Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Gret napisał(a):

a co będzie w lutym? :D

poczekaj do wieczora, to dopiero będziesz miał opad szczęki :P

Mniejsze ceny a u mnie może zdolność kredytowa jakaś albo gotówka :E

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, Gret napisał(a):

aa to już wiesz o co w tym chodzi, to nie będzie pewnie takiego efektu jak być miał pierwszego oleda :)

I tak względem iiyamy 3480, jest przepaść :szatanek:

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Like 1
Opublikowano
20 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Jak miałem VA to w nocy spokojnie 100nitów używałem, teraz na oledzie mam 50nitów, nie wiem jeszcze jak to możliwe ale jak ustawię więcej to mnie razi w oczy. 

Na pewno przez kontrast, a jak lecisz na pełnym gamucie to większe nasycenie/przesycenie kolorów też bardziej dojeżdża oczy.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Może ktoś podpowie bo nie wiem co mam zrobić 

Kolega zażartował że zabierze mój monitor G7 32 incze 2k za 200£ a ja se mam kupić nowy.

Ja dla żaru sprawdziłem co mogę kupić i z żartu zaczęła się rozkmina.

Ten jest za 1000£

https://www.samsung.com/uk/monitors/gaming/odyssey-oled-g9-g95sc-49-inch-240hz-curved-dual-qhd-ls49cg954suxxu/

Kody zniżkowe mam na 100£ plus 200£ za G7 i wyszedł by mnie 700£.

Teraz mnie glowa boli czy zmieniać czy nie.

Od roku się zastanawiam na tym monitorem ale czytałem że w nowym roku najpóźniej początek 2026 samsung ma pokazać jeszcze lepsze takie monitory. 

Ewentualnie pozostać przy 34 calach ale wejść w 4k.

https://www.samsung.com/uk/monitors/gaming/odyssey-oled-g8-g85sd-34-inch-oled-ultra-wqhd-ls34dg850suxxu/

Dram glownie w shotery BF , COD.

Edytowane przez ostryb
Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

Na pewno przez kontrast, a jak lecisz na pełnym gamucie to większe nasycenie/przesycenie kolorów też bardziej dojeżdża oczy.

Akurat kolory turbo przesycone to bardzo lubię, na VA miałem +15 w ustawieniach monitora i +6% w panelu NV.

Ale może to być tak jak mówisz, teraz mam w dzień jakieś 80 nitów i jest idealnie. Także widzę że teoretycznie niższa jasność s SDR nie będzie przeszkadzać, bo teraz dużo niższe wartości są dla mnie wystarczające (około polowy poprzednich).

Opublikowano
47 minut temu, ostryb napisał(a):

Zażartował że zabierze mój monitor G7 32 incze 2k za 200£ a ja se mam kupić nowy.

Ja dla żaru sprawdziłem co mogę kupić i z żartu zaczęła się rozkmina.

Spadłem z krzesła :rotfl:Buzi też było :Up_to_s:

51 minut temu, ostryb napisał(a):Może ktoś podpowie bo nie wiem co mam zrobić 

Od roku się zastanawiam na tym monitorem ale czytałem że w nowym roku najpóźniej początek 2026 samsung ma pokazać jeszcze lepsze takie monitory. 

Ewentualnie pozostać przy 34 calach ale wejść w 4k.

https://www.samsung.com/uk/monitors/gaming/odyssey-oled-g8-g85sd-34-inch-oled-ultra-wqhd-ls34dg850suxxu/

Dram glownie w shotery BF , COD.

G8G85SD to nie jest monitor "4k". Jeżeli szukasz oleda uwqhd to są zdecydowanie lepszy monitory niż Samsung g8.

Opublikowano

Przy mojej jasności i ilości przepracowanych godzin to nawet obecnym QD zanim się wypali to wleci nie jedna generacja :E

Już nawet wyłączyłem te systemy od wypalania bo można dostać szajby od tego przyciemniania i tylko oczy od tego bolą.

• Upvote 1
Opublikowano

Panowie a jak to jest z waszymi Oledami jak monitor się uśpi (tak w windzie mam ustawione że po 10 min), też długo czekacie aż się pojawi obraz po wybudzeniu (u mnie około 10 sekund) ? Bo u na moim MSI coś długo to trwa na iiyamie VA czy LG IPS to było dużo szybciej i nie wiem czy oled tak ma, czy kwestia jakiegoś parametru w ustawieniach monitora? 

