Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Ogider

Recommended Posts

3 godziny temu, Zachy napisał:

Mozesz probowac wyzsze FCLK, da to minimalne wzrosty.

Ale 6000/2000/3000

wyglada ok, tak jak

6400/2133/3200

I generalnie takie ustawienia sa zalecane 

Tylko takie coś nie u każdego będzie stabilne a "sweet spot" 6000/2000/3000 jest bezproblemowy a względem tego gołym okiem różnic nie zauważy ;) 

15 minut temu, Umpero napisał:

No dobra. Wiem już dużo, ale wciąż nikt nie odpowiedział mi na jedno pytanie.

Czy w zestawach 2x32 idzie dostać a die? Wykluczam KingBanki, które trzeba ciągnąć z Chin

Ja ci jednoznacznie nie odpowiem bo producenci o tym nie informuja, dzis mozesz kupic 6000mhz na adie jaki na mdie. jak masz upatrzone konkretne kosci 64gb to po prostu trzeba szukac po forach i necie informacji az trafisz. No i w zaleznosci od kraju rozne kosci sa mniej lub bardziej popularne, tzn firmy.

• Upvote 1

46 minut temu, Phoenix. napisał:

I co w zwiazku z tym ?? Ty tak serio ?? To nie jest intel zeby odradzac mdie bo nie poleca na 8k.

Nie sluchacj tych glupot jesli ktos ci pisze ze masz nie brac 24gb tylko dlatego ze sa mdie bo nie ma to zadnego uzasadnienia na platformie amd. Przy dzielniku 1:1 nie ma znaczenia czy wezmiesz adie czy bdie. Zeby te madrusie jeszcze pokazali korzysci z tych adie i roznice procentowe w wydajnosci :lol2: A ty wiesz wgl czym sie roznia ze tak w ciemno sluchasz takich czarnoksieznikow i lykasz wszystko co ktos napisze bez zastanowienia??

Nic nie wiadomo o miejscu testowym AMD wiec wyniki testerow w tej samej grze moga byc odmienne w zaleznosci od testu i miejsca testowego.

M-die robią luźniejsze timingi od a-die, niezależnie od taktowania.

Przed chwilą, wallec napisał:

M-die robią luźniejsze timingi od a-die, niezależnie od taktowania.

Tak robia luzniejsze, ze na mdie mialem to samo co na adie bo nizej sie zejsc nie dalo bo przypomne znowu spotykamy sie ze sciana amd ;) I timingni to pojecie wzgledne, wiekszosc timingow na amd nie zjedzie sie ponizej pewnego poziomu niezaleznie od kosci.

Fajnie tak brylowac w takich ogolnikach ale nie ze mna te numery ;)

30 minut temu, Umpero napisał:

No dobra. Wiem już dużo, ale wciąż nikt nie odpowiedział mi na jedno pytanie.

Czy w zestawach 2x32 idzie dostać a die? Wykluczam KingBanki, które trzeba ciągnąć z Chin

Wg specyfikacji ASRocka

https://www.asrock.com/MB/AMD/X870 Pro RS/index.asp#MemoryGNR

maja np 2x32:

https://www.morele.net/pamiec-kingston-fury-beast-ddr5-64-gb-6000mhz-cl30-kf560c30bbek2-64-13248006/

• Thanks 1

@Umpero widziałem jeszcze Twój post o doborze części do składanego kompa i wynika z niego że będziesz grał w 4K. Przy takim scenariuszu jakiekolwiek zabawy z pamięciami pod X3D (ustaw EXPO i tyle) to po prostu strata czasu który lepiej poświęcić na granie, bo grając w 4K i tak nie zobaczysz absolutnie żadnych różnic, sorry, poza stabilnością systemu :Up_to_s:

Edytowano przez Fenrir_14
  • Upvote 1

19 minut temu, Fenrir_14 napisał:

G.Skill'e mają na końcu kodu znajdującego się na naklejce powyżej kreskowego dopisek A lub M. Naklejka jest na kości pamięci :)

Tu masz podgląd jak to wygląda:

https://ibb.co/qgXpsxM

O tym slyszalem ,ale osobiscie gskill to marka poza moim zasiegiem wiec omijam ta firme szerokim lukiem :D

• Haha 1
  • Confused 1

19 minut temu, Fenrir_14 napisał:

@Umpero widziałem jeszcze Twój post o doborze części do składanego kompa i wynika z niego że będziesz grał w 4K. Przy takim scenariuszu jakiekolwiek zabawy z pamięciami pod X3D (ustaw EXPO i tyle) to po prostu strata czasu który lepiej poświęcić na granie, bo grając w 4K i tak nie zobaczysz absolutnie żadnych różnic, sorry, poza stabilnością systemu :Up_to_s:

Czyli po prostu brać te które mi się najbardziej podobają? 😄

• Upvote 1

Ja z G.Skillem żadbnych problemów nie miałem ani na AMD (Flare) - 2xxx i 3xxx ani na Intelu. Na Intelu śmigają mi we wszystkich 4 bankach bez problemu Tridenty 3200 CL14 na 3600 CL15.

@Umpero No ja bym dodatkowo się posiłkował listą QVL producenta płyty, ale znajdziesz na 100% coś co Ci się spodoba.  

13 minut temu, sniper76 napisał:

Co jest nie tak z Gskill ?? szmelc totalny, czy jak ?? 

Zawsze posiadałam ramki w/w firmy i zero problemów ;)

Wszystko jest git, po prostu dla mnie ta marka jest grubo przereklamowana, o ile za czasow DDR4 na poczatku czyms sie wyrozniala i potrafila robic fajne biny tak u schylku DDR4 niczym sie juz nie wyrozniali, a w dobie DDR5 to nawet potrafili nie dawac termopadow na kosci :lol2:

Goodramy 6400 2x32 też mają a-die i 2 profile expo na 6000 i 6400. Są niższe niż lexary.

1 godzinę temu, Doamdor napisał:

32c/64t pewnie i tak nie trafi na am5.

1 godzinę temu, sniper76 napisał:

Co jest nie tak z Gskill ?? szmelc totalny, czy jak ??

Przy ddr5 z tego co czytam to ludzie mają za złe( z racją czy nie/w sensie czy są potrzebne)) że g skill nie daje padów na PMIC

Edytowano przez Ogider

Utwórz konto lub zaloguj się, aby skomentować

Musisz być użytkownikiem, aby dodać komentarz

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto na forum. To jest łatwe!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Masz już konto? Zaloguj się.

Zaloguj się
  • Utwórz nowe...