Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Na rękojmie jak coś.

N właśnie patrzyłem i mam wybór rękojmia lub gwarancja. Czemu na rękojmię a nie gwarancję?

Na rękojmie to polski sklep (Media Expert) będzie ogarniał sam a tam Januszy sporo i mogą nie uznać. A jak sam Gigabyte przyjmie to może się ulituje i da nowy :D

8 minut temu, sideband napisał(a):

To nie dobrze :E

Dzięki za pomoc jak ogarnę jakiś monitor zapasowy to odeślę na rękojmie lub gwarancję i sie zobaczy.

Edytowane przez Domel
Opublikowano
16 minut temu, Domel napisał(a):

N właśnie patrzyłem i mam wybór rękojmia lub gwarancja. Czemu na rękojmię a nie gwarancję?

Na rękojmie to polski sklep (Media Expert) będzie ogarniał sam a tam Januszy sporo i mogą nie uznać. A jak sam Gigabyte przyjmie to może się ulituje i da nowy :D

Dzięki za pomoc jak ogarnę jakiś monitor zapasowy to odeślę na rękojmie lub gwarancję i sie zobaczy.

Bo jest lepsza i muszą sprawę szybciej załatwić.

Opublikowano (edytowane)

Raczej nie uznają:

punkt z ich gwarancji:
xi. Damages caused by not following the cleaning instructions below: Please wipe with a soft none abrasive cloth when cleaning the glossy surface. Do not spray cleaning products on the glossy surface directly, ensure to only use cleaners recommended for monitors. We recommended cleansers be diluted with water with a 1:10 ratio

Chociaż ja robiłem wszystko ze sztuką oprócz tego że za dużo wody destylowanej dałem na początku.

co ciekawe wypaleń też nie uznają:

x. Screen burn caused by using the same fixed screen or cropped screen not in the monitor’s native scale on the monitor for extended periods of time.

( i tu popsuli mi mój plan celowego wypalenia by uznali w ramach gwarancji) :E

Czyli jednak lepiej spróbować na rękojmie.

Edytowane przez Domel
Opublikowano (edytowane)

Ktoś miał styczność z tymi małymi 15-16 calowymi ekranami OLED? Myślę nad głupim projektem zamocowania takiego na boku małej obudowy. Wtedy byłby krótkie kable między PC oraz monitorkiem + kabel zasilania. 
Pluję sobie w brodę, że przegapiłem promocję na Asusa z ME za ~850 zł, ale może dzięki temu minie mi ten głupi pomysł. :E 

Edit. Chińczycy robią takie dziwactwa: https://pl.aliexpress.com/item/1005007915529155.html?spm=a2g0o.productlist.main.15.1c05T2WzT2Wz4F&algo_pvid=caebfef9-7f7f-4d3c-a6e2-e27fe6759053&pdp_ext_f={"order"%3A"145"%2C"eval"%3A"1"}&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
11 godzin temu, Sebastiansbk napisał(a):

@sidebandja zawsze czyszczę po prostu wodą, ale jakie ściereczki polecasz do qd-oleda żeby zniwelować zarysowania ? 

Chyba najlepsze sa z mikrofibry do okularow, np. https://amzn.eu/d/h8yknz6 i mycie woda destylowana (nie mylic z demineralizowana), ktora jest pozbawiona zanieczyszczen - to polecam na Oledy, bo nigdy nie wiadomo z czego jest wykonana powloka.

Do Oledow na smartfonach osobiscie uzywam dodatkowo IPA z woda destylowana, lepiej odtluszcza powierzchnie.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, Domel napisał(a):

Teraz dobrze światło pada i to widać:

Plama2.thumb.jpg.06ed707eeaf1e7e6e2d916f12fd0540d.jpg

Mi się wydaje że błąd popełniłem taki, że za dużo wody destylowanej dałem przy pierwszym myciu, a gdzieś czytałem że to niszczy powłokę.

To nie od wody destylowanej. Ja co kilka dni czyszczę mój wodą destylowana i mikrofibrą bo mój dzieciak co chwilę pluje na monitor :E. Na razie odpukać brak widocznych śladów starcia powłoki.

Ale na tym zdjęciu to bardziej wygląda jak niedoczyszczony monitor. Fakt faktem woda gorzej sobie radzi z tłustymi plamami. Ale pewnie finalnie wyszło na to, że w tych Gigabytach jest jakiejś nędznej jakości powłoka i pewnie trochę mocniej dociskałeś przy czyszczeniu i szlag trafił powłokę. A te chusteczki bezpyłowe są twarde czy miękkie? Bo nie używałem ich chyba nigdy. Zawsze leciałem na miękkiej mikrofibrze.

