Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
53 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Sam mam 32" i do FPS ten ekran już jest trochę za duży i męczy.

No chyba ze go odsuniemy, tylko wtedy, po co kupować 32" ;) 

Wymieniłem 27 na 32 (oba 16:9). Ekran dla mnie nie jest za duży oraz nie męczy. Nowy ekran ustawiony w takiej samej odległości jak stary.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Kabor napisał(a):

Wymieniłem 27 na 32 (oba 16:9). Ekran dla mnie nie jest za duży oraz nie męczy. Nowy ekran ustawiony w takiej samej odległości jak stary.

To jest indywidualna kwestia. Jeden powie ok drugi nie.

Edytowane przez ODIN85
Opublikowano

No tak. Mnie męczy ciągłe bieganie oczami po całym ekranie w grach których się dużo dzieje, czyli np. FPS MP.

Niektórzy tak nie grają, tylko ciągle się gapią w sam środek.

Podobnie jest w kinie jak siedzisz zbyt blisko, po prostu nie jesteś w stanie objąć całego ekranu nawet peryferyjnie i zaczynasz obracać głową co jest męczące.

5 minut temu, Kabor napisał(a):

W takiej samej czego nie rozumiesz :E

60 cm od początku biurka. 

Chodzi o odległość jaka jest od ekranu do oczu :)

Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Chodzi o odległość jaka jest od ekranu od oczu :)

Tutaj odległość zależy jak się usiądzie. Więc podałem wartość stałą od tego niezależną.

Raz gram siedząc prosto to oczy są w linii biurka. Raz wysunę nogi i się odchylę to wtedy jest dalej.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ogólnie mogę oddalić ekran bo mam dwa blaty połączone dłuższymi bokami. Bliżej raczej nie podsunę bo już mi klawiatura będzie haczyła o stopkę. Więc od niepamiętnych czasów ekran jest zawsze w tej odległości. Od czasów 17 CRT.

W takiej odległości na 32 calach nie mam problemu z ogarnięciem całego ekranu.

Edytowane przez Kabor
Opublikowano
11 minut temu, j4z napisał(a):

Zauważyłem że odległość ekranu jest sprawą bardzo subiektywną i moim zdaniem powinna być bezdyskusyjna. 

Jak chcesz ogarnąć cały ekran bez latania gałami to dla każdego to będzie mniej więcej ta sama odległość niezależnie od przekątnej ekranu.

Opublikowano
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jakiego biurka. Mój monitor stoi na kiblu :E

Ale masz QD czy WOLED - pytam bo się zastanawiam czy jak korzystasz z kibelka to ekran się rysuje czy nie. Pytanie dodatkowe zostają smugi :rotfl:

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Kabor napisał(a):

Ale masz QD czy WOLED - pytam bo się zastanawiam czy jak korzystasz z kibelka to ekran się rysuje czy nie. Pytanie dodatkowe zostają smugi :rotfl:

WOLED, przemyślałem sprawę dokładnie, zanim kupiłem :hihot:

• Haha 1