Gret 558 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2024 Nie no jak? Mi w TV LG przesuwa po za ekran czasami, np. monitoring z aftterburnera. Ale to tylko jak wykryje statyczny obraz i tylko go przesuwa a nie całym ekranem
ODIN85 3 503 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 W dniu 15.12.2024 o 19:03, JohnyWol napisał(a): Tego efektu nie mam na stałe. Zauważyłem to akurat w Indiana Jones i tylko w momencie kucania kiedy ekran się przyciemnia i robi się winieta dookoła. To wina gry. Też tak mam.
galakty 3 335 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Godzinę temu, Gret napisał(a): Nie no jak? Mi w TV LG przesuwa po za ekran czasami, np. monitoring z aftterburnera. Ale to tylko jak wykryje statyczny obraz i tylko go przesuwa a nie całym ekranem To chyba sarkazm był, mam nadzieję
Umpero 979 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a): Marginesy przeciez musza byc do przesuniecia pixeli oraz zeby nie zakrywac po przesunieciu ekranu Serio? Czy żartujesz? Bo nie wiem czy robić reset do fabrycznych...
Phoenix. 4 730 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Ale to jak sobie to wyobrazasz, ze ekran ci bedzie wyjezdzal poza monitor robiac pixel shift? No chyba jakis margines musi byc. Oo ile dobrze cie zrozumialem i o to chodzi.
galakty 3 335 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Przecież to są pasy lotniskowca, a nie margines na pixel shift. On nie przesuwa o tyle pikseli 1
Umpero 979 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Czekam aż @Gret sprawdzi u siebie. Jak będzie u niego git to robię reset do fabryki.
Phoenix. 4 730 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 2 minuty temu, galakty napisał(a): Przecież to są pasy lotniskowca, a nie margines na pixel shift. On nie przesuwa o tyle pikseli To zalezy od monitora o ile przesuwa. Ale nie mam tego monitora wiec po prostu stawiam, ze to jest to. na LG wgl nie widzialem tego pixel shift a sa tacy co na innych monitorach doslownie widac jak sie przesuwa obraz.
sideband 1 781 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 47 minut temu, galakty napisał(a): To chyba sarkazm był, mam nadzieję Dlaczego sarkazm to samo u mnie jest na C1 po czasie obcina delikatnie OSD z Rivy.
pancer 1 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 U mnie na G80SD te paski mają około teraz 2 mm na dole 4 mm na górze oraz 3 mm po lewej i 0 po prawej stronie. Ich szerokość się zmienia w zależności od położenia obrazu. 1
Umpero 979 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 (edytowane) 1 minutę temu, pancer napisał(a): U mnie na G80SD te paski mają około teraz 2 mm na dole 4 mm na górze oraz 3 mm po lewej i 0 po prawej stronie. Ich szerokość się zmienia w zależności od położenia obrazu. Uff. Czyli to nie jakaś wada tylko margines na pixel shift. Tak się u mnie teraz przesunęły, że zwróciłem na to uwagę. Co lepsze to pisałem z supportem Samsunga i jedyne co zalecili to reset do fabrycznych bo nie wiedzą czemu tak się stało. Edytowane 18 Grudnia 2024 przez Umpero
galakty 3 335 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 8 minut temu, sideband napisał(a): Dlaczego sarkazm to samo u mnie jest na C1 po czasie obcina delikatnie OSD z Rivy. Obcina bo ucieka za "ekran", a on sugeruje że to bufor na przesuwanie całego ekranu żeby właśnie OSD nie ucięło. 5 minut temu, Umpero napisał(a): Uff. Czyli to nie jakaś wada tylko margines na pixel shift. Na tym zdjęciu to chyba więcej niż 2mm co?
Gret 558 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2024 16 minut temu, Umpero napisał(a): Czekam aż @Gret sprawdzi u siebie. Jak będzie u niego git to robię reset do fabryki. Wychodzi że @Phoenix. może mieć rację, mam ramki i to z każdej strony ekranu inne
Phoenix. 4 730 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 No i teraz beda z lupa siedziec i liczyc pixele ile w prawo ile w lewo i do tylu hehe
galakty 3 335 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Eeee te ramki to widać tylko jak się poświeci bezpośrednio z bliska, a zdjęcie powoduje że wyglądają na kilka razy większe. Podczas normalnego użytkowania tego nigdy nie widziałem Przestańcie z lupą oglądać te monitory tylko grajcie...
Gret 558 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2024 Panowie od QD-OLEDów 3gen nigdzie nie widziałem info o rozrywanych pixelach/vertical bandingu a tu się okazuje że to norma w tych panelach ale nikt o tym nie wspomina?
JohnyWol 81 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Dziś przyjęli mojego LG 27GS95QE na zwrot z wymiana i prawdopodobnie jutro powinienem otrzymać nowy egzemplarz. Zobaczymy czy obraz bedzie wyglądać normalnie czy będzie widoczny color banding czy po prostu faktycznie te monitory tak mają. Mam nadzieję że będzie OK, inaczej nie pozostanie nic innego niż ponowny zwrot i zmiana na QD-OLED. Dam znać jak już sprawdze. PS. Na czas zwrotu podłączałem swojego poprzedniego NanoIPS i bandingu nie widziałem, ale może to kwestia niskiego kontrastu. Boże, ledwie parę dni z OLED i jak ten IPS jest teraz wyblakły to szkoda gadać
ODIN85 3 503 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Ale Ci pisałem że w Indym każdy tak ma na Oledzie
Gret 558 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Autor Opublikowano 18 Grudnia 2024 (edytowane) @ODIN85 nic takiego nie mam w Indym Gradient przechodzi płynnie beż takich schodów jak u @JohnyWol Edytowane 18 Grudnia 2024 przez Gret
some1 537 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 4 godziny temu, Umpero napisał(a): Uff. Czyli to nie jakaś wada tylko margines na pixel shift. Tak, to marginesy na pixel shift, możesz spać spokojnie. W telewizorach pixel shift powoduje przeważnie "wyjeżdżanie" obrazu poza ekran, w monitorach za to masz widoczne marginesy.
JohnyWol 81 Opublikowano 18 Grudnia 2024 Opublikowano 18 Grudnia 2024 (edytowane) Zdaję sobie sprawę że banding nie zniknie całkowicie ale jak dla mnie był on jednak zbyt duży i niezależnie od ustawien nie dawało się go zmniejszyć. Ponizej jeszcze jedna fotka z trailera Wiedzmina 4. Jak dla mnie to wygląda na jakąś wadę monitora, albo jakies rozkalibrowanie w samym monitorze. Jak dla mnie. Zdaje sobie sprawę że kompresja Youtube wpływa na jakosc, ale kurcze, nie byłem w stanie na to patrzeć I na żywo w ruchu nie wygladalo to jakoś lepiej Edytowane 18 Grudnia 2024 przez JohnyWol
Phoenix. 4 730 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Ja na swoim czegoś takiego nie widziałem także tutaj ewidentnie coś nie tak z monitorem lub ustawieniem. A miałem twój model.
YouKnowSedri 28 Opublikowano 19 Grudnia 2024 Opublikowano 19 Grudnia 2024 20 godzin temu, sideband napisał(a): Dlaczego sarkazm to samo u mnie jest na C1 po czasie obcina delikatnie OSD z Rivy. Sam potrzebowałem dłuższej chwili żeby ogarnąć co się dzieje 1
Rekomendowane odpowiedzi