Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Brolly napisał(a):

Jaka jest po krótce różnica między QD a W-oled?

Mi osobiście bardzo się widzi QD ale W nie wiedziałem :E

I chyba większość jest QD ? 

Qd ma jednorodną biel bez losowego bandingu i bardziej jaskrawe kolory. Woled ma lepszą czerń w warunkach gdy światło pada na matrycę. 

Oba mają niestandardowy układ pikseli powodujący fringing, ale objawia się to w innych miejscach. Przy ekranach 4k przestaje to być problemem.

Reszta typu jasność, odświeżanie, połysk czy mat, to już zależy od konkretnego modelu.

Opublikowano (edytowane)

Cześć, który monitor wybrać ? Mam wrażliwe oczy i z tego co się zorientowałem powinienem szukać monitora z powierzchnia matowo-szklista. Oczywiście chodzi mi  o WOLED, a dokładnie zainteresował mnie - LG 27GS95QE. Słyszałem, że została poprawiona jasność względem modelu 27GR95.

Czytałem, że dużo osób ma problem z QD OLED np. MSI - Niebieskie światło powoduje zmęczenie oczu:hmm: 

Co do tego LG (WOLED). Zdaje sobie sprawę z minusów - problem z tekstem, wypalenie, g sync. Ja jestem tylko ciekaw czy ten "efekt ziarna" jest tak widoczny i czy nie spowoduje zmęczenia oczu.

Edytowane przez adrian233
Opublikowano
8 godzin temu, galakty napisał(a):

O fajnie że zrobił, test, w sumie spróbuję tego sRGB na dłużej jak zachwala.

To tylko pokazuje jak każdy jest przyzwyczajony do monitorów bez kalibracj i kolorów na oko :D 

8 godzin temu, Brolly napisał(a):

Czyli QD jak ciemne pomieszczenie do grania prawie zawsze i źródło świata z tyłu? roletki w dół :wariat:

Z tyłu to miałbyś na wprost monitora światło więc na odwrót ;) 

9 godzin temu, Brolly napisał(a):

Jaka jest po krótce różnica między QD a W-oled?

Mi osobiście bardzo się widzi QD ale W nie wiedziałem :E

I chyba większość jest QD ? 

Do 2tyg będzie test z różnicami ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Z tyłu to miałbyś na wprost monitora światło więc na odwrót ;) 

Źle napisałem :E 

Że mając QD to źródło światła z tyłu monitora jest ok taśma led w biurku czy lampka obok z tyłu :P

Okno mam po mojej lewej

Edytowane przez Brolly
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Z wiatrem mu chodziło o to, że w powietrzu często znajdują się niewidzialne gołym okiem obiekty o ostrych kształtach, co może prowadzić do porysowania powierzchni ekranu QD-OLEDów.

Dlatego należy stosować siatki wyłapujące, ochraniacze i deflektory cząsteczek, aby chronić ekran przed uszkodzeniem.

Tu przykład deflektorów anty-cząsteczkowych, które montuje się po bokach:

image.png.6f4c5155492809a3c8e97c0063aa9968.png

A tutaj ochraniacz przeciwcząsteczkowy montowany z przodu wyświetlacza, z technologią Anty-APSIK® 

image.png.13760d39d35cc778792ad80397f36486.png

(A na serio to też chętnie poczytam, bo nie wiedziałem, że jest z tym problem, choć jak czytam o obu technologiach, to ten QD mi się i tak nie podoba)

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Wspominaliście kilka razy, że na oledach raz na kilka h uruchamia się jakieś czyszczenie ekranu. U mnie na Dellu coś takiego uruchamia sie tylko po wyłączeniu pc. Coś trzeba zmienić w ustawieniach?

Opublikowano
11 godzin temu, Krzyzak napisał(a):

Rozwiniesz? O co z tym chodzi. 

Powłoka jest z plastiku i trzeba mieć doktorat z tego jak ją czyścić. Jaka ściereczka czy broń boże ściereczka ale mikrofibra, czy z alkoholem, czy bez, kolistymi nie wolno tylko z jednej strony na drugą, a najlepiej to wgl nie czyścić, nie jeść i nie pluć na monitor :E To nie są znane LCD gdzie lecisz pianką i ręcznikiem papierowym i się nic nie stanie :E 

Wyolbrzymiam oczywiście, ale mozna sobie nieźle porysować ekran. Zresztą na początku to one przychodziły już porysowane w pudełku xD

image.thumb.png.4a7efb86ca91040285f09955714bb2c5.png

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 6.03.2025 o 21:43, Brolly napisał(a):

W końcu doczekałem odświeżenia tego modelu :D wczoraj na głos marudziłem kiedy coś 21:9  3440x1440 na 2/3 gen matrycy :E 

To już lepiej poczekać na 5K2K :glodny:

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Pitt_34 napisał(a):

Pytanie, czym czyściec swoje błyszczące QD OLED, woda destylowana czy może jakieś specjalne płyny + mikrofibra ? 

Ja póki co przedmuchuję sprężonym powietrzem panel żeby pozbyć się większego kurzu i potem przecieram ściereczką bezpyłową bez żadnych płynów. Odkąd mam monitor jeszcze udało mi się nie dotknąć panelu ani niczym nie pobrudzić.

Opublikowano

Ja się przerzuciłem na wodę destylowaną i na razie jest git. Do tego oczywiście dobrej jakości mikrofibra.

Część osób leci na izoprpopylu i chusteczkach bezpyłowych.

• Thanks 1
Opublikowano

Też mogę polecić wodę destylowaną i mikrofibrę (tylko najlepiej taką jak do okularów), miałem zabrudzenia po dotknięciu ekranu i bardzo dobrze się wszystko zmyło.