Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, sideband napisał(a):

Który model tak ma?;)

Wiem, że teraz są wałki gdzie można wrzucić 2.0 pod nazwą 2.1, ale w sumie nie widziałem takowego chyba, że 1440p modele ;)

Najbardziej znany jest Gigabyte mo27q28g

Opublikowano
3 godziny temu, Painter napisał(a):

Tego szajsunga na lolegro od mediamarkt  masz jeszcze taniej w cenie 1230pln , gigabyte ma rok dłuższą gwarkę , trochę wiecej hz 240 i zapewne naje... w menu monitora trochę więcej opcji zbędnych :-)  ogólnie to chyba takie same matryce qd-oled  3 gen  możliwe że w szajsungu po prostu matryce troszkę gorszej jakości które nie przeszły np. jakiś tam testów.Jak się mylę niech fachmani poprawią :P

Opublikowano
W dniu 20.08.2026 o 14:51, ostryb napisał(a):

Doszedł temat czy patrzeć na monitory z DP2.1 tylko czy brać pod rozwagę też DP1.4.

U siebie mam podłączone pod HDMI 2.1 , mają pełną przepustowość 48Gbps z obsługą FRL  . Czyli jak wejdzie RTX6XXX nie będzie żadnej straty.

W dniu 20.08.2026 o 16:53, Sirias napisał(a):

Z HDMI 2.1 trzeba uważać, bo są modele na rynku, gdzie jest HDMI 2.1 ale 24Gbps, czyli mniej niż DP1.4

Ale to są starsze monitory.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, AudRob napisał(a):

Ale to są starsze monitory.

Serio Gigabyte mo27q28g, czyli ostatnia generacja WOLED to jest "starszy monitor"? Problemem jest to jak zdefiniowano HDMI 2.1 i się okazuje że nie jest konieczne mieć 48Gbps by móc w pełni legalnie chwalić się HDMI 2.1 w produkcie, ba, wręcz firmy są zachęcane by określenia HDMI 2.0 nie używać: https://tftcentral.co.uk/articles/when-hdmi-2-1-isnt-hdmi-2-1

Cytat

We contacted HDMI.org who are the “HDMI Licensing Administrator” to ask some questions about this new standard, seek clarification on several questions we had and discuss the Xiaomi display we mentioned above. Here is what we were told:

HDMI 2.0 no longer exists, and devices should not claim compliance to v2.0 as it is not referenced any more

Edytowane przez Sirias
Opublikowano
2 minuty temu, Sirias napisał(a):

Serio Gigabyte mo27q28g

Akurat mam taki monitor niedawno kupiony w drugim kompie , więc wiem kiedy wszedł na rynek.:hihot:

MO27Q28G  ma przepustowość ograniczoną do 24 Gb/s zamiast pełnych 48 Gb/s , dlaczego tak zrobili ?

Nie wiem. Ale weź pod uwagę że jeden jest czyli Gigabyte 2560 × 1440 , Asus o którym pisałem ma 3840 x 2160 ;)

Opublikowano (edytowane)

To akurat dlaczego jest jasne: oszczędność na sztuce. Takie zagrywki są stosowane w modelach które miały być tańsze od bezpośredniej konkurencji.

Ja tylko się odnoszę do stwierdzenia że HDMI 2.1 ma większą przepustowość od DP 1.4 i tutaj niestety prawda jest skomplikowana, bo standardy HDMI są antykonsumencko zdefiniowane i sam napis HDMI 2.1 mało mówi o przepustowości.

Edytowane przez Sirias
Opublikowano

Ale tak jak pisałem to może dotyczyć tylko wybranych modeli 1440p ;)

HDMI 2.1 ma wyższą przepustowość to jest fakt to, że ktoś oszukuje to jest zupełnie inna historia. To samo tyczy się płyt głównych i wyjść video gdzie masz HDMI 2.1 z gwiazdeczką gdzie realnie masz przepustowość na poziomie 2.0 ;)

Niepotrzebnie robisz zamieszanie tym bardziej, że tam rozmowa była monitorach z ewentualnym DP2.1, a więc dotyczy monitorów o wyższej rozdzielczości.

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

że tam rozmowa była monitorach z ewentualnym DP2.1, a więc dotyczy monitorów o wyższej rozdzielczości.

Przecież istnieją monitory 1440p z DP2.1 np. Gigabyte FO27Q5P. Widać źle zrozumiałem o czym była mowa.

Opublikowano
W dniu 21.08.2026 o 17:25, MrKetiw napisał(a):

Czy ktoś z was już posiada nowe geny w 34 calach? Jakie wrażenia? 

Od lutego mam MSI. Oprócz ceny, super zakup.

Chyba najbardziej istotnymi kwestiami tej generacji są czcionki i praktycznie brak magenty w jasnym pomieszczeniu.

Mi zależało na czcionkach i ogółem na braku fringingu. W tej kwestii czuję się jak na LCD.

Masz jakieś konkretne pytania? ;) 

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
W dniu 23.08.2026 o 00:51, MaxaM napisał(a):

Od lutego mam MSI. Oprócz ceny, super zakup.

