ju-rek 449 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października (edytowane) 46 minut temu, BEM.22 napisał(a): Podziel się swoimi osiągami RAM odczyt /zapis /opóźnienie ewentualnie CBR23 Tak w sumie, jak na mnie to lajtowo teraz. Po 10 min CB R23 z otwartym HWiNFO64 (wentylatory na chłodnicach max 650rpm - idlee 400rpm) Edytowane 2 Października przez ju-rek 2
BEM.22 21 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Sprzęt prima sort Jakbym miał takie wyniki CPU RAM i CBR23 to bym sobie usiadł w spokoju Podawałeś już wcześniej jakieś informacje odnośnie co i jak masz w biosie ustawione ? Jak znajdziesz chwilę zarzuć jakimiś sugestiami , Chyba najbardziej dołuje mnie niska przepustowość moich pamięci , potrzebuje minimum 2x24GB a wtedy trudno znaleźć coś fajnego co będzie zauważalnie szybsze od moich
ju-rek 449 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października (edytowane) 14 minut temu, BEM.22 napisał(a): Chyba najbardziej dołuje mnie niska przepustowość moich pamięci , potrzebuje minimum 2x24GB a wtedy trudno znaleźć coś fajnego co będzie zauważalnie szybsze od moich Nie mam doświadczenia z pamięciami DR, bardzo duży wpływ na ich osiągi będzie miało IMC procesora. Widzę, że masz pewnie ustawienia po części EXPO/XMP dlatego odczyty w AIDA takie, a nie inne. Edytowane 2 Października przez ju-rek
Dziarson 311 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Wy jesteście normalni? PBO sro ja mam 95 stopni a jakie macie LLC ?
BEM.22 21 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Na Asusie zalecane do overclockingu LLC to 5 . Dla tego CPU to powinieneś jakieś dobre AiO zapodać . Ja mam jakąś niewidzialną ścianę w Biosie , co bym nie kombinował to jeszcze 95'C na CPU Die nie widziałem , to samo z CPU thermal throtling
Dziarson 311 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października To było pytanie do tych specjalistów co tu t bzdury wypisują,żeby przekroczyć 80 na X3d musisz mieć coś fest skopane albo zmienić wartość maxymalnej dozwolonej temperatury.
ju-rek 449 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października (edytowane) 21 minut temu, BEM.22 napisał(a): Ja mam jakąś niewidzialną ścianę w Biosie , co bym nie kombinował to jeszcze 95'C na CPU Die nie widziałem , to samo z CPU thermal throtling Ułatwię Zdejmij limity w PBO i włącz sobie y-cruncher test BBP. Powodzenia. No i jeszcze w AIDA64 test FPU Julia Edytowane 2 Października przez ju-rek 2 1 1
Send1N 4 188 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października 7 godzin temu, Lameismyname napisał(a): Może pompka się zatarła albo układ nieszczelny i płyn odparował. Jakby pompa nie działała wcale to już w idle by miał te 95c bez obciążenia bo sam blok i węże nie schłodzą cpu już lepiej zrobił by to box od intela płynu z układu to może nawet 1/3 odparować i różnic praktycznie nie będzie jedyne co to kultura pracy na tym ucierpi bo będzie dużo powietrza i pompa będzie głośniej pracować 1
BEM.22 21 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Godzinę temu, ju-rek napisał(a): Ułatwię Zdejmij limity w PBO i włącz sobie y-cruncher test BBP. Powodzenia. No i jeszcze w AIDA64 test FPU Julia Sprawdzę , na ten moment robię testy z Memory Refresh Interval , dało mi 5-6% więcej na odczycie i zapisie RAM , ale przy którymś uruchomieniu Czarny Ekran AMi bios code 98
Lameismyname 2 343 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października 4 minuty temu, Send1N napisał(a): Jakby pompa nie działała wcale to już w idle by miał te 95c bez obciążenia bo sam blok i węże nie schłodzą cpu już lepiej zrobił by to box od intela płynu z układu to może nawet 1/3 odparować i różnic praktycznie nie będzie jedyne co to kultura pracy na tym ucierpi bo będzie dużo powietrza i pompa będzie głośniej pracować Nie mam doświadczenia z AiO, tyle co tam czasem podejrzałem jak kumpel własne zestawy wodnego sobie robił. Mimo wszystko jakoś bardzo nędznie koledze ten korsarz działa. Może glony w chłodnicy A może płyn letni trzeba na zimowy zmienić 1
Send1N 4 188 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Wiem dlatego ci napisałem jak to wygląda, informacyjnie 1
