Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ile chcesz trzymać monitor? Bo jak 2-3 lata to co Cię obchodzi wypalenie? Zazwyczaj gwarancja będzie (doczytaj u danego producenta) to sobie wymienisz. Sprzedasz i kolejny bierzesz.

A jak chcesz trzymać 5 lat i więcej, to sorry ale OLED nie jest dobrym wyborem, bierz miniled. I tyle. Tu się nie ma co szczypać.

Też się zastanawiałem, wziąłem OLEDa do pracy, nabiłem 1500h i w sumie stwierdziłem, że pracując na laptopie to mogę dokupić przenośny monitor 15.6" za 300 zł i używać zamiast 27" 1440p bo i po co do biurowej roboty? 

• Like 1
Opublikowano

Skończy się to chyba u mnie kompromisem minileda. Korciło mnie strasznie kupić OLEDa, żeby mieć HDR jak przy graniu na TV, ale nie lubię wyrzucać sprzętów tak często, nawet telefonów używam ok. 5 lat. 

• Like 1
Opublikowano

Wiesz... Ten HDR to też nie jest jakieś wyrwanie z kapci ;) Mało gier go ma, a jeszcze mniej ma w dobrej postaci. Do tego efekt "wow" jest głównie wieczorem/nocą, bo za dnia jak nie zrobisz piwnicy w pomieszczeniu to też jasność nie powala, a czernie nie będą czarne (chyba że weźmiesz WOLED ale i tak efekt słabszy). 

Dla mnie największym plusem jest czas reakcji, panel OLED jest nieziemski i jak odpaliłem D4 na 90 FPS to byłem w szoku jakie płynnie się zrobiło, zero smużenia, natychmiastowa reakcja. Do gier FPS bajka. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Zdzichon napisał(a):

Skończy się to chyba u mnie kompromisem minileda. Korciło mnie strasznie kupić OLEDa, żeby mieć HDR jak przy graniu na TV, ale nie lubię wyrzucać sprzętów tak często, nawet telefonów używam ok. 5 lat. 

Kupując Mini LED nie ma żadnej gwarancji, że to podziała dłużej od OLED-a :E Zostaniesz z uszkodzonym TV tylko bez wypaleń :lol2:

Jak nie padnie matryca to padnie podświetlenie i z reguły skończy się to śmietnikiem bez ubezpieczenia.

Co do wypaleń do każdego OLED i plazme jaką miałem na serwisie wszystkie były wypalone od statyki z telewizyjnego kontentu :E

Edytowane przez sideband
  • Upvote 1
Opublikowano
5 minut temu, sideband napisał(a):

Kupując Mini LED nie ma żadnej gwarancji, że to podziała dłużej od OLED-a :E Zostaniesz z uszkodzonym TV tylko bez wypaleń :lol2:

Idąc tym tropem nie mam pewności że cokolwiek podziała dłużej niż cokolwiek :) 

6 minut temu, sideband napisał(a):

Co do wypaleń do każdego OLED i plazme jaką miałem na serwisie wszystkie były wypalone od statyki z telewizyjnego kontentu :E

Boom na Oledowe monitory PC to kwestia ostatnich dwóch lat mniej więcej także podejrzewam że niedługo zaczniesz mieć na serwisie także takie wypalone statyką z Windowsa/przeglądarek/użytków.

Ja tam nikomu broń Boże nie zabraniam kupować OLEDa. Jakby nie to że mam warunki tylko na jeden monitor do pracy/neta/grania to pewnie też bym sobie kupił. No ale teraz nie wygnam widoku tego przebarwionego pasa u rodziców :)

Opublikowano

@Zdzichon

Ale obecnie tak wygląda sytuacja :E

Nawet jak ludkom robiliśmy salę to z założenia OLED odpadał ze względu na kontent oraz wymogi co do wysokiej jasności ;) To i tak ostrzegałem przy Mini LED, że nikt tego nie naprawi i poleci na śmietnik stąd wykupienie ubezpieczenia. 

Nawet jak z kimś rozmawiam to pytam jak TV będzie wykorzystywany i w jakich warunkach to wtedy się okazuje czy OLED ma sens czy nie ;)

Opublikowano
26 minut temu, galakty napisał(a):

Jeszcze wracając do wypaleń. Miałem AOC VA, po roku miał wypalony pasek Windowsa. Na OLED po roku nie ma śladu. 

To nie było wypalenie tylko retencja.

Wypalenia a retencja to są dwie różne rzeczy.

Retencji można się pozbyć a wypalenie to trwałe uszkodzenie ekranu.

Na oledzie tez dochodzi do retencji ale zazwyczaj kompensacja matrycy załawia sprawę.

Opublikowano
33 minuty temu, sideband napisał(a):

To i tak ostrzegałem przy Mini LED, że nikt tego nie naprawi i poleci na śmietnik stąd wykupienie ubezpieczenia.

Chodzi ci o to że FALDy uszkadzają się częściej niż krawędziówki?

Opublikowano

LCD też jest stała retencja i nie jest to coś bardzo rzadkiego.

TV nie raz widziałem pasek od TVN24 i to żadne tam puszczanie filmów z różnymi kolorami czy wyłączenie go nawet na kilka dni nic nie daje. Niektóre mają przejściową retencje to wystarczy wyłączyć na dłużej to retencja znika. Na swoim monitorze VA też mam retencje tylko tutaj mowa o 13letnim monitorze, który pracował przez wiele lat nawet powyżej 12h codziennie. Ale tutaj bardziej chodzi już o zmęczenie matrycy retencja jest 3/4 ekranu widoczna na niektórych tłach.

