Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podobno w takim FS2024 64GB trochę pomaga na dziś.

Ja brałem 64, ale też z tego względu, że to ma styknąć na kolejne 4 lata, a może i kapkę więcej :E

Jak do tej pory zawsze miałem tak, że kupując DDR3 8GB co było ok na czas zakupu następnie dokupowałem po czasie na 16GB. DDR4 też kupiłem 16GB do 10700k na start i następnie rozszerzyłem na 32GB po ~2 latach :E

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Pitt_34 napisał(a):

A może polecieć coś innego, zależy mi żeby były w kolorze białym i nie były "kapryśne", czyli najlepiej na A-die.

https://www.x-kom.pl/p/1221979-pamiec-ram-ddr5-adata-32gb-2x16gb-6400mhz-cl32-lancer-blade-rgb.html

6k tez sa na ADIE.

https://ithardware.pl/testyirecenzje/adata_xpg_lancer_blade_rgb_ddr5_test_recenzja_opinia-35054.html

https://www.x-kom.pl/p/1276253-pamiec-ram-ddr5-adata-32gb-2x16gb-6000mhz-cl30-lancer-blade.html

Godzinę temu, Pitt_34 napisał(a):

takie żeby nie było z nimi problemów (wyłożyć  włączyć Expo/XMP i nie dotykać) a ponoć A-die takie są

Rodzaj kosci nie ma zadnego znaczenia, bo miedzy mdie, a adie bedziesz miec nizsze trfc pod warunkiem, ze ustawisz je manualnie, a nie wczytasz profil gdzie plyta sobie wylosuje co chce. Do 6000-6400Mhz tez rodzaj uzytych kostek wplywu miec nie bedzie. Obecnie wiekszosc producentow tam gdzie nie ma lezakow magazynowych wsadza juz do 32gb /6000mhz kosci adie.

Edytowane przez Phoenix.
  • Thanks 1
Opublikowano

maxmaster027 przecież 32gb ramu dopiero co się ustandaryzowało ile procent wydajności zaoferuje mi zestaw 64? Wiem że na 100% nie wykorzystam 64gb to po co przepłacać ? jak zacznie być wymagane 64gb pewnie będzie już am6 am7 kto wie może am8 to wtedy całą platformę będę wymieniać :balon:

Mam tylko pytanie czy ustawienie podstawowego xmp 6000 cl 30 +uv -co przedziału -5 do-20 ścisłymi testami stabilności oczywiście będzie wymagało komplikacji regulowanych napięć po tylu miesiącach testów to jesteście expertami w tej dziedzinie wiem że - co zależy od sztuki procesora ale takie - 10 można spokojnie uznać za gwarant z tego co wcześniej wyczytałem 

maxmaster027 przecież 32gb ramu dopiero co się ustandaryzowało ile procent wydajności zaoferuje mi zestaw 64? Wiem że na 100% nie wykorzystam 64gb to po co przepłacać ? jak zacznie być wymagane 64gb pewnie będzie już am6 am7 kto wie może am8 to wtedy całą platformę będę wymieniać :balon:

Mam tylko pytanie czy ustawienie podstawowego xmp 6000 cl 30 +uv -co przedziału -5 do-20 ścisłymi testami stabilności oczywiście będzie wymagało komplikacji regulowanych napięć po tylu miesiącach testów to jesteście expertami w tej dziedzinie wiem że - co zależy od sztuki procesora ale takie - 10 można spokojnie uznać za gwarant z tego co wcześniej wyczytałem 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No zużycie przekracza u mnie 32GB, ale to nic nie zmienia. Gra chodzi jak kasztan i tnie się jak nastolatka po zawodzie miłosnym. 

Może i się tnie ale za to ma ciasny timing w takim wypadku tylko taktowanie musi być zgodne ze standardem whql inaczej to przestępstwo🤣 

A tak serio tylko 1 gra puki co wykorzystuje więcej niż 32 GB gdybym jeszcze grał w ten MFS to było by to uzasadnione te 64gb 

Panowie co z tym ostatnim pytaniem z mojego poprzedniego wpisu z tym standardowym ustawieniu xmp + -co na stock 

Edytowane przez JanuszekCebulion XVllsty
Opublikowano
10 minut temu, lukadd napisał(a):

Były jakieś testy wrzucane w wątku gry, ktoś robił i mimo wszystko było trochę lepiej na 64GB vram. A optymalizacja w tej grze wiadomo.

2x32GB może delikatnie podnosić wydajność od strony CPU że względu na to, że są dwustronne.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Johnny Tomala

Mam ten bios od rana na x870e hero.

