Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu, z pół roku, znajomy kupił Samsunga Odyssey G8. Dziś mu się pytałem czy czyści matrtcę automatycznie, czy ręcznie. Gość mówi że jeszcze nie czyścił i nie wie czy ma to w automacie :hmm: Jak to z tym jest ? 

Opublikowano (edytowane)

Wiem że temat pewnie ciśnięty ale ciężko mi znaleźć info. Posiadam od okolo miesiąca Asus ROG Strix OLED XG27ACDNG, ściągnalem apke i go zaktualizowałem, jak często robić te czyszczenie pikseli?, domyślnie było na 8 godzin, zmieniłem na 4 żeby się wolniej wypalał. I jak to działa, trzeba robić regularnie?, korzystam tak zwyczajnie kilka godzin dziennie głównie gry i internet. I czym w razie czego przelecieć ekran, miałem w zestawie taką ściereczke od asusa, chyba z mikrofibry. Ale na mokro gdybym chciałłłł jakieś zaschniete plany, chyba po ślinie/napojacach/czymkolwiek, to co najlepiej woda destylowana?, może za bardzo to przeżywam ale nie chce zepsuć bo drogi był :D.

Edytowane przez WJ_PR
Opublikowano
23 minuty temu, WJ_PR napisał(a):

jak często robić te czyszczenie pikseli?, domyślnie było na 8 godzin, zmieniłem na 4 żeby się wolniej wypalał. I jak to działa, trzeba robić regularnie?

Samo się robi regularnie.

28 minut temu, WJ_PR napisał(a):

I czym w razie czego przelecieć ekran, miałem w zestawie taką ściereczke od asusa, chyba z mikrofibry. Ale na mokro gdybym chciałłłł jakieś zaschniete plany, chyba po ślinie/napojacach/czymkolwiek, to co najlepiej woda destylowana?

Woda destylowana

Opublikowano
21 godzin temu, Dziarson napisał(a):

Nie po to kupiłem 480hz Oled zeby porównywać obrazki.Jak uważaasz że nie widać róznicy to oddaj oleda albo sptrzedaj.Ja w grach róznice widze.

Masz rację kliknąłem zwrot:thumbup: Niestety ale ta technologia nie jest idealna i na moje potrzeby (rozrywka + praca) lepszy okazuje się IPS.

Monitor bardzo dobry pod wieloma względami (genialnie szybka matryca bez ghostingu, super hdr'em i kontrastem) ale banding + problemy z vrr + chowanie stałych elementów jak pasek zadań w mojej pracy jest nieco uciążliwe i zmniejsza moją produktywność. Niby gwarancja na wypalenia jest więc ostatni aspekt mógłbym po prostu zignorować i taki miałem zamiar ale z tyłu głowy jednak mam, ze nie korzystałbym z tego w sposób prawidłowy.

Jeszcze wczoraj po wielogodzinnym testowaniu i ustawianiu profili monitora dla każdej gry osobno np. "Hearthstone" miga w cholere ale to karcianka więc bez znaczenia- bez vrr lux i tak zostawiam. "Outer Worlds"- vrr + limit klatek 180= brak migania, Doom- ustawiłem limit klatek 120 + vrr i wydawało  się ok--> dziś już miga i jedynym rozsądnym rozwiązaniem wydaje się nie korzystanie z vrr. Włączyłem "Outer Worlds" a tu pionowe pasy na ciemnym tle...

Przemyślałem sprawę i doszedłem do wniosku, że nie po to wydaję kasę aby z jednych problemów ładować się w inne i wolę rozwiązanie do którego jestem przyzwyczajony- raczej będę celował w lepszego IPS'a lub czekał na przełom na oledowym rynku.

Opublikowano (edytowane)

Sensownie argumentujesz i nie zamierzam się kłócić czy krytykować, ale jedna uwaga:

VRR/g-sync/free-sync to nie jest mus. Ja tego nie użyję nigdy, bo dla mnie ta technologia jest bezużyteczna. Czemu po prostu nie wyłączyć tego badziewia w cholerę, jeśli Ci migotanie przeszkadza?

Masz dobrego kompa, w tych grach (nieiwelu niestety) gdzie to osiągalne,  możesz zapiąć v-sync na np. 200fps* i różnicy nie będzie problemu, a IL przy 200fps z rozsądnie ustawionym v-sync, nie jest taki straszny. Przy 120 od biedy można było grać w BF4 na TDMach, choć owszem, mysz już wyraźnie "plywała" w porównaniu do v-sync off. Samo rwanie obrazu bez v-synca też nie jest wcale takie straszne w wyższym odświeżaniu. Dla przykładu CSGO jak odpaliło mi się w 60Hz to było niegrywalne, ale w 120Hz v-sync off nie robił problemu. Oczywiście wyraźnie pogarsza płynność i odczuwalną jakość obrazu w ruchu, ale to nie tak, że albo VRR albo nie można pograć :)

*) OLEDy w ogóle potrafią obsługiwać ręcznie ustawiane odświeżanie? Ja mogę ustawiać 50-144Hz co 1Hz bez problemu, ale nie wiem jak będzie z nowymi monitorami.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Czyli jednak można kupić oleda i po tym wrócić to LCD. No cóż... :D

Wiesz mnie doszły słuchy że ludzie oddali 5090 po przesiadce z jakiegoś grata i czekają do 6xxx jednak :wariat:

11 minut temu, sideband napisał(a):

Może trzeba zmienić nazwę forum na geriatrik jak nie ślepy to głuchy:hihot:

Forum senior hardware 8:E

Opublikowano
6 minut temu, VRman napisał(a):

Czemu po prostu nie wyłączyć tego badziewia w cholerę, jeśli Ci migotanie przeszkadza?

