Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 24.06.2025 o 13:14, sideband napisał(a):

Co Ci z tego BFI jak przestaje działać Gsync.

Gsync poprawia płynność.

BFI poprawia ostrość obrazu w ruchu.

Dla mnie priorytetem jest ostrość obrazu, a jak g-sync musi do tego zostać wyłączony to trudno.

Niktóre implementacje potrafią to jakoś łączyć, ale z naciskiem na "jakoś" i na "niektóre". Przy 200+fps pewnie da się to zrobić idealnie.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Co Ci z tego BFI jak przestaje działać Gsync.

Oledy często po rogach mają kilka uszkodzonych pikseli tylko przy większym zagęszczeniu to i tak tego nie widać.

Następna generacja ma mieć działające i to i to na raz (G-sync pulsar), ale zobaczymy kiedy do oledów trafi

Opublikowano
17 minut temu, VRman napisał(a):

Gsync poprawia płynność.

BFI poprawia ostrość obrazu w ruchu.

Dla mnie priorytetem jest ostrość obrazu, a jak g-sync musi do tego zostać wyłączony to trudno.

Niktóre implementacje potrafią to jakoś łączyć, ale z naciskiem na "jakość" i na "niektóre". Przy 200+fps pewnie da się to zrobić idealnie.

Znajdź mi OLEDA, który włączyć BFI + Gsync ?;)

Nie znajdziesz niezależnie czy to będzie TV czy monitor.

27 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Następna generacja ma mieć działające i to i to na raz (G-sync pulsar), ale zobaczymy kiedy do oledów trafi

Pulsar to LCD nie OLED

Opublikowano

Czy jest na rynku (lub na horyzoncie) jakaś propozycja monitora OLED dla osób pracujących z tekstem, czy jeszcze długo nic? Testowałem LG UltraGear OLED 27GS95QE-B, ale okropnie męczyło oczy, choć same wrażenia z gier - przepaść :/ 

Opublikowano
15 godzin temu, galakty napisał(a):

Jak Ci się oczy męczą od czcionek to może warto pomysleć o badaniu wzroku :E 

Nie wiem czy to kwestia samego "zmęczenia oczu", ale sporo osób o tym pisze i to raczej znany problem że text clarity na panelach OLED jest (był?) średni. 
Ja testowałem w/w model i może jakieś inne lepiej to rozwiązują, ale w takim podziale 50:50 (praca przy tekście-gry/multimedia/rozrywka/internet) raczej by się nie sprawdził. Jeszcze na Macu to wyglądało (mam wrażenie) lepiej, na Windowsie nawet bawiąc się ustawieniami nie dało się uzyskać lepszego efektu. 

Opublikowano (edytowane)

Ludzie, przestańcie wypisywać bzdury, że Was bolą oczy od oleda, va, czy ips'a i uzasadniać to specyfikacją matryc. "Bolą", bo adaptują się do innej jasności i kontrastu i z powodu niedopasowanej czcionki. Matryca ma inny rozmiar oraz wielkość i budowe piksela, to trzeba czcionkę dopasować  do nowych warunków i odległości oczu od ekranu.  Jeżeli wzrok był przyzwyczajony do pracy przez długi czas w określonych warunkach i następuję duża zmiana tychże, to potrzebny jest czas do adaptacji.

Czasem dochodzą problem z myśleniem. Czytałem chyba na PCLabie jak gość kupił monitor, który miał bazowo ustawioną wysoko jasność, po czym zaczęły go szczypać (boleć) oczy i od razu na forum, że IPS do bani, a na TN było super. Potem ustawił znacznie niższą i dalej to samo. Myślał, że sekundę po obniżeniu jasności jak za pomocą magicznej różdzki wszystko wróci do normy. Geniusz nie pomyślał, że trzeba odczekać jakiś czas by oczy "odpoczeły".

A z tego co czytam, to dużo ludzi w ogóle nie korzysta z profili jaśności/kontrastu monitora i do internetu i grania korzysta cały czas z tych samych ustawień. Monitor ma zakreś jasności nie wiem, powiedzmy 1 do 500 nitów, a ludzie korzystają do wszystkiego albo z niemal skrajnych wartości albo jednej pośredniej.  Świetna sprawa.

Edytowane przez Sidr
Opublikowano

Ta to pewnie dlatego mnie bolały, że z 32 przeskoczyłem na 32 z ta samą wielkością czcionek i całego UI jak i to samą jasnością :E

Gdyby było tak jak piszesz to przeskakiwanie między monitorami kończyłoby się ciągłym bólem głowy albo oczu.

W pracy inne monitory, u kolegi inne itd. itd.

W życiu przerobiłem kilka monitorów LCD, ale dopiero na OLED miałem ten problem i oczy musiały się przyzwyczaić do nowej technologi.

Pomimo że od praktycznie 10 lat posiadam TV OLED.

Opublikowano

Co tylko mówi ze to fizjologiczna sprawa, ale ma związek z sam technologią i tym jak działa ekran.

Przecież ja przeskoczyłem z 1440p na 2160p i wszytko wygląda lepiej, łącznie z czcionka a mimo tego oczy bolały mnie 2-3 dni.

Opublikowano
18 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ta to pewnie dlatego mnie bolały, że z 32 przeskoczyłem na 32 z ta samą wielkością czcionek i całego UI jak i to samą jasnością :E

Gdyby było tak jak piszesz to przeskakiwanie między monitorami kończyłoby się ciągłym bólem głowy albo oczu.

W pracy inne monitory, u kolegi inne itd. itd.

W życiu przerobiłem kilka monitorów LCD, ale dopiero na OLED miałem ten problem i oczy musiały się przyzwyczaić do nowej technologi.

Pomimo że od praktycznie 10 lat posiadam TV OLED.

Kwestia fizjologii wzroku. Widać, minimalne zmiany mogą u Ciebie powodować niekorzystne skutki. Generalnie jednak jest tak jak napisałem. Kwestia adaptacji wzroku z powodu zmiany jasności, kontrastu i rozmiarów, a nie z powodu jakiegoś nieokreślonego aspektu związanego z technologią budowy matrycy. Bo rozumiem, że kształt czcionki rak dopasowałeś, że jest dla Ciebie wyraźna na tym oledzie?

Opublikowano

To nie zawsze kwestia PWM nie każdy OLED leci na PWM to raz, a dwa jeżeli działa to tylko na niższych jasnościach działa PWM.

To właśnie kontrast, jasność i dużo większa przekątna może powodować dyskomfort na początku niezależnie od rodzaju ekranu.

• Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Sidr napisał(a):

Kwestia fizjologii wzroku. Widać, minimalne zmiany mogą u Ciebie powodować niekorzystne skutki. Generalnie jednak jest tak jak napisałem. Kwestia adaptacji wzroku z powodu zmiany jasności, kontrastu i rozmiarów, a nie z powodu jakiegoś nieokreślonego aspektu związanego z technologią budowy matrycy. Bo rozumiem, że kształt czcionki rak dopasowałeś, że jest dla Ciebie wyraźna na tym oledzie?

Czcionka jest dokładnie ta sama co była na poprzednim modelu monitora, nawet kalibracja ClearType wyszła tak samo.

Opublikowano
Teraz, Kadajo napisał(a):

Czcionka jest dokładnie ta sama co była na poprzednim modelu monitora, nawet kalibracja ClearType wyszła tak samo.

Pytam, czy jest tak samo wyraźna. Oledy mają inną budowę piksela. U siebie musiałem dopasować wielkość czcionki by tekst był tak samo czytelny/wyraźny.