Czarny_PLone 45 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego (edytowane) Jak gówno przecież jak nie włączę hdr w windowsie to przecież nie bede miał hdr w grze Czy ja o czymś nie wiem Edytowane 16 Lutego przez Czarny_PLone
ODIN85 3 509 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego Są nieliczne gry gdzie nie trzeba odpalać w Windowsie.
Czarny_PLone 45 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego (edytowane) a to muszę sprawdzić zaraz czy bez aktywowania w win hdr gra odpali w hdr , gra w opcjach rozpoznaje czy jest aktywny hdr czy nie ale raczej czarno to widzę Edit no i dupa z włączonym hdr ale bez auto podczas uruchomienia gry powiadamia czy chce włączyć auto hdr aby zwiększyć jasność itd także nie działa ale co tam na auto hdr mam kolory jak z żurnala to po co mi teraz kombinować Edytowane 16 Lutego przez Czarny_PLone
Phoenix. 4 734 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego 27 minut temu, Czarny_PLone napisał(a): Czy ja o czymś nie wiem A wiesz co to jest autohdr?? Bo wydaje mi sie, ze ty mylisz dwie rzeczy.
Czarny_PLone 45 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego (edytowane) Rozjaśnij mi umysł bo z tego co widzę to nawet nie mogę odpalić trybu hdr w grze jak nie mam tej opcji aktywnej - auto hdr w windows mimo że gra natywnie ma opcje hdr w menu i dopiero pojawia się ona jak włączę hdr i auto w win11 proste. Edytowane 16 Lutego przez Czarny_PLone
Phoenix. 4 734 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego (edytowane) Auto HDR to opcja która sztucznie robi HDR w grach, które je nie mają. Dlatego side pisał, że to gunwo bo tak jest. „Funkcja Auto HDR może w inteligentny sposób „podkręcić” gry korzystające tylko z trybu SDR do poziomu HDR tak, aby uzyskać znacznie lepszy zakres odwzorowania kolorów/jasności.” Edytowane 16 Lutego przez Phoenix.
galakty 3 356 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego Przy auto HDR czy to RTX HDR niestety HUD, napisy itp świecą się jak wiadomo co komu. Próbowałem ale nie ma sensu.
Czarny_PLone 45 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego (edytowane) 1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Auto HDR to opcja która sztucznie robi HDR w grach, które je nie mają. Dlatego side pisał, że to gunwo bo tak jest. „Funkcja Auto HDR może w inteligentny sposób „podkręcić” gry korzystające tylko z trybu SDR do poziomu HDR tak, aby uzyskać znacznie lepszy zakres odwzorowania kolorów/jasności.” Hmm to w jaki sposób ja mam włączyć grę w HDR skoro jak nie mam aktywnych opcji wlącz hdr i auto hdr w windows ,wszystko przecież wyświetla mi się w SDR pulpit i gry które uruchamiam , windows upośledzony nie widzi wtedy przecie żadnego hdr kurczę kupuje konsole i tv lg42C4 Nie żartuje sobię tylko ale i tak tv niedługo zawita Edytowane 16 Lutego przez Czarny_PLone
Phoenix. 4 734 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego Nie wiem jaki masz system ale win 11 to przecież jeden skrót klawiszowy lub ręczne kliknięcie włączenia HDR w windows a następnie odpalenie gry. Zamykasz grę, przełączasz suwak na HDR off i wracasz na pulpicie do sdr.
Czarny_PLone 45 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego (edytowane) 6 minut temu, Phoenix. napisał(a): Nie wiem jaki masz system ale win 11 to przecież jeden skrót klawiszowy lub ręczne kliknięcie włączenia HDR w windows a następnie odpalenie gry. Zamykasz grę, przełączasz suwak na HDR off i wracasz na pulpicie do sdr. No to przecie tak robię win+alt+b i z powrotem dlatego mówię bez aktywnej opcji hdr i auto nie odpalę gry w hdr chociaż taki warthunder w SDR jest miazga Edytowane 16 Lutego przez Czarny_PLone
Phoenix. 4 734 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego A co się dzieje że jej nie odpalisz ? Bo to dziwny problem i nietypowy.
