Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, ju-rek napisał(a):

Stock CO -25 :)

IMG20241118155250.thumb.jpg.850c963e50bf68af68762101532370b3.jpg

stockcbr23.thumb.png.a4f07801492ad84449e234b228316fa5.png

Teraz już wiem, masz zrąbane czujniki temperatury albo chłodnica od AIO jest na dworze bo max temp 57.6c przy CB23 nawet w pierwszym przebiegu jest niemożliwe. 

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, Umpero napisał(a):

zawsze można zrobić jakiś instruktarz na przykładzie swojego proca.
Później można to przełożyć na swój bios sugerując się tym co ktoś i w jakich krokach ustawiał.

Trzeba ogarniac google i troche pomyslec, a nie czekac az ktos na tacy wszystko poda :)

Opublikowano (edytowane)

@Ali macie jakieś dziwne podejście. Ja wiem, ale nie powiem. Tak jak byście zarabiali na tym i chronili wiedzę co by konkurencja nie wyrosła.
Kiedyś jak podkręcałem proce Intela, wchodziłem na jakiś tutorial i się na tym wzorowałem i działało.
W przypadku 9800X3D chyba jeszcze jest za wcześnie aby powstały jakieś konkretne tutoriale...

@Zachy bardziej liczyłem, że zapodacie jakimiś sprawdzonymi linkami z których się sami uczyliście.
Jak znajdę trochę czasu i ogarnę proca to będę Was męczył o OC pamięci... :czapeczka:

Edytowane przez Umpero
Opublikowano (edytowane)

@ernorator tam nawet nie ma wyniku uzyskanego z przebiegu 😀 obstawiam pojedynczy przebieg na single core. Przy takim scenariuszu nawet na 14th gen Intela można takie tempy uzyskać. 

@Umpero przecież w tym wątku chłopaki walkowali ustawienia i zapodawali screeny przez naście stron. Zresztą masz na YT już trochę materiałów co i gdzie poustawiać. Resztę trzeba samemu krok po kroku że sprawdzeniem stabilności. Przecież każdy cep inaczej reaguje na zadane napięcia, nie wspominając o kontrolerze pamięci, samych pamięciach czy innych duperelach. 

Edytowane przez Fenrir_14
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, ernorator napisał(a):

Teraz już wiem, masz zrąbane czujniki temperatury albo chłodnica od AIO jest na dworze bo max temp 57.6c przy CB23 nawet w pierwszym przebiegu jest niemożliwe. 

W drugim procesorze? Chyba ty masz zrąbane ...

IMG20241118182950.thumb.jpg.2fd6646687ba6a496fa54bb597bf706d.jpg

lol.thumb.png.282d9777d12030fab71d592fc945b9ae.png

Max wentylatory na AIO 1238 rpm.

Edytowane przez ju-rek
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Umpero napisał(a):

macie jakieś dziwne podejście. Ja wiem, ale nie powiem. Tak jak byście zarabiali na tym i chronili wiedzę co by konkurencja nie wyrosła.

to nie o to chodzi, ja tez cale zycie intel i to moj pierwszy ryzen
tez przychodzac tutaj nic nie wiedzialem, tez nic nie umialem, tez sie chcialem dowiedziec, z checia komus pomoge ale...

przed zadaniem jakiegokolwiek pytania ogladalem YT, czy czytalem to forum czy ogolnei google zeby dowiedziec sie chociaz minimalnych elementarnych podstaw
a jak widze ze ktos pyta (nie pamietam czy ty czy ktos inny - to nic osobistego :toast:) jak wejsc do PBO i gdzie tego szukac chcac screeny - gdzie na necie dziesiatki filmow no to... zylka skacze :D

wiec najpierw podstawy podstaw zeby wiedziec co sie robi i dlaczego, a dopiero pozniej jakies napiecia VDD
TYLKO O TO CHODZILO

Edytowane przez Ali
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PaVLo napisał(a):

Widocznie 9800X3D są cieplejsze w IDLE, przez zdjęty kaganiec poboru mocy (pod 150W vs 85 na 7800X3D) i mnożnik, trzeba się z tym oswoić po "chłodnym" spoczynku 7800X3D.

9800X3D i 7800X3D mają po 120W - choc ja wszystkie 7600X/7700X/7800X3D ustawiam na 88W

image.thumb.png.e90edf6d65c4988b71098642da4b107f.png

Edytowane przez Raptor
Opublikowano

To, że mają, to ja wiem, ale mam porównanie faktycznego poboru, bo miałem 7800X3D i mam obecnie 9800X3D. W R32 ten drugi brał ponad 140W, ten pierwszy kończył na jakiś ~85W, a to już znaczna różnica w wydzielaniu ciepła.

Opublikowano

Ja tam dziś wszystko poskładałem odpaliłem , zrobilem update BIOS i tyle. A stutter jak był na 5800x3d , tak dalej jest. Nie ma to jak wydać 3800 zl na płyte procesor i ramy i dalej być w lesie 😆😆

Opublikowano

GPU chodzi na default'owych ustawieniach czy jakiś profil UV/OC ? Dyski sprawdzone ? Plan zasilania sprawdzony czy nie usypia czegoś ? Zasilacz sprawdziłeś ? Może są jakieś skoki lub wahania napięć, jaki masz zasilacz ? Stosujesz jakieś adaptery albo przedłużki kabli zasilających ?

Opublikowano
16 minut temu, ernorator napisał(a):

Pokój według czujnika ogrzewania 21.6c

Ja mam test na stock i  CO -25 ty PBO +200 i nie wiem co jeszcze, więc chyba porównanie trochę nie bardzo i stąd rożnica.

Opublikowano
4 minuty temu, ernorator napisał(a):

U mnie jest PBO x10, +200, CO mix 2x-40, 3x-38, 3x-35

Jak możesz, puść na tych nastawach AIDA64 test CPU, FPU, CACHE i jak przejdzie chociaż 30 min to jestem pod wrażeniem.