Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Roman_PCMR napisał(a):

Ja sie wacham, wezme chyba za ok dwa lata. Nie widzi mi sie brac nowego procka teraz jak i tak zostaje przy starej karcie...

No ale, tutaj masz opisane, że win 10 i win 11 21H2 to najwydajeniejsze windowsy. Ktoś zrobił dobra robote dał info. Możesz korzystać. 

Opublikowano
W dniu 8.01.2025 o 21:50, wallec napisał(a):

To nie jest trenowanie pamięci, tylko fail boot, po którym musi wytrenować pamięci jeszcze raz.

Jeżeli chcesz tego uniknąć to musisz zrozumieć dlaczego tak się dzieje.

To samo jest jak wyjmiesz kabel od zasilacza na kilka minut/godzin i spróbujesz uruchomić komputer:-)

Mam podobnie jak kolega z tym, że u mnie raz na iles tam włączeń kompa trzeba poczekać chwilę dłużej niż zwykle czyli poczekać tak z 40 sekund.

To też jest fail boot?

Na pclab o tym pisalem to chyba z dwie osoby odpisaly mi, ze maja dokladnie tak samo czyli na codzien normalnie komp odpala sie szybciutko ale raz na kilka odpaleń jest wlasnie ok 40 sekund.

Opublikowano

Tak jest to normalne, na poczatkowych biosach bylo to czestsze i radze nie sluchac amatorow co pojecia nie maja, a sie wypowiadaja ;)

3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Chyba @Phoenix. pisał na labie jeszcze, że to jakieś ponowne trenowanie raz na jakiś czas. Też tak miałem na X670E, tu jeszcze się nie zdażyło ale może za mało czasu mineło.

Na pozniejszym bios 1-2x w msc sie to wwlaczalo. To juz pewnie mocno idnywidualna sprawa oraz konkretnej plyty i biosu.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Slayer napisał(a):

Mam podobnie jak kolega z tym, że u mnie raz na iles tam włączeń kompa trzeba poczekać chwilę dłużej niż zwykle czyli poczekać tak z 40 sekund.

To też jest fail boot?

Na pclab o tym pisalem to chyba z dwie osoby odpisaly mi, ze maja dokladnie tak samo czyli na codzien normalnie komp odpala sie szybciutko ale raz na kilka odpaleń jest wlasnie ok 40 sekund.

Jeżeli chcesz mieć powtarzalnie, to musisz memory context restore dać disabled.

Z tym, że to powtarzalnie oznacza zawsze te 40 sekund, ale przynajmniej nie będziesz schylać się pod biurko / otwierać kompa / zastanawiać się czy tym razem to jest "standardowe trenowanie pamięci które na jednych biosach jest częstsze, na innych 1-2x w msc (tak mówią komputerowe nerdy) a może co kilka odpaleń ( tak mówią normalni ludzie )", czy też może akurat tym razem komp się nie odpali i będzie trzeba wejśc do bios i ponownie załadować profil ;)

PS. To nie jest standardowe trenowanie pamięci, tylko automatyczna, ponowna próba wytrenowania pamięci po niepowodzeniu i trwa tak długo jak sobie ustawisz w bios w opcji 'Fail boot try" czy jakoś tak -> wtedy płyta z automatu próbuje np 3, 4, 5 razy odpalić kompa. ;)

Just AMD things zioooom. 

Edytowane przez wallec
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, wallec napisał(a):

Jeżeli chcesz mieć powtarzalnie, to musisz memory context restore dać disabled.

