sniper76 155 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia @Adikon U mnie w custom loopie pompę steruję sygnałem PWM z kontrolera Aquaero LT6 gdzie w IDLE pyka ok 1800 obr/minutę, a kiedy zrobi się gorąco to wbija ok 3600 (na granicy słyszalności) 1
Adikon 140 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia 2 godziny temu, bourne2008 napisał(a): Natomiast usuwam Defendera. Używasz czegoś zamiennie? I co z aktualizacjami? Też całkowicie wyłączone czy tylko "zblokowane" z poziomu panelu sterowania na 5 tygodni do przodu?
bourne2008 1 206 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Ja jestem fanem Win10 więc aktualizacje mi nie grożą A używam płatnego ESETA. 1
ju-rek 448 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia (edytowane) @maxmaster027 Pewnie chciałbyś zobaczyć wynik w CS2 [VProf] -- Performance report -- [VProf] Summary of 118767 frames and 115 1-second intervals. (7967 frames excluded from analysis.) [VProf] FPS: Avg=1038.2, P1=333.5 Edytowane 10 Kwietnia przez ju-rek 1
maxmaster027 887 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Godzinę temu, ju-rek napisał(a): @maxmaster027 Pewnie chciałbyś zobaczyć wynik w CS2 [VProf] -- Performance report -- [VProf] Summary of 118767 frames and 115 1-second intervals. (7967 frames excluded from analysis.) [VProf] FPS: Avg=1038.2, P1=333.5 :O, nieźle 100FPS wiecej niż mój daily setup na 9800x3d 5.425Ghz. Domyslam się, że tutaj poszło ECLK OC zapewne cos 5.8Ghz moze nawet wiecej.
Send1N 4 176 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia Albo zrobił test na win10 czy pierwszej wersji w11 21h2 (z tego co pamiętam ma ich sporo) a w csie też są spore różnice na tych starych buildach podobnie jak w benchu SOTR.
TechStrategist 3 Opublikowano 10 Kwietnia Opublikowano 10 Kwietnia @ju-rek Właśnie widziałem, że prawie cały leaderboard na CPU Profile jest w twoich wynikach skąd różnica między moim najlepszym wynikiem a twoim 2,9k? Ja wykręcam jedynie 16541.
ju-rek 448 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 7 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): Domyslam się, że tutaj poszło ECLK OC zapewne cos 5.8Ghz moze nawet wiecej. Tu cię zaskoczę. Procek tylko na CO, bez żadnych +200, eclk itp. 6 godzin temu, Send1N napisał(a): Albo zrobił test na win10 Tak win10 5 godzin temu, TechStrategist napisał(a): Właśnie widziałem, że prawie cały leaderboard na CPU Profile jest w twoich wynikach skąd różnica między moim najlepszym wynikiem a twoim 2,9k? Ja wykręcam jedynie 16541. Nie wiem, tu CO i PBO na Eco - cTDP 170W. 1
ju-rek 448 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 8 minut temu, Dziarson napisał(a): eee, a co ten ram Ram "lekutko" 8000C34 CO też bez szału -35 CCD1 i -20/23 CCD 2
Dziarson 311 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Po ostatniej walce z PI32 IO mi umarło musze system przeinstalować Ale 8kC34to taka norma dla AMD .
bourne2008 1 206 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia I tak i nie. Podkręcanie FCLK nawet jeśli wydaje się stabilne i nie powoduje błędów WHEA może powodować spadki wydajności spowodowane korekcją błędów na magistrali Infinity Fabric" Ciekawy filmik o tym zjawisku 1
ju-rek 448 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 45 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Jak fclk 2200 powoduje stutter w grach to nie wyrabia procek? Podobno do znalezienia stabilności FCLK najlepiej odpalić komputer na iGPU "zarzucić" na nie Furmarka i w tym samym czasie testować Linpack Xtreme sprawdzając, czy nie ma artefaktów na grafice. Jak masz czas i chęci to obadaj.
tomcug 2 440 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 2 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a): Jak fclk 2200 powoduje stutter w grach to nie wyrabia procek? To jest niestabilne FCLK i tyle w temacie. Niestabilne FCLK powoduje właśnie duże wahania opóźnienia. 2 godziny temu, Dziarson napisał(a): Ale 8kC34to taka norma dla AMD . Sypniesz 1,6 V na RAM i poleci lepiej Ale fakt, do normalnego użytkowania to raczej norma. 1
Phoenix. 4 727 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 1 godzinę temu, PiPoLiNiO napisał(a): Tzn 2200 mi zalicza wszystkie testy i tak dalej, ale jest stutter. Na 2100 znika. Czyli sam sobie odpowiedziałeś co jest przyczyną A sens ustawiania takiego FCLK jest żaden 🤣
Kadajo 7 411 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia @PiPoLiNiO ja wiem że przymykamy oko na przekleństwa ale nie przesadzaj 🤭 6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Coraz bardziej widzę, że kompa powinno się złożyć, odpalić, ustawić EXPO, zrobić UV karty i nic więcej nie dotykać. Od dawien dawna mówię że nie ma co sobie pierdolami zawracać gitary. Chyba że dla sportu 😎👌
Phoenix. 4 727 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Dlatego ja nie ustawiam na żyletki i problemu nie mam, a wszystko śmiga wyśmienicie Ty grasz w 4k więc to nawet nie da 0,1% większej wydajności. Różniąca międzyfclk 2000, a 2200 w grach żadna więc na co ci to ?
