Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, galakty napisał(a):

AOC miniled nawet na wprost z odległości 70-80cm miał "odbarwienia" w rogach... ;) 

To może od sztuki zależy, bo ja widziałem tylko jedną sztukę na żywo i nie zauważyłem tam nic co by mi przeszkadzało. Na pewno taki AOC miniled bije na głowę każdego IPSa pod względem jakości obrazu i polecanie do grania IPSa, że niby VA słabe kąty powinno być banowane :E 

Oczywiście jak ktoś nie chce za nic w świecie OLEDa to właśnie ten AOC, którego miałeś zwłaszcza w tak niskiej cenie, chyba jest najlepszym wyborem. Chyba, że pojawiło się ostatnio coś lepszego, bo nie śledzę tak na bieżąco monitorów.

• Upvote 1
Opublikowano

@skunRace No dzisiaj to te AOC XMN chodzą za 1049zł w wielu sklepach. Cena cios. Każdemu polecę. Na RTINGS żaden z dostępnych na rynku monitorów go nie zdetronizował (https://www.rtings.com/monitor/reviews/aoc/q27g3xmn)
Warto wspomnieć, że w tym AOC matryca jak na VA jest bardzo dobra - porównują ją nawet do najlepszych samsungowych. Odrobili lekcję i mają hit sprzedażowy.

Opublikowano
22 minuty temu, skunRace napisał(a):

To może od sztuki zależy, bo ja widziałem tylko jedną sztukę na żywo i nie zauważyłem tam nic co by mi przeszkadzało. Na pewno taki AOC miniled bije na głowę każdego IPSa pod względem jakości obrazu i polecanie do grania IPSa, że niby VA słabe kąty powinno być banowane :E 

*Irytujące migotanie VRR przy zmiennej liczbie klatek na sekundę #Rtings

*dobre smużenie ale gorsze niż w IPS #Stilgar

*tragiczne kąty widzenia #Stilgar

większe mam zaufanie jednak do testów stilgara- za udzielanie takich rad powinny być bany%-);)

Nie wiem co dla ciebie jest ważne

Opublikowano
6 godzin temu, DżonyBi napisał(a):

QD-OLEDy lepiej wyświetleją czcionkę niż WOLEDy?

Dużo lepiej niż stare WOLEDy.

Porównywalnie z nowymi, według HU/MU delikatnie na korzyść QD ale już tu i tu będzie przyzwoicie -> kierowałbym się innymi czynnikami.

Opublikowano
18 minut temu, jankooo napisał(a):

To raczej marginalny problem. Generalnie może wkurzać na poziomie powiedzmy <60 - im wyżej tym lepiej.

19 minut temu, jankooo napisał(a):

99% ludzi siedzi na wprost monitora. Raczej nikt nie kupuje monitora stricte do gier aby pół dnia klientom siedzącym obok pokazywać projekty xD 

Tak szczerze, to monitor jest bardzo dopracowany, chodzi teraz za mniej jak pół ceny najtańszego OLEDa, a zjada wszystkie klasyczne IPS/VA.
Oczywiście zakup pod kątem gier/rozrywki ale pracować też można jak ktoś chce.

Opublikowano
2 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

99% ludzi siedzi na wprost monitora. Raczej nikt nie kupuje monitora stricte do gier aby pół dnia klientom siedzącym obok pokazywać projekty xD

Masz w recenzji stilgara, że jak siedzisz te 80cm od panelu to są tylko nie wielkie odchyłki na krawędziach ale jak przysuniesz głowę bliżej to robi się źle. Nie musisz siadać z boku żeby to zobaczyć... chyba go miałeś i nawet tego nie zauważyłeś?:wariat:

To nie jest konkurencja dla IPS a raczej biedny brat oleda (obydwa migoczą w vrr)- niby ma kontrast ale gorszy, chce być gamingowy ale smuży bardziej niż IPS (nie wspominając o oledzie). Taki sobie twór, który nie wiem komu można by polecić.

Opublikowano

w testach recenzenci zwracają uwagę że kąty widzenia są na prawdę kiepskie w tym monitorze aoc. Na rtings 5,2 więc bardzo słabo

Wyszła jego nowsza wersja z 1150 stref, starsza miałą 330 ale cięcia na regulacji monitora i gorsze smużenie. Za to lepsze kąty widzenia na rtings dostał 5,6. Dalej słabo ale lepiej niż poprzednik.

https://www.rtings.com/monitor/reviews/aoc/q27g40xmn

Opublikowano

Której nie ma w EU, bo nie spełnia norm energetycznych.

3 minuty temu, Brolly napisał(a):

Nie wiem czemu ale AOC to firma krzak dla mnie xD jakos bym sie bał od nich monitor.

20lat temu miałem od nich monitor i na tamte czasy wyglądał bardzo nowocześnie i ładnie świecił. Dobrze go wspominam.