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
14 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Ktoś miał styczność z tymi małymi 15-16 calowymi ekranami OLED? Myślę nad głupim projektem zamocowania takiego na boku małej obudowy. Wtedy byłby krótkie kable między PC oraz monitorkiem + kabel zasilania. 
Pluję sobie w brodę, że przegapiłem promocję na Asusa z ME za ~850 zł, ale może dzięki temu minie mi ten głupi pomysł. :E 

Edit. Chińczycy robią takie dziwactwa: https://pl.aliexpress.com/item/1005007915529155.html?spm=a2g0o.productlist.main.15.1c05T2WzT2Wz4F&algo_pvid=caebfef9-7f7f-4d3c-a6e2-e27fe6759053&pdp_ext_f={"order"%3A"145"%2C"eval"%3A"1"}&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A

Syn ma taki monitor , korzysta z niego przy laptopie, wcześniej wrzucałem tu fotki, kilka stron wstecz.

Ja taki sam kupiłem na polskim allegro wtedy kosztował 1199pln teraz widzę jest po 1298pln

Czeka na mnie w Polsce, jak zjadę chce go skompletować z kompem sff napędzanym rtx4090

U syna monitorem jest już jakieś 3 tygodnie i nie możemy się nim przestać zachwycać,  piękne kolory, zero smużenia, Black is Black, no i ppi ponad 200 robi obraz krystalicznie ostry, 144hz przez usbc i 120 przez hdmi też daje rade

Opublikowano

Ja myślę, że ok. 
Swoją drogą sam zastanawiam się od jakiegoś czasu czy dobrze zrobiłem kupując 27 1440p zamiast właśnie tego LG. Pod gry AAA idealny, tylko wydajnosciowo ciężko o GPU do niego. 

Opublikowano
2 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Dobra cena za porządny sprzęt. Będziesz zadowolony.

2 godziny temu, ztx napisał(a):

Ja myślę, że ok. 
Swoją drogą sam zastanawiam się od jakiegoś czasu czy dobrze zrobiłem kupując 27 1440p zamiast właśnie tego LG. Pod gry AAA idealny, tylko wydajnosciowo ciężko o GPU do niego. 

No chyba masz 4080 i idzie na tym grać w 4k.

• Upvote 1
Opublikowano
16 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

No chyba masz 4080 i idzie na tym grać w 4k.

Niby tak, ale jak np w throne and liberty mam 40-100 fps z frame gen to może byc słabo w 4K. To samo Cyberpunk, na moich ustawieniach z FG mam 70-110 FPS. Na 4K musiałbym konkretnie zjechać z ustawieniami żeby utrzymać te klatki. W Forzie ponad 100 FPS, z FG 230-240, ale w 4K już tak kolorowo znów by nie było. 
Musiałbym mieć 4090, a najlepiej 5090 żeby czuć się w miarę pewnie w 4K. 

Opublikowano (edytowane)

Mam 4080 Super Suprim X od MSI i Oleda 32" w 4k. W Cyberpunku bez FG z wszystkimi ustawieniami na wysokie/ultra mam około 60-65 FPS, a z FG około 115 klatek. Kingdom Come Deliverance 2 - około 100 klatek z wszystkimi ustawieniami wymaksowanymi i DLSS w trybie wydajności(Transformer). Także z 4080 super na pokładzie spokojnie można też pograć w 4k. 

Edytowane przez HenioElektryk
Opublikowano
W dniu 16.04.2025 o 17:43, Domel napisał(a):

Szorstkie w miejscu plamy.

Update szorstkie to złe słowo jest mniej gładkie niż reszta monitora, ale szorstkie to nie.

Jak dla mnie to uszkodzona powłoka. Mam ten monitor i jak czyściłem go z tyłu to zajechałem niechcący na rant matrycy ściereczką z mikrofibry nasączoną płynem do szyb i została plama jak zaschło. Kilka ruchów ściereczką bezpyłową załatwiło sprawę, nawet bez żadnego detergentu i śladu nie ma.

Opublikowano
8 godzin temu, ztx napisał(a):

Niby tak, ale jak np w throne and liberty mam 40-100 fps z frame gen to może byc słabo w 4K. To samo Cyberpunk, na moich ustawieniach z FG mam 70-110 FPS. Na 4K musiałbym konkretnie zjechać z ustawieniami żeby utrzymać te klatki. W Forzie ponad 100 FPS, z FG 230-240, ale w 4K już tak kolorowo znów by nie było. 
Musiałbym mieć 4090, a najlepiej 5090 żeby czuć się w miarę pewnie w 4K. 

Mam 4070tis karta bardziej do 1440p, poluje na tv oleda, 1440p na tv 4k działało by dobrze czy to się traci na jakości w jakiś sposób?