Phoenix. 4 727 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 2133 to bardzo dobry wynik i tak Ja mam pierwszy raz 2100 bo proc pozwolił. Ale pamiętaj o tym, że sprzęt ustawiasz pod siebie, a nie kolegów i ego Ci co biją się o kilka MHz i ustawiają na żyletki sprzęt poza wewnętrzną sarysfakcja nie mają żadnych wymiernych benefitów. A jak masz w grze 100fps to jaka to różnica czy masz 105fps 😄 Także easy Pimpuś 😘
bourne2008 1 206 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Tam wyżej masz takiego Jurka co ma na żyletki poustawiane. Jego pytaj jak z tym żyje i czy ma urojenia
tomcug 2 440 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 42 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Chociażby to głupie fclk. Wszystkie testy stabilności zaliczone, przyrosty w Aida widoczne. Jest git? No nie jest, bo w grach co chwilę stutter i nikt o tym nie pisze. A czemu nikt nie pisze? Bo nie odpalają gier. Pipek, to że przekręcone FCLK powoduje takie objawy, to nie jest żadna wiedza tajemna, tylko fakt znany o procach na AM5 od ich wyjścia. A to, że Ty pakujesz w sprzęt grubą kasiorę, próbujesz coś tam ustawiać, ale nie wiesz jak, to jest z Tobą problem, a nie ze sprzętem
Zachy 586 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia @PiPoLiNiO z Toba problem jest taki, ze jak czegos nie wiesz, a nagle sie dowiesz to to nagle wiedza tajemna byla i wiekszosc ludzi tego tez nie mogla wiedziec, no bo jak to tak Ja Ci mowilem, ze trzeba np testy latencymon robic to to bagatelizowales, a teraz sie budzisz ze masz przycinki Jestes dosc nowym uzytkownikiem AMD, a tu jest pokazne grono posiadaczy tych cpu od dluzszego czasu i wierz mi wiele osob wie o co chodzi, jak testowac i ustawiac stabilnie swoje zestawy Nikt nie mowi, ze masz miec dana wiedze wyssana z mlekiem matki, ale jak masz powiedziane jak krowie na rowie 'sprawdz latency mon' to to powininienes zrobic a nie, ze te wyniki sa losowe i do dupy i olac temat 2
tomcug 2 440 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia 22 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): A to najlepszy przykład tej wiedzy wyssanej z mlekiem matki : https://forum.ithardware.pl/topic/8975-stuttering-latencymon/ Pipek, chyba nie oczekujesz, że przejrzę 60 stron tematu? Wskaż jasno w tamtym temacie, gdzie jest coś wspomniane o FCLK. Przekręcone IF to nie jest jedyny możliwy powód problemów z opóźnieniem. 2 minuty temu, Zachy napisał(a): Ja Ci mowilem, ze trzeba np testy latencymon robic to to bagatelizowales, a teraz sie budzisz ze masz przycinki Bo Pipek myśli, że jak spalił 20 Inteli, to już wszelką możliwą wiedzę posiada 1
bourne2008 1 206 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia Bo to mleko od matki było koloru niebieskiego 3
maxmaster027 887 Opublikowano 11 Kwietnia Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 15 godzin temu, ju-rek napisał(a): @maxmaster027 Pewnie chciałbyś zobaczyć wynik w CS2 [VProf] -- Performance report -- [VProf] Summary of 118767 frames and 115 1-second intervals. (7967 frames excluded from analysis.) [VProf] FPS: Avg=1038.2, P1=333.5 To jest my daily setup +200PBO -40 CO, 6200Mhz C26 A to jest max co moja płyta główna może na akutalnym biosie, czyli 1.25V 5650Mhz, Przekroczenie 1000FPS okazało sie niemożliwe, 3FPS zabrakło, puszczałem pare razy to były rolle od 993-997FPS z P1 od 330 do 365. Procesor ustawiony 8/16, 8/8 FPS był taki sam. Edytowane 11 Kwietnia przez maxmaster027
Rekomendowane odpowiedzi