Opublikowano
3 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

W drugiej połowie listopada debiutuje w sklepach AOC Q27G4SDR 2K 360Hz QD-OLED 4.gen w cenie podobnej do 27MQ28G.

https://aoc.com/pl/gaming/products/monitors/q27g4sdr

Patrząc na Twoje zmiany decyzji i anulowane zamówienia, to w końcu jakiegoś stanu przedzawałowego się nabawisz...
A czekać na różne premiery można w nieskończoność...

3 minuty temu, jankooo napisał(a):

Masz w recenzji stilgara, że jak siedzisz te 80cm od panelu to są tylko nie wielkie odchyłki na krawędziach ale jak przysuniesz głowę bliżej to robi się źle. Nie musisz siadać z boku żeby to zobaczyć... chyba go miałeś i nawet tego nie zauważyłeś?:wariat:

To nie jest konkurencja dla IPS a raczej biedny brat oleda (obydwa migoczą w vrr)- niby ma kontrast ale gorszy, chce być gamingowy ale smuży bardziej niż IPS (nie wspominając o oledzie). Taki sobie twór, który nie wiem komu można by polecić.

Miałem ten monitor ponad rok, teraz mam 4gen Tandem WOLEDa. Miałem też wcześniej sporo różnych VA/IPS.
Powiem Ci tak - dalej sobie siedź na tym tanim IPS i wygłaszaj swoje teorie nt. monitorów, których nigdy nie widziałeś na żywo.
Jak już budujesz narrację o wyższości IPS nad VA Miniled, czekam, aż w jakiś ciekawy sposób "znokautujesz" WOLED/QD-OLED ;) 

11 minut temu, Brolly napisał(a):

Nie wiem czemu ale AOC to firma krzak dla mnie xD jakos bym sie bał od nich monitor.

(https://pl.wikipedia.org/wiki/AOC_International)

AOC-17-CRT-Spectrum-Color-Monitor-7G1R_8

Tak tak, są od wczoraj na rynku xD 
Jeszcze pamiętam czasy jak CRTki ich były dosyć popularne, nieraz się trafiało na nie w szkołach czy kafejkach.
Osobiście nie miałem CRT tej firmy ale znałem właścicieli i sobie chwalili, w użytkowaniu też nie dało się nic złego powiedzieć.

Opublikowano
Teraz, Lameismyname napisał(a):

Miałem ten monitor ponad rok, teraz mam 4gen Tandem WOLEDa. Miałem też wcześniej sporo różnych VA/IPS.
Powiem Ci tak - dalej sobie siedź na tym tanim IPS i wygłaszaj swoje teorie nt. monitorów, których nigdy nie widziałeś na żywo.
Jak już budujesz narrację o wyższości IPS nad VA Miniled, czekam, aż w jakiś ciekawy sposób "znokautujesz" WOLED/QD-OLED ;)

Przez rok miałeś monitor i nie zauważyłeś tak poważnych problemów, gdzie w recenzjach masz je podane jak na tacy. Mam uwierzyć, że recenzje kłamią?

Jak ty takich rzeczy nie widzisz to wybacz ale twoje porady potraktuje z przymrużeniem oka a twoje osądy co do mnie zachowaj dla siebie :niegrzeczny:bo ja w przeciwieństwie do ciebie nie mam problemów ze wzrokiem:hihot:

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, Brolly napisał(a):

To czemu z OLED ludzie wolą dell/msi/asus? :E

Akurat off jest o VA Miniled, nie OLED.
A to "ludzie wolą" masz jakieś dane z GUSu, że jesteś w stanie to potwierdzić?  
Jak dobrze wiesz, matryce WOLED robi LG, QD-OLED robi Samsung - producenci tylko do tego mają swój inny soft, design itd.
Ja bez sentymentu wziąłem Gigabyte bo jest świetnie wyceniony chociaż z monitorami się mniej kojarzy jak AOC.

8 minut temu, DżonyBi napisał(a):

AOCa nie ma co się bać. Są inne wynalazki.

Zawsze jak widzę tą "markę" to czytam jako "Kuruj" i mi się zaraz z L4 kojarzy.

3 minuty temu, jankooo napisał(a):

Przez rok miałeś monitor i nie zauważyłeś tak poważnych problemów, gdzie w recenzjach masz je podane jak na tacy. Mam uwierzyć, że recenzje kłamią?

Jak ty takich rzeczy nie widzisz to wybacz ale twoje porady potraktuje z przymrużeniem oka a twoje osądy co do mnie zachowaj dla siebie :niegrzeczny:bo ja w przeciwieństwie do ciebie nie mam problemów ze wzrokiem.

Poważnych problemów :smiech:@galakty słyszałeś co kolega teoretyk pisze o XMN aby wybielić IPS?
Wiesz co, jak Twoja wiedza się opiera na domysłach i specjalnie na siłę wybierasz pojedyncze gorsze strony aby oczernić konkretny produkt, a wybielić drugi, który wad i niedociągnięć ma jeszcze więcej to naprawdę nie mamy o czym rozmawiać.
Siedź sobie dalej w tej Twojej IPSowej bańce i nie zobacz poza nią świata. 

