Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Gret napisał(a):

Podłączyłem dziada, no i jest problem jeden. Nie da się używać obok siebie 1000R i płaskiego. Płaski wydaje się jak by był wypukły :E

Daj sobie czas. To tylko kwestia przyzwyczajenia.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Tolfu napisał(a):

Wie ktoś o co chodzi z tym E2 i jak odróżnić generację różnych monitorów od msi? ( chodzi mi głównie o qd-oledy )

271qpx jest na panelu trzeciej generacji. E2 niby też ale tak szczerze patrząc na cenę i odświeżanie to bardziej mi to wygląda na drugą generację :Up_to_s:
"Najprościej" i w dużym uproszczeniu  poznać bo subpixelach. Ale nie ma jeden uniwersalnej metody bo sam Samsung gubi się w swoich oznaczeniach paneli a producenci to wykorzystują w marketingach.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
47 minut temu, kamilos69 napisał(a):

271qpx jest na panelu trzeciej generacji. E2 niby też ale tak szczerze patrząc na cenę i odświeżanie to bardziej mi to wygląda na drugą generację :Up_to_s:

Oba maja 3gen, nie ma 2gen w monitorach MSI ani zadnych innych poza 1 modelem samsunga G9. Roznica to tylko odswiezanie miedzy 240hz a 360hz.

Ale nie polece tegoMSi boma wbudowany zasilacz i brzeczy i bzyczy co dla mnie skresla kazdy monitor MSI.

• Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, Gret napisał(a):

Podłączyłem dziada, no i jest problem jeden. Nie da się używać obok siebie 1000R i płaskiego. Płaski wydaje się jak by był wypukły :E

Ej masz moją klawiaturę :czapeczka:

A tak w temacie to też miałem takie wrażenie gdy przez jakiś czas używałem zakrzywionego Della.
Później go zwróciłem i przesiadłem się na płaski. Miałem wrażenie, że ktoś mi go zgiął w drugą stronę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

No taką paranoję miałem że może on jest faktycznie wygięty i już miałem iść po poziomicę. Co ciekawe w pracy mam płaskie i nie mam z tym problemu, ale jak stoją obok siebie to jest, nie do używania. 

Wiem że była o tym gadka już nie jeden raz ale jak "dbacie" o swoje oledy? Chowacie paski? Pulpit to jakaś czarna tapeta bez ikon? Wszędzie tryb nocny? Jasność na minimum jak się da. 

Edytowane przez Gret
Opublikowano

Wiele osób uważa te chowanie pasków czarne tapety itp za niepotrzebne aczkolwiek ja mam Lg 48C1 i tak właśnie robię. Czarna tapeta brak ikon i chowany pasek. HDR gdzieś na 50, sdr jeszcze mniej.

Max daje tylko do serialów. 
Nie przeszkadzają mi takie „ograniczenia” w żaden sposób. A czy to poprawi żywotność panelu ? Nie wiem i w sumie niczego na siłę się też nie doszukuje. Włączam, gram, oglądam i wyłączam :) 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
3 godziny temu, Aruuus77 napisał(a):

HDR gdzieś na 50, sdr jeszcze mniej.

HDR ustawia sie na 100 i nie ma sensu nizej bo w trybie HDR i tak swieci jasno to co ma swiecic, tylko SDR mozna regulowac sobie nizej bo wtedy wali cała matryca jedna jasnoscia.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, Aruuus77 napisał(a):

Wiele osób uważa te chowanie pasków czarne tapety itp za niepotrzebne aczkolwiek ja mam Lg 48C1 i tak właśnie robię. Czarna tapeta brak ikon i chowany pasek. HDR gdzieś na 50, sdr jeszcze mniej.

Nie przeszkadzają mi takie „ograniczenia” w żaden sposób. A czy to poprawi żywotność panelu ? Nie wiem i w sumie niczego na siłę się też nie doszukuje. Włączam, gram, oglądam i wyłączam :) 

To Ci i tak nie pomoże w przypadku martwych pixeli.

O wypalenie się nie martw.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Aruuus77 napisał(a):

Kupiłem sobie Porsche ale używam 50% obrotów, bo mi szkoda silniczka.... :( 

Ja tam mam w pompie te wszystkie paski, nic nie ukrywam bo mnie szlag trafiał jak co chwilę musiałem najeżdżać na dół ekranu żeby się pojawił, a Windows jest upośledzony i często to nie działało. Ciemny pasek i 25-40% jasności za dnia nie wypali tego przez kilka lat. Przy testach na YT muszą specjalnie wypalać i podkręcać jasność w aparacie żeby było widać jakąkolwiek różnicę (a to przy najgorszym scenariuszu czyli dzieleniu ekranu itp). 

8h dziennie praca + gierki wieczorem + forum / YT więc pasek non stop widoczny. Za rok przypomnij to dam znać czy się wypalił xD 

Edytowane przez galakty
  • Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
59 minut temu, galakty napisał(a):

Kupiłem sobie Porsche ale używam 50% obrotów, bo mi szkoda silniczka.... :( 

Ja tam mam w pompie te wszystkie paski, nic nie ukrywam bo mnie szlag trafiał jak co chwilę musiałem najeżdżać na dół ekranu żeby się pojawił, a Windows jest upośledzony i często to nie działało. Ciemny pasek i 25-40% jasności za dnia nie wypali tego przez kilka lat. Przy testach na YT muszą specjalnie wypalać i podkręcać jasność w aparacie żeby było widać jakąkolwiek różnicę (a to przy najgorszym scenariuszu czyli dzieleniu ekranu itp). 

Dokładnie, monitor jest do używania a nie cackania się z nim jak z jajkiem, może jeszcze w szklana gablotę co by przypadkiem nie opluć?:lol2:

• Upvote 2
Opublikowano

Pany, który oled wybrać:

- LG UltraGear 27GS95QE

- SAMSUNG Odyssey G6 S27DG600SU

- MSI MPG 271QRX

- Gigabyte Aorus FO27Q3 

Czy coś jeszcze innego?

Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

8h dziennie praca + gierki wieczorem + forum / YT więc pasek non stop widoczny. Za rok przypomnij to dam znać czy się wypalił xD 

W końcu jakiś głos rozsądku, już myślałem że tu wszyscy budzą się rano ze strachem o pasek i ikony bo monitorek za 2.5k może się kiedyś wypalić  :lol2:

• Haha 1
Opublikowano

Tez tak początkowo myślałem, ale za dużo ludzie straszą w necie o tych wypaleniach. Do przeglądarki NIE, do paska Windowsa NIE, do pracy NIE, do filmów 16:9 mając widescreen NIE. Po 4h musisz odświeżyć piksele bo zostaną powidoki itp. 

Ja czasem po 8-12h robię odświeżenie i trudno, wypali się po 2-3 latach to się kupi nowy. 

IPSy już po wyjęciu z pudełka mają gorszy obraz niż "wypalony" OLED i nikt nie płacze :E 

• Upvote 1
Opublikowano
12 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

HDR ustawia sie na 100 i nie ma sensu nizej bo w trybie HDR i tak swieci jasno to co ma swiecic, tylko SDR mozna regulowac sobie nizej bo wtedy wali cała matryca jedna jasnoscia.

Jak gram wieczorem to HDR w grach na 100 jest za jasny. Ustawienie na 50 pomaga, a tak jak sam powiedziałeś co ma świecić to i tak świeci.