Czarny_PLone 45 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego (edytowane) 12 minut temu, Phoenix. napisał(a): A co się dzieje że jej nie odpalisz ? Bo to dziwny problem i nietypowy. Muszę mieć te dwie opcje aktywne aby gra StarCitizen uruchomiła się w trybie hdr z aktywnym suwakiem hdr w menu gry nie wiem może Cyberpank nie potrzebuje tej drugiej opcji auto hdr tylko natywny hdr będe go miał niedługo to sprawdzę Edytowane 16 Lutego przez Czarny_PLone
Phoenix. 4 734 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego 27 minut temu, Czarny_PLone napisał(a): nie wiem może Cyberpank nie potrzebuje tej drugiej opcji auto hdr tylko natywny hdr będe go miał niedługo to sprawdzę Zadna gra znatywnym HDR nie wymaga i nie powinna tego wymagac poniewaz to opcja od udawanego HDR. Najwidoczniej problem jest po stronie gry.
sideband 1 785 Opublikowano 16 Lutego Opublikowano 16 Lutego 3 godziny temu, Czarny_PLone napisał(a): Muszę mieć te dwie opcje aktywne aby gra StarCitizen uruchomiła się w trybie hdr z aktywnym suwakiem hdr w menu gry nie wiem może Cyberpank nie potrzebuje tej drugiej opcji auto hdr tylko natywny hdr będe go miał niedługo to sprawdzę https://starcitizen.tools/HDR_support Co innego piszą tutaj, więc zapewne coś popsuli ta gra to przecież wieczna alpha Gry z natywnym wsparciem nie potrzebują autohdr i na Win10 nawet nie mam autohdr . 1
Czarny_PLone 45 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego (edytowane) 11 godzin temu, sideband napisał(a): https://starcitizen.tools/HDR_support Co innego piszą tutaj, więc zapewne coś popsuli ta gra to przecież wieczna alpha Gry z natywnym wsparciem nie potrzebują autohdr i na Win10 nawet nie mam autohdr . a to coś nowego i pozytywnego czyli generalnie powinna być tylko ta pierwsza opcja aktywna w windows czyli Użyj Protokołu HDR natomiast Auto HDR najlepiej mieć wyłączoną ? A to dlatego woła dalej o auto hdr bo w gra w fazie implementacji ale i tak jest kozacki obraz u mnie biały referencyjny jest na 200 a peak 1000 i wyglada to mega nawet z auto kolory nasycone natomiast na wczesniejszym aw32DW kolory miałem trochę wyblakłe ale tylko trochę obecnie na 4K sa mocno nasycone czyli co monitor to inna implementacja kolorów . Dzięki za rozjaśnienie zawiłych terminologi Edytowane 17 Lutego przez Czarny_PLone
Phoenix. 4 734 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego 6 minut temu, Czarny_PLone napisał(a): Auto HDR najlepiej mieć wyłączoną ? Opcja przeznaczona tylko i wylacznie dla gier, ktore ne posiadaja HDR 1
Czarny_PLone 45 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego (edytowane) No i wszystko jasne Muszę kupić cyberpanka tam jest prawdziwy HDR i sprawdzić bez auto Edytowane 17 Lutego przez Czarny_PLone
galakty 3 356 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego No właśnie nie, tam też HDR jest skopany ale pod innym względem
Kabor 460 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego 20 godzin temu, Czarny_PLone napisał(a): U mnie na 4k można wymusić czyszczenie po 4 godzinach pracy aby nie wyłaczać kompa Ale wiesz, że nie musisz wyłączyć kompa. Wystarczy wyłączyć monitor - przeważnie są na nich do tego dedykowane przyciski. 1
galakty 3 356 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego A na AOC nawet jak wyłączysz kompa to czyszczenie zrobi się po 2h. Chyba że wyłączysz monitor, to od razu.
Phoenix. 4 734 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego 10 minut temu, galakty napisał(a): No właśnie nie, tam też HDR jest skopany ale pod innym względem Tak ale normalny gracz tego nie wylapie poki sie nie dowie z forum
galakty 3 356 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego Forum to wgl zło, tak byś używał monitora jak przyjechał w pudełku, a nie black level poprawiał, bandingi i inne bzdury 1
Rico650 63 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego Jak macie ustawioną głębię kolorów w panelu nvidii na OLEDZIE? Ja zauważyłem że jak ustawię na 8 bit a potem na 10 bit to na 8 bit kolory są bardziej kolorowe natomiast na 10 bit są bardziej wyprane jakby. Tak powinno być? I jaki najlepiej ustawić? 8 czy 10?
sideband 1 785 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego Nie powinno być żadnych różnic w SDR, a w HDR przy 8bit pojawi się banding. 1
wkamil73 285 Opublikowano 17 Lutego Opublikowano 17 Lutego A 12bit jest gdzieś obecnie wykorzystywane?
Rekomendowane odpowiedzi