No taki był plan gdzie nie dziala prawidłowo  wyłączać ale jak zobaczyłem te pasy z góry na dół... no szanuje swój czas jaki poświęciłem na zarobienie pieniędzy żeby tu przymknąć oko i tam przymknąć oko. Moze za wiele wymagam ale inne miałem wyobrażenie o "idealnym monitorze" gdzir wydaje 2x wiecej kasy i zamiast jednych ulomnosci mam inne. Jak innym to nie przeszkadza to ich sprawa bo to nie ja będę płacił raty;)

Opublikowano

Nie ma i długo nie będzie monitora choćby bliskiego ideałowi.

Może jakby MicroLEDy zaliczyły postęp o kilka generacji i nadały się do monitorów. Może wtedy. 

A tak to coś za coś. 

Za tyle jeszcze niedawno można było kupić conajwyżej gówniane VA z napisem "Gaming monitor" na pudełku. To nie tak, że kupiłeś monitor za 20 tysi i możesz wymagać. Ja pamiętam jak kisiłem się na starej CRT 14" bo nowe 15" kosztowały 1000zł. Wtedy 1000zł to jak dziś 3000zł. Idealnie wtedy też nie było. Ludzie marudzili na ostrość, szczególnie bez kabla na "bencach", bywały problemy z murą, geometrią albo słabymi parametrami (niskie odświeżanie w wysokiej rozdziałce powodowało potężny ból głowy u ludzi którzy takie monitory kupowali i próbowali na nich pracować w poważniejszych programach graficznych - 8h w 60 czy nawet 75Hz to był hardcore :D )

Takie czasy, że kupujesz sprzęt za sporo kasy a realnie kupujesz tanią tandetę. Z laptopami jest jeszcze gorzej. Z kartami graficznymi podobnie bywa. Jak nie chcesz aby Cię "ruszali" w tylną część ciała to musiałbyś nie kupować niczego albo przebierać jak Pimpo Astrale.

Opublikowano
31 minut temu, VRman napisał(a):

Takie czasy, że kupujesz sprzęt za sporo kasy a realnie kupujesz tanią tandetę.

No jak widac to jest na to akceptacja...

Szkoda bo jest dobrze wykonany ale jesli to nie sa wady egzemplarza a cechy technologii to dla mnie o jedna cechę za dużo:hihot:

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, AtGod napisał(a):

Wczoraj sprawdzałem to nie było jeszcze F06 :E Dajcie znać czy warto przechodzić bo jest poprawa czy porównywalnie z F05 :) 

Liczę na testy od TFT albo MU, bo samemu to ciężko określić... Niby w SDR jest lepiej, HDR na ABL High lub 1500 moim zdaniem i tak przepala detale.

Nie wiem czy to złudzenie, ale vertical banding chyba mniejszy... 

Edytowane przez galakty
  • Upvote 1
Opublikowano

Gdzieś na reddicie śmignęło mi że TFT na patronite coś wspominało że sprawdzi F06 ale czy pójdzie to na yt czy forum otwarte to nie było wzmianki.
Plus taki że jednak pracują na softem nadal i nie składają broni, ciekawe czy będą próbować iść na wojnę z ASUSem bo tam chyba tą matrycę na ~1800 nit wykręcili.

Opublikowano (edytowane)

Hmmm na F06 HDR Game z ABL High wygląda lepiej od HDR - ten podstawowy przepala detale na jasnych elementach (test z TFTcentral, biały sznur na mieczu). 

No i tutaj można włączyć Dark enhance, poprawia ciemne detale. Póki co tego używać będę.

EDIT: Native + Gamma Off praktycznie nie ma black crush, gdzie na sRGB jest spory. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano
3 minuty temu, Valeri napisał(a):

@jankooo trzeszczą głośniki w twoim egzemplarzu ?

U mnie powyżej 90% głośności głośniki pierdzą, coś na wzór uszkodzonej membrany.

Nie no głośniki to tylko dodatek, z których korzystam w wyjątkowych sytuacjach kiedy chce aby inni coś usłyszeli (w PC korzystam tylko ze słuchawek). Nie ma chyba monitora, który ma dobre głośniki więc ich niska jakość to można powiedzieć standard w branży. Pomimo tego ich obecność nawet w takiej postaci jest na plus dla mnie bo czasem się przydają:thumbup:

• Upvote 1