Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Myślę, że wypalone logo tylko dodaje uroku oledowi:lovin:

A tak serio w TV LG dobrze to działa, włącza wygaszacz kiedy wykryje, że np obraz w apce jest statyczny i przez jakiś czas nic się nie dzieje. To jest Smart rozwiązanie bo nie dość, że chroni matryce to jeszcze energię oszczędza

Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

250-350 nitow Chyba jak ślepy jesteś albo na słońcu masz biuro :hihot:

200 nitów jest w SDR w zupełności wystarczające w normalnych warunkach oświetleniowych ze o porze wieczorowej nie wspomnę.

Rozmowa była o jasności i wypalaniu... To ja ustawię w SDR100%, a w HDR 25% i cyk, mam rację. Super?

Opublikowano (edytowane)

Nawet jak padnie niedługo to następny też będzie OLED. Nie wrócę już do ipsa 🙂 Ale niech działa jak najdłużej.

42 minuty temu, caleb59 napisał(a):

Dobrze, dobrze - cisnąć sroledowców. Zapyziała technologia, która generuje więcej ewentualnych problemów niż pożytku, ciągle niedopracowana - siedzieć i drżeć czy sroled wytrzyma okres gwarancyjny, czy nic się nie wypali, czy będzie flickering, pasy na szarym tle itp. brednie i to wszystko za 1500-2200zł za klasycznego 27".

Póki co żadnych problemów nie mam nie licząc flickeringu przy G-Sync. Okres gwarancji wytrzymał. A jakość jednak nieporównywalnie lepsza. Jak monitory kosztowały po 4-5k to jakaś obawa była zasadna. Teraz jak te monitory są już poniżej 2k to nawet jak zdechnie po 3 latach, to tragedii nie ma.

Edytowane przez Necronom
  • Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

oledy teraz kosztują tyle co zwykłe monitory lcd. Pomijając nowości ale to z każdym tak jest. Nowe miniledy też są drogie.
Jak wejdą drukowane oledy to będą do czipsów dodawać bo cena jeszcze spadnie

Ja liczę na to że mój 27 cali pożyje do drukowanego choć jak na razie jestem tak zadowolony z tej zabawki że chciałbym aby żył jak najdłużej. Nie sądziłem że za te pieniądze się da. 

A co do HDR to jak @Kadajopisze chodzi o szybsze wypalenie punktowych miejsc. Dajesz dużo większe napięcie grupie komórek to szybciej się zużywają.

edit

qd-oled 4k z glossy powłoką za 2k zł

https://www.pepper.pl/promocje/monitor-aoc-agon-pro-ag326ud-315-qdoled-4k-165-hz-003-ms-1348047

Edytowane przez Dimazz
  • Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, galakty napisał(a):

Rozmowa była o jasności i wypalaniu... To ja ustawię w SDR100%, a w HDR 25% i cyk, mam rację. Super?

Myślałem ze to oczywiste ze mówimy poprawne skalibrowanych ekranach. Inaczej ta rozmowa nie miałaby sensu. :boink:

Z drugiej strony jeśli założymy ze nie to zapewne większość osób używających HDR podbija jasność bo często się czyta ze domyślny HDR dla wielu wydaje się za ciemny.

Nawet często takie ustawienia są polecane przy recenzjach pomimo ze są z perspektywy jakości niepoprawne.

Krotko mówiąc nie porównujmy jabłek do pomarańczy.

8 minut temu, Dimazz napisał(a):

A co do HDR to jak @Kadajopisze chodzi o szybsze wypalenie punktowych miejsc. Dajesz dużo większe napięcie grupie komórek to szybciej się zużywają.

Dokładnie o to chodzi. Nawet jeśli założymy podbicie w SDR do jakiś kosmicznych wartości to w HDR można zrobić dokładnie to samo i nadal w ABL będziemy mieli szczytowe wartości z SDR a lokalnie będzie nawet grubo powyżej 1000 nitów. Panel będzie się zużywał szybciej na HDR tak czy inaczej.

I tak jak nie rozumiem katowanie SDR w jakiś kosmicznych wartościach tak samo nie rozumiem używania HDR na przykręconych jasnościach.

Ale to juz kwestia preferencji wiec nie wnikam.

Opublikowano
17 minut temu, Kadajo napisał(a):

Myślałem ze to oczywiste ze mówimy poprawne skalibrowanych ekranach. Inaczej ta rozmowa nie miałaby sensu. :boink:

Z drugiej strony jeśli założymy ze nie to zapewne większość osób używających HDR podbija jasność bo często się czyta ze domyślny HDR dla wielu wydaje się za ciemny.

Nawet często takie ustawienia są polecane przy recenzjach pomimo ze są z perspektywy jakości niepoprawne.

Krotko mówiąc nie porównujmy jabłek do pomarańczy.

Krótko mówiąc płaczą o wypalaniu Ci, którzy nie mają OLED przy PC. I tym można zamknąć dyskusję xD

Ci co używają mają gdzieś wypalanie. 

• Upvote 4
Opublikowano

Jako monitor miałem C2 42" od premiery i po niecałych 2 latach przesiadłem się na c3 a c2 został w rodzinie i dalej był używany jako monitor. W każdej grze AAA wspierającej HDR miałem włączony. I do dzisiaj cały czas ten panel śmiga elegancko, bez wypaleń. Od momentu gdy postawiem na oled, ten panel cieszy mnie tak samo jak pierwszego dnia, więc nawet jeśli coś by się stało to idę i biorę następny. Nie chcę w ogóle patrzeć na ipsy czy VA choćby mi dodatek "szkodliwe" za to płacili 🤣 

Opublikowano
46 minut temu, jankooo napisał(a):

Myślę, że wypalone logo tylko dodaje uroku oledowi:lovin:

A tak serio w TV LG dobrze to działa, włącza wygaszacz kiedy wykryje, że np obraz w apce jest statyczny i przez jakiś czas nic się nie dzieje. To jest Smart rozwiązanie bo nie dość, że chroni matryce to jeszcze energię oszczędza

Mistrzu, znasz zasade dzialania OLEDow? Jesli wyswietla sie czarny kolor to znaczy, ze piksele sa wylaczone i jednoczesnie rowniez mniejszy pobor mocy. Dlatego zaleca sie ciemne tematy w Windowsie.

Opublikowano
3 minuty temu, Winter napisał(a):

Mistrzu, znasz zasade dzialania OLEDow? Jesli wyswietla sie czarny kolor to znaczy, ze piksele sa wylaczone i jednoczesnie rowniez mniejszy pobor mocy. Dlatego zaleca sie ciemne tematy w Windowsie.

OLED nigdy piksele się nie wyłączają kompletnie tak samo jak nieskończony kontrast to ściema ;)

• Thanks 1
Opublikowano
19 minut temu, sideband napisał(a):

OLED nigdy piksele się nie wyłączają kompletnie tak samo jak nieskończony kontrast to ściema ;)

Taaa, a po drugiej stronie ekranu siedzi ktoś i cię podgląda.

Opublikowano

Co, teraz się będziemy kłócić ze na każdej komórce zawsze jest trzymane minimalne napięcie żeby zdążyła się aktywować jeśli będzie taka potrzeba ?

Pisze się ze kontrast jest nieskoczony bo zazwyczaj jest "niemierzalny" TZN ze wykracza poza mozliwosci aparatury pomiarowej jakby ktos nie wiedzil tez co to znaczy.

LOL

• Upvote 1