razz1 1 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Godzinę temu, maxmaster027 napisał(a): Akurat TVki sie wypalaja kilkukrotnie bardziej od monitorow. Na 34 oledach nie wyglada to źle. IPs/VA sa ok to nie ten poziom ale niektore sa calkiem przyzwoite szczegolnie te zniskim inputlagiem 65" LG oled od 7 lat gra praktycznie non stop, 0 wypalenia więc nie dramatyzował bym z tym wypalaniem, w telefonach podobnie, całe życie samsung a też pisali ze amoledy sie wypalaja, nigdy mi się nie zdarzyło
Tasslehoff 1 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada @PiPoLiNiO grafa ma pasywny tryb i jak z niego wychodzi to u mnie jest ten dźwięk - w momencie startu wentylatorów punkt 60st na karcie. Powyżej 60st wentyle startują, poniżej stopują
PiPoLiNiO 242 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 5 minut temu, wallec napisał(a): Nie kapie ci z bloku aio na backplate GPU? Absolutnie nie @Tasslehoff Powtarzam, to nie kwestia wentylki karty
Zachy 93 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Doprowadz do wydawania dźwięku i szukaj co go wydaje. Zgadywanie nie ma sensu.
marcin2468 1 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Jest może test 9800x3D z bardziej przyziemną kartą, max rtx 4070?
PiPoLiNiO 242 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada @Zachy Gdyby to było takie proste. Przecież tu głowę wsadzisz w obudowę i nie wiesz skąd to idzie tak naprawdę 😂
Kadajo 396 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 23 minuty temu, galakty napisał(a): @Kadajo W 1080 taka różnica, a w 4K to wgl pewnie nic nie będzie... Oczywiście testują podstawkę, na modach sytuacja może być zupełnie inna, trzeba by poczekać na kogoś znającego temat Jak będę miał 60 fps z FG to mnie więcej nie trzeba a to jest mi w stanie nadal praktycznie zapewnić aktualna platforma. Co do modów to 2024 chce mieć względnie czystego. Jak wywaliłem z 2020 wszytko to zaczął działać jak złoto... Dlatego tez w 2024 nie mam zamiaru już modować na amen, tylko w sumie dwa mody widzę jeśli w podstawce będzie w tym temacie lipa, do traffica FSLTL i ewentualnie SimFX dla efektów atmosferycznych. Ale to tylko jeśli w podstawce tych efektów nie będzie albo będą biedne. Ogólnie 8 rdzeniówki starzeją się znacznie wolniej niż się spodziewałem. 1
GlaDOS 3 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Jakie opcje warto w biosie ustawić na MSI Tomahawk X870? Ustawiłem jedynie póki co pamięci z profilu.
PiPoLiNiO 242 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 14 minut temu, Kadajo napisał(a): Ogólnie 8 rdzeniówki starzeją się znacznie wolniej niż się spodziewałem. Podziękuj elicie konsolowej :p
Zachy 93 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Ciekawe co by bylo gdyby pc mial archi jak w konsolach - pamieci gddr i współdzielone cpu/grafa Czy to by dalo jakiegoś kopa...
