DR3GGO 23 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu @Umpero Całkiem ładnie jak na 6400 jeśli okaże się w pełni stabilnie, czego Ci życzę. 1
Send1N 354 Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu (edytowane) 5 godzin temu, Umpero napisał(a): Zapisuję sobie profil biosu i pytam co dalej? Coś tu jeszcze można polepszyć z tymi pamięciami? Jak chcesz się dalej bawić to zacieśnij coś sam, poświęć trochę czasu tak jak reszta i zostaw info dla potomnych TM5 testuje dobrze sam ram ale ledwo co tyka imc (przynajmniej tak było w wersji 0.12) jak TM przechodzi to puść na godzinę OCCT zakładka cpu + ram w konfiguracji stockowej (large - normal - variable) Edytowane 9 godzin temu przez Send1N 1
DżonyBi 276 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Kiedy nowy rzut 9800X3D w sklepach?
Mar_s 339 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Cały czas są w Euro RTV, jedyne 3099 zł i masz go jutro w domu Na raty wyjdzie jakieś 2900, może ciut mniej, z CB od Picodi nawet jeszcze taniej. https://www.euro.com.pl/procesory/amd-procesor-amd-ryzen-7-9800x3d-8-16t-box.bhtml
DżonyBi 276 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) w KRS jest za 2999. No nic trzeba czekac. Mozliwe, ze w tym roku obejde sie smakiem i zaraz premiera kolejnych. Intel dal dupy na calej linii no i jest jak jest. Edytowane 7 godzin temu przez DżonyBi
PiPoLiNiO 277 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu @Umpero próbuj teraz fclk 2100. Z timingów już tam nie zejdziesz. Jedynie na żyletki i więcej czasu zmarnujesz na testy niż będzie z tego jakichkolwiek korzyści.
Art385 68 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 10 godzin temu, Send1N napisał(a): Po kilku godzinach nie masz siły? pomyśl sobie że na DDR/DDR2/DDR3 puszczałeś memtesta z pod dosa na całą noc, otwierasz jedno oko o 5 rano a tam 1 błąd i zaczynasz od nowa albo jak my z chłopakami "rzeźbiliśmy" jak to się wtedy mówiło na pclabie pamięci ddr4 za nim jeszcze ktoś słyszał o prockach x3d i "szlifowanie" ramu dawało sensowne przyrosty na zwykłych ryzenach to poprawki trwały nawet i 2 miesiące a był taki @Art385 co platformę pół roku ustawiał To tak na pocieszenie, testy pamięci dzisiaj a kiedyś to o niebo więcej zaoszczędzonego czasu bo teraz masz programy które zrobią to samo w godzinę co kiedyś memtest w 10 Oby pół roku Teraz jestem już stary ale w pewnych momentach się działo do dziś mi procesor nie wybaczył tego gwałtu. Wystarczy powiedzieć, że jak mam obsadzone 2xnvme i podepnę 3xsatę i mam takty na sztywno to PC nie zabootuje z XMP. 1
raffi23 2 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 2 godziny temu, DżonyBi napisał(a): Kiedy nowy rzut 9800X3D w sklepach? Wczoraj ok 16 były w X-kom kilka szt za 2599zł.Wiec możesz polować od 14 do 16 bo ja tak kupiłem
Umpero 161 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 3 godziny temu, Send1N napisał(a): TM5 testuje dobrze sam ram ale ledwo co tyka imc (przynajmniej tak było w wersji 0.12) jak TM przechodzi to puść na godzinę OCCT zakładka cpu + ram w konfiguracji stockowej (large - normal - variable) Instruction Set na Auto?
Wuadator 0 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Ja aktualnie po kilku godzinach zmian i testów mam stabilne to dzięki pomocy i uprzejmości @ju-rek Zaraz będę się zabierał za ustawianie tRFC i ewentualnie FCLK, a potem schodzimy z napięciami P.S. zamontowałem sobie radiatory z corsaira do mojego zestawu zamiast lampek( zamówiłem na amazonie- dzisiaj przyszły) i temperatury przy takich napięciach ledwo zachaczają o 50 stopni ( około 4-5 stopni mniej w porównaniu z zamontowanymi ledami:D)
krukkpl 21 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Jakiego planu zasilania używacie w Windowsie na AMD-kach? Wysoka wydajność, czy zrównoważony? Ma to jakieś znaczenie?
Umpero 161 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @Send1N puściłem na godzinę zgodnie z zaleceniami. Test przeszedł bez błędów. Jedynie jedna rzecz mnie zastanawia. OCCT podczas testu pokazywało 69C jako temperaturę pamięci. Nie za wysoka? @krukkpl ja na stacjonarce do grania zawsze biorę wydajność.
