Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Będziesz płakać? 

Mam prośbę, żebyś dostosował się do tego, co pisałem na czacie jakiś czas temu. Wszelkie merytoryczne uwagi do testów PPC i innych, jak najbardziej. Posty w stylu "Sebixowi nie szło", odpuść sobie. Niczego to nie wnosi do dyskusji, a wypady takie, jaki miał miejsce przed chwilą na czacie ze strony niejakiego "Ryszarda_RTX_Syna_GTSa", zostawmy członkom innych społeczności.

• Like 3
  • Upvote 1

6 minut temu, sultan_kosmitow napisał(a):

Zdradzisz jakie ? Bo wykorzystanie rdzeni ponad 8 jest dosc ograniczone - patrz testy kompilacji

Do pracy z grafiką 3D choćby. Nie jest to uniwersalne rozwiązanie dla tych co głównie pracują z grafiką 3D, obróbką bardzo dużych plików graficznych i pracy z fotografią (patrz obróbka bardzo duzych plików RAW). 

No nikt nie powiedział, że to co wspaniałe do giercowania będzie też mocne w pracy. 

1 minutę temu, Grandal napisał(a):

w fotografi gdzie nia ma czasu na pitolenie się z suwakami w gigantycznych plikach raw. 

A żeby to zobrazować mógłbyś dać jakiś przykład? W sensie jaka jest różnica między takim 8 rdzeniowym a 16 rdzeniowym w przypadku tego co Ty akurat robisz. 

1 minutę temu, tomcug napisał(a):

Mam prośbę, żebyś dostosował się do tego, co pisałem na czacie jakiś czas temu. Wszelkie merytoryczne uwagi do testów PPC i innych, jak najbardziej. Posty w stylu "Sebixowi nie szło", odpuść sobie. Niczego to nie wnosi do dyskusji, a wypady takie, jaki miał miejsce przed chwilą na czacie ze strony niejakiego "Ryszarda_RTX_Syna_GTSa", zostawmy członkom innych społeczności.

Dokładnie tak - zaczynamy od nowa na ith. Pany - sami wiecie, że też lubiłem troszkę popisać na labie w tej sprawie. Ale robimy świeży start - nie zabieramy ze sobą żadnych kos - ani z forum laba, ani pomiędzy społecznościami. Jesteśmy teraz na forum, gdzie jest portal i są porządne testy. Proponuję nie interesować się testami z miejsc, które komuś osobiście nie pasują i tyle. W sieci i na yt nie brakuje zagranicznych materiałów w temacie. To + testy Ith i jest do wyboru, do koloru. Bez kwasów :faja:.

• Thanks 1
  • Upvote 2

11 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Będziesz płakać? 

Tak, nad twoim losem :D Zwracam uwagę, że przeniosłeś z PCL na ITH jakieś dziecinne animozje, nawet pomijając że zwyczajnie zmyślasz i prowokujesz. Ile ty masz lat? Nie rób tutaj smrodu. JA wole poczytać niż komentować, ale jak co chwila rzucasz takimi sucharami to się odechciewa. @tomcug widzę ogarnął, dzięki ;)

Edytowane przez Piła

7 minut temu, Grandal napisał(a):

Do pracy z grafiką 3D choćby. Nie jest to uniwersalne rozwiązanie dla tych co głównie pracują z grafiką 3D, obróbką bardzo dużych plików graficznych i pracy z fotografią (patrz obróbka bardzo duzych plików RAW). 

RAW to AVX ogarniaja, 3D glownie na karcie siedzi. Naprawde obszar zastosowan > 8 rdzeni jest mocno ograniczony. Polecam zapoznanie sie z prawem https://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Amdahla

Ilosc softu dobrze robiac parrarel commputing jest mikroskopijna. Wiekszosc softu nie umie > 50% swoje pracy zrownoleglic i czeka na IO lub inny watek.

5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

A żeby to zobrazować mógłbyś dać jakiś przykład? W sensie jaka jest różnica między takim 8 rdzeniowym a 16 rdzeniowym w przypadku tego co Ty akurat robisz. 

O masz... teraz to ja mam na głowie 4 zlecenia i każde kuźwa na wczoraj. Na tą chwilę rzygam fotografią zawodowo, a ty mi z testami. No wujek daj żyć. :E

Uważam 9800X3d za bardzo dobry proc do gier i tyle. Jak wspomniał @wrobel_krk może 9950X3D będzie trochę bardziej uniwersalny. 

Ja niebieski na czerwoną stronę mam przejść? Hehehe... :E

Edytowane przez Grandal

Jaram się tym procem normalnie jak tęcza na Placu Zbawiciela :miotacz:
Aż mnie coś nosi na myśl, że ktoś jutro wyprzedzi mnie w zakupach i będzie miał go wcześniej ode mnie :lol2:
Macie jakieś plany? Jak upolować? Gdzie polować? Taktyka?

7 minut temu, Kelam napisał(a):

Dokładnie tak - zaczynamy od nowa na ith. Pany - sami wiecie, że też lubiłem troszkę popisać na labie w tej sprawie. Ale robimy świeży start - nie zabieramy ze sobą żadnych kos - ani z forum laba, ani pomiędzy społecznościami. Jesteśmy teraz na forum, gdzie jest portal i są porządne testy. Proponuję nie interesować się testami z miejsc, które komuś osobiście nie pasują i tyle. W sieci i na yt nie brakuje zagranicznych materiałów w temacie. To + testy Ith i jest do wyboru, do koloru. Bez kwasów :faja:.

A mogę kogoś kulturalnie tutaj nie lubić? :faja:%-)

2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Bardziej chodziło mi o jakieś konkretne porównanie czasowe. W sensie że na 8 rdzeniach coś robi 90 min, a na 16 30 min :)

No przeciez nikt filmu nie renderuje na konsumeckim CPU, nosz nawet Bledner ma renderer na GPU gdzie masz liczbe corow w tysiacach.

Prawda jest taka, ze liczba rdzeni > 8 ma minimalne znaczenie. Gdyby bylo inaczej to taki 285k to by brylowal na salonach