aureumchaos 87 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 41 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): To było już wcześniej. Tylko myślałem, że to aio i czekałem aż będę coś zmieniać. No ale po zmianie wczoraj to samo. No ale może teraz ruszanie na działającej na max pompie coś da. Okaże się później Przewód zasilający do PSU docisnij
wrobel_krk 212 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Masz coś takiego w jabłkach. To się skaluje dobrze do pewnej ilości rdzeni. Tak to masz za dużo rdzeni CPU i GPU zeby to pomieścić razem jak np taka kostka 4090 to już więcej nie wciśniesz. Musiałybyc jakieś chiplety. Jakby to sens miało AMD już by coś wypuszczało w końcu robią APU do konsoli. Ten 3d cache to coś zbliżonego do szybszych pamięci
Kadajo 396 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 13 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Podziękuj elicie konsolowej :p W sumie racja, ciekawe czy kolejne konsole tez będą miały takie procki. Wystarczy spojrzeć na 9800x3D ze więcej na razie nie trzeba. Jakoś wątpię ze się developerzy do pracy zabiorą nad lepszą fizyką itepe
Zachy 93 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Moze jeszcze przyjda czasy takiego wspoldzielenia ram. Ostatnio ogladalem Buildzoida nowy film o ustawianiu ddr5 I mowil ze pamieci sa bardzo wolne i wydajnosc systemu na tym sporo traci. A co do konsol to moze ps6 dostanie x3d juz
maxmaster027 86 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 39 minut temu, razz1 napisał(a): 65" LG oled od 7 lat gra praktycznie non stop, 0 wypalenia więc nie dramatyzował bym z tym wypalaniem, w telefonach podobnie, całe życie samsung a też pisali ze amoledy sie wypalaja, nigdy mi się nie zdarzyło
Zachy 93 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Ojciec mial lg b2 Polecilem mu....i zrobilem na nim beta testy Po 1.5 roku wypalona matryca wymieniona na nowa Reset gwarty Po nastepnym roku znowu No nie wypalają sie jak ktos dużo tvn24 czy discovery oglada !
Kadajo 396 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Każdy oled się wypala, to tylko kwestia czasu kiedy to będzie widoczne.
wrobel_krk 212 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Każdy monitor/tv się wypala robili testy na rtings to gorzej często va się wypalały mi oledy. Ale oledy przeważnie są bardziej wrażliwe 1
piet 14 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Zasiedziałem się na AM4 i w temacie pierwszego odpalenia po złożeniu AM5 jestem zielony. X870 trenuje ram przez kilka minut? Czy może lepiej puścić pierwszy start z jedną kostką?
miro 79 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada (edytowane) 50 minut temu, piet napisał(a): X870 trenuje ram przez kilka minut? a dlaczego ma nie trenowć, taka domena AM5, nie chipsetu dajesz w biosie potem context memory restore na enabled i memory power down na enabled i startuje w sekundy Edytowane 9 Listopada przez mimuszek 1
Stjepan 236 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_am5_wsparcie_procesory_zen6-36427.html 2027 ładnie, o AM4 też mówili że do 2020 będzie wspierane. 1
lysyn 7 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada (edytowane) 22 minuty temu, piet napisał(a): Zasiedziałem się na AM4 i w temacie pierwszego odpalenia po złożeniu AM5 jestem zielony. X870 trenuje ram przez kilka minut? Czy może lepiej puścić pierwszy start z jedną kostką? Mi płyta po włożeniu nowego pracka testowała ram z 10-15 minut. Nie widziałem że tak długo może to trwać. Edytowane 9 Listopada przez lysyn
Kadajo 396 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada 2 minuty temu, Stjepan napisał(a): https://ithardware.pl/aktualnosci/amd_am5_wsparcie_procesory_zen6-36427.html 2027 ładnie, o AM4 też mówili że do 2020 będzie wspierane. Niech się AMD uczy na błędach Intela, a będą królować dekadami. Intel im praktycznie oddal rynek spiąć w ciepłym kurwidołku który im się ostatecznie na łeb spadł. 1
Stjepan 236 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Lisa Su widać ma łeb na karku, nie tak jak Pat.
wrobel_krk 212 Opublikowano 9 Listopada Opublikowano 9 Listopada Nie ma co jeszcze grzebać Intela AMD powoli go podgryza ale dalej to mniej jak 29% rynku desktop, 23% mobile i 25% serwerów: https://www.techspot.com/news/105490-amd-now-commands-287-consumer-desktop-cpu-market.html Kilka lat albo więcej takiej padaki od Intela bedzie potrzeba żeby AMD ich przeskoczyło
Rekomendowane odpowiedzi