Lameismyname 2 343 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października 2 minuty temu, Send1N napisał(a): Wiem dlatego ci napisałem jak to wygląda, informacyjnie Jasne, dzięki Znajdę kiedyś motywację na zakup AiO bo czuję się jakbym był wykluczony z elitarnego grona wodziarzy 1
BEM.22 21 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października (edytowane) Miałem na starej 9 letniej pompce EK takie cuda że czasami przy pierwszym uruchomieniu komputera startowała z dużym opóźnieniem , ryk wentylatorów na chłodnicy dawało o tym znać, że zostało przekroczone 80'C Tak jak ktoś wcześniej pisał , przy starcie w idle wbijało na 90'C , w takich wypadkach warto pomacać blok wodny na cpu bo mój był wtedy prawie gorący a rurki giętkie jak plastelina. Żadna czarna magia , jak są problemy z chłodzeniem to pierwsza rzecz wybadać gdzie i co jest przyczyną . ju-rek AIDA64 test FPU Julia wbija w kilka sekund na 90'C ale tylko na CPU Tctl/Tdie , na CPU Die 81'C ,dziwne bo mam ''thermal throtling'' ustawiony na 88'C i nie zadziałał Edytowane 2 Października przez BEM.22
Kaczkofan 260 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października (edytowane) A kto to dostał płytę z wygiętymi pinami.... Druga jest ok na szczęście. Edytowane 2 Października przez Kaczkofan
sideband 1 780 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Dostał i to nie jeden Prostowałem ziomkowi jak mu przyszło z pokrzywionymi z Morele.
Kaczkofan 260 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października (edytowane) Mi też przyszło z morele. Lol. Pierwszy zakup u nich, dobrze, że przez Allegro. Co zalecacie? Zwrot w ciągu 14 dni czy reklamacja? Tak przy okazji, mój 9800x3d od spodu czysciutki, socket w x670e również ideolo. Edytowane 2 Października przez Kaczkofan
Lameismyname 2 343 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października @Kaczkofan @sideband To jak to teraz jest? Ludzie dają mobasy z pogiętymi pinami ze swojej winy na zwrot konsumencki, przy takim zalewie nikt tego nie sprawdza i potem to krąży jako nowe dla klientów czy już tak lipna kontrola jakości w fabrykach? Ja w poniedziałek odbierałem paczkę z ME i to mobas outletowy - piny wszystko OK. U mirabelowych bodajże w tamtym roku brałem płytę pod intela i też było wszystko OK. Coś tam się widocznie zepsuło.
BEM.22 21 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Sprzęt ze zwrotu powinien być sprawdzany przez sprzedawcę , swoją drogą kupuje człowiek grafikę to zazwyczaj są plomby ,a ostatnio zakupione przeze mnie 3 płyty główne 2x po prawie 2tysie i jeden za 7 stówek Zero plomb . To jest jakiś żart naszych sprzedawców czy w świecie takie same standardy ? 1
bofff 128 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października (edytowane) bios 3.4 default i później DDR jak poniżej, PBO mainboard +100, co -25 CB priorytet normalny 21500 +200 błąka sie w okolicach 22k ale w 76C i poborze cos pod 140W turbomod 3d off co jeszcze mogę sprawdzić? te minusy na napięciach na płycie to nie problem z płytą? Edytowane 2 Października przez bofff 1
Kartofel 35 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Wracając do EXPO i utraty gwarancji, przykładowo ryzen 9600 który wg. specyfikacji bryka na ram 5600mt. Kupuję ram 5600, ustawiam "expo", system bzika na 5600 z wyższym napięciem i ciaśniejszymi timingami. To już ta "mityczna" utrata gwarancji? Czy dopiero po odpaleniu 6000 i wyżej ją "stracę"? 1
Pan Mateoo 452 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Nic nie stracisz, bo nikt ci nic nie udowodni. Komputer ma być wydajny i chodzić na maksymalnej wydajności i to pokrywa producent - zepsuje sie to on to naprawi.
Kartofel 35 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Nie mam na myśli realnej, a tą teoretyczną utratę, czy samo EXPO nawet na 5600 w teorii (której nikt nie wyegzekwuje) może spowodować utratę gwarancji?
BEM.22 21 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października 1 minutę temu, Kartofel napisał(a): Nie mam na myśli realnej, a tą teoretyczną utratę, czy samo EXPO nawet na 5600 w teorii (której nikt nie wyegzekwuje) może spowodować utratę gwarancji? Na chłopski rozum , AMD EXPO to chyba standard wymyślony przez AMD , to niby jak z powodu jego używania można stracić gwarancję ?
Kartofel 35 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października XMP wymyślił INTEL, ciekawe co robi z gwarancją : >
Rekomendowane odpowiedzi