Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja ogólnie nie rozumiem dlaczego ten problem występuje. Tak samo nie rozumiem dlaczego FG nie działa z klasycznym Vsync a działa gsync który przecież też używa vsynca. Ale dzięki temu chociaż dowiedziałem się że minimalny frame tearing mi nie przeszkadza bo go po prostu nie zauważam.

Wróciłem na stare ustawienia tj. fast sync I no sync dla dx12.

Szkoda że nie da się z Vsync i frame cap osiągnąć tego samego co z gsync plus frame cap.

Opublikowano
4 minuty temu, Mizu napisał(a):

A to tego nie musisz mi mówić, nawet będac ciągle na capie (158 z Reflexem) jak gram w jakąś ciemną grę która ma dużo menu i okienek (POE2) to wkur*ia konkretnie ale i tak gsync dla mnie niezastąpiony

No wiem o co chodzi. Jak odpalę na chwilę gsync to pomimo tego samego capa FPS gra wydaję się być plynniejsza więc żałuję tego gsynca. 

1 minutę temu, galakty napisał(a):

To mnie w PoE2 bardziej banding denerwuje (WOLED) niż VRR :E 

Ja praktycznie nie mam bandingu w swoim monitorze. A na tle mojego B7 to ten monitor ma idealna wręcz powierzchnię 🤭

Opublikowano

U mnie na DWF jest też banding na szarościach ale żaden gamebreaker dla mnie, nawet na to nie zwracałem zbytnio uwagi w POE2.

9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ale dzięki temu chociaż dowiedziałem się że minimalny frame tearing mi nie przeszkadza bo go po prostu nie zauważam.

No frame tearing na 60 fps a powiedzmy na 200 fps to nawet określenie "dzień i noc" różnicy nie odzwierciedla, także na wysokim FPS jest do przełknięcia ale i tak ta płynność na gsync to miód na moje oczy :D

BTW tak odrobine zmieniając temat:
Kolory na obecnych WOLEDach są chyba naprawde nienasycone albo ja naprawde miałem do czynienia tylko z wyblakłymi TN/IPS/VA. Już widziałem kilku co piszą, że nie rozumieją zachwytów nad kolorami OLEDowymi względem ich poprzedniego monitora.
Nie jestem pewny o co tu dokładnie chodzi. Przy DWF mój LG 27GL850 to jak wydrukowany obrazek na kolorowej drukarce gdzie DWF to kanwa z świeżo wylanymi farbami na nią :E 

Opublikowano

Tylko ja mam na myśli color banding, a nie pionowe pasy ;) 

Teraz, Mizu napisał(a):

Kolory na obecnych WOLEDach są chyba naprawde nienasycone

Bo pewnie używasz sRGB. Mój WOLED po wyjęciu z pudełka był tak jaksrawy i przebrawiony że szkoda gadać, sRGB wydawał się blady. 

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Tylko ja mam na myśli color banding, a nie pionowe pasy ;) 

color banding ? A to nie wiem o co chodzi, tzn. chyba wiem ale nie widzilem tego u siebie.

1 minutę temu, Mizu napisał(a):

BTW tak odrobine zmieniając temat:
Kolory na obecnych WOLEDach są chyba naprawde nienasycone albo ja naprawde miałem do czynienia tylko z wyblakłymi TN/IPS/VA. Już widziałem kilku co piszą, że nie rozumieją zachwytów nad kolorami OLEDowymi względem ich poprzedniego monitora.
Nie jestem pewny o co tu dokładnie chodzi. Przy DWF mój LG 27GL850 to jak wydrukowany obrazek na kolorowej drukarce gdzie DWF to kanwa z świeżo wylanymi farbami na nią :E 

Ja u siebie pierwsze co zrobiłem to wymusiłem na monitorze standardowy gamut wiec w teorii kolory mam jeszcze mniej nasycone niż w standardzie.

Ogólnie ludzie lubią przesycone kolory wiec może o to chodzi.

Opublikowano
8 minut temu, galakty napisał(a):

Bo pewnie używasz sRGB. Mój WOLED po wyjęciu z pudełka był tak jaksrawy i przebrawiony że szkoda gadać, sRGB wydawał się blady. 

Niee, siedze na domyślnym, a to chyba nie sRGB. Wyłączyłem HDR już sprzętowo nie tylko w Windowsie, custom color tam lekko pod siebie zmieniłem wartości RGB i usuwam profil ICC który Dell próbuje co chwile wgrać przy zmianie sterowników itd. przez Windows Update bo on sprawia, że aplikacje sie robią wyblakłe.

Ja jestem fan nasyconych kolorków jak to przez lata Samsung robił na swoim AMOLED w telefonach, nie wiem jak teraz :D

Opublikowano

Tak, dlatego napisałem "no sync" dla dx12.

I tu właśnie smiechlem bo nie wiedziałem przez bardzo długo że fast sync nie działa w dx12 a mimo tego nie zauważałem tearingu. Dopiero jak go zacząłem szukać, po tym jak się dowiedziałem to go faktycznie widać. No i tyle. Ale płynność gsynca jest wyraźnie lepsza. No ale co zrobisz jak nic nie zrobisz.