Problemy ze wzrokiem :hihot:

Zadaj sobie czasem chociaż trud, żeby coś o czym się wypowiadasz zobaczyć chociaż w jakimś elektronicznym markecie. Nie będzie takiej żenady w dyskusji. Miłego wieczoru. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

A to "ludzie wolą" masz jakieś dane z GUSu, że jesteś w stanie to potwierdzić?  

Chyba na tego budżetowego AOC 240hz qd oled ludzie marudzili coś z nim? na pierwsza i drugą wersję też nie pamiętam teraz.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, jankooo napisał(a):

*dobre smużenie ale gorsze niż w IPS #Stilgar

większe mam zaufanie jednak do testów stilgara- za udzielanie takich rad powinny być bany%-);)

Nie wiem co dla ciebie jest ważne

45 minut temu, jankooo napisał(a):

Ja miałem przed oczami nie jednego IPSa i jednego tego AOCa i twierdzę, że ten AOC Q27G3XMN jest rewelacyjny i robi miazgę z każdego IPSa. Dla mnie najważniejsza jest jak najlepsza czerń, jak ktoś za nic  nie chce OLEDa to do gier singiel player AAA nie ma nic lepszego niż AOC Q27G3XMN.

Takie pierdoły może pisać tylko ktoś kto nigdy w życiu nie miał tego monitora już nie mówiąc o OLEDzie i IPS to jedyne co w życiu widział i jest zadowolony. Komu można polecić IPSa  z gówno czernią ? Chyba tylko komuś do prac biurowych, albo do grania w jakieś sportowe strzelanki, gdzie kontrast można mieć w tyłku. Nie bież tego do siebie, ale takie jest moje zdanie jako kogoś kto ma OLEDa miał IPSy i kupował znajomemu tego AOCa.

Edytowane przez skunRace
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

Poważnych problemów :smiech:@galakty słyszałeś co kolega teoretyk pisze o XMN aby wybielić IPS?

Widać bardzo cie piecze. Żałosny jesteś wolajac kolegow i wyciągając tematy, które nijak sie maja do tego o czym piszemy.

No tak bo argumentów brak... jak patrzy i nie widzi- albo ślepiec albo kłamca robiący gównoburze bo miał a teoretyk mu testy pokazuje. 

Opublikowano
4 minuty temu, jankooo napisał(a):

Widać bardzo cie piecze. Żałosny jesteś wolajac kolegow i wyciągając tematy, które nijak sie maja do tego o czym piszemy.

No tak bo argumentów brak... jak patrzy i nie widzi- albo ślepiec albo kłamca robiący gównoburze bo miał a teoretyk mu testy pokazuje. 

Oświecę Cię, kolega @galakty też miał dłuższy czas tego AOC, którego Ty widziałeś tylko na zdjęciu.
Skończ już wywód bo się kompromitujesz. 

Opublikowano
3 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Oświecę Cię, kolega @galakty też miał dłuższy czas tego AOC, którego Ty widziałeś tylko na zdjęciu.
Skończ już wywód bo się kompromitujesz. 

Ty juz to zrobiłeś tylko nie masz jaj żeby sie przyznać.

Miedzy nogami masz dwie cebule:hahaha:

Wracając do tematu zmieniłem zdanie i pod wpływem opini właściciela na forum uważam, ze ten aoc ma jednak dobre kąty widzenia.

Opublikowano (edytowane)

Ty juz to zrobiłeś tylko nie masz jaj żeby sie przyznać.

Miedzy nogami masz dwie cebule:hahaha:

Teraz to już przesadziłeś. Poleciał raport.
Dno i metr mułu.

Z Twoimi zapędami do teoretyzowania życzę Ci ze szczerego serca abyś nie brał się za zawody typu elektryk, saper ;) 

Wracając do tematu zmieniłem zdanie i pod wpływem opini właściciela na forum uważam, ze ten aoc ma jednak dobre kąty widzenia.

Zacytuj post gdzie napisałem, że ten monitor ma dobre kąty widzenia.
Mimo to, dla 99% ludzi używających monitora do gier i rozrywki nie zrobi to różnicy.
No ale gówniane czernie, srebrzenie czy inne bolączki IPS (mówiąc o innych monitorach, np. Lenovo R27q-30) już tak.

Aha, jak już tak gloryfikujesz Stilgara, powiedz proszę na podstawie tej jego recenzji jakie ma zdanie o tym monitorze, czy go poleca i jakie ogólne wnioski i przemyślenia ma na koniec. Co?

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

@jankooo

Zapytam Ciebie o tego gigusia, bo nie chce mi się przewalać stron. Coś z nim było nie tak, że postanowiłeś dalej na IPS siedzieć? Do pracy to jeszcze rozumiem, ale do gier nie ma nic lepszego niż OLED, a podejrzewam, że grasz nie mało. Wypróbuj QD-OLEDa.

Edytowane przez DżonyBi