustawiałem monitor zawsze na zimno, u mnie w GB też nie ma możliwości zmiany czegokolwiek poza jasnością w trybie sRGB bo na tym to polega jeśli masz skalibrowany preset, żeby nie grzebać. 

Opublikowano
3 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ja na oko ustawiałem monitor zawsze na zimno, u mnie w GB też nie ma możliwości zmiany czegokolwiek poza jasnością w trybie sRGB bo na tym to polega jeśli masz skalibrowany preset, żeby nie grzebać. 

Tylko że tu wychodzi jakieś 6300k, może nawet niżej więc jest zdecydowanie za ciepło :/ 

Dlatego jadę na natywnym i skorygowane kolory ręcznie według zaleceń Tomshardware, na moje oko jest dużo lepiej, więcej nie zrobię. Włączając HDR biel nie różni się i na tym mi zależało głównie. 

Opublikowano

Ale to nadal na twoje oko jest ;) Nie chcę tego komentować bo bez kolorymetru można gdybać. Ja też przecież nie mam 100% pewności czy kalibracja jest jaka być powinna ale nie widzę nic tak jak ty z tą temperaturą co by mogło wskazywać na bullshit, a skoro jest podany pomiar i czym to było robione na papierku to też nie będę z góry zakładał jak side że to kłamstwo tym bardziej że rtings robiło pomiar tego trybu w gigusii i wyszedł tam prawie jak nie idealny. 

Opublikowano (edytowane)

Jakbyś miał ręcznie skalibrowaną każdą sztukę to wszystkie miałyby mniej więcej te same błędy w kolorach, a tak nie jest wystarczy przejrzeć recenzje ;)

Dlatego występują błędy wynikające z różnic między matrycami ;) Tylko drogie wynalazki są kalibrowane ręcznie - każda sztuka ma swój customowy profil.

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano

Do monitora dołączony był raport z testu. Więc nie wiem czy dodatkowo był jeszcze kalibrowany. Jak ktoś umie tu coś z tego rozszyfrować to chętnie posłucham bo nie znam się na kalibracji 😁

20250213_155752.thumb.jpg.c7acf8b233b07d28f802f1af3a131880.jpg

Co do telewizora to faktycznie jest jakieś zużycie pikseli w górnej i dolnej części. Ale na szczęście tego nie widać z większej odległości. OLEDy to jednak badziewie 😁

• Sad 1
Opublikowano
10 godzin temu, MadDog napisał(a):

Na tych ustawieniach biel bardziej wpada właśnie w biel i zachowując przy tym ładne dla mnie kolorki.

Pobawiłem się, zmodyfikowałem odrobinę Twoje nastawy i jest lepiej, nawet dużo lepiej, biel jest bielsza :D 
Dzięki!

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, MadDog napisał(a):

W sensie. że ten raport o to fejk czy co?

W sensie że te karteczki pani Jadzia z warzywniaka masowo drukuje i wkłada do każdego pudełka z monitorem.

Edytowane przez kamilos69
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Chyba nie chcecie mi wmówić, że monitory nie przechodzą żadnej kalibracji w fabryce? :D

Bo jakoś nie bardzo jestem w stanie w to uwierzyć. Strzelam, że kalibrowane są tylko wbudowane tryby takie sRGB, Adobe RGB, czy DCI-P3 i z tego drukowany jest wtedy raport.

Edit:

Ze strony Benq

Factory Calibration

By definition, it can only be calibrated in the factory and by trained personnel, and will only calibrate the factory preset modes, such as “AdobeRGB,” “sRGB,” “DCI-P3,” “B+W,” etc. on a BenQ PhotoVue monitor. The memory block for storing factory preset modes is specially designed and can only be accessed by specialized equipment in the factory and by the factory personnel. Therefore, no matter which calibration method you apply on your BenQ PhotoVue monitor, there is always an accurate color mode that you can choose from.

Factory calibration on BenQ PhotoVue monitors is done unit by unit to ensure that the highest color accuracy could be achieved. This is backed by the calibration report which comes with each unit of the monitor. Users can experience the out-of-the-box color accuracy from our factory preset modes.

Edytowane przez MadDog
Opublikowano

No chyba nie wierzysz że oni każdy monitor testują i kalibrują indywidualnie :E

To nie są żadne profesjonalne kalibracje :D

To jest standardowa kalibracja którą ma każdy TV i monitor jaki schodzi z taśmy :D

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo Ke? Eee nie rozumiem co napisałeś. Czyli, że nie kalibrują ale kalibrują :) 

Oczywistym jest, że tryb user to każdy sobie sam musi skalibrować indywidualnie. Ale wbudowane tryb są kalibrowane na taśmie właśnie.

