Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://www.pepper.pl/promocje/pamiec-ram-patriot-32gb-2x16gb-6000mts-cl30-1111539

325zł za 32GB cl30 to rewelacja. 

Wybaczcie że trochę nie do końca na temat, ale wie ktoś cokolwiek o problemach z tym konkretnie zestawem? W sensie, nie wiem czy się rzucać na taką cebulę jak będą znowu, bo chyba niestety ostatnio RAM drożeje i myślę czy nie kupić już teraz mimo że sprzęt będę montował kij wie kiedy, ale na pewno w bardzo odległej przyszłości. Stanieć z 325zł już raczej nie stanieje a szkoda by było pluć sobie w brodę kupując potem za 600zł "a było kupić jak RAM był tani"

Opublikowano (edytowane)

Też tak kombinowałem przy premierze ZEN2 że kupowałem po jednym podzespole z przerwami :E ale to nie jest dobra polityka może i ciut zaoszczędzisz ale tracisz przez to okres ewentualnego zwrotu, jak się przykładowo okaże że któraś ze skompletowanych po czasie części okaże się niesprawna po poskładaniu zestawu to jesteś w :dupa: Moim zdaniem jest to niepodważalny argument aby tak nie robić ;) 

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 1
Opublikowano
13 godzin temu, VRman napisał(a):

https://www.pepper.pl/promocje/pamiec-ram-patriot-32gb-2x16gb-6000mts-cl30-1111539

325zł za 32GB cl30 to rewelacja. 

Wybaczcie że trochę nie do końca na temat, ale wie ktoś cokolwiek o problemach z tym konkretnie zestawem? W sensie, nie wiem czy się rzucać na taką cebulę jak będą znowu, bo chyba niestety ostatnio RAM drożeje i myślę czy nie kupić już teraz mimo że sprzęt będę montował kij wie kiedy, ale na pewno w bardzo odległej przyszłości. Stanieć z 325zł już raczej nie stanieje a szkoda by było pluć sobie w brodę kupując potem za 600zł "a było kupić jak RAM był tani"

Koledze przyszła jedna walnięta kość, składał kompa 3 tygodnie temu (jutro miną). 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Kurde, wkurzają mnie te temperatury. Takie coś wyskoczyło mi podczas grania w co 2, na drugim monitorze oglądałem sobie czasem filmiki na youtube. Chłodzenie thermaltake phantom spirit 120, w biosie co -30, boost 175 mhz+, scalar auto. Jestem gotowy wydać pieniądz na ciche i wydajne chłodzenie wodne jeżeli pomoże w ustabilizowaniu tych temperatur

Bez nazwy.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

Zapewne ładowały się shadery czy cóś :P

Chyba nie :P

5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

Srednia temp 60st ale chlop sie przjmuje ze mial peak do 90st :hahaha:

Wywal ten boost to bedziesz mial cicho i chlodno i tak samo wydajnie;) 

Planowałem dziś, że potestuje jeszcze bez boosta, mimo wszystko prawie 95 stopni przy csie i przeglądarce wydaje się sporo ;) Na dodatek jest to na czerwono, boli to jeszcze bardziej :cool:

Edytowane przez Gradzik18
Opublikowano
9 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

@Gradzik18 

Jaki masz max vcore podczas rozgrywki?

Wiesz, może masz zwyczajnie kasztana, tak jak ja.

Mój egzemplaż przy powyżej 5300Mhz, juz przekracza 1.3v na vcore.

Chociaż taką temperaturę to ja widziałem w syntetycznych wygrzewaczacj jak Cinebench czu ycruncher.

ten vcore jak najlepiej sprawdzić?

Opublikowano
1 minutę temu, Gradzik18 napisał(a):

ten vcore jak najlepiej sprawdzić?

W hwinfo masz wszystko. W zakładce z napięciami na płycie będzie po prostu vcore opisane.

4 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Ten boost pompuje napiecie, u mnie roznica miedzy +200mh, a stock to roznica 20st ;) Wiec nie warto pałowac tego boosta, obecnie mam plus 125.

Nie wiem ile fps chce mieć w tym CS2 ale mój w BF2042 trzyma 152 kl/s (155Hz monitor gsync) przyz egarze 4500Mhz 1v 8:E 

Pewnie do 300 trzeba więcej, ale nie sądzę aby 9800X3D wymagał podnoszenia zegara poza def.

Te procki to potęga.

Opublikowano

@Gradzik18 Wywal boost 175MHz bo realnie pewnie grasz w 1440p/4K i nie zobaczysz różnicy w FPS.
Jest też jedna opcja w BIOSie, która uwala HT i paradoksalnie w wielu grach podnosi FPS, w części jest bez zmian ale temperatury są niższe. 
Jak miałem Fortisa 3 to tym naprawiałem temperatury i kulturę pracy, chociaż niektórzy twierdzą, że to marnowanie potencjału procka do m.in. rzeczy użytkowych itd.