Opublikowano (edytowane)

Tak sobie przeglądam matrycę pod latarką co jakiś czas i już widzę, że nie ma szans aby ta powłoka QD-OLED się nie rysowała... Zresztą ta moja co brałem to nawet pomimo naklejenia folii już jakieś ślady pojedyncze gdzieniegdzie miała. Niby nie jest to coś co normalnie się zobaczy, ale pod latarką to widać świecąc pod odpowiednim kątem.

Ciekawe jak to by wyglądało po roku czy dwóch i czy byłoby to widoczne normalnie.

Po prostu stopniowo będzie czegoś przybywać, a jak szybko to w zależności jak często trzeba czyścić. No, a szczególnie przyschniętego doczyścić.

Czyszczę tenzi antystat + mikrofibrą work stuff gentleman basic. Najpierw ta z długim włosem, a potem z krótkim do doczyszczenia/dopolerowania ewentualnych smug.

Czyści ktoś systematycznie QD-OLED spirytusem? Niby niektórzy zalecają czyszczenie wysokoprocentowym alkoholem, ale nie wiem. Ciekawi mnie jak to w dłuższej perspektywie czasu wygląda.

Edytowane przez DyndaS
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Godlike napisał(a):

Panowie a jak to jest z waszymi Oledami jak monitor się uśpi (tak w windzie mam ustawione że po 10 min), też długo czekacie aż się pojawi obraz po wybudzeniu (u mnie około 10 sekund) ? Bo u na moim MSI coś długo to trwa na iiyamie VA czy LG IPS to było dużo szybciej i nie wiem czy oled tak ma, czy kwestia jakiegoś parametru w ustawieniach monitora? 

Coś gdzieś kiedyś czytałem w wakacje jak szukałem dla siebie monitora, że eMeSaJe tak mają...

@sideband wrócę jeszcze do tematu kabelków...
Nie kupiłem na razie droższego HDMI 2.1. Używałem tego oryginalnego Samsunga. Po prostu mi dynda z półki z kompem (pal licho estetykę).
Jednak go później sobie tak trochę upchałem z innymi kablami wychodzącymi z kompa i zaczęły się problemy. Miganie obrazu, takie dziwne kostki (artefakty).
No i w związku z tym mam pytanie.
Idzie go jakoś dodatkowo "osłonić"? Np pozawijać w folię aluminiową? Da to coś jeśli chodzi o zakłócenia? %-)
Czy czeka mnie wybulenie 300 zeta za 3m kabla?

1920px-Manwithtinfoilhat.jpg

Swoją drogą może masz na handel jakieś optyki HDMI 2.1 o długości min 3m.

@DyndaS szukałem dla swojego QD-OLEDa środków czystości i znalazłem swego czasu test.
Najlepsze efekty daje roztwór 70% alkoholu etylowego. Wiele osób do QD-OLED poleca Brait 70%

U mnie np ze ściereczką z mikrofibry się nie sprawdza. Mam natomiast taką super mięciutką ściereczkę i w połączeniu z tym Braitem sprawdza się idealnie.
Miałem też Della Alienware 32" QD-OLED i mam teraz Samsunga i w przypadku tego pierwszego matryca zdecydowanie łatwiej się rysowała. Niby matryce te same, ale jak czyściłem Della do zwrotu to nawet tą super mięciutką ściereczką zostawił mikroskopijne ryski. Jak szoruję Samsunga tą ściereczką to tego problemu nie ma.

20241125_204304.jpg

Edytowane przez Umpero
Opublikowano

@Umpero

U mnie ta mikrofibra nie rysuje sama w sobie to na pewno. Zresztą tych co ja mam używa się właśnie przy korekcie lakieru samochodowego. Ten płyn tenzi antystat też niby nie zostawia smug i łatwo się go dociera. Jednak jeśli coś twardszego odklei się od ekranu nawet małego, to na pewno takowe rysy porobi.

W sumie to najlepsze by było coś, co jest tłuste i daje dobry poślizg/lubrykację przy wstępnym czyszczeniu co minimalizuje powstawanie rys, ale jednocześnie na koniec dobrze odtłuszcza co sprawi, że ekran pozostanie bez smug.

Co do tego Brait, bo widziałem, że ktoś tu wcześniej o tym wspominał, a więc płynu do dezynfekcji... Czy to czasem nie jest właśnie tłustawe :E ?

Osobiście to bym unikał wszelkich mikrofibr z obszyciem, bo właśnie one, a szczególnie na krawędziach potrafi rysować powierzchnie.