• Upvote 1
Opublikowano

Ja w realnych sytuacjach (single kcd2, multi arma reforger) w ogóle nie mam problemu z VRR flicker, czy wy gracie w 30fps? :D

6 godzin temu, Mizu napisał(a):

Jeden gość mi pisał, że pozbył się swojego AW3423DWF bo nawet po 2msc się nie przyzwyczaił, kupił Corsaira na WOLED i od razu go głowa przestała boleć.

Ciekawe z czego to wynikało bo to nie ma sensu w kontekście tego "migotania" bo WOLED I QD tak samo pulsują (to nie migotanie jak pwm).

Opublikowano
5 godzin temu, Kadajo napisał(a):

To pewnie wina tapety.

Ja mam tez wymuszone ze sterownikow 444 zamiast RGB bo na RGB faktycznie czasem banding widzialem w grach.

Ale teraz wymyśliłeś :E

Ycbcr444 w żaden sposób nie ma wpływu na color banding. Poza tym dochodzi z automatu do konwersji na RGB na poziomie monitora ;)

Jeżeli danym kontencie jest color banding sam w sobie to tutaj na każdym wyświetlaczu będzie widoczny bez używania żadnych filtrów na poziomie przetwarzania obrazu.

5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

fast sync nie dziala z dx 12. Chyba ze sie cos zmienilo.

https://support.nvidia.eu/hc/pl/articles/212562305-Czy-Fast-Sync-działa-we-wszystkich-grach

Dzis do gsync nie ma sensu wlaczania czegokolwiek innego bo  gsync jest uniwersalny.

Nie działa, ale za to LLM już działa w DX12 i VK. Na początku nie dział ;)

1 godzinę temu, Wu70 napisał(a):

Ja w realnych sytuacjach (single kcd2, multi arma reforger) w ogóle nie mam problemu z VRR flicker, czy wy gracie w 30fps? :D

Ale nie każdy OLED zachowuje się tak samo i tutaj jest problem ;)

Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Ale teraz wymyśliłeś :E

Ycbcr444 w żaden sposób nie ma wpływu na color banding. Poza tym dochodzi z automatu do konwersji na RGB na poziomie monitora ;)

Jeżeli danym kontencie jest color banding sam w sobie to tutaj na każdym wyświetlaczu będzie widoczny bez używania żadnych filtrów na poziomie przetwarzania obrazu.

Kiedyś wyłapałem błąd w BF2042 gdzie na RGB był banding a na 444 już go nie było i tak zostało. Nawet to labie o tym pisałem i wrzucałem SS :D

Opublikowano
8 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Co to za filmiki? O co tam chodzi bo obejrzalem i nie wiem. Wyglada jak reklama tapety windowsa. :D 

Ponoc, ze VRR zaczyna migotac jak jest spadek fps i na szarym badz ciemny obrazie. No u mnie akurat nie migocze, ale jezeli inni mowia ze u nich tak to pewnie cos takiego wystepuje

Opublikowano
9 minut temu, Kadajo napisał(a):

Kiedyś wyłapałem błąd w BF2042 gdzie na RGB był banding a na 444 już go nie było i tak zostało. Nawet to labie o tym pisałem i wrzucałem SS :D

To już kwestia samego konkretnego wyświetlacza działania elektroniki, kalibracji itd. działające inaczej w zależności od formatu. Widzisz, że nikt nie testuje wyświetlaczy jednocześnie na dwóch różnych formatach.

Jeżeli dana matryca ma problem z color bandingiem to już format koloru nic nie zmieni. WOLED wystarczy zmiana gammy i lekki gamma crush by banding był mniej widoczny :E

Opublikowano
8 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Ja ogólnie nie rozumiem dlaczego ten problem występuje. Tak samo nie rozumiem dlaczego FG nie działa z klasycznym Vsync a działa gsync który przecież też używa vsynca. Ale dzięki temu chociaż dowiedziałem się że minimalny frame tearing mi nie przeszkadza bo go po prostu nie zauważam.

Wróciłem na stare ustawienia tj. fast sync I no sync dla dx12.

Szkoda że nie da się z Vsync i frame cap osiągnąć tego samego co z gsync plus frame cap.

Bo  NVidia musiałaby się przyznać, że z v-sync input lag się robi tragiczny, a poza tym nie po to reklamowali g-sync tyle lat, żeby wspierać jakieś tam v-synci. 

PS. Normalna firma by dała taką opcję i tak, a nie traktowała ludzi jak debili na zasadzie "spiłowaliśmy ci widelec, bo wystawały takie szpilki metalowe i jak byś sobie w oko wsadził to by bolało"

Ja na przykład wolałbym mieć możliwość, bo nie mam g-sync, a jak będę miał to i tak nie chcę z tego korzystać. To już moja sprawa, żeby wybierać gdzie to włączyć i żeby nie tam, gdzie mam 60fps a tam gdzie np. 120. 

Opublikowano

Ale Gsync używa normalnego Vsynca. Tutaj nie ma żadnej magii, on nie ma innego magicznego Vsynca.

Coś tam ostatnio na blur busters czytałem o Gsync i tam tłumaczyli jak to działa ale uje z tego zrozumiałem w sumie :E