Teraz, Zdzichon napisał(a):

Chodzi ci o to że FALDy uszkadzają się częściej niż krawędziówki?

Mini LED nikt nie naprawi na dzień dzisiejszy ;) Serwisy gwarancje przełożą całą budę z podświetleniem jeżeli taka możliwość.

• Upvote 1
Opublikowano
13 minut temu, Kadajo napisał(a):

Ciekawe. Ja się swojej pozbyłem.

Ani wyłączanie na tydzień ani puszczanie szumów czy kolorów tego nie zlikwidowało.

Potem miałem IPS od LG, GP850p, kontrast 800:1. Wydawało mi się że jest super, ale to był paździerz :E 

Potem AOC miniled. Też uważałem że super, w końcu mogłem HDR włączyć. Tylko co z tego skoro patrząc na wprost w rogach kolory się zniekształcały, tak słabe kąty widzenia miał.

Teraz OLED i w końcu spokój... Świetny obraz (dopiero microled go przegoni pewnie). Zanim się wypali to ja kupię kolejny, bo pod koniec roku wpada większe biurko i pewnie pójdę w UW. 

Opublikowano
13 minut temu, galakty napisał(a):

Nie dało się pozbyć tej Twojej retencji, próbowałem wszystkiego. To było trwałe. Sony na którymś telefonie z IPS miał ten sam problem. 

IPS mają ten sam problem tylko rzadziej. Miałem IPS, który miał menu TV utrwalone :lol2:

Robiłem tam podświetlenie wyłączenie na parę dni i tak to nic nie wniosło ;)

Koleś na Samsungu miał retencje to mu powiedziałem, że musi wyłączyć TV na dłużej to pewnie zniknie to powiedział, że nie ma na to czasu :E Mnie sprzedał po taniości tego TV odstał sobie i wszystko znikło tylko tam dopiero były takie plamy jeszcze bez wyraźnego utrwalenia konkretnej treści. A TV nie miał nawet trzech lat ;)

Opublikowano
2 godziny temu, Zdzichon napisał(a):

Zdziwienie jest umiarkowane. Sam ich ostrzegałem, że to się tak skończy, przy ich użytkowaniu, ale miałem trochę nadzieję, że jednak nie ;) Wypalenie plazmy zabrało im 2x tyle czasu. Szkoda, że już po gwarancji.

Po prostu myślałem, że to może już ten czas kiedy będę mógł kupić OLEDa jako uniwersalny monitor i używać bez przesadnego spuszczania się nad nim , bo wszędzie słyszę że to już, ale chyba jednak jeszcze trochę.

Udało się sprawdzić przebieg tym sposobem z pendrajwem co kolega wyżej podał. 10000 godzin.

Oled. Normalne. To jest dla świadomych użytkowników którzy wiedzą jak korzystać albo mają dużo pieniędzy.

Oled nie jest i nie będzie sprzętem do pracy i katowania

Powiedz rodzicom że teraz są często telewizory zwykłe TCL 75 czy nawet 85 cali na promocjach za 3k zł

Opublikowano
11 minut temu, Kadajo napisał(a):

U mnie usuniecie retencji trwało 3 miesiące ale nie było po nim nawet śladu.

Nie w każdym wypadku nawet tak długi okres cokolwiek zmieni ;)

Dostałem za friko Philipsa 55cali, który latał 15h na TVN24 to nic mu nie pomogło. 

Nawet nie zdawałem sobie sprawy, że ma retencje odstał msc nie tygodnie zanim miałem czas wymienić podświetlenie i go sprzedać.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Jak myślicie ile Vramu wciągało by D4 w 3440x1440? skoro w 2560x1440 ultra rt z dlaa w mieście pokazuje 8 gb niecałe w msi afterburnerze? (oczywiście testowo bo na tych ustawieniach 20-40 fps) :E

Siedzę i myślę że w końcu bym coś zmienił w tym kompie bo na IPS już nie mogę patrzeć a 3060 już swoje wysłużył.

Budżetowa opcja 5070 + oled ale 1440p, jednak chciał bym 5070 ti super + UW 8:E

Edytowane przez Brolly
Opublikowano

Masz WOLED więc spokojnie, jak przy 2000h cokolwiek zauważysz to daj znać :E 

Teraz, Brolly napisał(a):

Budżetowa opcja 5070 + oled ale 1440p, jednak chciał bym 5070 ti super + UW 8:E

5070Ti Super nie istnieje

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, galakty napisał(a):

No to kup UW teraz i kartę jak wyjdzie, w czym problem? :E 

Też o tym myślałem

OLED zrobi taką robotę że na średnich ustawieniach będzie git? (przemęczę się 8:E  )

Widziałem tylko u kumpla ale pewnie side by side porównanie by zgniotło jeszcze bardziej.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Ja wczoraj trochę polatałem w MFS204 i trzeba było zejść ze wszystkim na High bo vRAM się zapychał w 4K :D

Ale gierka wygląda kosmicznie z DLAA i 4K

Tak, tutaj vram się przydaje.

Screenshot2025-07-11145139.png.09287c43e5bc9026d3a83e3dd64bd839.png

• Upvote 1