Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gigabyte GO27Q24G. Jest dużo recenzji tego monitora w internecie. 
Nic odkrywczego nie napiszę jest to dobry monitor do zabawy ze świetnym stosunkiem cena-jakość.

Z plusów to monitor wygląda na premium. Metalowa noga i podstawka, cienkie ramki plastikowe ale ładne wykończenie. Podoba mi się ten design. 

Jest 240Hz, szybki jak to oled, powłoka jest błyszcząca ale coś częściowo tłumi te odblaski i odbicie nie jest dobrze widoczne więc duży plus za takie rozwiązanie bo czysty obraz i stłumione odbicia. 

Funkcje ochrony przed wypaleniem, żadnych monitów, monitor po przejściu w standby sam robi czyszczenie. O nic nie trzeba się martwić. Producent daje 3 letnią gwarancję która obejmuje także wypalenia. Przynajmniej globalnie i sklepy maja też napisane 36 miesięcy gwarancji. Co innego na polskiej stronie gigabyte. Ja kupiłem w sklepie gdzie było napisane 36miesięcy więc tym sie sugeruje. Jest diodka która wyświetla batmana na biurku ale można wyłączyć z poziomu menu. Co do samego menu jest dobre i ma wszystko czego potrzeba.

Jak już pisałem świetny stosunek jakości do ceny bo obecnie jest w wielu miejscach za 1300zł z możliwością zbicia do 1200 lub nawet 1100zł. 1200zł to bez problemu jakieś nowe konto i cashback.

to teraz minusy. Dla mnie największym jest black crush. Da się to zniwelować zmieniając gamme na 2.0 lub podnosząc black equalizer z 10 na 11 lub 12. Tylko robiąc to podnosimy poziom czerni. Czarny wtedy nie wygląda jak wyłączony monitor. 
Tryb srgb jest dziwny ale tu za dużo się nie bawiłem.

Jest mniej ustawień niz w oledach od lg 42 cale seria c2-c6 

krótki kabel DP ale to już tak na siłę minus

monitora nie odłącza się z prądu i z tego co czytałem raczej nie używa się fizycznego wyłączania. Ja mam wygaszenie ekranu w windowsie po 5 min do tego dwa programiki na chowanie ikon i paska oraz drugi na chowanie myszki.

czcionka jest gorsza niż na LCD i monitorach oled 4k ale nie jest aż tak źle może ze względu na błyszczącą powłokę. Jeszcze co do samej powłoki to chyba przez jakiś filtr do tłumienia odbić. Producent nazywa to true black ale w jasnym pomieszczeniu czerń wpada we fiolet trochę jak na qd-oledach tylko tutaj według mnie efekt jest mniejszy.

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, AudRob napisał(a):

No dobra a możesz włączyć i sprawdzić jak jest u ciebie?

Tak, po wygaszeniu monitora przez Windows (tak, że najpierw jest info o braku sygnału, a następnie monitor całkiem sie wygasza), to widzę te diody z tyłu przez cały czas się świecą.

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, Dimazz napisał(a):

Jeszcze co do samej powłoki to chyba przez jakiś filtr do tłumienia odbić. Producent nazywa to true black ale w jasnym pomieszczeniu czerń wpada we fiolet trochę jak na qd-oledach tylko tutaj według mnie efekt jest mniejszy.

To normalne każdy OLED wpada w lekki fiolet nawet WOLED-y ;)

Opublikowano
42 minuty temu, Winter napisał(a):

Potrzebuje drugi monitor OLED i znalazlem po taniosci AOC Agon PRO Ag276QZD? Warto brac? W sieci same dobre opinie o nim.

Bier i testuj, a nie się tutej nas pytosz ;) (jak nie znalazłeś jakiegoś rażącego narzekania, to pewnie obleci ... a jak nie obleci, to czekamy na recenzję ;) )

Opublikowano
7 minut temu, DżonyBi napisał(a):

Ja z czystym sumieniem moge polecic AOC AG276QZD2 na panelu QD-OLED, ale ta nowsza rewizje 280Hz.

Moze, ale tego znalazlem za 200 euro, wiec cena w sumie okazyjna.

• Upvote 1
Opublikowano

XG27AQWMG

Monitor 2-tygodniowy po przepracowaniu ponad 100H i wielu odsiwezaniach pikseli.

Jajks

image.thumb.png.d5bb76c190c44b3a5971794fcae53494.png

Tandem OLED to jest istna katastrofa.

Taki bading na WOLED-ach to widywałem ponad 10 lat temu i myślałem, że to już za nami.

• Haha 3
  • Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 godzin temu, Kadajo napisał(a):

XG27AQWMG

Monitor 2-tygodniowy po przepracowaniu ponad 100H i wielu odsiwezaniach pikseli.

Jajks

Taki bading na WOLED-ach to widywałem ponad 10 lat temu i myślałem, że to już za nami.

No to musisz kupić QD OLED :)

Opublikowano
9 godzin temu, Kadajo napisał(a):

"Nie ma powrotu jak kupisz oleda"- teraz zachwycaj się doskonałą czernią:boink: