Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problem może być przy długich kablach co się zdarza jak HDMI gdzieś ludzie ciągną.

20 godzin temu, Valeri napisał(a):

Panowie lepiej brac teraz tego Asusa czy czekac na Gigabyte ?

Jak WOLED to tylko Gigabyte teraz, przy Asusie dopłacisz za starszy i gorszy panel.

• Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Jak wygląda u was dostawa do domu monitora i ewentualne ich wady fabryczyne?

Przy ratach przez internet w ME jest dostawa tylko do domu kurieriem nie można odebrać w sklepie.

Co jeśli monitor będzie walnięty w jakiś sposób? boje się że może być problem że ja to zrobiłem czy coś.

Edytowane przez Brolly
Opublikowano

Tak jak z każdym innym sprzętem- jeśli na zewnątrz karton nie będzie uszkodzony to w środku monitor jest poprawnie zabezpieczony (folia, materiał i całość obłożona styropianem). Jak uszkodzony karton to pokazuje i odpakowuje przy kurierze. Ogólnie przy zgłaszaniu szkód w transporcie kluczowy jest czas- im szybciej zgłosisz tym lepiej.

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Gret napisał(a):

z twoją karta i tak lepiej używać HDMI 2.1

Będę używał DP 2.1 i to pod nim monitor będzie działał, poza tym podczas aktualizacji firmware wymagane jest jego podpięcie jako główny i jedyny kabel. 

6 minut temu, sideband napisał(a):

Poza tym z DP2.1 jest taki problem, że nie ma dłuższych kabli jak 1.2m 80Gbps ;)

Optyki max 54Gbps ;)

Monitor mam koło PC, więc te 1.2m idealnie starczy, aby schować go w tunelu pod biurkiem i podłączyć pod PC :cool: . Nigdy nie musiałem korzystać z dłuższych :E.

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano
49 minut temu, jankooo napisał(a):

Tak jak z każdym innym sprzętem- jeśli na zewnątrz karton nie będzie uszkodzony to w środku monitor jest poprawnie zabezpieczony (folia, materiał i całość obłożona styropianem). Jak uszkodzony karton to pokazuje i odpakowuje przy kurierze. Ogólnie przy zgłaszaniu szkód w transporcie kluczowy jest czas- im szybciej zgłosisz tym lepiej.

Chodziło mi o to że odpakuję monitor a mimo zabezpieczenia będzie miał nie wiem rysy albo się nie włączy itd 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, sideband napisał(a):

W monitorach od MSI update softu odbywa się przez DP i dlatego.

Tak czy inaczej póki nie zmienisz karty z DP2.1 i tak lepiej podłączać przez HDMI 2.1

Czemu? Przecież ten port jest wstecznie kompatybilny :hmm:. Poza tym mając kiedyś inny monitor, tylko pod DP miałem możliwość wykorzystania jego pełnych możliwości :hmm:

Prędzej czy później zmienię grafę na co najmniej RTX 6x80, więc będę gotowy, a monitor kupuję na kolejna 4-5 lat ... o ile nie wypali się ... ale na to mam extra gwarę :faja:

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano

Jeżeli używasz downsamplingu/DSR/DLDSR to na obecnej karcie włączonym nie będzie to możliwe dopiero od Blackwella.

Bez DSC HDMI 2.1 120Hz, a DP1.4 95Hz tylko MSI nawet nie mają takiego trybu wbitego, a jak wbijesz 120hz to przywita cię czarny ekran.

Skoro jedziesz na DP cały czas lecisz na 120hz i więcej to cały czas korzystasz z DSC. Artefakty wprowadzane przez DSC są praktyce niezauważalne.

Może w gruncie rzeczy Ty nie potrzebujesz DP 2.1 ;) 

Opublikowano (edytowane)

No obecnie nie, ale w przyszłym roku już pewnie tak :faja:

Na poprzednim MSI 321 miałem wbite 120Hz 4k i śmigało, ale z DP 1.4a :P

Mogę go podpiąć pod Hdmi, ale gdyby maszła mnie ochota aktualizacji to musiałbym znów mieszać kablami ... w sumie to tylko ma chwilę :hmm:

Tak czy inaczej, to zakup na przyszłość, a decyzję musiałem podjąć szybko, więc nie żałuję :D

Edytowane przez PaVLo
Opublikowano
49 minut temu, Brolly napisał(a):

Chodziło mi o to że odpakuję monitor a mimo zabezpieczenia będzie miał nie wiem rysy albo się nie włączy itd 

Mogę ci napisać co ja bym zrobił- odpakował niezwłocznie, sprawdził a w razie "W" dokładna dokumentacja fotograficzna. W przypadku ogromnego pecha zgłosił zwrot 14 dniowy ze wskazaniem prawdziwego powodu. Tylko raz tak miałem w xkom z kartą graficzną, która miała pogięte żeberka od chłodzenia i dostałem zwrot gotówki. Innym razem miałem uszkodzony już z zewnątrz karton więc zadzwoniłem do xkom a ci kazali mi to odebrać i spisać protokół szkody- to był błąd bo oni wojowali z przewoźnikiem a ja jako pośrednik robiłem dokumentacje foto. Z tydzień czekałem aż odbiorą ode mnie uszkodzoną w transporcie obudowę.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 31.10.2025 o 18:27, Pitross20 napisał(a):

Z tego co widzę to wszędzie te gigusie wywiało z sklepów. W sklepie na x wydłużony czas dostawy, a morele cenę nieźle podnieśli. 

E tam, narzekacie na brak dostępności, a monitor można kupić prawie od ręki.
GIGU.thumb.png.9b4ddef896f7b993b6e61d9432adb79b.png

• Haha 3
Opublikowano
16 minut temu, Dimazz napisał(a):

duży popyt to wywiało ale nie liczyłbym na powrót po obecnej cenie. 

Za tanio w stosunku do reszty i lepsze od reszty. Nie ma konkurencji w kategorii cena jakosć.

Mogą spokojnie o kilka stów podnieść

Na proshopie coś powyżej 2700zł, na supertech jeszcze wczoraj realnie były 2 sztuki za coś ponad 3100zł.

Wedle newsów które czytałem, tylko pierwszy rzut ma być tani. Następne przynajmniej 50-100$ więcej i jeszcze jak sklepy dołożą swoje Januszowe... jak komuś zależy na tym monitorze sugerowałbym zamówić w x-kom i cierpliwie poczekać.

Opublikowano
24 minuty temu, Dimazz napisał(a):

duży popyt to wywiało ale nie liczyłbym na powrót po obecnej cenie. 

Za tanio w stosunku do reszty i lepsze od reszty. Nie ma konkurencji w kategorii cena jakosć.

Mogą spokojnie o kilka stów podnieść

2269zl mozna zamoweic w xkom z oczekiwaniem na dostawe ;) 

Bedzie nowa dostawa to i problem z windowana cena zniknie w innych sklepach.

Do tego w podobnej cenie jest MO27Q2A na qd oled gen 3 ;) 

Opublikowano
3 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

2269zl mozna zamoweic w xkom z oczekiwaniem na dostawe ;) 

Bedzie nowa dostawa to i problem z windowana cena zniknie w innych sklepach.

Do tego w podobnej cenie jest MO27Q2A na qd oled gen 3 ;) 

Ja bym jednak wolał poczekać MO27Q28G mimo wszystko.
Pewnie jakaś partia się pojawi w poniedziałek na różnych sklepach, tylko kwestia czy uda się trafić i czy nie zrobią "korekty cen".
Ja z zamówienia x-kom zrezygnowałem, bo w momencie zamawiania (poprzedni weekend) informacja na stronie była jak byk, że wysyłają od poniedziałku, a potem info w poniedziałek:

przyjęliśmy Twoje zamówienie, ale nie jest ono jeszcze gotowe do wysłania. Planujemy dostarczyć je 30 października 2025.

Więcej informacji znajdziesz poniżej w szczegółach zamówienia.

Pozdrawiamy
— x-kom

No i to "planujemy dostarczyć" brzmi trochę jak patykiem na wodzie pisane... Później kolejne przekładanie jak to nieraz forumowicze z autopsji znają.
Ech... jakby nie można jakiegoś realnego stanu prowadzić jak u niektórej konkurencji jest. Pojawiają się fizyczne sztuki, to zamawiasz, nie ma, to nie ma opcji zamówienia i tyle.
Na plus na pewno jak komuś się nie śpieszy i chce mieć gwarant normalnej ceny, to może wziąć ten post-pre-order i cierpliwie czekać.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Szal minie szybko i monitorow nie braknie, wiec na spokojnie :D 

Kwestia jaka podaż. No i zastanawiające jest to co można znaleźć w różnych newsach nt. cen.:

The global MSRP is going to be $549 USD we are told, but it’s expected to be available at launch at a promotional price of $499 USD (before tax / VAT etc) in some places.
Pricing will be determined by each region and could vary with impacts of things like tariffs and VAT for instance. We’ll provide links to where you can buy/pre-order this screen when we see it become available so you can check final pricing and dates for your region.

Czyli patrząc na to info + januszerskie zapędy naszych sklepów nie zdziwię się jak kolejny rzut będzie te 200-300zł droższy przynajmniej.
Obym się mylił oczywiście.

EDIT: Zrobiłem u siebie "grey uniformity test". Na gołe oko nie widzę niczego niepokojącego, na zdjęciach nie wiem ile mój aparat przekłamuje czy też inne źródła światła.
Sami zobaczcie i powiedzcie co sądzicie:

Spoiler

5.thumb.jpg.e59a1fba33d97a026fd48376a71ab390.jpg

10.thumb.jpg.6cbaca401c54b8f9b643c243b8300dae.jpg

15.thumb.jpg.0fca3e4f7bf719aba053657a0ec6500e.jpg

20.thumb.jpg.6b394ccb01d53df21c0f3ad5b155dc39.jpg

25.thumb.jpg.aa26e6d5bfdbb9ba99bf1873256ad626.jpg

30.thumb.jpg.a2bab7ef87c586339b8266fa9017eb0d.jpg

35.thumb.jpg.fc654a64dfe1d13fc4d17ecf8c99bde1.jpg

40.thumb.jpg.12aaea1809349d2fba490807ac8dc6c8.jpg

45.thumb.jpg.ff9477af7fe71321497c480beab86b6c.jpg

50.thumb.jpg.fa49dc687bf13b73647b7eb23ca71597.jpg

55.thumb.jpg.60b2c4c2becb8eaeb9a03a5547044a80.jpg

60.thumb.jpg.cdc96408b88f9a2891e770c54c60f8c4.jpg

65.thumb.jpg.93cbf61c8c452879c23c68c8978e506b.jpg

70.thumb.jpg.99c603fadaeec4cd7ce899372ca95b83.jpg

75.thumb.jpg.357ea5e625b438d68a6392edcd8a2aed.jpg

80.thumb.jpg.fb7d4d574ebd395c9f524d97fafb969f.jpg

85.thumb.jpg.479173799552872419b729f517131662.jpg

90.thumb.jpg.3cda819aebf31cc1f0b61cccf5c805c9.jpg

95.thumb.jpg.71a12b2be1ea3e27fb842cc56794d3c1.jpg

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
39 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Zrobiłem u siebie "grey uniformity test". Na gołe oko nie widzę niczego niepokojącego, na zdjęciach nie wiem ile mój aparat przekłamuje czy też inne źródła światła.
Sami zobaczcie i powiedzcie co sądzicie:

Korzystac, a nie spuszczac sie nad planszami ;) Jedynie co warto sprawdzic to martwe pixele i to wszystko.  

• Like 2