Edytowane przez MadDog
Opublikowano

Każdy TV czy Monitor musi zostać skalibrowany aby poprawnie wyświetlał obraz.

Ale to nie ma nic wspólnego z profesjonalną kalibracja która musi byc przerpwadzaona dla każdego ekranu i nigdy nie będzie pasowała do drugiego nawet z tej samej serii.

Może napisze tak, oni kalibrują jedną jednostkę która będzie referencja a potem dla reszty monitorów wgrywają te ustawienia globalnie.

Opublikowano

Nie widzę powodu żeby producenci na różnych etapach produkcji nie potrafili zautomatyzować prostego procesu podstawowej kalibracji.

Do tego nie trzeba najlepszego zespołu w kraju z marżą 400% :D

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ale to nie ma nic wspólnego z profesjonalną kalibracja która musi byc przerpwadzaona dla każdego ekranu i nigdy nie będzie pasowała do drugiego nawet z tej samej serii.

Może napisze tak, oni kalibrują jedną jednostkę która będzie referencja a potem dla reszty monitorów wgrywają te ustawienia globalnie.

pewnie tak jest, ale tam na tej kartce masz numer seryjny monitora i nawet sprzęt kalibracyjny, którym to kalibrowali :P

@bbandi to kiedy wpada OLED bo widzę temat mocno śledzisz :E

Edytowane przez Gret
Opublikowano
3 minuty temu, Gret napisał(a):

pewnie tak jest, ale tam na tej kartce masz numer seryjny monitora i nawet sprzęt kalibracyjny, którym to kalibrowali :P

No wiem, trochę to nie pasuje do tego co pisze.

W sumie zeby potwierdzic czy te papierki maja jakas faktyczna wartość to ktos musialby sprawdzić taki monitor i zobaczyc czy sie pokrywa z tym papierem.

Bo w sumie jaki to problem wpisać tylko numer i jakiegoś ziomka którego przecież i tak nikt nie będzie weryfikował.

Opublikowano
5 minut temu, Gret napisał(a):

to kiedy wpada OLED bo widzę temat mocno śledzisz :E

Na ten moment dla mnie to by był ten LG 39" 3440x1440 ale za drogi do tego czcionka przy tym PPI będzie gorsza niż na IPS, póki co starcza mi to co mam.

Opublikowano

No i z kalibracją nie jest też tak że robi ją się na miejscu użytkowania monitora mierząc jakie jest natężenie światła. Bo co z tego że w fabryce Ci zrobią kalibrację jak warunki użytkowania są całkowicie inne. 

Opublikowano (edytowane)

Nie ma niestety za dużo filmów z fabryk OLEDów ale tutaj akurat widać jak taka kalibracja jest robiona (3:30). I każda jednostka ma robioną fabryczną kalibrację. 

Oczywistym jest, że każdy panel jest inny i każdy użytkownik ma inne warunki gdzie taki monitor czy TV stoi. Dlatego jak ktoś ma możliwość to robi kalibrację pod siebie.

albo stoi skośnooki i kalibruje ręcznie :)

Edytowane przez MadDog
  • Upvote 2
Opublikowano
W dniu 12.02.2025 o 16:48, Phoenix. napisał(a):

Na chwile obecna nie mam jeszcze tych sciereczek

Możesz napisać jakie ściereczki zamówiłeś ? Przeleciałem parę stron tematu i nie chce mi się już szukać. Będę wdzięczny. 

• Upvote 1
Opublikowano

https://www.doctortel.pl/pl/p/Sciereczki-chusteczki-bezpylowe-antystatyczne-Mechanic-HK5090-10x10-400-szt/7678

12 godzin temu, Kadajo napisał(a):

To jest standardowa kalibracja którą ma każdy TV i monitor jaki schodzi z taśmy :D

99% monitorów nie ma żadnej kalibracji z taśmy ;) 

Tv to samo. 

No chyba nie wierzysz że oni każdy monitor testują i kalibrują indywidualnie

Tak jest, jeśli jest innaczej to czekamy na dowody podważające papierek ;) 

16 godzin temu, sideband napisał(a):

Te raporty nie mają pokrycia w rzeczywistym pomiarem.

Czekamy na twoje pomiary i dowody podważające tą kalibrację ;) Bo pisać to sobie każdy może. 

Piękne bajki 🤣 kalibracja która nie ma nic wspólnego wdg ciebie z kalibracja 😆

• Thanks 1