Z tym, że to powtarzalnie oznacza zawsze te 40 sekund, ale przynajmniej nie będziesz schylać się pod biurko / otwierać kompa / zastanawiać się czy tym razem to jest "standardowe trenowanie pamięci które na jednych biosach jest częstsze, na innych 1-2x w msc (tak mówią komputerowe nerdy) a może co kilka odpaleń ( tak mówią normalni ludzie )", czy też może akurat tym razem komp się nie odpali i będzie trzeba wejśc do bios i ponownie załadować profil ;)

PS. To nie jest standardowe trenowanie pamięci, tylko automatyczna, ponowna próba wytrenowania pamięci po niepowodzeniu i trwa tak długo jak sobie ustawisz w bios w opcji 'Fail boot try" czy jakoś tak -> wtedy płyta z automatu próbuje np 3, 4, 5 razy odpalić kompa. ;)

Just AMD things zioooom. 

Mam ta opcje na disabled.

Ale ja sie nie schylam ani nic nie robie. Po prostu czekam 40 sek i wszystko startuje. Kompa dawno nie musialem otwierac.

edit: serio nie mialem innego problemu z tą platformą. Wlozylem procka, pamięci, dałem na XMP i wszystko smiga. W grach 100% stabilnie, masę gierek ograłem na tym configu.

Po prostu co jakiś czas (raz w tygodniu? ) startuje troche dluzej cala platforma.

Edytowane przez Slayer
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Slayer napisał(a):

Mam ta opcje na disabled.

daj na enabled jeśli masz expo beż zadnego rasowania ramu, nie auto, tylko enabled

tak memory context restore jak i memory power down

Edytowane przez miro
Opublikowano (edytowane)

Mam dziwne kody błędów na liczniku.

Asrock tachi x870E lite. Wyświetla na liczniku kodów zakresy 40 do 50. Na necie nic konkretnego nie widzę, być może jakieś problemy z pamięciami.

Ogólnie komp wstępnie wydaję się działać stabilnie. Te zakresy numerów wyskakują i na stock pamięciach i na expo. Na starym biosie i na najnowszym to samo.

@tomcug ty chyba się trochę bawiłeś płytami Asrocka, kojarzysz coś?

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Mam dziwne kody błędów na liczniku.

Asrock tachi x870E lite. Wyświetla na liczniku kodów zakresy 40 do 50. Na necie nic konkretnego nie widzę, być może jakieś problemy z pamięciami.

Ogólnie komp wstępnie wydaję się działać stabilnie. Te zakresy numerów wyskakują i na stock pamięciach i na expo. Na starym biosie i na najnowszym to samo.

@tomcug ty chyba się trochę bawiłeś płytami Asrocka, kojarzysz coś?

a to nie temperatura? :E

Opublikowano (edytowane)

Tak od razu po odpaleniu systemu teraz mi stoi na 40, ale potrafi zmieniać w całym zakresie od 40 do 50.

Edit:

Dobrze łapię, że wyświetlacz błędów/kodów pokazuję temp cpu?

Edytowane przez lukadd
Opublikowano (edytowane)

:rotfl2: Właśnie widzę jak odpaliłem cinebencha, że cyferki rosną :E

Ja nie wiedziałem, że takie bajery są na nowych płytach :E Zacofanie niezłe mam w CPU i mobasach. Zobaczyłem na czerwono cyferki i myślę błędy jakieś  :E

Edit.

Ale jeszcze jedno. Bo jak ogólnie tempy wydają się w miarę w normie to mnie tempy wewnętrzne chipsetu zastanawiają.

Według tego co podaję HWinfo to jakieś wysokie i rosną do ~75 stopni z tego co widziałem wcześniej.

eRTdnCG.png

Tak to ma być? Weź jeszcze @tomcug zerknij.

Edytowane przez lukadd
  • Haha 4
Opublikowano (edytowane)

Szukam dziury w całym :E

A tak na serio nie wiem jakie powinny być poprawne/akceptowalne temp dla chipsetu. Ja jak widzę 70 czy 75 to już mi się lampka z automatu zapala, dla czego tak dużo :E

Może mieć na to wpływ ilość urządzeń podłączonych? Mam 3 x nvme, 2 x ssd + 8 pod USB podpięte.

Edytowane przez lukadd