Opublikowano
11 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Czekałem na drewno na płytach :E

1 minutę temu, Lameismyname napisał(a):

@Gradzik18 Wywal boost 175MHz bo realnie pewnie grasz w 1440p/4K i nie zobaczysz różnicy w FPS.
Jest też jedna opcja w BIOSie, która uwala HT i paradoksalnie w wielu grach podnosi FPS, w części jest bez zmian ale temperatury są niższe. 
Jak miałem Fortisa 3 to tym naprawiałem temperatury i kulturę pracy, chociaż niektórzy twierdzą, że to marnowanie potencjału procka do m.in. rzeczy użytkowych itd.

Tak jest. Gaming coś tam. Ustawienia pod gry. Wyłączają HT w prockach 8/16. W 9900 i 9950X3D ta opcja prawdopodobnie daje pierwszeństwo tej części rdzeni, które mają dostęp do 3D cache.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Lameismyname napisał(a):

5 minut temu, MarcoSimone napisał(a):

Czekałem na drewno na płytach :E

Tak jest. Gaming coś tam. Ustawienia pod gry. Wyłączają HT w prockach 8/16. W 9900 i 9950X3D ta opcja prawdopodobnie daje pierwszeństwo tej części rdzeni, które mają dostęp do 3D cache.

Z tego co patrzyłem biosie to te gejmingowe opcje mam wyłączone. Jeśli dobrze znalazłem, to vcore maks wynosi 1.320V

Edytowane przez Gradzik18
Opublikowano
4 minuty temu, MarcoSimone napisał(a):

Tak, u różnych producentów płyt różnie to się nazywa. 
Generalnie na 9800X3D chyba jedynym minusem jest wyłączenie rdzeni logicznych z 8/16 na 8/8.
Jeżeli ktoś głównie gra, nie pracuje na kompie i priorytetem jest kultura pracy, na pewno to ustawienie pomoże.
Z tego co pamiętam, różnice były spore.

18 minut temu, Gradzik18 napisał(a):

Z tego co patrzyłem biosie to te gejmingowe opcje mam wyłączone.

Nie wiem jaką masz płytę aby Ci podpowiedzieć jak to się nazywa.
W ASRockach jest to "Gaming Mode", w MSI to chyba "X3D Gaming Mode", w Gigabyte to chyba "X3D Turbo Mode", a w ASUSie chyba "Turbo Gaming Mode" 
Przetestuj.

Opublikowano
28 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Tak, u różnych producentów płyt różnie to się nazywa. 
Generalnie na 9800X3D chyba jedynym minusem jest wyłączenie rdzeni logicznych z 8/16 na 8/8.
Jeżeli ktoś głównie gra, nie pracuje na kompie i priorytetem jest kultura pracy, na pewno to ustawienie pomoże.
Z tego co pamiętam, różnice były spore.

Nie wiem jaką masz płytę aby Ci podpowiedzieć jak to się nazywa.
W ASRockach jest to "Gaming Mode", w MSI to chyba "X3D Gaming Mode", w Gigabyte to chyba "X3D Turbo Mode", a w ASUSie chyba "Turbo Gaming Mode" 
Przetestuj.

Niestety, to dziadostwo było już włączone, ale przynajmniej wyłączyłem boost 

Bez nazwy1.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, Gradzik18 napisał(a):

Kurde, wkurzają mnie te temperatury. Takie coś wyskoczyło mi podczas grania w co 2, na drugim monitorze oglądałem sobie czasem filmiki na youtube. Chłodzenie thermaltake phantom spirit 120, w biosie co -30, boost 175 mhz+, scalar auto. Jestem gotowy wydać pieniądz na ciche i wydajne chłodzenie wodne jeżeli pomoże w ustabilizowaniu tych temperatur

Bez nazwy.jpg

Jak robisz oc to bez Aio nie, ma opcji, aby schłodzić 9800x3d. Mam u siebie 2 sztuki 9800x3d jedną chłodzę arctic liquid freezer ii 360, drugą sztukę arctic 36 i po oc różnica temperatur sięga 20 stopni, gdy oba ustawię na -15 na wszystkich rdzeniach. Przy kompilacji shaderów w Last of us part 1 arctic 36 od razu leci na 90+ stopni i zbija zegary do 4600 mhz, a na arctic freezer 2 360 76 stopni i zegary stabilnie na 5225 mhz.

• Like 1
  • Upvote 1