Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

to daj 1.3V i sprawdź 2233. Ja spróbowałem na 1.25V, już mi się 1.3 potem znowu nie chciało czekać na trenowanie. Ale skoro nawet nie wstał i się zbrickował, to raczej 1.3V też by cudów nie dało ;)

Na VSOC 1.25 i FCLK2233 nie wstał. Nie chce mi się kombinować dalej.
Teraz jeszcze z PBO i CO pokombinuję ewentualnie i później czekać tylko na 5090. Może 9950X3D...

Opublikowano
26 minut temu, sniper76 napisał(a):

Panie co za cyferki ??

Wzór według SK Hynix - 2000/8000*36  czyli 2000/MHz*CL będzie 9ns + optymalizacja timingów :)

W dostepie do pamieci akurat 2000 bedzie szybsze niz 1950, 2033 i 2066 etc wiec ten wzor do niczego. 

Te cyferki pozwalaja porownac dostęp na poziomie pamieci przy określonej predkosci ramu, ale tylko 1 timing. Czyli np jeżeli Ci bangla 8000 na CL32 to podobnie mozesz oczekiwac ze 6000 c24 bedzie działać, na podobnym/tymsamym napieciu

Opublikowano
11 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

W dostepie do pamieci akurat 2000 bedzie szybsze niz 1950, 2033 i 2066 etc wiec ten wzor do niczego. 

Te cyferki pozwalaja porownac dostęp na poziomie pamieci przy określonej predkosci ramu, ale tylko 1 timing. Czyli np jeżeli Ci bangla 8000 na CL32 to podobnie mozesz oczekiwac ze 6000 c24 bedzie działać, na podobnym/tymsamym napieciu

Wzór, który podałem jest poprawny do wyliczenia dostępu do pamięci, a 2000 jest stałe niezmienne.

np 8000C34 ma 8,5ns, a takie 6000C26 ma 8,58ns ;)

Teraz tak z ciekawości testuję właśnie 6000C26 1.45V

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

1.57V i 1.50V to nie są już niebezpieczne napięcia? 

Ludzie na OCN robią np. 8300cl32 GDM disable na VDD 1.81 VDDQ 1.60. Te tutaj to pikuś. Nawet Gskill miał kości chyba w XMP na 1.55v 

Opublikowano
3 minuty temu, sniper76 napisał(a):

Wzór, który podałem jest poprawny do wyliczenia dostępu do pamięci, a 2000 jest stałe niezmienne.

np 8000C34 ma 8,5ns, a takie 6000C26 ma 8,58ns ;)

Teraz tak z ciekawości testuję właśnie 6000C26 1.45V

A spoko, no tez tak można. Z tym że zależnosc bedzie taka sama i tak

Opublikowano
2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

A dla vddio jakie jest bezpieczne V? Ale wiesz, dla normalnych ludzi, nie OC wariatów

Niektóre płyty, jak chyba Asrock w XMP ustawiają vddio na równi z VDD. Ja raczej staram się uzyskać jak najniższe napięcia, każde. Niby powinno być synchronicznie, ale mnie to nie przekonuje. Niektórzy mówią, aby nie przekraczać 1.40v , ale widziałem już np. 1.44.  Taka podstawowa zasada, to aby VDDQ nie było wyższe od VDD. Zawsze przy napięciach im mniej tym lepiej dla danej konfiguracji.

Opublikowano (edytowane)

@PiPoLiNiO

Bo te vddio 1.425 i vdd i vddq 1.45 zebys wiedział czy sie stabilnie da zrobic

Potem mozesz probowac zejsc z napiec.

@ju-rek

Większość mobo ustawia vddio na 1.4, wiec te 1.425 krzywdy nie zrobi, tym bardziej ze asusy podpowiadaja bialy/zolty/fioletowy czy jest bezpiecznie :)

Edytowane przez Zachy
Opublikowano
32 minuty temu, ju-rek napisał(a):

Niektóre płyty, jak chyba Asrock w XMP ustawiają vddio na równi z VDD. Ja raczej staram się uzyskać jak najniższe napięcia, każde. Niby powinno być synchronicznie, ale mnie to nie przekonuje. Niektórzy mówią, aby nie przekraczać 1.40v , ale widziałem już np. 1.44.  Taka podstawowa zasada, to aby VDDQ nie było wyższe od VDD. Zawsze przy napięciach im mniej tym lepiej dla danej konfiguracji.

Płyty ASRocka muszą mieć jakiegoś wała zawsze, VDDQ nie może być poniżej 1.44 jeśli VDD jest powyżej 1.44.

Opublikowano
9 godzin temu, Raptor napisał(a):

9800x3D wpadło do morele.net

Nie wiem na ile wiarygodne jest to ich "ostatnio kupiło", ale lekko licząc od rana w cenie 3100zł wzięło ten procek 20+ osób.

Jesteśmy widać bogatym narodem i potencjał na dojenie wciąż istnieje :) 

Opublikowano
1 godzinę temu, ernorator napisał(a):

Płyty ASRocka muszą mieć jakiegoś wała zawsze, VDDQ nie może być poniżej 1.44 jeśli VDD jest powyżej 1.44.

Juz dla Taichi na overclock.net jest bios z fixem na to.

Takze pewnie kazda to dostanie.

Facet napisal maila do ASRocka ze jest taki babol i mu bios stworzyli...

Opublikowano
6 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Jak wyrzeźbie to Ci dam. Teraz nie ma to sensu :)

Ja na razie testuję niższe VSOC dla obecnych nastawów.
Na razie częściowo sprawdziłem dla 1.24 i było ok.
Zszedłem do 1.23 i póki co to testy na razie bez błędów.
Temperatury na procu też o jakieś 2 stopnie niższe.