Na razie, po przesiadce z 505 wszystko wydaje sie ok, w odroznieniu od 706, na który ludzie narzekali z powodu gorszego oc ramu glownie.

W ogole musze sygnature zaktualizowac :)

57 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

No zużycie przekracza u mnie 32GB, ale to nic nie zmienia. Gra chodzi jak kasztan i tnie się jak nastolatka po zawodzie miłosnym. 

MFS nowy?

Brat gra na 5800x3d, 64gb ramu, 7900xtx na g9 49" i jest zadowolony vs to co w mfs2020 mial....

Edytowane przez Zachy
Opublikowano

Dostawy są cały czas i stopniowo będą się zwiększać. Ceny powoli będą spadać.

Ale raczej w najbliższym czasie nie ma co liczyć na premierowe ceny. Chyba, że dolec by walną na ryj :E

W najlepszym przypadku 2-3 stówki drożej niż premierowo to będzie dobra cena bo samo AMD i dystrybutorzy niestety kapkę podnieśli ceny ze względu na wzrastający kurs dolca, no i procek się sprzedaję, nie ma konkurencji :E

Opublikowano

Kurs dolara rzecz jak najbardziej zrozumiała posiadająca realny wpływ na regulację ceny, najbardziej winni są debil**e co kupują te procki po zaporowych cenach, owocowy sklep na stanie ma obecnie 30 szt bo czeka jeszcze na napalencow, na msrp raczej nie ma co liczyć bo nie tylko debi**e są w tym wypadku winne co pazerność i chciwość naszych rodzimych sklepów, ja rozumiem wolny rynek każdy chce zarobić, ale w granicach dobrego smaku, jest jeden sklep nie wiem czy mogę tutaj wymienić bezpośrednio jego nazwę ale on utrzymuje przez około miesiąc czasu tego procka za 4k i nigdy nie widziałem żeby zeszli nawet o 1zl niżej, nie wiem jak wy ale ja takie pazerne sklepy zapamiętuje i wpisuje je na czarną listę bo nigdy moja cyfrowa noga tam nie postanie, a moje cebulo Pessos wydam tam gdzie oczywiście jest taniej nick zobowiązuje ale na pewno nie u nich %-)

Opublikowano (edytowane)

wczoraj długo były w xkomie po 2700, kto chciał to kupił

w Niemczech 2500 + 40zł przewoźnik i masz w dwa dni, nie ma dramatu

( edit, w mindfacotry się skończyły, dostawa po 15.1  )

za chwilę u nas też wszyscy będa mieć, tylko wiadomo drożej, po co ma być taniej jak się sprzeda

Edytowane przez miro
Opublikowano

dokładnie, taniej raczej szybko nie będzie

może w jakimś gorącym strzale za 2.5

chyba że ma ktoś rodzinę w USA, kupi za 2K i mu przyśle w paczce, uda się bez cła itd

Opublikowano

Nawet jak dostępność się zwiększy, to nasze januszowe sklepy już poczuły pieniądz, jaki można tu zarobić na tym hajpie i ceny pewnie za bardzo nie spadną, ale przynajmniej te zbójeckie oferty na 3,5k zł powinny zniknąć.

Były nawet na 3,999 i 4,2k. :dupa:

Mnie się udało za 2,5k kupić 9800X3D, ale miałem wielkie szczęście. :clap:

Opublikowano

Jak komus sie bedzie palic to zamowi u niemca za 2500 i body car do polski. A skoro ludzie kupuja je za 3k i wiecej to mi ich nie szkoda i niech sklepy kroja ile sie da. Skoro tak dzis ludzie "glosuja" portfelem to maja ceny jakie maja, a przeciez cpu to nie jest cos co nagle juz trzeba zmienic bo gra nie pojdzie ;)

• Upvote 4
Opublikowano
19 godzin temu, Johnny Tomala napisał(a):

Nowy BIOS od ASUS-a dla X670, X670E, X870, X870E. Wprowadza nową AGESA 1.2.0.3.

Asrock spoczął na laurach przy najlepszym starcie AM5 ze wszystkich, teraz jak reszta nadgoniła to Asrock jako ostatni wrzuca nowe biosy, rzadko i też jako ostatni wrzuca świeże sterowniki.
Teraz bym pewnie wybrał MSI albo Gigabyte

Opublikowano

Jakby ktoś chciał budżetową płytę to asrock b650m-h/m.2+ i hdv nie mają curve optimizera w biosie :). Taki trochę strzał w kolano, do tego b650m-h/m.2+ z ramem dualrank sobie nie radzi. Nie wiem czy to kwestia biosu, czy po prostu ten typ tak ma, mimo 2dimm.