Art385 68 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 39 minut temu, Wuadator napisał(a): Ja aktualnie po kilku godzinach zmian i testów mam stabilne to dzięki pomocy i uprzejmości @ju-rek Zaraz będę się zabierał za ustawianie tRFC i ewentualnie FCLK, a potem schodzimy z napięciami P.S. zamontowałem sobie radiatory z corsaira do mojego zestawu zamiast lampek( zamówiłem na amazonie- dzisiaj przyszły) i temperatury przy takich napięciach ledwo zachaczają o 50 stopni ( około 4-5 stopni mniej w porównaniu z zamontowanymi ledami:D) aż mnie serce zabolało jak zobaczyłem 64 GB. Testowanie 32 to już wieki 1
sniper76 46 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @krukkpl Plan zasilania dla AMD zalecany "zrównoważony" i tak mam ustawione oczywiście proponuję przetestować 1
krukkpl 21 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 24 minuty temu, Umpero napisał(a): ja na stacjonarce do grania zawsze biorę wydajność. Pytam, bo kiedyś na Intelu powodowało to wyższe temperatury i (przede wszystkim) bezsensowne zużycie prądu w idle.
Wuadator 0 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Podpaliłem się trochę, natomiast zwróciłem uwagę, że mam włączony GDM. Przy wyłączeniu, TM5 nie wytrzymuje minuty Jestem w trakcie dalszej pracy z poprawą timingow natomiast chyba nie będę wyłączać gdm. Czy to będzie miało jakieś realne przełożenie? W hwinfo podczas testu nie przeskakuje mi nigdy na 2T... Hmmm wyniki w Aidzie też niby dobre... Widzialem, że @PiPoLiNiO i @Umpero tez macie GDM enabled na 64 gb :] Edytowane 1 godzinę temu przez Wuadator
Umpero 161 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 13 godzin temu, maxmaster027 napisał(a): RttWrr 240 hmm lepiej 80 albo cos takiego Tych wartości z omami to nie ruszałem. Ustawić to ręcznie na 80? Zastanawia mnie też czemu wartość ProcOdt Pd ma aż 480? U Pipolinio tam jest tylko kilkadziesiąt. @Wuadator nie wiem nawet co to jest Nie kazali ruszać to nie tykam. Edytowane 1 godzinę temu przez Umpero
PiPoLiNiO 277 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 minuty temu, Wuadator napisał(a): Widzialem, że @PiPoLiNiO i @Umpero tez macie GDM enabled na 64 gb :] Ja to wyłączyłem, zrobiłem testy w Aida, nie było absolutnie żadnej różnicy, i włączyłem ponownie 1
DżonyBi 276 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) W komputroniku 9800X3D za 2699. Ja jeszcze czekam. Edytowane 1 godzinę temu przez DżonyBi
Send1N 354 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Umpero napisał(a): @Send1N OCCT podczas testu pokazywało 69C jako temperaturę pamięci. 1
Umpero 161 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu @Send1N że źle ? Co zatem z tym począć?
Send1N 354 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 5 godzin temu, Art385 napisał(a): Oby pół roku Teraz jestem już stary ale w pewnych momentach się działo do dziś mi procesor nie wybaczył tego gwałtu. Wystarczy powiedzieć, że jak mam obsadzone 2xnvme i podepnę 3xsatę i mam takty na sztywno to PC nie zabootuje z XMP. A ja mam do tej pory obsadzone 4 banki tymi patriotami viper steel 4400 cl19 już 5 rok je trzymam, najlepsze jest to że od ryzena 3700x przepisywałem cały czas jeden nastaw i po dzień dzisiejszy z procem 5800x3d bangla stabilnie, tylko z napięciem trzeba uważać bo tam atrapty zamiast radiatorów jeżeli pamiętasz powyżej 1.45v się wywalają od temp po wsadzeniu drugiego zestawu 2x8, przy jednym 2x8 działały bez przegrzewania na 1.54.
Wuadator 0 Opublikowano 56 minut temu Opublikowano 56 minut temu Jeszcze szybkie pytanie: Czemu latency mam takie wysokie? Wydaje mi się, że tam w miarę ok wstępnie wszystko jest poustawiane, a pod 70 ns podchodzi Pozdrawiam!
Send1N 354 Opublikowano 55 minut temu Opublikowano 55 minut temu 6 minut temu, Umpero napisał(a): @Send1N że źle ? Co zatem z tym począć? Dziwne to 70c troche pytanie czy to prawidłowy odczyt a jeśli tak to jakim cudem się nie wywaliły od temperatury, kolejna sprawa że jeżeli w teście pamięci gdzie karta nic nie robi miałbyś tak wysoką temp to w grach jak całe ciepło z gpu leci do góry moduły mogą się jeszcze bardziej nagrzać
maxmaster027 93 Opublikowano 52 minuty temu Opublikowano 52 minuty temu 45 minut temu, Umpero napisał(a): Tych wartości z omami to nie ruszałem. Ustawić to ręcznie na 80? Zastanawia mnie też czemu wartość ProcOdt Pd ma aż 480? U Pipolinio tam jest tylko kilkadziesiąt. @Wuadator nie wiem nawet co to jest Nie kazali ruszać to nie tykam. A najlepsze jest to, że te wartosci maja realny wpływ na stabilnosci czesto płyta je dobiera w że tak powiem dziwny sposob
Rekomendowane odpowiedzi