Chyba najbardziej istotnymi kwestiami tej generacji są czcionki i praktycznie brak magenty w jasnym pomieszczeniu.

Mi zależało na czcionkach i ogółem na braku fringingu. W tej kwestii czuję się jak na LCD.

Masz jakieś konkretne pytania? ;) 

Jaki dokładnie masz model? 

Dwie rzeczy czy masz migotanie ekranu przy aktywnym gsync przy wartościach 80 fps wzwyż i czy jest wystarczający jasny przy przeglądaniu neta? 

Opublikowano (edytowane)

@MrKetiw

Mam MPG 341CQR QD-OLED X36. 

Nie mam migotania przy tych wartościach fps, przynajmniej ja nie odczuwam.

Ale muszę przyznać, że mało testowałem monitor przy takich wartościach, bo staram się mieć przynajmniej 150 fps z FG.

Dla mnie niestety oled przy wartościach <100 fps nie ma płynności. Szybki czas reakcji jest zaletą i zarazem wadą, gdzie na LCD 100 fps jest dla mnie super płynne.

Z kolei obraz potrafi migotać przy loadingach i gwałtownych, głębokich spadkach fps. Ale to standard we wszystkich monitorach.

W opcjach dodatkowo jest antiflicker:

Off (Wyłączone): Pełny, domyślny zakres VRR od 48 Hz do 360 Hz.

Level 1: Zawęża zakres VRR do 60 Hz – 360 Hz.

Level 2: Zawęża zakres VRR do 100 Hz – 360 Hz.

Level 3: Zawęża zakres VRR do 120 Hz – 360 Hz.

Na co dzień jasność mam ustawioną na 60%. Według testów, w SDR wyciąga ponad 300 nitów, także imho dużo zapasu dla większości osób.

W gry gram w HDR Peak 1300. W tym trybie HDR potrafi zrobić efekt wow (z reguły trzeba do tego RenoDX, bo domyślne implementacje w grach często bywają bardzo słabe). Obraz jest zauważalnie ciemniejszy względem TrueBlack500, ale mam wrażenie, że TrueBlack500 jest zbyt jasny na jasności HDR 100% (a tej nie powinno się zmieniać).

Edytowane przez MaxaM
  • Thanks 1
Opublikowano

RenoDX jest genialny, ale niestety tylko TrueBlack są poprawnie odwzorowane (EOTF itp itd). Przy tych trybach 1300/1500 rozjeżdża się krzywa, a sam monitor nie da rady "napędzić" tych błysków. Dobrze to widać w HDR Analysis. 

Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

RenoDX jest genialny, ale niestety tylko TrueBlack są poprawnie odwzorowane (EOTF itp itd). Przy tych trybach 1300/1500 rozjeżdża się krzywa, a sam monitor nie da rady "napędzić" tych błysków. Dobrze to widać w HDR Analysis. 

Właśnie dzięki ciemniejszemu obrazowi, Peak 1300 jest w stanie robić 'błyski' 1300 nit powodujące efekt wow. HDR w TrueBlack500 jest meh dla mnie. 

Generalnie Peaki są zalecane do ciemnych gier, trueblacki do jasnych.

Opublikowano
Teraz, sideband napisał(a):

w ciemnych scenach w monitorach nie będzie ścinać jasności taki urok, że monitory mocno pocięte w HDR ;)

Co nowa generacja, to o oczko lepiej z tym radzą. Może za 10 lat będzie jakiś fajny oled TB1500 :heu:

Opublikowano
11 minut temu, MaxaM napisał(a):

Właśnie dzięki ciemniejszemu obrazowi, Peak 1300 jest w stanie robić 'błyski' 1300 nit powodujące efekt wow. HDR w TrueBlack500 jest meh dla mnie. 

Generalnie Peaki są zalecane do ciemnych gier, trueblacki do jasnych.

Ja wolę większe połacie ale jaśniejsze, niż małe błyski ;) Ale mam 27" jakby co. 

Ale generalnie racja, ciemne gry 1500, jasne 500. 

7 minut temu, sideband napisał(a):

10lat na tyle dużo, że Microledy mogą zacząć wchodzić powoli ;)

To tak jak 10lat wstecz nikt nie myślał o monitorze OLED ;)

Za 10 lat to większy problem będzie z DDR i GPU oraz grami, a nie monitorem :E 

Opublikowano (edytowane)

Raczej tego problemu nie będzie myślę, że rynek się zmieni w kwestii AI wejdą inne rozwiązania.

Z grami to może być różnie nie wiadomo czy nadal będziemy szli nadal w stronę dna czy jednak dojdzie do pozytywnego odbicia.

Edytowane przez sideband
Opublikowano
21 minut temu, sideband napisał(a):

10lat na tyle dużo, że Microledy mogą zacząć wchodzić powoli ;)

Być może. Ja już trochę zaczynam w nie wątpić. Pierwszy raz o nich czytałem 5 albo więcej lat temu, że Samsung pracuje nad nimi.

Wówczas myślałem, że właśnie z tego powodu nie weszli w TV oledy, bo za rogiem mają coś lepszego, wiec nie ma sensu pchać się w technologię, która będzie zaraz przestarzała...